Tuesday, December 30, 2008

hAri iNi aMat Memenatkan.....

akhirnya..setelah sekian lama..akhirnya dapat jugak aku berehat2 di atas katil yg empuk ini. sangat best. tapi aku x leh la terus tido coz aku baru je selesai isi perut aku bersama hazirah. nanti kang makin buncit perut ni...huhu.

seperti tajuk di atas, hari ini betul memenatkan aku dan mungkin juga rakan satu kos ngan aku. bayangkan hari ni kelas aku pack dr kul 9 pagi hingga ke kul 5 petang. then sambung pulak ngan aktiviti ko-k yg aku amek sem ni dr kul 5.15 ptg hingga 6.45 ptg. memang x sempat nak rehat. terkejar-kejar. penat seh hari ni. kaki aku ni rase cam lenguh-lenguh jer.

sebenarnya class aku sapai kul 1 jer. then start kul 2-5 ptg, aku ade chem lab. nasib subjek chem bukan mikrob. kalo x mesti kepala aku pusing coz kena tengok mikroscope. aku x suke mikroscope!! coz benda yang nak kena observe tue kadang-kadang memeningkan. n kadang2 aku x jupe pun..huhu.n hakikat sebenarnya aku x pandai sgt gune mikroscope tue. tue yang bosan kalo lab kena bermain ngan microscope. tapi xde la x pandai langsung..hehe. nasib baek la, lecturer benarkan kitorng kuar awal. ala dah memang kitrg settle kan experiment awal. so boleh balik awal la..ngeh3.

abes jer lab ptg td, aku n kawan2 yg senasib dengan aku terus kuar dgn kalut coz nak bersiap g ko-k lak. ni adalah sem ke2 aku amek ko-k. nak taw aku amek ko-k aper?? aku amek golf. haa..pasni leh la aku ngorat datuk..hehe. sebenarnya dr sem lepas lagi aku n bestfren aku nak amek golf ni. tapi selalu kena drop jer coz terlebih jam kredit. tension tul la ngan jam kredit tue..huhu. dan akhirnya selepas terpaksa drop beberapa kali glf tue, akhirnya aku n kawan aku berjaya jugak amek golf. dan nampaknya tak sia-sia kawan aku, Hazirah beli suar slack. hihi. apa kaitan ngan suar slack? sebenarnya dah jadi peraturan kalo nak join golf, kena pakai suar slack setiap kali meeting. 2 yang die beli coz before ni die xde suar slack tapi suar jeans die ade byk la..hihi. jgn marah ek zirah.=p.

dan malang nasib kami, , aku dan kawan aku ni n sorg lagi, nadia, tersesat taw. bukan tersesat pun sebenarnya cuma x jupe cari tempat meeting 2 katner. yelah dalam jadual die cakap tempat meeting tue kat padang golf. masalahnya padang golf bapak punye besar. penatlah nak mencarinya..huhu. tp then kitrg pun contact la kwn yg len yg join golf gak. then barulah taw tempat tue ktner. memang agak memalukan coz kitrg sapai lambat. xtaw lak kitrg terlewat bape minit coz aku xtgk jam. nasib baek coach tue x marah. die cool jerk. tapi kan bila aku tengok coach tue, susuk badan die, senyuman die, mengingatkan aku kat seseorg. hurm. nak taw aku terigt kat sapa? aku terigt kat cikgu kimia aku. sebijik sama. cuma coach ni tua sikit.

meeting hari ni pun, die just briefing sal golf. tapi die byk tanye betul. aku satu haram pun xtaw sal golf tue. 2 pasal la aku amek golf. adeyh. tapi td sebenarnya tyme die duk citer2 sal golf 2, kepala aku melayang ntah ke mana ntah. hihi. dah memang kepala aku x leh nak trime ilmu lagi. nak wat cmner, dh dr pagi td lagi ilmu masuk mencurah2 ke otak aku ni sapai terkuar2 agi..hahaha.

hurm tapi kan walau cmner pun, walau penat mcm maner pun, sem kali ni memang agak menyeronokkan berbanding sem lepas. coz aku ada amek subjek chem n not only bio like previous sem. bosan giler kalo hari-hari kena belajar benda yang berkaitan ngan benda idup, mikrob n DNA. hampir kadang-kadang aku rase dah muak tengok DNA 2..huhu. nasib sem ni, aku still belajar chem, n number-number. number2 ni yang sonok..hehe. dapat jugak la aku guna kalkulator aku. kalo dulu just wat perhiasan kat laci meja aku jerk. lagi pun aku dh nekad n berazam x nak maen2 lagi sem ni. nak fokus betul2. nak tebus kegagalan aku. doakan kejayaan aku ek..=)

Thursday, December 25, 2008

cAra Mudah nak seGarkan badaN aNd oTak=p

Cara2 untuk ringankan badan...

Hanya amik masa 7 minit untuk buat
senaman ringan ini.

ni ala taichi sikit la...
sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni...
untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa.. aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler... jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi..
ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan...
buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit...
buat macam takde masaalah...

buat secara aggresive pula...
jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress..

pusingkan kepala...

tengok muka kat cermin
sambil goyang2.. lawa tak...

akhir sekali
buat joget kucing...

amacam segar tak badaan tue?

bagi yang belum mencube...selamat mencube=p

CeriTa sEram : hanTu taNpa kEpaLa

* gambar hiasan

Satu malam, sorang mamat ni baru habis kerja malam dalam pukul 1 pagi, jalan nak balik rumah adala dalam 30 minit, sepanjang jalan keadaan gelap, senyap, sunyi, hujan rintik2, sejuk..ramai dah orang cakap kat jalan ni ada penunggu tapi mamat ni buat selamber jer, sambil bersiul, mamat ni terus pecut motor rxz dia, sampai kat tengah jalan kat bus-stop mamat ni nampak sorang awek cun, awek ni pulak pakai baju kurung, rambut panjang, dia tahan motor mamat ni, mamat ni pun berentilah, tanya kat awek tu " saudari ni nak pergi mana tengah2 malam ni?"

awek tu jawab " saya tunggu ayah saya tapi dia tak datang2, rumah saya kat depan tu, boleh tumpangkan saya?"

"errrr... bolehlah, nasib baik saya ada helmet spare", mamat ni takut dalam berani, dia pecut motor dia, sekejap dia tengok side mirror dia..alamak !!! mana pegi awek ni... " aaaaaaaaahhhhhhhh... tak kepala!!! hantu tak de kepala!!!!

aaaaahhhhhhhhhhh!!!!" mamat ni punya ler pecut sebab kecut perut ada hantu tak ada kepala kat belakang dia, dah tu suara mengilai-ngilai kedengaran, lagi kuat dia pecut, lagi kat suara tu ketawa, sampai rumah mamat ni terkejut bukan main sampai putih muka dia "naper abang pecut, sampai nak terkeluar anak tekak saya ni jerit, kan dah terlepas rumah saya", rupanya mamat tu bagi awek tu pakai helmet full-face warna hitam, memanglah tak nampak kepala... .hahahahaha

ciNta uMpama TunGgu bas


Bila bas tu datang, awak nengok bas tu dan awak kata pada diri awak, "Eee... penuhnya... tak de tempat duduk." Jadik, awak katakan pada diri awak, "Saya akan tunggu bas yg lain." Awak pun biarkan bas tu berlalu dan awaktunggu pulak bas yg lain.

Kemudian, datang pulak bas yg kedua.
Awak nengok bas tu dan awak akan cakap, "Eee... bas ni buruk sgt... mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan." Jadi, awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya.

Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas.

Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi kali ni awak kata, "Emmm... tak de air-cond... cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yg lain." Dan sekali lagi awak biarkan bas tu berlalu dan awak bercadang utk menanti bas yg seterusnya.

Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru awak perasan yg awak pula dah terlambat rupanya. Awak mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna.

Dan kemudian barulah awak sedar bahawa... awak dah naik bas yg salah. Jadi, selama ni awak dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yg awak nak.

Walaupun yg datang tu adalah bas yang berair-cond, adakah awak dpt pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk awak?

Jadik, mengingini apa yg awak idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan?

Sekiranya awak dapati "bas" itu tak sesuai dengan awak, apa yg perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu.

Tapi... saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Awak nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg awak nanti-nanti kan), awak tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak awak dan terus berlalu tinggalkan awak!

Bila ada bas yang lalu melintasi saya macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN! Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri.

Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada awak nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri awak. Dan bila awak berjalan, awak sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta!

Wednesday, December 24, 2008

Perjalanan Hidupku

cuti hari 2, aku banyak luangkan masa dengan laptop kesayangan aku. aku edit gambar, tengok citer korea, maen game dan berkarya...huhu. apa boleh buat, nasib aku tetibe malang masa cuti 2. aku balik umah, esok kan tue terus tV kat umah aku rosak. adeyh. bosan tahap cipan aku kat umah. nak kuar g umah kawan lak, cuaca x best. asyik ujan...huhu. ni aku share sikit karya yang aku buat time cuti. x sangka lak, aku pandai tulis sajak...hik3. tapi sebest A. Samad Said la...hu3.


Kisah hidupku umpama telenovela,
Dimulai dengan sebuah kelahiran,
Dan diakhiri dengan kematian,
Namun di antaranya terselit 1001 cerita,
Kadang sedih, kadang gembira dan kadang penuh konflik
Dan aku tak punya kuasa
Untuk memilih siapa watak dalam ceritaku,
tak punya kuasa untuk menetapkan nasib hidupku
aku hanya mengikut tetapan penciptaku cuma
mungkin dalam kisahku,
aku lah watak utama
namun dalam kisah orang lain,
aku hanya watak sampingan dan tak memberi kesan apa-apa
PERJALANAN HIDUPKU masih jauh,
masih banyak yang perlu aku capai
masih banyak yang perlu aku pelajari
masih banyak yang perlu aku perbaiki diri
dan apa yang aku harapkan
kisah hidupku ini berakhir dengan
Happy Ending dan bukanlah Sad Ending
Namun segalanya di tangan penciptaku
Dan aku terima segala ketentuanNya untukku..
Amin….


Monday, December 22, 2008

Adakah anda seorang cemburu?

Waktu cuti hari tu, aku ada terbaca sebuah buku, tajuknya “1001 Wasiat Wanita Solehaha“ dan aku begitu tertarik dengan satu topik iaitu Cemburu Yang Diredhai. Setelah baca tentang topik ini, barulah aku sedar yang cemburu bukanlah sesuatu yang buruk tapi turut digalakkan dalam Islam. Namun kena berpada-padalah dan jangan terlalu ikut emosi.


Hampir semua orang mempunyai perasaan ini. Cemburu sebenarnya bermaksud perasaan takut kehilangan seseorangan yang dikasihi, jatuh ke tanagn orang lain. Dan sebenarnya perasaan cemburu sangat penting dalam sesebuah hubungan. Kata orang , cemburu itu tandanya sayang. Oleh itu, tak salah sekiranya kita mempunyai perasaan cemburu, kerana ini menunjukkan bahawa kita sayang sangat kat orang itu. Dan rasanya orang lain pun tidak boleh salahkan kita kerana cemburu. Betul tak?


Sedangkan dalam keluarga Rasulullah s.a.w pun wujud perasaan cemburu. Apatah lagi kita orang biasa ini. Sabda Rasulullah s.a.w “ Kecemburuan itu termasuk sebahagian dari iman, dan midzak (memasukkan orang lelaki lain ke rumah isterinya kemudian dibiarkan) itu termasuk sifat munafik.” (HR.Bazar dan Baihaqi).


Sebenarnya pada dasarnya kecemburuan itu adalah satu tanggungjawab seseorang terhadap orang yang dicintai kerana wujudnya perasaan takut atau khuatir sekiranya suami atau isteri melakukan sesuatu yang dilarang oleh Islam. Namun perlu diingatkan bahawa kecemburuan juga boleh menyebabkan akibat yang tidak baik. Cemburu seperti itu dianggap sebagai cemburu buta dalam masyarakat kita hari ini. Iaitu cemburu tanpa bukti yang benar. Maksudnya di sini, sebelum bertindak kita perlulah mencari bukti yang benar. Kita kena pandai bezakan antara cemburu berdasarkan rasa cinta dengan cemburu buta. Cemburu buta itu timbul dari rasa takut dan bukanlah sebuah alat untuk mengukur kedalaman cinta. Ia hanyalah akan memberi kecemasan atau mungkin membuatkan orang yang kita cintai itu berasa rimas. Oleh itu, kawallah perasaan cemburu anda. Agar tidak cemburu buta.

WeLcOme Back tO USM

+ Selamat Pulang to aLl student USM +


sekejap je rase cuti. dah balik u pun. tapi cam x adil betul, bdk2 u laen belum start sem baru lagi. ramai yang masih bercuti kat umah. usm je yang x bagi byk cuti n start awal kuliah...huhu

paper pun aku x kisah pun.cuti panjang ke pendek. cuti semester ari tue telah memberi aku semangat baru. dan aku rase untuk sem kali ni aku lebih bersemangat dan harap2 semangat ni kekal hingga akhir sem dan untuk tahun2 seterusnya..amin.

azam aku untuk sem baru ni:
1. Nak belajar sungguh2. xnak last minute lagi.
2. dah xnak ponteng class..tapi semalam dah terponteng 3 class...huhu
3. Xmo sedih2 lagi.
4. Xnak boros2 lagi. nak kurangkan aktiviti shopping ( yg ni cam susah je..huhu but i must do it!)

harap-harap aku dapat tebus kegagalan aku yang lepas dalam sem ni and dapat laksanakan azam2 aku ni. wish me luck !

" tiada Kejayaan Semanis Madu, taNpa, Kegagalan Sepahit Hempedu "






Monday, December 1, 2008

Tyme belajar bile paling best?

Ingat lagi tak..hari tu aku ada letak poll kat blog untuk tanya pendapat korang. tyme bile paling best tyme belajar? so sekarang aku nak tunjuk result die.



inilah result. tapi kan yang aku musykil, kalo tengok pada vote ade dalam 16 undian dibuat. tapi kat vote so far 12 jer..hisyh pening aku. apsal ek. rasenya dah betul kiraan aku. mungkin ade orang mengundi 2 kali kot...wallahualam...hehe

ok la. daripada result poll tu, ramai orang berpendapat kehidupan di matrik adalah paling best. dan aku pun turut bersetuju. (sebenarnya aku pun turut mengundi dlm poll ni..hihi).

bagi aku sendiri, belajar kat matrik paling best. boleh gak nak lepak2. kuar outing tiap minggu. orang ckp belajar kat matrik jadual die pack giler. yelah kena struggle dalam setahun. tapi bagi aku xdelah pack sgt. ok jer. belajar kat u skrg ni lagi pack. asignment bertimbun, dengan CA la, OSPE la, lab report tiap2 minggu kena buat..huhu. rindu lak zaman matrik dulu...

p/s : CA 2 lebih kurang test la..ata nama panjangnya continuos assesment. OSPE lak On Spot Practical Examination ,means test secara practically.

aku di'tag'

aku telah di'tag' sekali lagi oleh mr.ashabulz. kali pertama aku tolak coz diluar kemampuanku...hahahaha...tapi die still mencuba nak tag aku sekali lagi. ( anda benar2 xmudah give up + tabah...hihi..gurau je ashabulz) dan kali ini aku terima dengan hati yg terbuka..hehe...

1. Name one person who made you laugh last night?
- no one

2. What were you doing at 8.00 a.m?
- still sleeping….Zzzz

3. what were you doing 30 minutes ago?
- clean up my home

4. What happened to you in 2006?
- I’m was studying at matric. And it’s gave sweet memories for me.

5. What was the lat thing you said out loud?
- aduh..sejuknya...

6. How many beverages did you have today?
- just one..sky juice…ngee

7. What color is your hairbrush?
- cokelat

8. What was the last thing you paid for?
- topup…celcom rm10..but it expired already…huhu

9. Where were you last night?
- not going anywhere just at home

10. Where do you keep your change?
- my purse but sometimes in my pocket

11. What’s the wheather like today?
- so bad. Its raining…huhu

12. What color is your front door?
- cokelat

13. What’s the best ice-cream flavor?
- cokelat…love chocolate….love eskrim..nyum3

14. What excites you?
- got msg or call from someone that I like so much…whee~~~

15. Do you want to cut your hair?
- nope..i like my hair style now. Not too long and not too short

16. Are you over the age of 25?
- nope..i’m still sweet 20…=)

17. Do you talk a lot?
- depends to my mood. Sometimes I will become talkactive but sometimes I will not say anything…shhhhh….

18. Do you watch the O.C?
- O.C? nope…and actually I never hear bout O.C…hahaha

19. Do you know anyone named Steven?
- Steven??let me think first…hurm

20. Do you make up your own words?
- sometimes…depends

21. Are you a jealous person?
- maybe..

22. Name a friend whose name starts with the letter ‘A’
- ASHABULZ…=p

23. Name a friend whose name starts with the letter ‘K’
- Keyo ( my friend a.k.a my bro)

24. Who’s the first person on your call list?
- nobody want call me..:’(….haha…just kidding..i forget who are the first coz I’ve already delete the list…hehe

25. What does the last text message you received say?
- ai lya..umah awak banjir x?

26. Do you chew on your straw?
- nope…

27. Do you have curly hair?
- yes..but only 35%...hehe

28. Where’s the next place you’re going?
- grocery..i’m at cc rite now..

29. Who’s the rudest person in your life?
- no one

30. What was the last thing you ate?
- nasi lemak for breakfast this morning…hehe

31. Will you get married in the future?
- of course I do….

32. What’s the best movie you’ve seen in the past 2 weeks?
- forgot the tittle…huhu

33. Is there anyone you like right now?
- nope.. no feeling at all…haha

34. When was the last time you did the dishes?
- yesterday…

35. Are you currently depressed?
- yeah..dun know why…huhu

36. Did you cry today?
- nope. No more tears…hehe

37. Why did you answer and post this?
- coz I’ve been tagged….huhu

38. Tag 5 people who do this survey
- I just want tag 3 person only…Chanz, Wunny and Darkartz

to mr.ashabulz, harap anda berpuas hati...=) and kepada yang di'tag'..sila jawab soklan2 ni k//chow O_0

Friday, November 21, 2008

happy holiday



yes..!! exam dh abes. dah boleh balik umah...lalala~~
so dikesempatan yg ade ni, aku nak wish :

+ happy holiday kepada sume yang sedang bercuti especially my coursemate +

+ hope u all can enjoy with ur holiday +



p/s: i'm going home today, doakan aku moga
selamat sapai umah n moga selamat kembali ke USM 20.12.2008
(x sapai sebulan pun..huhu)


Tuesday, November 18, 2008

+ frEnz fOrever +

rasenye dah lama benor aku x share lagu yang best2 ngan korang semua kan. so, untuk entry kali ni, aku nak share beberapa buah lagu yang best n boleh tahan sedap dan enak untuk didengari. since entry sebelum ni aku duk citer pasal kawan baek aku, so tema lagu yang aku share kali ni adalah tentang SAHABAT ataupun ada orang panggil KAWAN..tapi kalo nak dramatis lagi panggil TEMAN. (sebenarnya maksud lebih kurang sama jer cume ejaan jer yang lain..ngeh3). lupa..kalo rase berminat atau teringin sangat nak dengar lagu tu, just klik kat tajuk lagu untuk men'download'. semoga terhibur =)








+ NadZieLea +

jom berkenalan dengan mybesfren=)

NadZieLea adalah kombinasi nama kami bertiga - Nadeea, Zierah n Lea. orang cakap x elok combine nama. tapi yang aku taw tu untuk pasangan kapel coz dipercayai boleh membawa kepada perzinaan, betul ker? tapi kalo kami men'combine'kan nama kami, boleh ker?..hurm

Nadeea
+ orang kluang. banyak cakap tapi masa mula-mula nampak macam sombong. tapi kalo dh kamceng ngan die, best la. otak giler2 sama cam aku. tapi kitorang sering gadoh. kadang2 pasal mende simple jer. tapi x dalah sapai tarik-tarik rambut or tarik-tarik tudung, tu zaman kanak-kanak jer..huhu. besenye yang selesaikan pergadohan kami..Zierah..






Zierah
+ orang kajang. suke makan mcD. tulah makanan yang die wajib makan kalo kuar g KB. aku ngan nadeea dh masak dh..hehe. orangnya caring. tapi kadang2 dh macam mak orang dah. suke berleter n panggil aku cOmot. padahal die pun comot gak. hehe. nadeea pun sama..haha.




kami selalu bertiga. dan bila salah sorg xde, mesti orang akan tanya. caring jugak diorg kat kami ek..hehe. tapi aku sayang diorg coz diorg memang kawan yang baik n caring. kadang2 buat aku terharu. thanks nadee n zierah coz being my fren.


created by nadeea..

nice picture =)


Sunday, November 16, 2008

Kisah RumpUt

Pada suatu pagi di sebuah sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am. Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?

Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh.

Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?

Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut.

Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah yang paling cantik kita jumpa dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi.
Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.


comey je pasangan kucing ni...whee~~~

Friday, November 14, 2008

Mengimbau Sejarah

Pagi ni aku bangun awal sikit dr kebiasaan..bese la ari ni ade exam lagi..huhu..tapi utk pagi ni aku x study cam hari2 len kalo ade exam..aku duduk je kat desk sambil tu melihat panorama pagi yang indah dan penuh kehijauan di luar tingkap...org cakap kalo kite tgk mende hijau pagi-pagi..dapat menjaga kesihatan mata..bagus la..boleh aku kurangkan kerabunan mata aku yg makin bertambah ni..tapi kalo satu hari je wat..mujarat ke..haha..

tengah asyik tgk org jogging..aku teringat kat diari lama aku masa zaman sekolah. diari tue aku jupe masa kemas bilik 2 hari lepas. Tak sangka seh aku boleh terbawak diari tu ke usm ni.Punye la aku sayang giler kat buku tu sapai aku bawak je pegi mana2..hehe Sebenarnya nak kata diari tu xde la diari sgt, kira macam buku catatan la. ceh kalo aku simpan lagi seratus tahun, buku 2 boleh jadi tinggalan sejarah untuk anak cucu aku nanti..haha..Tapi kan seronok gak bace kisah lama pagi-pagi ni..lagipun aku memang malas nak study pagi ni...nanti kang tak pasal2 aku ngantok balik..huhu

Pastu aku belek la diari tue...sehelai demi sehelai..kadang2 aku tergelak sendiri membaca citer2 lucu yang ade aku catatkan dalam buku tu..macam-macam perkara yang berlaku kat aku...ade yang memalukan aku..menggembirakan pun ade..dan tetibe aku terpandang satu tarikh keramat...

14 Nov - 3 Disember 2005 - Spm..

secara kebetulan jer, hari ni 14 November 2008..bermakna hari ni genap la 3 tahun aku melalui detik yang mencemaskan dlm hidup..yelah dalam byk2 exam kat sekolah..spm la paling mencabar dan exam penentu masa depan kite..kalo gagal upsr..boleh tebus kat pmr..kalo gagal kat pmr..boleh tebus kat spm..tapi kalo gagal spm..nak tebus kat mana lagi? stpm? x best r..xkan lah nak bersekolah lagi...cukup la 11 tahun dok pakai baju uniform sekolah..dah x jemu dah..

haa berbalik kat tarikh keramat tu, teringat lak aku time nak spm tue..fuh punya lah kelam kabut aku study time tu..yelah before spm 2, org muslim sibok beraya dan aku pun x ketinggalan la nak beraya sama..haha nak exam tue tapi sempat je nak beraya..tapi kan kenangan yang paling aku x boleh lupe time spm tue ialah bile aku dan beberapa kawan pompuan aku terkantoi dengan budak lelaki coz kitrg panjat tingkap kelas..huhu

sebenarya kisahnye macam ni, aku dan kawan pompuan aku..aku x igt la nama die ( bukan aku x igt kawan2 aku..cume aku lupa aku dengan sapa time tue..kang kalo aku sebut nama salah kang x pasal2 kena marah lak nanti..huhu). ok..kitorang ni suke study malam2 kat kelas coz suasana lagi aman..kalo kat bilik faham-faham jela, tgk katil cam best terus tido..huhu So bile malam kitrg (pompuan jer) lebih prefer panjat tingkap kelas utk cepat sapai hostel daripada jalan jauh dan terpaksa melalui hostel lelaki..lagipun bahaya la pompuan jalan dalam gelap. (ceh padahal nak bela diri..hahaha).

Pada malam kejadian tu, kitrg pun panjat la tingkap coz nak balik cepat, dah lewat dah time tu. Aku rase adala dalam kul 11 malam. Dan x disangka rupenya budak-budak laki malam tu plan nak kantoikan kitrg. diorg dh siap2 duduk kat tangga menghadap tingkap yang kami nak panjat. Betul-betul bertentangan dengan tingkap yang kitrg nak panjat. Time tu gelap, so kitrg memang x nampak geng laki 2..tapi pastu kami dgr suara org lelaki gelak2..apa lagi kami pun cancel kan plan kami nak panjat tingkap malam tu..tapi masa tu sebenarnya ade kwn aku sorg dah selamat panjat tingkap dan terkantoi la dengan boys tu..tapi die boleh cepat2 panjat balik masuk ke dalam kelas tue...huhu..dan last2 kami pun terpaksa la melalui jalan yang jauh dan agak gelap dan terpaksa melalui hostel lelaki utk sapai ke bilik..lepas kejadian tu..kitrg dah serik nak panjat tingkap lagi..huhu..

tingkap tu la sering kitrg panjat..
tak tinggi pun tue yang senang kami panjat..hihi
dan yang bertanda X tue tempat boys berkumpul..

moral of dis story : perempuan jgn la panjat tingkap. Tak manis dan lagipun bahaya la..kalo jatuh nanti kang naya je...huhu..

Sunday, November 9, 2008

:: Uhuk3 ::


tak suka batuk...uhuk3...ni penyakit yang paling aku x suke sejak dulu lagi...adeh..aku ni jenis kalo dah batuk 2...susah benor nak sembuh..kadang2 sampai berminggu-minggu...dah la batuk yang xde kahak..batuk kering...sakit woo...perit je anak tekak aku ni...huhu...


sakit anak tekak...uhuk3

uhuk3...tgk..batuk lagi...uhuk3...dan lagi....iskh...x henti2 batuk..mcm org tua dah...kadang2 segan gak nak batuk ni..takut ganggu org...bising...dah la sekarang ni musim exam..adeh...bayangkan tgh suasana senyap...student lak tgh kusyuk jawab soklan...n xnak ade gangguan..tetibe aku batuk...aduh...dah la xleh tahan...kalo ditahan kang..makin sakit lak..

tapi kan sebenarnya..salah aku jugak kot...malas nak makan ubat batukk..2 yang batuk aku susah nak hilang...hihi...aku memang xsuke ubat batuk..pahit..x best...dah la lepas makan x leh minum air...iskh..memang x tertelan la aku...kalo telan pun..maybe kejap jer..pastu mesti akan kuar balik..huhu...ntah la..aku pun xtaw nape aku anti sgt ngan ubat batuk..hurm..nampaknya terpaksa la aku tanggung je derita penyakit ini..coz kerana terlalu degil kan...huhu..biar la..nanti sembuh la 2...uhuk3...


Tuesday, November 4, 2008

HeaLthy Soup : Mau cUbe

Apalah sudah jadi dengan dunia....dah xde lagi sumber makanan yang boleh dimakan ke...sampaikan manusia yg belum sempurna sifatnya hendak dimakan....dibuat sup dengan anggapan dpt meningkatkan stamina dan meningkatkan tenaga batin lelaki...pergh...minum tongkat ali dah...hehe..xpun..pegi la bersenam nak tingkatkan stamina..

Hidangan exotic yang dianggap berkhasiat ini amat mendapat sambutan di Taiwan. Dalam satu article menjelaskan si penulis telah menemu ramah pengusaha makanan exotic ini yg dipanggil "Healthy Soup" berkata hidangan ini perlu dihidang secara fresh means masih panas n tidak perlu disejukkan kerana nanti mungkin akan kurang khasiatnya pulak...huhu...harga utk setiap hidangan sup ini terpulang kepada saiznya.

janin yang dimasak utk Healthy Soup

cara nak masak die senang jer..tapi bahan2 die x penah dgr la pulak...so xyah la cube...huhu..utk buat sup ini..korg jaz perlu tambahkan janin yang dah siap dipotong bersama pachan, tongseng, tongkui (herba ini dgr citer selalu diamikkan oleh wanita Cina selepas bersalin), Keichi, Jahe, dagig ayam dan baikut. kemudian stim campuran tadi selama 8 jam. then, barulah masak sup cam bese..nak sedap lagi gune sup bunjut...(jangan tiru aksi ni kat umah taw...huhu).


cara-cara penyediaannya


Siaapp!!....

"Sup ini memang berkhasiat dan ternyata telah meningkatkan tenaga batin saya. Bayangkan saya mampu melakukan hubungan seks beberapa kali dalam satu malam"..ini antara kata2 dr si penggemar makanan exotic ini...huhu...tapi nanti harap2 jgn la pulak ada yang turut jOin menikmati sup ini kerana tertarik dengan kata2 polan di atas...hihi...

pelik kan manusia sekrg...manusia sendiri pun nak dimakan...padahal byk lagi yg boleh dimakan..ayam ada..ikan ade...telur pun ade..bak kata astro..macam2 ade...tp dh lumrah alam mende pelik 2 la yang dibuat...huhu

Wallahualam...




Sunday, November 2, 2008

:: ciNta & waKtu ::

Alkisah di suatu pulau kecil, tinggallah berbagai macam benda-benda
abstrak : ada Cinta, Kesedihan, Kekayaan, Kegembiraan dan sebagainya.
Mereka hidup berdampingan dengan baik.

Namun suatu ketika, datang badai menghempas pulau kecil itu dan air laut
tiba-tiba naik dan akan menenggelamkan pulau itu. Semua penghuni pulau
cepat-cepat berusaha menyelamatkan diri. Cinta sangat kebingungan
karena ia tidak dapat berenang dan tak mempunyai perahu. Ia berdiri di
tepi pantai dan mencoba mencari pertolongan. Sementara itu air makin
naik membasahi kaki Cinta.

Tak lama Cinta melihat Kekayaan sedang mengayuh perahu.
”Kekayaan! Kekayaan! Tolong aku!” teriak Cinta.
”Aduh! Maaf, Cinta!” kata Kekayaan.
“Perahuku telah penuh dengan harta bendaku. Aku tak dapat membawamu
serta, nanti perahu ini tenggelam. Lagipula tak ada tempat lagi bagimu di
perahuku ini”.
Lalu Kekayaan cepat-cepat mengayuh perahunya pergi. Cinta sedih sekali,
namun dilihatnya Kegembiraan lewat dengan perahunya.

“Kegembiraan! Tolong aku!”, teriak Cinta.
Namun kegembiraan terlalu gembira karena ia menemukan perahu sehingga
ia tak mendengar teriakan Cinta.
Air makin tinggi membasahi Cinta sampai ke pinggang dan Cinta semakin
panik. Tak lama lewatlah Kecantikan.

“Kecantikan! Bawalah aku bersamamu!”, teriak Cinta
“Wah, Cinta, kamu basah dan kotor. Aku tak bisa membawamu ikut. Nanti
kamu mengotori perahuku yang indah ini”, sahut Kecantikan.
Cinta sedih sekali mendengarnya. Ia mulai menangis terisak-isak. Saat itu
lewatlah Kesedihan.

”Oh, Kesedihan. Bawalah aku bersamamu”, kata Cinta.
”Maaf Cinta. Aku sedang sedih dan aku ingin sendirian saja…” kata
Kesedihan sambil terus mengayuh perahunya.
Cinta putus asa. Ia merasakan air semakin naik dan akan
menenggelamkannya.

Pada saat kritis itulah tiba-tiba terdengar suara.
”Cinta! Mari cepat naik ke perahuku!”
Cinta menoleh ke arah suara itu dan melihat seorang tua dengan
perahunya. Cepat-cepat Cinta naik ke perahu itu, tepat sebelum air
menenggelamkannya.

Di pulau terdekat, orang tua itu menurunkan Cinta dan segera pergi lagi.
Pada saat itu barulah Cinta sadar bahwa ia sama sekali tidak mengetahui
siapa orang tua yang menyelamatkannya itu. Cinta segera menanyakannya
kepada seorang penduduk tua di pulau itu, siapa sebenarnya orang tua itu.

”Oh, orang tua tadi? Dia adalah Waktu” kata orang itu.
”Tapi mengapa ia menyelamatkanku? Aku tak mengenalnya. Bahkan teman-
teman yang mengenalku pun enggan menolongku” tanya Cinta heran.
”Sebab” kata orang itu

”Hanya Waktulah yang tahu berapa nilai sesungguhnya dari Cinta itu…”

Friday, October 31, 2008

:: Special 4 yOu ::

utk anda yang sedang dilamun cinta...
sedang bahagia ngan pasang masing2...
aku nak share beberapa love song utk korg...
jaz klik je kat tajuk lagu...
kalo nak download nanti baru leh dgr...hehe=)

05-jordin_sparks_feat_chris_brown-no_air.mp3
ANDRA-Sempurna.mp3
6ixth Sense Ft Noe Letto - Cinta Yang Sempurna.mp3
Ella_ft._Shah_-_Ku_Merindu.mp3
I'm_Yours.mp3
Matta - Jatuh Cinta Lagi.mp3
Nubhan AF6 - Ada Untukmu.mp3
rossa - atas nama cinta.mp3
Gita Gutawa feat Dafi - Dua Hati Jadi Satu.mp3
Melly Goeslaw Ft Yusry - Dibius Cinta.mp3
Dafi_-_Bila_Terasa_Rindu.mp3

dan bg yg sedih2 coz baru putus cinta...
or cinta x kesampaian...
leh dgr lagu-lagu ni lak...

Bob - Cinta Terhalang.mp3
D'masive-Cinta Ini Membunuhku.mp3
Duta - Cintaku Terakhir.mp3
Fergie Big Girls Don't Cry.wma
MENJAGA HATI.mp3
Misha Omar - Tiada Lagi Tangisan.mp3
Agnes Monika - Matahariku.mp3
Faizal Tahir - Coba.mp3
Sheila On 7 - Betapa.mp3

** sori la xbyk sgt lagu...xsempat nak upload...lagipun ternet
slow la sejak2 nak exam ni...huhu..

moga terhibur..0_o

:: Adil ker?? ::

ari ni sehari suntuk aku dOk study Perspective Gender in Health...sonok gak belaja subjek ni coz rupa-rupanya byk mende yg aku xtaw tentang kehidupan...n rupa-rupanya dunia begitu kejam dlm melayan kaum hawa...huhu..

rasenye sume org taw yang kaum hawa adalah kaum yg lemah..tapi nape mesti xde org yg nak pertahankan wanita...malah kaum wanita sering didikriminasi....aku agak terkejut coz terbaca satu journal tajuk die.. "Women's status, institutional barriers and reproductive health care: A case study in Yunnan, China". Kat lam journal ini, die ade citer sal kajian yg dibuat kat Yunan, one of the poorest area in Chinaterhadap kekangan pregnant women to get reproductive health care. ni factor-factornye:

1. women lack of power to make decision - segala keputusan adalah di tangan suami...wanita xde hak langsung...bygkan keadaan isteri yang sedang mengandung n perlukan rawatan..suami leh ckp xyah la pegi klinik..mahal la...jauh laa...mcm2...n si isteri lak..kena ikut ckp suami...kalo x dianggap derhaka lak...huhu
lagi satu mak mertua diorg boleh ckp.."Alah mengandung ni normal la...xpayah la pegi hospital..orang len bersalin kat umah ok jer...xde masalah pun"....memang la mengandung 2 normal...tp tahap kesihatan ibu mengandung berbeza ngan setiap ibu2 len...huhu

2. pandangan masyarakat terhadap pregnant women in Yunan - masyarakat Yunan menganggap "kotor" dan leh mengganggu evil spirit..ade ker cm2?...cetek kan pandangan mereka...yg paling dahsyat kan...ade satu kes 2...perempuan ni baru lepas bersalin..then her husband n parents dtg jemput die...pastu bawak g makan kat sebuah restoran..dah sapai kat restoran 2...tauke restoran 2 x benarkan perempuan 2 masuk n suh makan kat luar...kerana dikhuatiri akan bawak sial kat bisnes die....kejam nya kan...kesian wanita 2...dah la baru lepas bersalin...pastu disuruh makan kat luar...patutnya layanan yg baik diberikan bukan dilayan seperti kucing kurap...bayangkan kalo wanita 2 adalah ibu kite or kite?...hurm

selain itu, drivers kat Yunan gak majoritinya menolak utk bawak pregnant women ke hospital kerana takut ditimpa bencana or watsoever...huhu...

kes laen lak..pregnant women sanggup bekung bdn mereka utk mengelakkan masyarakat mengetahui yg die sedang mengandung...bygkan sapai perempuan yg mengandung kat 8 bulan pun x dpt detect yg die sedang mengandung...iskh kecian kat baby 2 kan....mesti tertekan kat lam perut...

3. Kurangnya doctor wanita - kekurangan doktor wanita menyebabkan pregnant women malu nak dptkan health care coz nanti diorg kena berurusan ngan male doctor...kata mereka..."It is too embarrassing"...hurm malu memang la perlu kan...tapi kesihatan 2 lagi penting kan...huhu

2 la antara factor nape pregnant women kat Yunan kurang mendapatkan reproductive health care..2 kat Yunan...agak-agaknya kat malaysia ade gak ker pemikiran karut camtu...yg menganggap perempuan mengandung "kotor" and bawak sial?...rasenya x de kot...syukur..aku lahir kat Malaysia...bukan kat Yunan...kalo x susah la idup aku nanti...huhu

Thursday, October 30, 2008

:: NostalGia seMata ::

aku xtaw...bile aku dgr lagu ni...
aku mesti sedih...
huhu....
sebab lirik die ker? or....hmm....
ntah la..tp lagu ni best taw...
dgr la...=)

ungu - sesungguhnya
( tema citer Soleha)

Saat dunia berhenti berputar
saat manusia tak sanggup lagi berharap
ketika mentari tak sanggup lagi bernjanji
menyinari dunia yang tak kau singgahi

mampukah kau untuk berbagi
tanpa hasrat ingin diberi
dihadapannya, dihadapanmu ya Allah

sesungguhnya manusia
takkan bisa menkmati surga
tanpa ikhlas di hatinya
sesungguhnya manusia
takkan bisa menyentuh nikmatnya
tanpa tulus di hatinya


Ungu_-_Sesungguhnya.mp3
(klik di sini utk download)

Wednesday, October 29, 2008

:: biG girL doN't crY ::

i dun want to cry...
but...
i still cry....
i cry again...again..n again....

I hope you know, I hope you know
That this has nothing to do with you
It's personal, myself and I
We've got some straightenin' out to do

And I'm gonna miss you like a child misses their blanket
But I've got to get a move on with my life
It's time to be a big girl now
And big girls don't cry
Don't cry
Don't cry
Don't cry

The path that I'm walking
I must go alone
I must take the baby steps 'til I'm full grown, full grown
Fairytales don't always have a happy ending, do they?
And I foresee the dark ahead if I stay



Sunday, October 26, 2008

:: cinta Terhalang ::

Cinta Terhalang by Bob


Rasa lahirnya impianku
Bila terpandang wajahmu
Lirik senyuman kilauan mata
Memikat memukau jiwa ini
Inginlah aku menyapa
Mahu ku kenali hatimu
kini Ku sedari ini bukan biasa

Tak dapat aku lindungi perasaan
Engkau impian yang aku idamkan
Kau yang ku puja, kau yang ku sanjung
Kau yang aku perlukan
Kau yang ku sayang, kau yang ku cinta
Kaulah satu cinta terhalang

Engkau lafazkan perasaan
Setulus hati jiwamu
Penuh kepuasan, penuh bermakna
Memikat hati dan naluriku

Walau ku sadari
Kau tetapkan perasaanmu
Kau berikan cinta yang
Terpendam

Walau ku tahu kita
Tak mungkin bersama
Tetap ku sanjung cintamu yang suci…walau terhalang



Bob - Cinta Terhalang.mp3

(klik di sini utk download)

cinta terhalang?
sakit kan kalo cinta kite dihalang...
n lagi sakit kalo penghalangnye family...
xleh nak pape....
tp xpelah...
mungkin bukan jodoh kite..
jaz let him go....
n moga bahagia wif his future wife...
xmestinya cinta perlu bersama kan....
kata kawan aku..
cinta perlukan pengorbanan...
dan bukanlah sekadar ungkapan "i love u" semata...







Friday, October 17, 2008

...blank....

hidup ni penuh ngan misteri kan....
penuh ngan kejutan...
hingga sukar untuk diramal apa yang akan berlaku....

benarlah kata org....
kite hanya mampu merancang...
tapi yang menentukannya...ALlah s.w.t...
Dia yang mengetahui apa yang terbaik untuk kite...
Dia yang menentukan nasib kite...
tapi kite perlu jangan la terlampau berserah pada nasib...
kadang2 kite perlu berusaha untuk mengubah nasib kite....

i'm in dilemma

i'm in dilemma....
wat should i do?
argh...i have no idea...
i'm blank...
i'm sad....
jaz thinking bout sumthing dat i dun noe wat should i do...
oh God...help me...

Tuesday, October 14, 2008

i luv piNk =)


pink give me inspiratiOn...
pink is sweet...
pink is nice...
pink is everything...
in my life...=)




Pink is the color of universal love. Pink is a quiet color. Lovers of beauty favor pink. A pink carnation means "I will never forget you".

Pink is a combination of red and white. The quality of energy in pink is determined by how much red is present. White is the potential for fullness, while red helps you to achieve that potential. Pink combines these energies. Shades of deep pink, such as magenta, are effective in neutralizing disorder and violence. Some prisons use limited deep pink tones to diffuse aggressive behaviour.

Pink provides feelings of caring, tenderness, self-worth and love, acceptance.

Pink is also a delicate colour. Perceived as feminine in the United States, it is also the colour of innocence and purity in Japanese culture. I always associate pink with spring, and most of the flowers that bloom, like the cherry blossoms. In giving pink flowers, the general sentiment is that of gratitude and friendship, an appreciation for another person over all.