Friday, October 31, 2008

:: Adil ker?? ::

ari ni sehari suntuk aku dOk study Perspective Gender in Health...sonok gak belaja subjek ni coz rupa-rupanya byk mende yg aku xtaw tentang kehidupan...n rupa-rupanya dunia begitu kejam dlm melayan kaum hawa...huhu..

rasenye sume org taw yang kaum hawa adalah kaum yg lemah..tapi nape mesti xde org yg nak pertahankan wanita...malah kaum wanita sering didikriminasi....aku agak terkejut coz terbaca satu journal tajuk die.. "Women's status, institutional barriers and reproductive health care: A case study in Yunnan, China". Kat lam journal ini, die ade citer sal kajian yg dibuat kat Yunan, one of the poorest area in Chinaterhadap kekangan pregnant women to get reproductive health care. ni factor-factornye:

1. women lack of power to make decision - segala keputusan adalah di tangan suami...wanita xde hak langsung...bygkan keadaan isteri yang sedang mengandung n perlukan rawatan..suami leh ckp xyah la pegi klinik..mahal la...jauh laa...mcm2...n si isteri lak..kena ikut ckp suami...kalo x dianggap derhaka lak...huhu
lagi satu mak mertua diorg boleh ckp.."Alah mengandung ni normal la...xpayah la pegi hospital..orang len bersalin kat umah ok jer...xde masalah pun"....memang la mengandung 2 normal...tp tahap kesihatan ibu mengandung berbeza ngan setiap ibu2 len...huhu

2. pandangan masyarakat terhadap pregnant women in Yunan - masyarakat Yunan menganggap "kotor" dan leh mengganggu evil spirit..ade ker cm2?...cetek kan pandangan mereka...yg paling dahsyat kan...ade satu kes 2...perempuan ni baru lepas bersalin..then her husband n parents dtg jemput die...pastu bawak g makan kat sebuah restoran..dah sapai kat restoran 2...tauke restoran 2 x benarkan perempuan 2 masuk n suh makan kat luar...kerana dikhuatiri akan bawak sial kat bisnes die....kejam nya kan...kesian wanita 2...dah la baru lepas bersalin...pastu disuruh makan kat luar...patutnya layanan yg baik diberikan bukan dilayan seperti kucing kurap...bayangkan kalo wanita 2 adalah ibu kite or kite?...hurm

selain itu, drivers kat Yunan gak majoritinya menolak utk bawak pregnant women ke hospital kerana takut ditimpa bencana or watsoever...huhu...

kes laen lak..pregnant women sanggup bekung bdn mereka utk mengelakkan masyarakat mengetahui yg die sedang mengandung...bygkan sapai perempuan yg mengandung kat 8 bulan pun x dpt detect yg die sedang mengandung...iskh kecian kat baby 2 kan....mesti tertekan kat lam perut...

3. Kurangnya doctor wanita - kekurangan doktor wanita menyebabkan pregnant women malu nak dptkan health care coz nanti diorg kena berurusan ngan male doctor...kata mereka..."It is too embarrassing"...hurm malu memang la perlu kan...tapi kesihatan 2 lagi penting kan...huhu

2 la antara factor nape pregnant women kat Yunan kurang mendapatkan reproductive health care..2 kat Yunan...agak-agaknya kat malaysia ade gak ker pemikiran karut camtu...yg menganggap perempuan mengandung "kotor" and bawak sial?...rasenya x de kot...syukur..aku lahir kat Malaysia...bukan kat Yunan...kalo x susah la idup aku nanti...huhu

8 comments:

menit a.k.a. justinlover said...

lia...kat mana kau baca journal ni??
datin bg ker??
nk baca...send kat aku


btol2...dunia ini tiada gender sensitive didlm masyarakat...huhu 0_0

lea said...

aku cari lam science direct...
semangat kan aku...
hahahaha....

xnak kasi ko...
cari la sendiri=P

wunny_hunny said...

lea kedekut~
x baik kdekut ilmu ngn mmbr..hahaha...

lea said...

ala wanie sebOk jer...
kami dh bese cmni...
hahaha=P

Anonymous said...

Assalamualaikum....
bagus gila bc journal gender... buat la komen mcm ni lg...barula semangat nk bc blog kau...hehehe...
biar membina skit...xdela... aku gurau je....tp bagusla...at least dpt bantu kwn2 lain yg amik gender beroleh pengetahuan yg sama.... hehehehe...

lea said...

huhu...insyaAllah...
tapi sekrg ni dh xde masa nak bace journal gender dh...
kena bace note TBM...mikrOb..hematO yg berlambak....huk3

che joe said...

jom...bangkit generasi baru!!!
we're the next policy makers!!!!
we can make a different!!!!

mEniT a.k.a. justinlover said...

lia...mmg kedekut pun wunny
lia...tgklah
aku xnk pinjam pape lg kat kau
xnk teman kau jumpa sape2 lg...(sapa tu...hihik^^)
uwekk...uwekkk