Friday, November 14, 2008

Mengimbau Sejarah

Pagi ni aku bangun awal sikit dr kebiasaan..bese la ari ni ade exam lagi..huhu..tapi utk pagi ni aku x study cam hari2 len kalo ade exam..aku duduk je kat desk sambil tu melihat panorama pagi yang indah dan penuh kehijauan di luar tingkap...org cakap kalo kite tgk mende hijau pagi-pagi..dapat menjaga kesihatan mata..bagus la..boleh aku kurangkan kerabunan mata aku yg makin bertambah ni..tapi kalo satu hari je wat..mujarat ke..haha..

tengah asyik tgk org jogging..aku teringat kat diari lama aku masa zaman sekolah. diari tue aku jupe masa kemas bilik 2 hari lepas. Tak sangka seh aku boleh terbawak diari tu ke usm ni.Punye la aku sayang giler kat buku tu sapai aku bawak je pegi mana2..hehe Sebenarnya nak kata diari tu xde la diari sgt, kira macam buku catatan la. ceh kalo aku simpan lagi seratus tahun, buku 2 boleh jadi tinggalan sejarah untuk anak cucu aku nanti..haha..Tapi kan seronok gak bace kisah lama pagi-pagi ni..lagipun aku memang malas nak study pagi ni...nanti kang tak pasal2 aku ngantok balik..huhu

Pastu aku belek la diari tue...sehelai demi sehelai..kadang2 aku tergelak sendiri membaca citer2 lucu yang ade aku catatkan dalam buku tu..macam-macam perkara yang berlaku kat aku...ade yang memalukan aku..menggembirakan pun ade..dan tetibe aku terpandang satu tarikh keramat...

14 Nov - 3 Disember 2005 - Spm..

secara kebetulan jer, hari ni 14 November 2008..bermakna hari ni genap la 3 tahun aku melalui detik yang mencemaskan dlm hidup..yelah dalam byk2 exam kat sekolah..spm la paling mencabar dan exam penentu masa depan kite..kalo gagal upsr..boleh tebus kat pmr..kalo gagal kat pmr..boleh tebus kat spm..tapi kalo gagal spm..nak tebus kat mana lagi? stpm? x best r..xkan lah nak bersekolah lagi...cukup la 11 tahun dok pakai baju uniform sekolah..dah x jemu dah..

haa berbalik kat tarikh keramat tu, teringat lak aku time nak spm tue..fuh punya lah kelam kabut aku study time tu..yelah before spm 2, org muslim sibok beraya dan aku pun x ketinggalan la nak beraya sama..haha nak exam tue tapi sempat je nak beraya..tapi kan kenangan yang paling aku x boleh lupe time spm tue ialah bile aku dan beberapa kawan pompuan aku terkantoi dengan budak lelaki coz kitrg panjat tingkap kelas..huhu

sebenarya kisahnye macam ni, aku dan kawan pompuan aku..aku x igt la nama die ( bukan aku x igt kawan2 aku..cume aku lupa aku dengan sapa time tue..kang kalo aku sebut nama salah kang x pasal2 kena marah lak nanti..huhu). ok..kitorang ni suke study malam2 kat kelas coz suasana lagi aman..kalo kat bilik faham-faham jela, tgk katil cam best terus tido..huhu So bile malam kitrg (pompuan jer) lebih prefer panjat tingkap kelas utk cepat sapai hostel daripada jalan jauh dan terpaksa melalui hostel lelaki..lagipun bahaya la pompuan jalan dalam gelap. (ceh padahal nak bela diri..hahaha).

Pada malam kejadian tu, kitrg pun panjat la tingkap coz nak balik cepat, dah lewat dah time tu. Aku rase adala dalam kul 11 malam. Dan x disangka rupenya budak-budak laki malam tu plan nak kantoikan kitrg. diorg dh siap2 duduk kat tangga menghadap tingkap yang kami nak panjat. Betul-betul bertentangan dengan tingkap yang kitrg nak panjat. Time tu gelap, so kitrg memang x nampak geng laki 2..tapi pastu kami dgr suara org lelaki gelak2..apa lagi kami pun cancel kan plan kami nak panjat tingkap malam tu..tapi masa tu sebenarnya ade kwn aku sorg dah selamat panjat tingkap dan terkantoi la dengan boys tu..tapi die boleh cepat2 panjat balik masuk ke dalam kelas tue...huhu..dan last2 kami pun terpaksa la melalui jalan yang jauh dan agak gelap dan terpaksa melalui hostel lelaki utk sapai ke bilik..lepas kejadian tu..kitrg dah serik nak panjat tingkap lagi..huhu..

tingkap tu la sering kitrg panjat..
tak tinggi pun tue yang senang kami panjat..hihi
dan yang bertanda X tue tempat boys berkumpul..

moral of dis story : perempuan jgn la panjat tingkap. Tak manis dan lagipun bahaya la..kalo jatuh nanti kang naya je...huhu..

10 comments:

chanz said...

tau pun x manis panjat tingkap..eheh..walopun malam2..

lea said...

huhu..tp lagi bahaya kalo jalan dalam gelap...dah la kena lalu hostel lelaki...

wunny_hunny said...

haha..ko ade cite kt kami dlu kn?

lea said...

hehe..ko igt lagi ek..
kuat tul daya ingatan ko..hihi

eddy the reds said...

very nice blog, well done

lea said...

thanks eddy. Dun 4get tO view it again=)

Anonymous said...

Panjat..!!!jangan x panjat..!!!nanti sangkut dekat anak pokok..ade ke panjat ikut tingkap..??nextime kunci je tingkap 2.jatuh nanti aku jg yang susah..

lea said...

hehe...xde sangkut kat pokok pun..
kitrg jaz panjat tingkap jer..
pastu turun gune tangga...
ala pasni dh xde adegan panjat memanjat lagi dh...
dh x sekolah kat situ pun...

justinlover said...

ala...coz ada laki kan??
cuba xder laki mcm aku ni
slalu jer panjat bukit tepi toilet skola aku dulu...hehe^^
tapi...bila ckgu jerit nama kitaorg
hwahwahwa...kecut prot siot...
hahaha...^^
dhlah geng aku femes...*_*

lea said...

tapi kan xsalah pun gurl panjat-panjat ni
ko tgk pd perspektif gender la,
gurl pun boleh buat apa yg laki buat kan,
pandangan gurl x manis memanjat ni, hanya norma masyarakat semata..haha dh praktikkan ilmu gender ni..