Sunday, February 8, 2009

jom nikah awal...whee~~

"jom pegi nikah malam ni nak?"ajak aku kat seorang teman.

"hah?? nikah??"

"pergi tengok forum Nikah awal la..."

"Ooo...."

Ajakan aku diterima. So, kitorg pun pergi lah ke dewan nurani, tempat berlangsungnya forum tue. and u know wat..kitrg be the first person yang sampai kat dewan tue.kedatangan kitorg kat dewan tue disambut dengan renungan tajam penyambut tetamu kat situ. sampaikan aku was-was nak masuk..huhu yelah bayangkan dengan hanya memakai t-shirt n seluar jeans..pastu tudung dengan tak pin kemas. agak selekeh la..memang tak sesuai dgn event malam td coz event tue dikira islamic event gak la..tulah..actually aku nak pegi makan dulu. pastu baru pergi dgr ceramah tu..so xdelah org pandang serong kat pemakaian kitrg. tapi kawan aku ajak dengar dulu. nanti dgr separuh jalan dah tak best katanya. pastu..xpasal-pasal kitrg jadi the first audience. kalo pakai sopan xpe. ni....aduh..

Papepun..forum td memang best..terasa macam nak kawen la pulak..gatal la pulak aku ni..hahaha..semua panel yang hadir td, kawen awal..kawen tyme masih study lagi..ade yg tue kawen tyme 2nd year (muda belia lagi)..ade yg tu lak..kawen tyme 4th year...dan masing2 menceritakan pengalaman masing-masing. bile dengar cerita diorg..actually susah jugak bergelar suami isteri ketika belajar..yelah..mana nak bahagikan masa antara belajar..jaga suami/isteri..n jaga anak..memang susah..

tapi kepada yang mempunyai keinginan nak kawen awal..ni aku nak share input yg aku dpt kat forum tue (xbyk aku dpt coz aku dgr kejap jer..perut aku bising mitak diisi..so faham2 la yer aku pergi mana pastu...ngeh3):

1. make sure korang mempunyai kewangan yang kukuh untuk menanggung isteri dan anak. tapi besenya student universiti masing-masing dapat biasisiwa..so..syarat ni boleh dikira settle..tapi make sure korg kena pandai berjimat la bile dh kawen..xboleh shopping mcm zaman muda2 lagi..kena pandai buat rancangan kewangan...
2. persiapan mental kena kuat. Bila dh bergelar isteri/suami..sah2 la tanggungjawab korg makin bertambah. yelah bab kata p.ramlee..sedang lidah lagi tergigit..apatah lagi suami isteri..so, bile dah kawen, kite akan berhadapan dengan masalah rumah tangga..masalah study lagi..memang memerlukan mental yg kuat utk tempuh semua tue..
3. Yakin dengan keputusan. ni semestinya..coz kite kena fikir, kite nak hidup bersama dengannya seumur hidup bukan sementara waktu. bukan utk testing. aku begitu tertari dgn kata-kata panel tue..kite kawen hendaklah sapai akhir hayat..bukan sapai anak cucu..yelah nanti bile dh dpt cucu..boleh bercerai..huhu So, aku rase kalo korg berniat nak kawen awal..better buat solat istikarah dulu..mintak pertolongan dan petunjuk dr Allah..betul ker keputusan kite ni...betul ke die tue jodoh kite....
4. yang ni paling penting..pastikan niat korg utk berkahwin awal dapat restu dr family..kata org restu family dapat bagi keberkatan dalam hidup kite..jangan buat keputusan sendiri ok..tanya pendapat org tua kite dulu...kalo diorg tak setuju tue..try la pujuk..pastu bykkan berdoa..agar dibukakan pintu hati diorg..bile diorg dah setuju..baru boleh kawennn..ngeh3...

tapi zaman sekrg ni memang dah ramai yg kawen muda or kawen awal. alah..nenek moyang kite dulu pun kawen awal jugak wat. tapi aku agak terkejut bila satu hari kat kampung aku..aku sedang jalan-jalan kat pasar malam berhampiran kampung. then aku ternampak seorang teman sepermainan sedang mendukung bayi..nak kata adik..rasenya bukan..dengan membuat andaian dan formula sendiri..aku agak teman aku dh berkahwin dan bayi tu anak die (pandai je aku buat andaian sendiri kan..hehehe) ..pastu aku jalan lagi..then aku terserempak dengan seorang budak..aku kenal die..dan seingat aku, die muda beberapa tahun dr aku. tak silap aku baru lepas spm tahun lepas. aku terpandang perut die (sempat lagi mengusha..sungguh tak senonoh kan aku ni..haha) perut gurl tue buncit. berisi budak bukan makanan ok..wah..mantapnya..tak sangka dah ramai kawen rupanya orang kampung aku...aku jer yang belumm...bila la agaknya turn aku yer...hahaha=p

p/s: to u all..jangan salah anggap yer..aku xberminat nak kawen awal pun...saja jer wat entry cmni..study is da most important thing 4 me rite now..pastu keje..kumpul duit..then baru leh kawen..ngeh3

15 comments:

aisyAh said...

warghhh!!!
xrela la kawen awal
kawen tyme study kan susah
dgn urusan family,urusan study
perlu ke kawen awal2 nih??
nnt blaja xkonsentret.
sy bangkang yg arif!

pink_butterfly said...

hmm...klu umo 23@24,da abis blaja, kira kawen awl gak ke tuh ek?

Dhada said...

Nk kawen nk kawen .. HAHA

Liquid said...

nk kawen jugak nk kawen jugak..!! ngeh2

Monkey D Luffy said...

kawen time belajar? mana cukup biasiswa dik... kalau papa n mama sanggup tolong ok jer

aShaBuLz said...

tolong carikan calon!!! hahahaha...

lea said...

aisyah : bantahan anda diterima=)...tp elok gak kawen awal ni..but for those yg wajib kawen laa...

cik rama-rama: itu x dikira kawen awal la..normal la kawen pd range umur cm2..cik rama2 nak kawen dh ker??ngeh3

dhada: amboi dhada..nanti kawen jgn lupa jemput taw..heheheh

lea said...

kapten: betul2 memang xcukup pun biasiswa tue..so kalo diorg nak kawen..kena pandai wat perancangan ekonomi laa...

incik liquid : incik liquid mau kawen ngan datin tue yer...ngee

abg pika: tambah sorg lagi suh carikan calon...argh...

lieya shayunk said...

hye lea...ada sesuatu utk awk d blog lieya...sudi2 la trime yer..sila ambik d blog sy...

lea said...

wokeyh...
nanti kite g amek ok
thanks yaa...

lieya shayunk said...

amik sume yg tjuk we're fwens tu...
gmbr skli...right click save as yg pic tu k...

lea said...

owh ok..
nanti der masa sy amek otey..=)
thanks lieya

~syaQuost~ said...

kawen???

lau dah rase mampu(wang/fizikal/mental)

kawen je kalau dah nafsu sampai susah nak kawal..

untuk elak maksiat dan zina..

tua dan muda bukan bende yang perlu dipersoalkan..

hehehe...
=)

~syaQuost~ said...

oh ye!!
bukannye gatal taw..

^^

lea said...

syaquost : betul2..better kawen dr wat maksiat...