Saturday, March 28, 2009

impian aku 5 tahun akan datang..

semalam sambil-sambil aku mencari maklumat untuk meenyiapkan asignment dan lab report, aku ber'blog walking' jap..sempat jer kan nak melencong dr tujuan asal kan..huhu. dr satu blog ke satu blog aku bace. bile terbace entry yang menarik ataw kelakar aku akan gelak sorg-sorg. nasib baek rumate aku dh tido, kalo tak mesti die igt aku ni dh gile. then tgh walking-walking suke ati jer nak gandakan perkataan tue kan, tetibe aku tersesat kat dapur orang..dan...owh..sungguh banyak makanan kat situ. ade pizza, spageti, mee kari, laksa penang dan macam-macam makanan lagi. betul2 bikin aku terliur. kalo korang tak percaya..klik sini dan kat sini jugak...confirm korang pun mesti akan terliur punyer.

sangat seronok singgah dapur org tue, ade pelbagai resepi masakan kat situ. hampir kat sejam aku duk lepak kat 'dapur' tue saja. lupa habis kat kerja-kerja aku. aku tak taw naper, sejak akhir-ahkir ni aku betul excited nak belajar masak. maybe coz terasa nak kawen kot.then jd suri rumah tangga. bestnya..hihi. eh kawen??..giler gatal aku ni kan..belajar tak abis lagi..dh nak kawen. calon pun xde..adeyh cmner nak kawen. iskh3...hehehe

bagi resepi yg menarik kat blog tue, aku dh save. nanti balik umah aku nak try. x sabarnya. jadi or tak masakan aku nanti. belakang kira. janji aku try kan..hihi. actually dulu, aku lebih prefer beli buku masakan drpd google resipi. coz dulu aku pernah google resepi masakan. tapi semua mcm x betul jer. aku igt lagi, aku ade terjumpe satu resepi masakan tue. nama die, ikan bilis masak lemak. tapi bile aku tgk list bahan-bahan dan cara masakan. takde plak die sebut pasal ikan bilis. pelik bin ajaib betul kan. kata nak masak ikan bilis masak lemak. abes ikan bilisnya mana. nampak sgt resepi tue salah. tapi sekarang..aku dh jupe blog yg bagus. so, pasni xpayah la aku belik buku masakan lagi. dan kepada yg nak belajar masak pun boleh jenguk dapur2 yg aku sebut kat atas td.

kalo korang nak taw, aku dh buat plan masa depan taw. aku ingat nak bukak bisnes. bisnes yg bermaen kat kepala otak ialah restoran. sebab aku kan suka masak..hehe pastu aku akan menyediakan catering utk pelbagai majlis, termasuklah perkahwinan. so, nanti kalo ade sapa-sapa terasa nak kawen, boleh la buat tempahan ngan aku...ceh..bunyi macam bisnes tue dh berjalan jerk..hahaha

haaa nilah restoran yg menjd idaman aku satu hari nanti. cantik kan.color pink lagi tue. nampak tenang je. pastu aku akan make sure yg aku akan design sendiri restoran aku nanti. ahh...bestnya kalo impian aku ni jd kenyataan.

tapi kan kalo aku rase tetibe masakan aku x sedap or x lazat. aku nak tukar plan la. aku nak bukak cyber cafe. cyber cafe aku tu nanti 3 in 1. ade perkhidmatan guna pc, kelas komputer n repair pc.
hebatkan cyber cafe impian aku ni. tengok tu siap ade stereng lagi kat meja. nanti boleh la customer aku belajar bawak keta dlm cc aku. hihi..

so, sesiapa yg nak kawen ngan aku nanti mestilah beliau kena pandai bab2 masakan ataw pun teror dlm computering. dan mungkin teror dalam bidang bisnes ni. nanti senang la utk kitorg bukak bisnes bersama...hehe. tapi kan bile pk2 balik. rase mcm xberbaloi pulak dengan apa yg aku duk tungkus lumus belajar dalam 4 taun ni. memang takde kaitan langsung dengan impian aku ni. forensic vs bisnes. ape kaitannya yer??...haa mungkin aku boleh gunekan skill investigate jenayah org yg makan tak bayar kat restoran aku. or cari penjenayah yg try nak sebarkan virus kat cc aku. boleh diterima pakai jugak idea aku ni kan? kan?hehe...tp structure badan yg aku kena menghafal setahun tue, aku nak aplikasikan kat mana pulak yer..ade idea x??

20 comments:

sharamli said...

hu3....
sm0ga tecapai....
insyaallah

fjie said...

tinggi impian nyer..
hik3.. :)

chanz said...

haha..bagos impian. jd ar exco makanan. leh kenal catering2.

ha. catering ms mpi ari tu, kak tu ckp nak wat class utk usahawan ctring baru. gi ar join. hihik.

lea said...

exco makanan?
ok gak tue..tp so far xde org offer aku pun
asyik kena penajaan jerk..huhu

xnak la join class usahawan catering..
aku nak join class masakan jer..
nak belajar masak dulu..
hehe

CJ-alhafiz said...

woa!!! bagus gak impian ko ni..
nak jadi rakan kungsiii...leh....??
hahaha!!! papun...gambate!!!

sapa cakap tak berbaloi...
berbaloi la tu...forensic scn degree holder bukak kedai makan.. ok wat!!!
all da best!!!

lea said...

nak jadik rakan kongsi??
boleh2..tp ko kena kasi aku modal lebih la yerk..hehe
n keuntungan kite bg 70-30..
setuju?
eheee~~

e p i x ____ said...

kita ada plan yang sama nak bukak restoran :)
restoran konsep apa yang kmu nak buat nie??

lea said...

belum pk lagi la nak wat konsep aper..
kena study dulu konsep ape yg sesuai..
dan laen dr yg laen...
tak sangka ade gak dude yg berminat nak bukak restoran..
bagus2..hehe

Monkey D Luffy said...

samalah impian kita,... nak bukak satu cyber cafe... huhuhu

lea said...

owh yer?
kalo cm2..
jom jd rakan kongsi aku...
hehehe

CJ-alhafiz said...

owh...bley...bley...
30 untuk ko...30 untuk aku...
kepala hotak tok ko....kepala hotak untuk aku..
ahahaha!!! tuk ko....ahahaha!!! tuk aku..
hihi...scene nujum pak belalang..
sudin n ajis bagi duit mas curi..
ekekeke...!!!

lea said...

hehehe...
aku igt scene tue!!!..
kelakar2..dh x layan citer melayu lama2..

Dhada said...

Haa nnt panggil dhadajd chef kt restoran pink kamu ya . Hih

lea said...

jadik chef??
owh xbleh..chef tue dh jd milik sy...
dhada jd tukang basuh pinggan je nak?
tu jer yg kosong lagi...
eheeee~~~

a.b geldofg said...

kwin tk tmasuk dlm impian?

lea said...

of course la termasuk!!.
hehe..
tp yg tue xbleh nak ckp lebih2..
coz jodoh pertemuan di tgn Allah..
ahaks!

justin_lover^^ said...

huh?
aku xmengerti...
nape post kau lately ni byk psl kawen...hikhik
lia..lia
kalo kau nk bukak restoran n cc..kau kawenlah ngan anak datok
sesusah sgt kawen trus ngan datuk
kau xyahlah nk cari modal bisnes...hikhik^^
byk btol supporter kau...
nway...structure bdn yg kau hafal sethn tu..kau aplikasikanlah time kawen nanti ngan laki aku...hikhik
lia...lia...tu pun nk aku bgtau jugak...huahuahuahua^^
p/s:juz mengusik n bercanda...=p

lea said...

yeker post aku lately ni byk pasal kawen???
x pasan pulak...
hehehe

chanz said...

asik2 restoran n CC..wat mende len plak.

lea said...

biar la...
dh tue memang impian aku...
akan ku pastikan tercapai...
insyaAllah
hehe