Sunday, March 8, 2009

kalo dah nama budak...

nak taw satu citer kelakar taw?sebenarnya xdelah kelakar pun..cume betul2 mencuit hati kecilku..hehe...

macam ni, petang td..aku pergi la melilau mencari makanan. lapar seyh selepas satu hari suntuk aku kekenyangan makan note2 pathology yang bertimbun..haha..

pada mulanya suasana agak senyap jer..gerai yang bukak pun cume 3 jer..banyak kedai tutup hari ni..besela hujung minggu..lagipun dah pukul 6..banyak la yang dh tutup. kat sini, cafenye tutup waktu malam. kalo lapar pada waktu malam, pandai2 la cari makanan sendiri..hehe..ala..kedai makan bertimbun je kat luar sana..kalo lapar..pergi je makan kat situ..sebenarnya lagi best dan byk choice..cume mahal sikit la drpd harga makanan cafe ni.

ok, berbalik pd keadaan cafe yang senyap sunyi je tue..selepas beberapa minit selepas tue...time aku dah beli makanan dah..cume tengah mengisi air kat dalam botol gune machine R.O..tibe2..datang la segerombolan budak2..datang dr mana pun aku xtaw...keadaan cafe yg td senyap..suram..bertukar menjadi panas..really hot..huhu..sume budak2 tue fokus pada satu kedai jer..dan masing2 memesan makanan yang sama..iaitu burger...

" kak..saya nak bege ayam"

" sy nak bege daging"

"kak..ni duit"

"kak..bg kat sy dulu..sy yang pesan dlu kan"

" duit baki mana kak"

bile tengok keadaan budak2 td...aku yang pening..x menyabar betul diorg ni..kesian aku tengok kak yah, peniaga kedai tue melayan kerenah pelanggan die..dah la x cukup tenaga pembantu..semua die nak kena buat..masak bege..amek duit..pulangkan baki..dan sewaktu dengannya...tapi paper pun die still cool..kalo aku lah..mau aku sergah budak2 tue..sabar2 la...kang aku x bagi bege tu baru taw...eh..eh...mana boleh ckp cm2 kan..nanti mau lingkup bisnes aku...aku teringat pesan ayah aku kat aku..kalo nak jadi peniaga yang berjaya..kita kena pandai melayan pelanggan...customer is king...dan kita hanya hamba yang perlu ikut segala kemahuan pelanggan...tapi kalo berdepan dengan pelanggan mcm ni hari2...boleh dapat darah tinggi...tension melayan kerenah diorg yang tak taw nak bersabar....huhu

tapi kan bile lama2 aku tgk budak2 ni..kelakar pulak..hehe teringat pulak zaman kanak-kanak aku...dulu masa aku kanak-kanak pun cm2 jugak..hehe...masa aku sekolah rendah dulu, bile bunyi jer loceng tanda rehat, berlari-lari aku ngan kawan pegi kantin..macam la kantin tu boleh lari sapai perlu kitrog kejar..haha..ala masa zaman kanak-kanak, kite tak pikir pape pun kan..yang kite fikir..hanyalah..apa yang kite nak..kite dapat..

macam tulah dengan keadaan budak-budak td, diorg tak fikir..perasaan kak yah yang terpaksa melayan diorg..kalut aku tengok kak yah td melayan diorg...tapi budak taw apa..janji apa yang die nak..die dapat...huhuhu.....

tapi kan..dalam byk2 zaman..aku rase..time kanak-kanak paling best sekali kan?
hidup gembira je sokmo..tanpa dibebani sebarang masalah............tapi selalu memberi masalah kat orang..hehe

20 comments:

CJ-alhafiz said...

haha....btol2 zaman kanak2 mmg epy, sbb kita pikir sal main..main..main....
tapi skrg ni... problem...problem..problem..
ngehehe!!! nak buat cam mana

p/s: ingat dulu masa kecik aku nak curi gula2 belon kat kedai Cik Ngah, tapi dia nampak.Haha!!! kantoi... seb baik dia tak bgthu mak aku.

lea said...

hehe..
nasib baek..

tapi betul la..
zaman kanak-kanak memang best kn...

wunny_hunny said...

klaka kalo ak trbayg kn ko lari mcm mane mase kcik2 dlu..wakaka...

lea said...

x payah la bayangkan...
kisah lama la..
hehehe

Dhada said...

Zaman kanak-kanak besh sbb tayah fikir myk mslh .

lea said...

tp bg masalah kat org..kan?
hehe

chanz said...

ni yg bdak2 ari sabtu ari tu eh...aku dok kt bilik tetiba dgr suara bdk2 bising2 kat bawah...mai mana la kanak2 riang itu..

lea said...

hari sabtu hari tue?
cm lama jerk...
semalam jela..hehe

act diorg ade program solat kot kat surau murni..
aku kat blik pub bleh dgr ustaz tu ckp..
giler kuat..
hhuhu

DarkArtz said...

semalam bukan hari sabtu ke???
bunyi budak tu macam kau je lea.......
hehehe..........

lea said...

macam aku?
apsal macam aku lak?
huhuhu

chanz said...

lama ar..lebih sejam.hua3

lea said...

huhu...
xde la lama sgt...
xsapai seminggu pun lagi kan..
:p

Liquid said...

ouh incek liquid rase cik lea pon mase kecik2 cmtu kan kan kan..?!! ehehehehe =P

lea said...

hurm...adakah?
tapi cik lea rase...incik liquid pun mesti mcm tu jugak kan? kan?
heeee~~~

KhairiL's said...

bdk2...
besa la mcm tu, mayak karenah

~syaQuost~ said...

akak!
sy nak burgerdil boleh?
kalo takde..
burger king pun jadi la..

pasti budak itu akan ditampor..
paaaanngg..

kemudian mamat jual burger pulak akan dikapak oleh bapak budak tadi..

dah masuk berita dalam buletin utama..

**tamat**

eh2.. ape aku merepek nih?

Nem0 o0h Nem0 said...

kalo nak tgk seseorg tu tul2 penyabar atau tak,tgk cara dia layan kerenah budak2..

tp zaman kecik la plg best kan,xde mslh.. =)

a.s.m.a said...

to miss lea :: salam..anda ditagged..sila ke blog sy..

lea said...

syaQuast:hehe...bagus pulak jalan citer rekaan anda ni...hehehe

Nemo: owh...kena tgk cara kite layan budak ek baru taw kesabaran kite..kalo cm2 sy sabar layan diorg ni...heeee

ain: di tagged??? apakah itu?huhu

kErOpPi said...

ala lea..
jangan kata bdk2 je yg xsaba..
org tua pun xley tahan saba..~
kalo mung g kat kedai mak aku..rasanye da lama mung nak kapak je pelanggan2 kat ctu..da la mulut pun berbunyi...muka lagi la tgk menyampah...~
hahha..~
tapi kalo kteorg dapat pujian, mmg muka customer 2 kami ingat..~
haha..~