Monday, April 6, 2009

HanTu Mangga

tadi tengah study, tetibe terasa lapar pulak. normal la kan kalo perah otak lewat2 malam ni, mesti akan lapar coz semua energy digunakan oleh otak. lalu, aku pun menyelongkar la stok makanan aku..owh..ade dua tin biskut - satu jacob, wheetameal dan satu lagi biskut Julies..yg ni aku kebas time jamuan hamper hari tue sempena usaha keras aku dan ajk laen menjayakan Malam Kebudayaan Kelantan hari tue..tapi aku x usik sgt pun biskut Julies ni..sebab x memenuhi taste aku pulak..huhu..ade sesiapa nak tak? kalo nak, silalah dtg amek sendiri kat bilik aku yer..aku kasi free kat korang. sesekali buat sedekah jariah ok jugak kan..hik3

berbalik pada perut aku yg menjerit2 minta diisi ni, dan disebabkan aku tak nak makan biskut malam2 ni. giler demand kan..dh lapar tue makan jela..huhu so aku keluar la mencari makanan kat aras satu hostel aku ni. btw, bilik aku aras 2 taw. utk pengetahuan korang, kat aras 1 adalah tempat student2 sini berniaga. macam2 jenis makanan ade kat situ. semuanya di letak oleh student sini utk mendapat extra income. sampai jer kat situ, aku ternampak byk beg plastik. ade minuman 3 in 1..ade waffer apollo dan macam2 lagi la. then..aku ternampak sesuatu. sesuatu yg betul2 buat kecur air liurku..argh aku memang tak boleh nampak mende ni.....aish...so, apa lagi terus la aku sembat...haha.

nak taw ape mende yg aku beli tue....ni haa...jeruk mangga! sedap jerk aku tengok. banyak pulak tue isinya kira berbaloi dengan harganya rm1.

gambar ni bukan jeruk yg aku beli td tapi aku google jer. coz tak sempat aku nak snap. sedar-sedar jeruk mangga tue dah abes dimakan dh...hahaha. kalo ikutkan jeruk mangga ni memang tak mengenyangkan pun. tapi terasa puas pulak coz dapat makan jeruk. dah lama aku tak makan taw. kira termasuk dalam kategori mengidam la. tapi aku tak mengandung ok. cume sesaja terasa nak makan mangga.

actually aku ni memang hantu jeruk dan asam2 ni. pantang je nampak, mesti nak beli. dan yang paling best, aku paling suke makan buah mempelam mentah yg tanpa diawet tue sambil dicicah dengan kicap+gula+chili+belacan, memang masyku taw.!! kat tempat aku, iaitu kat area kat pantai timur ni, makanan macam tue dipanggil colek

:: nilah yang dipanggil colek ::

sangat sedap taw makan colek ni walaupun rasanya agak masam. teringat dulu, masa aku form 2. kawan-kawan aku pun hantu colek macam aku. so, pada musim mempelam dan mangga berbuah, kitrg berpakat nak buat kenduri makan colek kat kelas. masa tue, kitorg semua dalam 4 org. dan masing-masing menyumbang barang yg berbeza. ade yg bawak kicap yg telah siap dibancuh dengan bahan yang sebutkan td, ade yg bawak buah mangga, dan ade yg gula-gula (get ready utk hilangkan pedas nanti). dan aku pulak volunteer nak membawa buah mangga disebabkan umah tok wan aku ade banyak mangga. so, petang tue dengan semangat yg berkobar-kobar, aku pun pegi la kait buah mangga kat umah tok wan aku. agak mencabar jugak taw kait buah mangga ni. coz semua buahnya nak duduk kat puncak pokok. buah mangga ni pun nak berada kat high class jugak taw. bukan manusia jerk. jadi disebabkan itu, terpaksalah aku melompat-lompat kanggaru utk dapatkan buah mangga tue.

malam tue, aku kupas dan potong semua buah mangga yang berjaya aku kait tadi. sambil tangan buat kerja, mulut aku pun turut berkerja taw. kunyah buah mangga tue..haha then, setelah siap potong, aku pun bungkuskan dalam plastik. tapi malam tue, aku dah buat kenduri colek dgn adik aku. mana boleh tunggu esok. aku kan hantu mangga. haha

esoknya, bunyi jer loceng tanda waktu rehat bermula, aku dan kawan-kawan aku pun keluarkan barang masing2. then, bermula la kenduri makan colek. seronok jugak makan colek ni beramai-ramai sambil bergosip..hihi. dan hari tue, kitrg kekenyangan makan buah mangga jer.

30 comments:

Monkey D Luffy said...

Hantu Mangga?

Penunggu pokok mangga yang suka makan mangga? Hantu?

larikkkkkkkkkkkkkk... ada hantu selalu masuk blog aku... larikkkkkkkkkkkkkkkkk

sharamli said...

nak jugakkkkkkkkkk
da lama xmkn...
hu3..

c0lek ke culik?
hu3

lea said...

kapten: aku bukan hantu sebenarnya lah...huhu

shafa: nanti kalo tibe musim buah mangga tue, lea poskan buah mangga tue kat syafa k...hehehe

sharamli said...

hu3..
k2...
0rg tunggu ni..
hik3...

sha je suda...hu3..

lea said...

xpela..nak panggil syafa jugak..lagi best...hik3

sharamli said...

ha3..
k la..pgil la...
=)

lea said...

hehe..

okeyh cik SYAFA!!!...

hik3

~syaQuost~ said...

cam best jek mangga ni..
hehehe..

i loike jeruk mangga..
hehehe..

yang colek tu mantop jugak..

p/s: aku colek, aku makan.. =)

lea said...

ko pun suke makan mangga..
bagus2 bertmbah satu lagi ahli geng..
geng Hantu Mangga..
hehehe

sharamli said...

xsuka majalah MANGGA...hua3

lea said...

dulu tue majalah fav taw...
tiap bulan mesti nak beli..

tapi skrg pun dh x suke..
byk sgt gosip n story sal artis yg ntah paper..
huhu

sharamli said...

hu3...tw xpe..
bl igt blik ..cm lwk je..cmna la leh minat majalah ng0kngek cmtu..hu3

lea said...

means dulu pun shafa layan majalah tu jugak ker??

hahaha...

jom kite gelak sesama di atas kenaifan kita dulu..

hik3

nenekrock said...

ishhh sengaja je lea menjeleskan akk kan akk pun apa kurangnya antu mangga jg haha =D

IxoRa said...

Anda telah membuat sy kecur liur pagi2 hari....

Ngidam gak la ! :D

cj'alhafiz said...

wuhooo!!!
ko hantu mangga?? aku raja hantu mangga.!! tapi dulu2 la...coz kat umah aku ada banyak pokok pauh.. tapi sekarang semua dah menopouse dah...da tak nak berbuah and ada tu dah mampos...akakaka!!!

p/s:dak2 pompuan sekolah aku dulu pon cm korg. makan colek lam kelas sambil bergosip..soksik...soksik...
ahaha....

lea said...

nenek: mana ade jeles kan la...cume tetibe betul mengidam nak mam colek..hihi...

ixora: xpe..nanti petang ixora pegi cari buah mangga tu k...then jgn lupa kasi kat lea jugak..hik3

che joe: ko raja hantu mangga? ouh aku princess hantu mangga..hahaha

bdk2 pompuan memang suka makan colek..tapi ade jugak yg xlayan...

MaDihays{Ida} said...

menggoda sungguh gambar colekmu itewww..
arghhhh!!! terpaksa jadik antu sekejap, crik magga kat kedai belakang sinun...

lea said...

ala bestnya..
nak ikut!!

Liquid said...

ehe same la dgn incek liquid antu mangga neh n segala bende2 yg masam.

terliur n mengidam jek slalu. tp bukan mengandung jgk okeh. ehehehe =P

lea said...

incek liquid selalu mengidam jugak yer..
betul ke x mengandung?
abes perut buncit tue naper?
haaa...
hik3..

pink_butterfly said...

waaa...

gmbar itu mbunuhku....


eh silap2....

gambar itu 'mengecurliurku'!!!!

Mohd Nasri Md. Nasir said...

perghhhh...
kecur lak tgk jeruk2 yg mnunggu mse utk dimakan..haha

HuRuL_Aini said...

ingatkan nak crita pasal manga=komik....hehe
tapi kan....terliur jugak tengok manga tu...huhu

khaLifah feDi said...

emm lea kf suke jeruk mangga aiyak !!! terliur sudaa emm..

lea said...

tak kusangka....rupanya aku ade ramai saudara...
saudara sesama 'hantu mangga'..
hahahaha

Sly Nolan said...

wah~~ sedap!

chanz said...

ketahuilah..jeruk tu ada asid benzoik melebihi had..carcinogen..haha

tapi aku suka gak colek tuh..kak aku wat aku join jek..hua3

khaLifah feDi said...

muahah mlm td aq mkn jeruk mangga terus aq teringt n3 nie ..emm..:)

lea said...

chanz: taw la dietitian...xpe2..aku bukan makan tiap2 hari..aku makan time mengidam jerk..hik3

btw...best kan makan colek..nyum3

kF: maka x ajak aku pun..xmo kawan la..