Sunday, July 12, 2009

Bila aku bergelar bisneswoman.....

wah..x sangka la pulak aku dah ade 100 org follower setelah 9 bulan ber'blogging'. Trimas2 to all bloggers yg sudi jd my follower. apa? nak hadiah? iskh3..aku tengah sengkek sekrg untuk memberi hadiah. tengok la kalo rajin nanti aku akan bagi award kat korang..kalo rajin la..hehe

Okeyh. kali ni aku nak bercerita tentang diriku dan bisnes. bisnes. perniagaan. cari duit dengan jual barang-barang ataupun kasi perkhidmatan. Ketika aku sedang berfikir untuk mencari duit utk menanggung perbelanjaan Installation Nite Forensic next year aku sendiri xtaw nape nama dinner nite kitrg dipanggil installation nite..x downloading nite ke..uploading nite ker.., rupanya sejak kecil lagi aku dah mula berkecimpung dengan perniagaan ni. cehh..bunyi macam apa je kan. padahal dulu, masa aku kecik-kecik aku selalu tolong atuk aku menjual pakaian di pasar malam. Time tu, tugas aku hanyalah tolong lipat kain dan susun kain jer. Tapi yang bestnya, aku mesti akan dapat baju free tiap kali tolong atuk aku. Aku tolong atuk aku pun setiap kali cuti sekolah.

Masa aku form 1 -3, aku diberi kepercayaan untuk menjadi pengawas koperasi. Time tue, aku tak cukup popular untuk menjadi pengawas sekolah..huhu. Aku masih ingat masa hari pertama aku menjalankan tugas sebagai pengawas koperasi masa tu aku baru form 1, masih muda belia gitu. Datanglah seorang lelaki yang cukup hensem tapi x sehensem Ikram Dizny la..ngeh3.

" dik, nak fastener satu"

" Fastener, jap ek"

fastener tu apa? aku tanya teman aku dalam nada berbisik. Malu nak ckp kuat. Rupanya kawan aku pun tak tahu fastener tu apa. So, dengan confident badaknya, aku menjawab.....

" xde la bang. fastener dah abes"

"tu kat belakang tu ape?

" hah? owh..yg ni yer". Sambil memegang sumthing yang aku rase adalah fastener.

"iye..yg nilah fastener"

"owh..sori2..xpasan tadi" (ayat cover malu). Tapi seyes malu seyh. Mana aku tahu menda alah tu namanya fastener. Aku biasanya panggil tetulang jer...huhu.


nilah fastener. korang panggil mende ni aper?

Kemudian selepas SPM semasa menunggu masa nak masuk matrik, aku bekerja kat sebuah kedai pisang goreng dekat umah aku. Tima tu, tugas aku adalah membuat ABC. Aku terpaksa memusingkan roda air batu campur tue secara manual untuk menghaluskan ais. xde nak tekan-tekan button tue. Memang hilang habis keayuan aku bile duk memutarkan roda mesin air batu campur tue. boleh imagine kan macam mane?..huhu. Tapi lepas hari tue, aku dah malas nak mitak kerja kat kedai makan lagi. Bosan la. Kalo customer datang best la. Kalo xde customer, memang bosan giler. tapi memang adat berniaga la kan, xkan asyik selalu ade customer je kan.

Sekarang, setelah 2 tahun aku bergelar student USM ni, dah bermacam2 bisnes aku buat. Jual nasi lemak pagi-pagi, jual berger malam-malam, jual spageti, jual keropok dan macam2 lagi la. Semua tue semata-mata coz nak collect money untuk event yang berlangsung kat usm ni. tu lah sapa suh jadi exco penajaan, kang tak pasal-pasal kena cari duit. Tapi skrg, bile ade yang offer aku jadi exco penajaan lagi, memang tanpa berfikir panjang, aku akan tolak. Serik seyh..huhu. paling aku tak boleh nak lupa, bile aku terpaksa menjual Big Apple Donut dan air buah dari bilik ke bilik. OWh...gile tebal muka aku time tu, ketuk bilik setiap student, then dengan muka yg tetibe bertambah satu inci tebal, aku tanya diorg.
"Nak beli donut tak kak??"
Then,bertambah satu lagi ketebalan di muka aku bile diorg tak nak beli.
"Ala kak, beli lah, donut ni sedap. beli la tinggal bape bijik je lagi ni."
seterusnya bertambah lagi seinci demi seinci, sehinggalah diorg setuju nak membelinya..haha.. psyco habis aku kan.
Dan yang terbaru, aku kena fikir jalan atau cara untuk mencari duit untuk support dinner nite course aku tahun depan lak. Actually bukan aku sorg kena fikir, semua coursemate aku wajib kena fikir pasal mende. Yelah, kalo tak cukup money, xdelah dinner nite kitrg. Bile xde dinner nite, nanti kitrg x boleh terima vest. Apa pentingnya vest tue kepada kitrg? nanti-nantilah aku cerita yer. Jadi plan bisnes terbaru aku adalah..aku nak jual tshirt di bawah ni. Walaupun kat tshirt tu dh terpampang perkataan I LUV USM, tapi pada sesiapa yang bukan student usm pun boleh beli taw. kepada yang berminat tue, bleh la email aku yer... nur_lieya88@yahoo.com menyempat je aku ni nak promot-promot...hehe




31 comments:

sharamli said...

ad diskaun x makcik?

lea said...

no discount...
beli la..
murah je...
hik3

Eazy Izzuddin said...

nice t shirt
xD

ku ppun pernah berbisnes dr kecik
secara x sengaja
ehe

rHAzeS m0HamAd said...

boley r keje ngan donal trump lpas grad...ngaha...

lea said...

eazy: boleh plak secara tak sengaja ye..

rhazes: kalo die nak trime..bleh je..hik3

Dhada said...

Fastener ehh ? lalalala :P

lea said...

mesti sebelum ni dhada xtaw gak kan?kan?
haha;p

Diarihatiku1976 said...

takpe... 9 sumber rezeki adalah melalui perniagaan.. kalau makan gaji lambat nak paka BMW tapi kalau bussiness maybe cepat kot...

Mohd LukMan said...

xnak beli... sebab saiz xxs xde.. huhu... mak cik nih memang pandai berniaga..hoho

joegrimjow said...

minat bisnes??
jom jom

Monkey D Luffy said...

buatkan aku baju I LOVE KAPTEN

aku nak jual

haha

lea said...

diari: betul2..bisnes cepat kaya..tapi kena pandai2 la..

luk: saiz xxs?? utk ko ker? muat ker??

lea said...

joe:xmo...aku xnak join jual ubat kurus ko...ngeh3

kapten: xmo..wat la sendiri..lalala~~

hanisah said...

xtau pn menda tu nme fastener..
hahaa~

lea said...

memang..
ramai yg xtaw kan..
hehe

chanz said...

opp!! promote kat blog..dia promote kat blog~~ haar3~~ ok la. kawan2, jom beli. tapi pas jpa eh byr..hahak. xD

lea said...

bleh2...
nk byr bila2 pun bleh..
but before march 2010..

tapi bile byr lambat tue
lambat la dpt..
hehe

didi-aNNa said...

kalo akak nak beli, tp tukar jadi MSU bley, x agak2?? ngeee~~~

hikhikhik..
kenal x akak??..:)

Syaquost Eichizen said...

fastener aku tahu..
sharpener tu ape ek??
lalalala~

Mohd LukMan said...

so akhirnya muke ko dah brape tebal?? hoho

aku knl ko pun mase ko berniaga..memang bsnesswoman tul...jual burger

lea said...

didi: bleh2..tapi bayaran die lebih la..hehe

hurm..sapa ni ek?
kak nad ek..medic 4th year??

syaqoust: sharpener? apa tue? xnah dgr pun...hahaha

luk: skrg dh kurang tebalnya...dh xmalu nak berniaga pun...hehe

tok wan said...

owh...tok wan dulu suka jual kuih..tapi tak dapat untung sebab tok wan ja yang makan sampai habes..haha... salam kenalan

lea said...

tok wan: biasa la kalo jual makanan...mesti kite nak makan jugak kan..hik3

Tok Wan said...

tapi kalo yang makan lebih dari yang jual... bukan niaga dah namanya..
kwa3x!!

Liquid said...

nak free ley x..?? sume au sume... hee

Lifesaver said...

maybe leh jadi usahawan

cik sweetie said...

haha...lea....cukup2 la jd exco penajaan...same2 la dulu kite tebal muka kan...tergelak je aku bile ingt tu sume...penat gile2..
korg jual dadih lg kah?? =p

lea said...

eleh..die pun apa kurangnya..
jual keronsang cumel la..
hahaha

kitrg x jual dadih pun
malas...coz ramai sgt nak jual..
kena cari idea len...

khaLifah feDi said...

waa....lea hope tercapai target kamu untuk dinner tue ea,,gud luck 4 u biz !!!

justin_lover^^ said...

bagus2 ada cosmate mcm ko ni...sng skit nk kumpul duit...
xper...nnti dinner ak suruh org tu hidang mknn lbh untk ko...hikhik^^

ermm...lukman tu...nk saiz xxs
untk dia ker untk org lain..konpius lak tetiba...0_o

Nem0 o0h Nem0 said...

mmg minat bisnes ker? bgss la..