Sunday, July 19, 2009

Siapa Sabotaj aku?

Ingat tak entry lepas aku ade cerita aku sedang buat bisnes tshirt untuk collect money for dinner aku sem depan. So, semalam aku dan rakan aku,Hazirah buat promotion jualan tshirt dr bilik ke bilik. hoho..agak memalukan sebenarnya.Tapi nak berniaga punya pasal, perasaan malu tu tolak tepi la.
Target kitorg adalah budak first year. Biasalah budak baru masuk usm, mestilah diorg excited nak beli baju ni kan. anggapan awal kami la.. Operasi serangan dr bilik ke bilik bermula dr pukul 9 hingga 11 malam. Tapi hanya dapat 12 tempahan jer sepanjang 2 jam me'round' dm3. not bad la kan drpd x dapat langsung..huhu. Sepanjang operasi ni, macam-macam kerenah yang kitrg terpaksa hadapi.

kes 1
"tuk..tuk"
" masukkkkk"..jeritan dr dalam bilik.
" Nak beli baju x?"
"hm..xpela.."
hampa kejap. Tapi nak jual punya pasal, so xleh mudah give up. So, misi terus dijalankan.
kes 2 '
tuk..tuk...
" jangan masuk..jangan masuk"..kedengaran suara dr bilik yang kami ketuk. Tapi penghuni die still jugak bukak pintu. Chinese gurl, adalah dalam 2-3 org.

" kami xnak masuk, nak duk luar jer"..kata kawan aku.
hehehe....gurau je...kata penghuni tu..huh..sempat lagi nak bergurau.
" Kami jual tshirt. Nak beli?" sambil menunjuk sampel kat pembeli.
"Bape ni?"
" Short sleeve - rm26, long sleeve- rm29"
"Mahalnya.."
" Tapi kain die best taw. 100% cotton. raselah. Nak try pakai pun bleh"
Kemudian, mereka berbincang sesama mereka.
" Macam ni, kami nak berfikir dulu. Nanti kalo kami nak,kami contact balik. Nak contact ngan sapa yer?"
" COntact sy..amek nu ni. Takpun datang bilik jela"
" owh ok2..nanti sy contact"
senyuman terukir sikit. Macam ada peluang.
kes 3
tuk..tuk
"yer" jawab seorang gadis setelah pintu dibuka.
" Kami jual tshirt. Nak beli?"
" Nak!"
huh? aku dan Hazirah berpandangan. Mamai ke budak ni. Die cakap nak but without any expression sama ada gembira or apa. Sure ke nak beli ni..huhu.
" Nak beli ker? Lengan pendek rm26,panjang rm29"
" Nak la tapi nak saiz ape yer?"
" Yang ni S. agak besar la."
" a'a la..kalo mcm tu sy nak M la. Pastu bayaran cmner yer? kena bayar terus ker?"
" Byar deposit je dulu rm10. Dapat baju nanti baru bayar penuh. Nah isi borang ni"
"owh ok"
Yes..!!dapat satu tempahan.Dan seterusnya 2, 3...sehinggalah 12 tempahan. Sebenarnya banyak lagi kisah lucu ketika operasi semalam tapi tak payah la citer sume. citer part2 yang best jer..hehe. Tapi yang paling teruk kami hadapi bila seorang student tu terus tutup pintu bila nampak kami. Apa hina sangat ke kami jual tshirt? kitrg x mencuri ok. Jual je, kalo xnak beli dh la. Xpayah la nak protes-protes. Sungguh tidak sopan gadis itu..huhu ceh, macam aku sopan sangat la..tapi aku sopan sikit dr gadis tu..ngeh3
then, setelah abes operasi jualan tu. Aku pun balik la ke bilik aku. Kemudian aku terkejut bila terpandang poster jualan tshirt yang terpampang kat depan pintu bilik aku. Ada orang sabotaj aku.

" Dayah, dayah conteng poster ni yer?" tanyaku kat rumate aku.
" Tak la kak lea. Dayah x conteng pun"
" betul ni?"
" Sumpah kak lea. Dayah x tulis la.
kemudian aku terfikir sejenap. Maybe la kot. Aku taw, Dayah takkan tulis cmtu coz aku kenal rumate aku ni walaupun baru 3 minggu kami sebilik. Abes sapa lak yang tulis ni..iskh3..musykil3..huhu.
" xpela kak lea. Meh Dayah tolong tambah lagi ye"
haa..yang tulisan pensil tu, ditulis oleh rumate aku yang sangat jeles ngan
diriku ini..ngeh3. Tapi tulisan pink tu, masih dalam tanda tanya.



Siapa ek yang sabotaj aku ni??...

42 comments:

Monkey D Luffy said...

itu pujian ler

hehehe

joegrimjow said...

haha
macam2 dugaan
kadang2 buat kite tersenyum je

lea said...

kapten: aku nak ckp kena sabotaj jugak...lalala~~~

joe: betul2..tp dugaan tu sume mematangkan kite kan?

AmY-AdLi said...

bukan sabotaj tu.. haha..
igt ayat ape la ..
rupe2nye puji2an.. haha...

IxoR@ said...

Teringat waktu dulu-dulu...dari bilik ke bilik kat hostel promote barang.....

Lea, itu bukan sabotaj...itu pujian!
Ikhlas ke tidak...tak pasti....

sharamli said...

nak ng0rt mkcik la tu

lea said...

hehe...

sha: sapa la nk ngorat..ni hostel pompuan la...

dayah yg comel said...

hohoho...k.lea, sket je sebut nama dayah?? promote ar lebih sket...hak3.

erm..k.lea mmg comel pn..tp dayah lg comel...hahahhaha

hanisah said...

lea x dtg pr0mote kat nisah pn..xnk bli laa...=b

hanisah said...

lea x dtg pr0mote kat nisah pn..xnk bli laa...=b

lea said...

dayah: x abes2 nak pasan ;p

nisah: nisah dm1, aku promote kat dm3 jer..

justin_lover^^ said...

eiii...lia
sungguh ak xpuas ati ngan rumate ko tu
nk gk comel dia...hahahaha
pglah tampal poster dedication dia tu...nnti ak dtg tulis comel untk dia lak..haha^^
klaka sungguh rumate ko..
mana pg rumate ku eh...oppss=p

tulah..ak dh kate bkn sabotaj
wahai penghuni blog semua...
LIA NI MMG DEGIL
ak tau...ak kwn dia...hazirah
{nk gk promote namaku...hikhik}

ntah2...ko yg tulis sendiri kot..hehehe^^

p/s:no offense..juz play2..hikhik^^

hanisah said...

tau2..
hehe..
xpe..xpe..
dh bli p0n..haha!
x sabar nk pkai..
hua3..=b

lea said...

eh..a'a la lupa lak..
bukan nisah dtg tempah kat bilik ke ari tu..
aiseh..cmner leh lupa ni
hehehe

hanisah said...

haha..sampai ati leh lupa...
bkn maen smangat nisah g tempah.
hehe..

lea said...

zirah: rumate ku memang..
poster dedication die xnak tampal..
pastu xlaku..hahaha...

mana ade tulis..
ko kata ko kawan aku..
so,mesti ko kenal tulisan aku cmner kan? kan?
hehe;p

lea said...

nisah: sori..sori lupa..
hehehe...
nisah je yg dh bayar full..
bagus3..

izzahsakinah said...

Serius je baca sampai bawah. Itu puji la Lea. Hehe.

justin_lover^^ said...

rumate ko klakalah...ko watlah satu post untk dedication dia..cian dia..hikhik^^

ber_uwang said...

nak selai xl..berapa rega

khaLifah feDi said...

emm base arr adat buat biz kn..lain yg kita nk lain plak yg sangkut emm mcm2 arr lia2..gud luck 4 u biznes okeh !!!

lea said...

xnak aku...biar die x popular cm aku...haha;p

ber_uwang: seyes ke nak?
short sleeve -rm26
long sleeve - rm29

lea said...

kF: Tq2...

Anonymous said...

dayah ada wat blog tak? hehehe

**boleh bayangkan dia senyum lebar masa lukis ikon smiley tu..

Anonymous said...

btw, dulu masa kami student.. senior ada buat baju yg bertulis (lebih kurang la ayat dia)

" when i was six years old..
i can't spell g.r.a.d.u.a.t.e..
but now.. i'm glad to be one of them! "

kami2 semua tertarik dgn tulisan tu.

** just share pendapat :)

lea said...

dayah xde blog...die ni malas sikit...haha..

btw, nice la ayat tue...
best2..

p/s:sapa ni ek?

Mohd LukMan said...

haha... sebenarnya aku yg tulis.. peace jgn marah... (mase tu aku nek dm3 nak skodent someone)..hik3

Mohd LukMan said...

bila nak promote kat aku..

lea said...

sapa pulak ko nak skodeng kat dm3 ni...patutnya ko skodeng blok bla..opss...

ko ni lukman..kaki skodeng betul..iskh3;p

nanti la aku suh agent aku promote kat ko...

DarkArtz said...

aik.......
ini dah "masuk bakul angkat sendiri" nih...........

Lifesaver said...

xde apa la tu..anggap perkara main2

AnNe said...

lea...
kalau ak, konfirm ak bangga kalau ada orang tulis camtu...=P
hik hik...~

didi-aNNa said...

hahaha..sabotaj yer...meh akak sobotaj lagik cket...;p

HuRuL_Aini said...

okay je lg ni....aku dulu kena lagi teruk ntah apa2 org tulis kat iklan aku....sabor je....

lea said...

zul: mana aku angkat bakul sendiri..org len yg tlg angkat kan..hik3

lifesaver: saja je kak..hehe

anne: owh...aku low profile..x elok bangga2..hik3;p

kak diana: hoho..xperlu..xperlu

hurul_ain : ni lah dugaan seorg bisnesgurl kan?..hihi

aShaBuLz said...

hahaha....bestnyer kene sabotaj kalo orng tulis comel...hahaha.

nak kene sabotaj gak!! lalala~

lea said...

nak ker?

meh lea sabotaj abg pika nak?

kalo xnak lea, suh kak yati pun xpe..hik3

chanz said...

aku yg tulih..tu pun nak kecoh kat blog..ish2..ape da.. har333 lol

lea said...

ko ke yg tulis?
iskh..apsal x ckp awal2
kalo x..xdelah aku citer kat blog ni..;P

Syaquost Eichizen said...

aku jeles..
knp takde pun org sabotaj aku cmtu..

syaq comel..
comel ke? *thinking
opkos la comel

wakakakakaka...

lea said...

hoho..nak jugak;p

lunar worf said...

ahhahah..lupa nk cnfess r..eheheh..bgga tulisan comei aku masuk blog hg...tue hghlght aku yg baru beli menarnya..eheheheh