Friday, November 13, 2009

Buat projek dalam bilik

Hari ni masih dalam mood berpoya-poya. Next paper, hari rabu depan. Masih awal lagi, so rileks-rileks sudah. Kalo bace awal2 pun, nanti lupa lak. Baek bace lambat-lambat, baru la ilmu fresh je duk kat dalam otak aku ni. Tapi td terpaksa bangun awal gak kerana terpaksa membuat tag nama untuk program baktisiswa awal bulan 12. Program ni merupakan program anak angkat dan aku terpaksa menabur bakti kepada bakal keluarga angkatku nanti ketika cuti semester ni. Ikut ramalan, maybe kitrg akan berkampung di Kuala Lipis, Raub or Bentong. Hopefully, dapat Lipis la. Best sikit, tempat bersejarah aku tue dan dah lama gak x menjejakkan kaki ke sana.

Apa kaitan baktisiswa dengan tajuk di atas? Xde kaitan pun, sal baktisiswa tu hanyalah intronya belum masuk kat topik asal lagi. SO, teruskan membace ok. Selesai je siapkan name tag tue, aku n rakanku ke KK Square, satunya shopping complex yg paling dekat ngan usm untuk mejayakan projek kami. Projek apakah? haaa..jgn nak pk bukan2. (terutamnya ahfatt ;p). Sebenarnya projek yang dimadsudkan adalah projek masak-masak di dalam bilik. First time taw aku masak...kat dalam bilik. Biasanya masak kat dapur. Tetibe hari ni nak ubah angin masak kat dalam bilik lak. makcik, akak2 dan abg2 kat luar sana pun kalo udah bosan masak kat dapur, boleh ubah selera masak kat dalam bilik. Lebih adventure sikit. ngeh3. (Dah nama duk hostel, mana nak ada dapurnya..haha.)

Actually aku pun xtaw, dalam byk2 jenis masakan spageti jugak menjadi pilihan diorg. Dan aku hanya follow diorg jela. Aku kan rumate yg baek dan kakak senior yg baek gak :D. Untuk pengetahuan korang, walaupun aku dah masuk 3rd year, tapi aku still duk hostel. Tapi dapat bilik triple. Means aku ada 2 org rumates. Rumates ku pulak budak second year. So, aku lah senior tapi aku x buli diorg ok.!.

Malah pulak aku nak bercerita panjang. Apa kata korang tengok je gambar2 kat bawah ni. Mula-mula ingat nak letak gambar kitrg tengah masak. Tapi rasa cam x best la coz kelihatan sangat comot, dengan tepung2 di muka, mee sampai melekat kat rambut. So, xde la gambar kami sedang masak. Ok, itu tipu. Nak masak spageti mana guna tepung...lalala...

kitorang masak simple je. Takde letak macam-macam kat dalam spageti ni. Dah akhir sem ni, dah sengkek lah. So, simple-simple sudah, murah sikit bajetnya. (abaikan mee yg masih terpacak di situ....)

ni je bahan-bahan yang nak letak kat dalam spageti. Actually sosej tu banyak pada awalnya. Tapi biasalah, sambil potong, sambil makan...ngeh3.

Kalo ade yg xtaw,haa ni la mee spageti. Bukan mee kuning yang bese wat mee goreng tu taw..;p Tapi dulu aku pelik, macam2 orang bg nama kat mee kuning tue. Ada panggil mee gemuk la, mee kasar la. Tapi dulu, aku panggil mee kasar. Kenapa aku panggil cmtue? korg g tanya mak aku. Coz die yang panggil dulu, so aku ikut la...Mak borek, anak rintik kan...

Inilah kuah spageti yang telah siap dicampur dengan bahan2 di atas td.

Ok, dah siap terhidang sudah. Aku xtaw apa motif diletakkan gelas kat situ. Bukan ade air pun kat dalam gelas tue. Ingatkan nak snap gambar spageti yang dah siap diletakkan kuahnya. Tapi memandangkan masing-masing dh lapar, xsempat nak snap coz terus ngap makanan yg terhidang tue. Bukan gelojoh yer, cume x elok biarkan makanan tu terhidang lama-lama..nanti kan dihinggap lalat. Lalat tu adalah pembawa virus yang paling berjaya. Bila die hinggap kat spageti tue, virus2 tu akan dipindahkan. Dan bile kami makan spageti tue, kitrg akan kena diarrhe (or bahasa kurang sopannya...cirit birit ) haa..boleh ditrima x alasan tue...wakaka

18 comments:

Fatt Chin Choy said...

teringin plak ada awek masakkan untuk aku

sudi2 ler

Lifesaver said...

menyelerakan......................

Razman said...

reti dh ko msak ek..wtu skolah dlu ko taw mkn je..

yad_element said...

rice cooker je... cayalah...
sebijik cam saye...
tp advance lg...
msk cekodok dlm rice cooker
bleh kew??
hehe
anyway...
jemput mkn...
ngapppp

margie gates said...

masak x ajak aku....dpan bilik je pun....huhuuh

lea said...

ahfatt: x sudi...;p

lifesaver: :D

man: aku dh lama pandai masak la. Ko je yg xtaw...

yad: duk ostel yad. xkan nak masak gune dapur gas lak..ngeh3..

margie: hoho..sori2 mar. spageti ni cukup utk 5 org je..kalo der seyes memang aku bg kat jiran2...heee

Mohd LukMan said...

haha...
cam knl je gelas tuh?? McD nye kan??

aku pun masak gak,, nasi goreng je pun.. masa sahur ari tu masak gan abg akmal ko.. haha.. sedap(puji dr sendiri).. hoho

sharamli said...

0it..pandai masak nmpk...

lea said...

lukman: eh..eh..bila masa lak aku ada abg nama akmal....hahaha...

sharamli: dah lama dh pandai...lalala

cj'alhafiz said...

ooo.....best ka korg masak ni? nape tak hulur sikit nak rasa...ngehe!

Fatul Akrul Ramli said...

aish.. ingatkan projek apa la..

cj'alhafiz said...

haha....asal projek ja otak da pikir lain...asal projek ja otak jadi biru....asal projek ja.. tut...tut...
aiseh.....xda pk lain.

lea said...

cj: dh abes...xsempat nak hulur...;p

fatul: haha..

cj: hahaha

oranglidi said...

BAGUS DIA NI..

lea said...

owh...maceh2...hahaha

Anonymous said...

Good Day!!! leabutterflypink.blogspot.com is one of the most excellent innovative websites of its kind. I take advantage of reading it every day. Keep it that way.

Anonymous said...

The author of leabutterflypink.blogspot.com has written an excellent article. You have made your point and there is not much to argue about. It is like the following universal truth that you can not argue with: The first 90 percent of the file also takes ninety percent of the download time. Thanks for the info.

Anonymous said...

leabutterflypink.blogspot.com is the best. Thank your for this article. I enjoyed it very much.
AAA Toronto Payday Loans 1172 Bay St #101, Toronto, ON M5S 2B4 (416) 477-2817