Saturday, January 31, 2009

Kuterima Award and cute card...


1. Copy badge “2008 Cute’s 3logger Award” di atas untuk diletakkan di blog anda
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum
memilih penerima award seterusnye.
4. Anda perlu memilih 5 penerima award seterusnye dan menyatakan nama mereka di blog anda.
5. Jangan lupe melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen yang menyatakan mereka telah ditag.

1. dh copy dh...=)

2. tag ini kuterima dr saudari Putri Adriana Nafesya...cantik namanya secantik tuannya...(bukan bertujuan membodek yer..tapi ikhlas dr hatiku...ngeh3) suke makan coklat n eskrim...suke men game...

3. 10 fakta tentang diriku (sumenye fakta bukan auta)
+ happy-go-lucky +
+ suke cakap..suke ketawa +
+ suke habiskan duit 4 pc accesories +
+ syg bangat sama laptop n enset +
+ giler sama color pink +
+ enjoy cooking so much +
+ suke tidooo +
+ suke nyanyi..n buat bising...alalala +
+ ank ke3 dr 5 adik beradik +
+ masih muda belia...baru 20 tahun..hehe +

4. Mangsa seterusnya....
> wunnyhunnybunny
> Keyo
> Che joe
> sapa2 yg rase blog die cute..amek la..jgn segan2 ok =)

5. ok..nanti akan kukhabarkan berita gembira ni kepada mereka sume...hahaha...

D.O.N.E!!!!


kad comey ni pulak ku trime dr gadis pOoh...


cantik kan lukisan ni...
aku sendri xtaw sama ade ni lukisan die sendri or ade sumeOne spesel kasi die...
ngeh3....
btw..thanks cik Anne for dis cute card...
len kali kasi la lagik...hik3..
dan moga perkenalan kite kekal selamanya...
amin......

Friday, January 23, 2009

Balik kampung..ho ho ho...




jom menari..!! hiyark...hiyark..goyang kanan..goyang kiri...dan goyang lagi yer...kenapa ye mau menari? kerana aku tersangat hepi..kenapa aku hepi? coz aku boleh balik umah hari ni...yeyeyeye!!..ku memang gumbira mau pulang coz dh 2 bulan tak balik umah..kerinduan ku kat kampung sudah setinggi gunung Kinabalu (nape mesti gunung kinabalu..x gunung Everest ker..gunung Ledang ker..coz..aku punya suka la..hahaha)..ok..jom sambung goyang balik ..ngeh3

disebabkan aku terlalu hepi..terasa nak menyanyi lak. tapi suara aku ni dh serak2 basah gitu mcm ella (ni kalo ella dgr ni,mesti die hepi giler coz dah jupe pelapis die dh..ngeh3) ..suara aku cmni gara-gara ABC ari tue la.. belum elok lagi..huhu..ok2, dgr yer..

balik kampung...ho ho ho ho
balik kampung...ho ho ho ho....

hari ni aku akan balik kampung. bas aku kalo tgk kat tiket ni..pukul 10.30 pg..tapi pukul bape bas ni akan dtg amek aku esok..aku xbleh nk bgtaw..coz kdg2 lewat 1 jam..kadang sapai 2 jam...huk3

haa...ckp pasal naek bas ni, aku x boleh lupa satu peristiwa. kejadian ni 2 tahun lepas, tyme tue cuti nak balik raye. masa tue, pemandu bas seluruh kelantan ni mogok, xnak bawak bas coz bos syarikat bas ni xnk naikkan gaji diorg dan bg gaji lambat. pergaduhan antara drebar bas-bos syarikat bas, telah mengheret kami sebagai penumpang bas turut serta dlm pergaduhan mereka..huhu. memang tak patut kan. bygkan masa tue, aku yang sepatutnya naik bas kul 10.30 pg, terpksa naik bas kul 2.30 ptg. gara-gara pemandu xnak bawak bas. tyme tue kan, aku rase macam nak jer bawak bas tue balik umah aku. tapi nasib baik aku xde lesen. kalo x, memang sume syarikat bas akan offer aku jd drebar bas..haha..

utk pengetahuan korg, kampung aku ni kt kemaman, terengganu..and now aku belajar kat usm kubang kerian, kelantan. ala dekat jer..mungkin ada yg akan ckp cm2..tapi kat sini aku nak gtaw ye..umah aku dr usm ni, ambil masa 6 jam perjalanan taw. so, agak jauh ok walaupun kalo kite tgk peta, kelantan dan terengganu bersebelah jer. kampung aku dh nak masuk sempadan Trg-Pahang, tue yg jauh sikit tu.dan aku akan melalui sume daerah kat terengganu..baru boleh sapai umah..

disebabkan, aku nak balik umah..maka aku akan berehat dr blogging buat sementara waktu. coz umah aku xde ternet la..xleh nak on9..cc dekat jer ngan umah..tapi cm malas nk kuar umah lak cuti..nak lepak kat umah puas2 kali ni..hehe

so, dikesempatan yg ade..aku nak ucapkan :

hepi chinese new year
for those who celebrate

dan

hepi holiday
kepada mereka yg dapat cuti (yg xdpt cuti..jgn sedyh2 k)


ok..bubye..ku sudah mau terbang ni..whee~~

Thursday, January 22, 2009

Arahan dr Wanie Gedikz=p

Alhamdulillah...lega... sekarang dh boleh bernafas dengan lega sikit coz td baru jer lepas satu test. dan sekrg aku sgt hepi coz esok mau pulang ke umah..yeyeye!! so, disebabkab aku sgt hepi skrg ni..dan otak aku pun dh tenang jer..boleh la aku menjawab tag dr Cik Wanie yg telah lama diperam..sori ye wanie..diriku terlalu sibuk minggu ni..ok, jom tgk apa yg soklan tag dr minah ni...lalalala~~

6 perkara yg AKU PERNAH
- aku pernah dpt sakit buah pinggang. tapi xdelah teruk sgt. syukur alhamdulillah. ni sume gara2 suke mamam maggi. skrg..stil mamam lagi, terkadang sapai 2 kali seminggu. tambah2 skrg ni ngah pokai giler...iskh memang dasar tak serik kan..hehe. tpi pasni kena stop gak la..kena sokong kempen BOIKOT ISRAEL PRODUCT..hehe

- aku pernah kena gatal2. diriku x gatal ok, tapi badanku yg gatal..jgn salah faham..ngeh3. maybe allergic kat sumthing kot but i dun noe wat. tapi skrg dh hilang.

- aku pernah buat umah aku hampir terbakar...hahaha..nak taw cmner? masa cuti hari tu la, tyme 2 aku lapar bangat. so, aku pegi la masak cengkodok, nak masak nasi malas coz xde lauk pun..huhu pas masak jer, apa lagi terus melatak la..dah tak pk langsung sal dapur tue sama ada dh tutup ke belum janji perut dpt diisi. bile dh kekenyangan baru aku pasan. tyme tu, dapur dh berasap2. cuak giler tyme 2. tapi nasib baek la aku tak terus lari selamatkan diri. kalo tak seronok la si api tu duk jilat2 rumah aku. dengan berbekalkan ilmu bomba yg ada sikit di dada ni, kebakaran kecil tue dpt diselamatkan dgn segera...hahaha dan nasib agak baek, ayah aku tak marah aku. kalo adik aku, confirm diorg kena marah...apa boleh buat..aku kan anak kesayangan ayah..hahahaha....

- aku pernah langgar lari. dulu kan, masa aku kecik2, eh..xdela kecik sgt, tyme 2 darjah 6 dan baru lulus belajar bawak motor tapi belum lulus dapat lesen motor lagi. memang tyme tu, seronok giler bawak motor ronda2 kampung. dan nak jadi kan cerita, tengah aku dok ronda2 kampung, aku terlanggar seorang budak kecik yg tengah men basikal. bukan salah aku taw, bdk tu yg tiba2 melintas jalan. so, aku memang tak dpt nak mengelak ataupun nak tekan brek, terus la terlanggar die. bile dh mcm 2, aku punyer cuak giler. muka pun dah pucat tahap giler. tapi kalo toreh ngan pisau still lagi akan berdarah...haha..bdk tue dh nanges2, aku pulak tak taw nak buat apa, nak tolong tapi tak taw nak tolong mcm maner. pastu aku tgk ramai org dtg ke arah kitrg. aku pun apa lagi terus bawak motor blah dr tempat kejadian. kalo aku stay kat situ, nanti abes la aku.takut siot kalo2 ayah die marah aku ke apa...teruk kan aku?hehehe...tapi aku dh mitak maaf ngan ayah bdk tue taw..

- aku pernah menjd penjual ais batu campur a.k.a ABC. dulu, after spm dan tengah tunggu result u. aku kerja kejap kat kedai ABC depan umah..so, kira aku pro gak la buat ABC (?padahal bukan susah sangat pun cume agak seksa coz mesin ABC 2 manual..bukan auto. so, aku kena pusing roda kat mesin tue by my own energy). tapi selain jual ABC, aku byk gak pengalaman berniaga ni..aku pernah jual spageti, buku and alat tulis ( coz aku pernah jd pengawas koperasi), nasi lemak, donut...dan mcm2 lagi.

- aku pernah jatuh cinta, bercinta dan putus cinta.mula-mula agak sedih, tapi life must go on, now i'm happy wif my live now dan still single trang tang tang..hehe. so, kalo sapa-sapa yg berminat boleh la isi borang ye..atau pun boleh hubungi talian bebas tol kami, 1-300-85-1345 for a date..ngeh3.


6 perkara yg AKU SUKE
- Aku suke warna pink. bagi aku sume barang berwarna pink comey. sebab tulah aku punyer blog, banyak diwarnai dengan warna pink. nampak nice kan? hehe...
- Aku suke cakap. kadang-kadang mak aku selalu gak tegur aku.."mung ni, dok penat ke duk cakap dr td" versi terenganu coz i'm terenganunist (betul ker ejaan dan sebutan ni..hahaha..lantak la janji korang faham kan?). sebenarnya, bukan mak aku jer tegur, kawan aku pun penah tegur..ala biarlah. dh aku memang suka bercakap. nanti aku diam kang..korang boring lak..huhu.
- Aku suke memasak. sejak akhir-akhir ni, minat terhadap memasak membuak-buak dlm diriku. yang paling best, bile masakan yg aku masak berjaya diabeskan oleh adik-adik aku. diorg memang penyokong yg baek. walaupun kadang-kadang x sedap or x menjadi masakan aku, diorg still akan puji ckp sedap..hahaha saja lah tue puji aku coz diorg nak suruh aku masak hari-hari..memang ade udang di sebalik batu mereka tu.huhuhu.
- aku suke gelak. sehari tanpa ketawa..gelak, akan buat hidup aku rase x sempurna. ketawa boleh buat hidup kite ceria..so, jom gelak bersama-sama..jom.!
- Aku suka tidor. tido satu nikmat yg tiada tandingan sekali..best woo dpt tido. boleh rehatkan otak yang penat tadah ilmu sepanjang hari.
- Aku suke dan sayang bangat sama laptop aku. my laptop is everything. without him (laptop male or female?), i can die. eh..betul wat, kalo xde laptop ni, matilah aku. macam mane aku nak siapkan lab report, asignment yg makin hari, makin bertambah ni..huhu.

6 perkara buat AKU GERAM/X SUKE
- Aku benci asap rokok. so kepada perokok sekalian, sila jauhi diriku coz aku x suke kamu..sebenarnya bukan apa, aku x bleh bau asap rokok. nanti, aku akan terbatuk2 mcm nenek tua. huk3
- haa, sebut pasal batuk, aku tak suka batuk..! aku kalu dah batuk, susah betul nak berhenti. tambahan pulak, aku tak suka makan ubat batuk..pahit..tak sedap (kalo nak sedap..manis..bukan ubat la kan..iskh3)
- Aku tak suka orang tipu aku.
- Aku tak suka orang yang jenis tak tepati masa atau mungkir janji. tak faham aku dengan masyarakat sekarang ni, kalo ckp ade meeting pukul 9, pukul 9 baru nak bergerak dr bilik. pastu sapai meeting pukul 9.15. kalo mcm 2, better ckp, ok meeting malam ni, pukul 9 kuar dr balik..huhu..(contoh situasi jer...sori kalo ade yg terasa atau marah..tak maksudkan sapa-sapa pun). tapi seyes, aku memang tak suke bab2 kena tunggu ni, kalo dh ckp kul 9 tue, make sure kul 9 la kena ade kat tempat meeting. tak faham aku, susah sgt ker nak dtg awal 15 minit dr masa bermula..iskh..aku memang tak suke org yg tak tepati masa...huhu
- Aku tak suke...hurm..apa lagi yer...arghh..blank..blank...

Sapa mangsa seterusnya?? aku mau serahkan tugasan ni kepada :
....malas la nak tag sapa-sapa, coz soklan2 ni macam buhsan jer...hahaha...

Tuesday, January 20, 2009

ke mana hilangnya suaraku....

pernah dgr lagu siti nordiana x..tajuknya 'ke mana hilangnya cintamu'...x pernah??..alaa...
xpe...xpe..meh aku nyanyi utk korg..tapi aku nak tukar 'cinta' kepada 'suara'..boleh?

ke mana hilangnya suaraku....
yang dulu tersangat merdu...
lalalala.....

aku ni..buat rosak lagu jer kan..kalo siti nordiana taw mesti die kecewa..hahahaha biarlah peduli apa aku..hehe...

utk pengetahuan kalian, suara aku telah hilang kemerduannya hari ni...pagi td, aku bangun..tetibe suara aku xnak kuar..penat aku jerit..melalak...still xnak kuar-kuar..adeyh.
tapi bile dah beberapa jam, akhirnya dia sudi juga keluar. tu pun, dengan pitching dan nada yang berbeza dr sebelumnya. serak. sangat seksi gitu kata rakan-rakanku...seksi la sgt..seksa adalah...huhu..

untuk berlaku jujur, memang salah aku sendiri menyebabkan suara aku rosak..kenapa? mau tahu ker? sebenarnya macam ni, petang semalam, aku dan member pergi jalan-jalan cari money...cari sponsor atau sumbangan ikhlas dr pekedai-pekedai depan u aku. cuaca panas, tekak pun kering lah. bila dah penat berjalan, kitrg ternampak lah satu gerai, jual ABC, ais cendol. owh memang nikmat kalo ais-ais tue masuk ke dalam kerongkong..nyum3.

disebabkan begitu tertarik dengan keenakan ais batu campur a.k.a ABC tue, aku pun pergi la beli. padahal time tue, aku memang dh sakit tekak. baguslah kan minum ABC..ubat paling mujarab bagi org yg sakit tekak..batuk...hahahaha...

dan, tengoklah hasilnya hari ni...aku kehilangan suara...waaaaa....

tapi bile dah jadi mcm ni, baru lah aku dpt rase macam mana kehidupan seseorang yang tidak mampu utk bersuara..atau dgn kata yang lebih mudah dan senang nak faham..orang bisu. bertapa sukarnya mereka nak berbicara dengan orang laen. nak sampaikan maklumat atau berborak dengan rakan. syukur alhamdulillah..aku dilahirkan sempurna..boleh berbicara..boleh mendengar..boleh melihat ( walaupun terpaksa gune spek)..boleh mendengar ( walaupun kadang2 kurang dgr jugak apa org cakap...huhu)...boleh berjalan...boleh berlari..dan macam2 boleh lagi....

sekrg ni aku dah berjaya habiskan 2 botol air asam jawa taw..so, moga-moga esok pagi, kemerduan suara aku dpt dipulihkan kembali..ngeh3...

Monday, January 19, 2009

bilakah damai????

semalam tengah aku dok study analytical basic chem sambil dengar radio hot.fm...yelah semalam kan berlangsungnya Anugerah Juara Lagu (AJL). aku malas nak tgk live kat TV coz aku taw mesti sesak bilik tv tu. tambahan pula aku kena study coz esok aku ade test..waa..

tetibe tengah asyik tekan-tekan kalkulator, henset aku berbunyi..mesej..mesej...menandakan ada mesej masuk...aku pun capai la henset SE kesayangan aku yg ade kat atas katil...then..

" weyh, tahniah..ko menang pertandingan mutimedia la..dpt nu.1.." teks msg tue berbunyi cm2..dtgnya dr kosmate aku.

hahaha...tergelak aku seketika. then baru aku terigt malam ni ade Majlis Penutupan Minggu Penghayatn Islam..supposed majlis tu buat malam sabtu. tapi aku xtaw apa reasonnya, terpaksa tunda majlis tue ke malam ahad, means malam ni. dan kalo ikutkan hati aku jugak, aku memang nak pergi malam penutupan tue, tapi bila dah tukar tarikh..aku pun turut sama bertukar fikiran. cancel. xjadi nak pergi coz aku kena study!!huhu

rase cam xcaye jer aku boleh menang pertandingan tue. coz aku sebenarnya saja jer nak menghantar hasil nukilan aku tue. aku memang minat nak wat movie2 ni. tapi aku agak terkilan coz software Ulead studio marker aku hilang dimamam virus. so aku terpaksa buat movie ni gune movie marker jer. simple n biasa je aku rase. nak gune microsoft multimedia, aku xmahir sgt..huhu yg handle pertandingan ni pulak..kosmate aku. die yg semangat suruh aku masuk coz x byk penyertaan katanya. dan memang tak byk pun yg masuk..ade 3 org jer yg hantar..dan sah2 la peluang nak menang agak cerah...hahaha...

movie yg aku buat tue berlandaskan peperangan di Palestin. semasa aku mencari gambar2 utk dimuatkan ke dalam movie aku ni. agak sebak ku rase. kanak-kanak kecil menjd mangsa kekejaman Israel yg tak punya hati perut. tak terdetik kah di hati mereka, perasaan kasihan, simpati terhadap mereka yg tak berdosa. paling tak tahan bile aku tgk gambar ni...

kesian bdk kecik ni kan..menjd mangsa kekejaman

Israel sungguh kejam!!! mereka jugak telah menjd bumi anbia sebagai neraka dunia ciptaan mereka.

aku jugak begitu tertarik dengan lirik lagu Bilakah Damai..nyanyian Hafiz Hamidun (my faveret singer..suara die best. semalam lagu ciptaan die masuk AJL..tapi kalah..huhu)..lagu ni aku jadikan lagu tema utk movie aku.

Mentari menangis di senja memerah

Bumi anbia menjadi padang jarak
Puing-puing runtuhan berserakan
Asap senjata dan hanyir darah menyesak dada

Tubuh-tubuh layu gugur bergelimpangan
Bertindih dalam kubur tanpa bernisan
Di hujung sana ramai yang kelaparan
Di dera wabak yang menyiksakan

Anak kecil bertanya bimbang
Wajahnya mencerminkan kedukaan
Mengapa lena ibu terlalu panjang?
Bilakah pula ayah akan pulang?

Dia yang tak mengerti apa
Menjadi mangsa pembantaian
Suara tangis menjadi syair sendu
Menyayat dan menyiat perasaan

Bilakan berhenti kekejaman?
Bilakan terhapus penindasan?
Kemana hilangnya kemanusiaan?
Bilakan damai akan menjelang?

Entah bila akan pulih keharmonian?
Sampai bila bersilih penderitaan?
Bila pula akan muncul ketenangan?
Soalan yang masih tiada jawapan


entah bilakan kedamaian akan muncul di dunia. tiada sapa yg tahu. segalanya di tangan Ilahi..namun marilah kite sesama berdoa agar penderitaan yang dilalui oleh rakyat Palestin akan berakhir dan moga mereka tabah menghadapi dugaan Ilahi. amin...

btw, esok aku test analytical chemstry..wish me luck ek!!

Friday, January 16, 2009

tag oh tag...

bersempena dengan kempen boikot barangan Israel, muncul la pulak tag yang menghendakkan aku list kan Israel product yg aku boikot. tBile timbul isu boikot memboikot ni, buat aku tersedar selama ni byk jugak barangan Israel yang gune dalam kehidupan seharian aku. so ade, yg quite difficult for me from stop using it..but i'll try..yes!..kata org2 tua..nak 100o dy..xnak 100o dalih kan..tak pun di mana ade kemahuan, di situ ade jalan...so pas ni aku kena la cari alternatif laen or produk laen yg boleh ganti barangan Israel yg aku nak boikot..

ni die arahan tag from incik Alhafizol a.k.a Che Joe..


Original messege: Here’s what we should do. it’s simple: list down 5 of the products from the list below that you are boycotting, and then list down 5 of the products that you will try your best to boycott, and finally list another 5 of the products that you find it hard to boycott, and tag 5 others. This tag is to get everyone to read the list below carefully and identify which products affects your life and the lives of the Palestinians most! You can also compare your list with your friends and see: if they can boycott one product that you haven’t been boycotting, why can’t you start to boycott the product too?

1.5 products that you are boycotting
lima jer ker? byk barangan Israel yg aku boikot taw. sbenarnya bukan boikot pun tapi tak pernah gune dr dulu pun..hahahaha...so aku nak listkan lebih dr lima utk soklan ni...
- Calvin Klein, Fox kids, Galbani, Huggies, Kate spade, Timberland, Garnier, Giorgio Armani

2. 5 products that i'll try my best to boycott
- maybelline ( aku baru plan nak beli lip balm maybelline..terpaksa cancel la cmni..xpe2 jenama len ade lagi..whee~~)
- Nokia ( yg ni mungkin senang nak boikot kot..coz aku lagi suke henset brand SE..lagi comey design nye..tapi aku ade satu enset nokia..perlu dibuang ker??..weyh sayang woo baru jer beli taun lepas..huhu)
- motorola (satu lagi brand henset yg boleh aku boikot..nasib SE x kena boikot..hehe)
- Intel ( processor yg baik tapi nasib baek aku nyer laptop AMD..so senang la nak boikot...hehe)
- kitkat ( kusuke coklat ni tyme kanak2..tapi skrg dh x mamam lagi coklat ni..kira ok la kalo nak boikot)

3. 5 products that are hard to boikot
yk gak product Israel yg aku rase susah nak boikot coz barangan harian aku, tapi demi Palestine..aku akan try jugak...
- Mcdonalds ( yg ni mcm susah nak boikot..coz i'm love it..love sundae eskrim..huhu..)
- Maggi (makanan ruji aku ni..xpela boikot Maggi...pasni aku makan ruski la lak..nyum3)
- kotex ( oh no..ni mcm susah nak boikot..huhu..)
- danone ( terpaksa kulupakan hasrat nak beli biskut tiger esok..sob3)
- joshson & johnson ( takpe2..Anakku masih ade..ngeh3)

who next???
- xnak lah tag sapa2..tapi kalo sapa2 rase nak jawab soklan tag ni..silalah..amat dialukan...

siap..satu tag..tapi ade satu tag yg belum aku jawab..sori eh wani tak jawab tag kamu lagi..nanti2 la..kena amek masa nak fikir utk jawab tag kamu..ngeh3..

Wednesday, January 14, 2009

KegataLan Yang Amat....

perjalanan hidupku kini kian mencabar..huhu. kenaper? meh dgr citer aku ni..

satu pagi, pagi semalam tak silap aku..eh bukan pagi 2 hari lepas, aku bangun dr tido. mcm bese bersiap-siap nak pegi kelas coz ade kelas pg tue. tetibe aku dapati, kedua-dua lengan aku kemerahan. pelik. kena gigit nyamuk ker? x silap aku nyamuk dh makin berkurang kat usm ni. malas nak memikirkan sebab ape, aku pun terus la mandi, n bersiap pegi kelas macam bese.

dalam kelas, aku kusyuk beri tumpuan kat lecturer ngajar kat depan ni. khusyuk ker? haha..sebenarnya jawapannya tak. bese la kadang2 ter'lost' gak. mata je pandang kat depan, tetapi fikiran duk merayau-rayau ke tempat laen. tangan plak kadang2 duk tekan punat2 henset..hehe
tapi kan tyme kelas tue, seyes. tangan aku gatal giler. memang tahap cipan la. aku pun terpksa la garu utk hilangkan kegatalan tue. dah macam beruk lak. tergaru-garu. tapi xde la cm beruk coz aku still cover keayuan aku. kat kelas beb, kalo kat bilik bleh r..hehe.

pas kelas, bile aku balik bilik, aku terperasan tangan aku dh makin bengkak dh. aduh. dh la gatal giler. nak buat keje pun malas. tapi aku malas nak pegi jupe doktor coz aku memang tak suke jupe doktor, leceh jer. last-last, malam tue, aku tertido dalam kegatalan yang amat.

esoknya, aku nekad. aku mesti jupe doktor. dah xtahan sgt ni. tp rase sebersalah lak nak ponteng kelas. gpun pagi ni, kelas best. kelas analytical chem. lecturer india. lecturer aku ni memang bagus. die memang bersemangat nak ngajar kat kitrg sapai faham. adeyh, sayang la lak nak ponteng kelas. tapi xpela, drpd aku tergaru-garu tyme kelas better aku pegi jupe doktor. org kata, belajar..belajat jugak tapi kesihatan kena jaga jugak kan..betul x?

so, dgn berbekalkan kad matrik n kad rawatan ( kad ni aku baru buat semalam..padahal dah setahun belajar kat sini. punyalah malas nak buat kan..huhu), aku pun pergi la jupe doktor. dan nasib baik tyme tue, student tak ramai yang sakit. kalo tak terpaksa la aku kena tunggu. bab2 tunggu menunggu ni memang aku xsuke. buang masa.

" Sakit aper?"

"ntah la doktor. tangan sy ni gatal2 dr semalam"

"owh..ade allergic paper ker?"

"setahu sy xde." betul la, rasenya aku tak allergic pape kecuali aku xboleh pakai gelang or aksesori silver. mesti kulit aku akan merah2. tapi kalo emas, xpe lak. cehh punyer demand badan aku ni kan. just boleh disaluti emas jer..hahaha..bankrup la suami aku nanti..hik3.

" ok, xpelah. sy bg awak ubat. tapi ubat ni ngantuk sikit. so kena tahan la. ade kelas ke lepas ni?"

" ade. straight sapai petang. tapi petang lab la"

" kalo cm2 sy bg awak rehat separuh hari. awak makan ubat ni. then tido. pastu petang boleh pegi lab"

yes!! aku dpt m.c separuh hari...means aku xyah dtg kelas..ngeh3. eh..eh seronok pulak. td kata sebersalah nak ponteng kelas..hehe. sebenarnya bukan apa, pagi ni aku memang ngantuk sgt pun. nak bangun pegi jupe doktor pun mcm malas jer. so, bile dh dpat mc ni, boleh la tido puas2..hehe.

** sebenarnya cerita di atas berlaku semalam.tapi kegatalan yang aku alami tu, masih tak hilang lagi. ni pun aku menaip sambil tergaru-garu. adeyh. tangan pun still bengkak kemerahan...aduh. tension betul cmni..huhu..tapi xpelah dh takdir aku..terima jela dgn hati terbuka..hehehe

kepada sume pembaca, doakan agar kegatalan yg aku alami ni, dapat hilang dengan segera. dah xtahan asyik tergaru-garu ni...huhu..

Monday, January 12, 2009

Misi gagal...

aku xtaw apa la malang nasib aku. sandle aku boleh terputus lak masa otw nak balik bilik. maybe tulah bahana beli selipar murahan..tapi xdela murah sgt k. harga die lam rm10.00. agak mahal jugak aku rase. coz boleh beli topup tue. xpun boleh wat duit belanja makan aku utk 2 hari.

macam mane boleh terputus? btw, aku bukanlah gadis yg berjalan ganas sehingga boleh menyebabkan sandle aku terputus. masa kejadian, aku berjalan penuh keayuan. tapi mungkin disebabkan ter'over' ayu kot, kawan aku boleh terpijak aku nyer sandle. dan last2..tamat la riwayat sandle aku tue...huhu. cukup sadis coz tulah sandle yg aku selalu pakai wat g kelas. sebenarnya ade je kasut tapi aku ni jenis maals nak pakai kasut. kalo pakai pun tyme nak masuk la jer..2 pun coz kena ikut peraturan lab.

ok, berbalik pada kasut aku yg terputus 2. aku pun terus mengambil keputusan drastik nak g Kb tyme tue gak. nak beli sandle baru. masa tu lam kul 1 la dan aku memang xde kelas ptg ari ni. mula-mula kawan aku cm terkejut bila aku ckp nak KB, Kota Baru bukan Kampung Baru or Kebun Baru utk beli sandle baru. pulak tu aku ckp nak g sorg2. memang kawan aku ni tak suka aku kuar sorang2..bahaya kata die. caring kan die. tapi aku lebih senang kuar sorang2 coz xyah nak pk sal org len. xyah bergaduh nak g kedai mana or watsoever.

keputusan telah diambil dan kawan aku nak ikut aku pegi. so, lepas solat n lunch. kitrg pun pegi la tunggu bas. tapi yg tensionnya, tunggu punyer bas tak muncul-muncul pun..kat sejam kitrg tunggu. cuaca pun dh berubah. dr mendung dah bertukar hujan. so, nampak gayanya terpaksa lah batalkan keputusan nak g Kb. dan tak dapat la aku pakai sandle baru g kelas esok..sob3.


p/s: bila la jpa nak masuk ni...aku betul2 tengah kering kontang tahap cipan ni...huhuhuhu

aKu ditagged lagi...waaa....

bile ku dapat taw, aku ditag. aku begitu sonok. tapi bile dah membaca tugasnya..waaa...susah siot..betul2 mencabar. betul kata kapten, menjawab tag lagi susah dr membuat sebuah cerita panjang ..huhu. tapi x pela..utk tidak menghampakan permintaan cik anne a.k.a cik pOoh..layan kan jer..ngeh3.

1. Tiga Perkara org yg tag anda
- sangat suke sama pOoh...
- sorg yang jiwang..maybe
- ..................................
(masih dlm proses mengenali dirinye..ngeh3)

2. Tiga perkara tentang diriku
- suka gelak..
- banyak cakap..tapi tgk mOod gak la..
- suke pink

3. Filem kegemaran
- sume citer best...tapi aku memang giler ngan citer korea..indon xlayan k.

4. Size pinggang
- jap..nak cari pita pengukur...ngeee~~

5. kaler spender
- lorr...ni pun mau taw ker??...

walaupun hanay 5 soklan..tapi cukup mencabar..penat aku dok pk jawapannya..hehehe
so, who da next? cm bese..tag ni perlu diwariskan..ngeh3
kali ni aku nak tag ramai org sikit..hehe

1. cm bese..cik wunny Gedikz
2. Abg Buzz...
3. Abg Kry a.k.a putra87
4. abg hafiz a.k.a giantpolar
5. roslinda
6. abg pika a.k.a ashabulz
7. Che Joe a.k.a cj alhafiz
8. incik liquid (agagagaga)
9. cik rama a.k.a pink_butterfly

sapa yg kena tag, sila jawab k..n be honest..hahaha

Tuesday, January 6, 2009

tak pernah kulihat

nak tengok sesuatu yang...

menarik, unique, laen dr pada yang laen??

apakah mende alah tue?
try korang tgk pic motor kat bawah ni
pernah x korg nampak sebelum ni?
dh?..wah aku ni 1st tyme aku tgk...
2 yg aku snap..tanpa izin si pemilik motor berkenaan..
huhu...

nak taw mana aku jupe moto unic ni..
aku terjupe kat rantau panjang, satu tempat di Kelantan ni..
masa tue, aku ngan family ngah shopping2...
murah taw barang2 kat sini..
terutama teddy bear...aku punyer teddy bear pun beli kat sini jer...
lagi murah dr shopping complex..hehe

haa..berbalik pada gmbar di atas,
majoriti sume moto kat kawasan tue..
jenis macam ni, ade bakul kat depan..bese nye bakul tue kat dalam...
tapi diorg lagi gemar letak bakul tu kat depan cm basikal lak..
kalo tgk pd plat moto ni..
pemilik moto sebenarnya aku rase dr negara jiran, Thailand.

walaupun korg nk ckp moto ni bese jerk, tapi bg aku die still nampak unic and menarik...


Saturday, January 3, 2009

aktiviti di kala hujan

hari ni hujan tak berhenti-henti dr pagi. maybe nak qada' balik coz semalam tak hujan langsung..huhu. aku baru plan nak turun jogging petang. hahaha..rajin lak nak g jogging. ni sume gara-gara larian copper selasa ni. so kena la practice sikit. kang tak pasal-pasal aku terbelakang sekali..hehe.

disebabkan hujan tak nak berhenti. aku pun terpksa la lepak kat bilik dgn ber'sweater'. huhu..sejuk seyh. nak study memang x masuk la petang-petang cmni. so aku pun godek2 la laptop ni. then terasa nak mengedit pic. kali ni aku menggabungkan pic sume rakan sekelas tyme kat mrsm dulu. nah tgk hasilnya kat bawah ni.



ni lah muka-muka bdk kelas aku. tapi sebenarnya ada 26 org. tertinggal sorang coz x cukup box dh nak isi gambar die..hehe..sori ek kepada yg berkenaan tu. btw, nampak naif n baek n maybe ade skema jer bdk2 kelas aku ni kan. (but not me..hehe). kalo nak taw, kelas aku la paling ramai lelaki. kelas laen ade dlm 6-7 org laki jer. tp kelas aku 13 org boys. balance ngan gurl. 13 org gak.

kalo korang teror dan amat mengenali diriku..try cari mana gambar aku disebalik gambar yg bertimbun 2...cepat..cepat cari. hadiah lumayan menanti anda yang berjaya..hehe.

Friday, January 2, 2009

Tagged kali ke2

baru jer nak masuk 2 hari lam tahun 2009, aku dh kena tag. tapi tag kali ni cm menarik sikit..ngeh3. kali ni aku di tag oleh abg Kry a.k.a putra87. sapa die ni? nanti aku gtaw coz ade termasuk lam soklan tag kali ni..hehe.

tag nye berbunyi cmni....

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup anda?
- Family
- Kawan-kawan
- Money (ni memang penting..kalo x leh hidup..huhu).

2. Apakah bende terakhir yang kamu beli guna duit sendiri?
- sebenarnya sejak masuk u ni, sume barang aku beli gune duit sendiri..maklum la dpt loan..hihi. xnak bergantung pd family dh. tp barang yg paling mahal aku beli gune duit sendiri..laptop kesayangan aku ni..Acer Aspire 4520. aku beli tahun lepas. bape harga. xyah taw..hihi

3. Dimanakah tempat impian perkahwinan anda?
- kat teratak indahku yang beralamat - 112-3 kampung Tengah Kijal, Kemaman, Terengganu...kawin kat umah lagi best =)

4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?
- x lama. kejap jer..huhu

5. Adakah kamu dilamun cinta?
- ntah la. kalo crush..ada kot..ngee~~

6. Dimanakah restoran terakhir kamu makan?
- Restoran MacB..restoran popular buat student usm..huhu. makan roti nan cicah daging cincang. sedap..nyum3.

7. Namakn buku terakhir yang kamu beli
- sebuah buku masakan. xtaw lak tajuk die. now, i'm really crazy with cooking..hehe

8. Apakah nama penuh anda?
- Norlia binti Isnawi (mcm abg Kry ckp..sama cam I.c..surat beranak, kad matrik, kad bsn, n sume jenis kad yang berkenaan..hihi).

9. kamu lagi senang ngan mak or ayah?
- kalo dulu ngan mak. tapi skrg mcm both kot. 22 sporting.

10. Namakan seseorang yang kamu ingin jupe utk kali pertama dalam hidup anda?
- sapa yer..hurm.

11. Sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu.
- 8 sahabat? ramainya..huhu. jap aku pk. coz angka 8 cm byk sgt. so aku list kan orang yg rapat ngan aku skrg n penah rapat ngan aku.
1) Salwa - my bestfren masa zaman skul dulu. die seorg yang lembut. baek. tapi skrg dh jarang contact. nak jupe pun susah coz umah kitrg agak jauh. huhu.
2) Keyo - my best boy fren yang aku ada. aku kenal die tyme aku belajar kat mrsm 4 tahun lepas. die baek. selalu jer dgr problem aku. n selalu jer penuhi permintaan aku..2 yg best..hehe. die skrg belajar kat UTM amek kos software eng. so kalo aku ade prob sal komputer. aku akan rujuk die.but, we only bestfren k..not more than that k.
3) Nadya - ni exrumate aku kat kmj dulu. seorg yang gedikz..haha. ala rumate aku sume gedikz termasuk yg no.4 ni n aku sendiri..hahaha. besday die semalam. die belajar satu u ngan kawan aku keYo..UTM. n diorg pun dh penah jupe..ocz kos diorg lebih kurang sama jer..
4) Wanie - ni sorg lagi exrumate aku. yang ni paling gedikz..haha. seorg yang suke gelak. kalo die gelak..sume org akan tgk die coz gelak die bunyi pelik semacam jer..huhu. die pakar motivasi cinta aku...hahaha..thanks wanie coz selalu dgr problem aku..
5) Hazirah - ni bestfren aku kat u ni. caring. kadang2 die ni mcm mak aku. coz suke benor berleter. suke makan mcD. suke shopping. hihi
6) Nadia - seorg lagi kawan aku bernama nadia. ni bestfren aku kat u. kami bese bertiga - aku, Hazirah n Nadia. baek. aku selalu gadoh2 manja ngan die. hihi
7) Che Joe - bdk kos aku. agak baek ngan die. die ni suke layan lagu jiwang. kitrg pun suke change lagu kesukaan sama2. dan taste kami agak sama.
8) Abg Bazli - dulu agak rapat. tapi skrg dh jarang contact. kenal tyme jadi fasi kmj mppb 07/08. seorg yg suke gelak n kelakar. org yang 1st eja nama aku L.E.A n sekrg aku senang gune ejaan cmni. unic. hehe

12. Adakah kamu mencuci pakaian sendiri?
- kalo kat u..of course i do. aku jenis x suke kumpul syiling. 2 yg malas nak gune mesin. tapi kalo kat umah, gune machine dh..hehe

13. Tempat yang paling seronok kamu mahu pergi?
- mau ke mana yer? terasa cm nak g melancong ke langkawi. nak shopping coklat byk2 kat sana.

14. butirkan 5 perkara tentang org yang tag kamu
ni la saat nya utk taw siapa sebenarnya abg Kry a.k.a putra 87. org yang men'tag' aku. tapi sebenarnya aku x kenal sgt pun. to abg Kry, lea just list kan apa yg lea taw sal abg jer k.
- Nama penuh die : Mohamad Khairi Bin A Aziz ( copy kat blog die jer..hihi).
- gune panggilan putra87 coz. die ni duk kat Putrajaya n lahir pada tahun 1987.
- kenal sama die tyme jadi fasi sesama kat kmj tahun lepas. tapi start bertegur sapa..rasenya taun ni kot. seorg yang pandai menari poco2.
- sekrg belajar kat usm. sama ngan aku tapi kampus berbeza. die kat kampus eng. amek kos..engineering la. of course la kan..hihi.
- active blogging. dh xnak layan fs katanya.

15. 8 perkara yang amat sy gilai.( bukan sapai giler..hihi)
- cooking ( sejak akhir2 ni suke sgt nk belajar memasak)
- kanak2 (suke budak. comey. x sabar nak ade anak sendiri..hahaha)
- music ( xleh hidup tanpa music. rase cm bosan jer. sume jenis music aku layan).
- amek gambar ( suke tangkap gambar sendiri).
- blogging (new habit. aku dh mula menggilai blogging. best sgt.)
- tido ( satu kepuasan bile xde perkara nak buat. n bile terasa amat penat.)
- bear ( suke peluk n tido ngan bear. best sgt)
- layan citer korea n jepun

16. Pelukan atau ciuman
- hurm. pelukan kot. coz rase cm dekat jer ngan si dia n rase cm selamat je...hahahha

17. 8 perkataan yang sering diucap
- apsal la dr td asyik 8 je ek. xde nu laen ker...huhu
1) ek eleh
2) ek?
3) blah la
4) siot jer
5) ntah paper jerk
6) bosannya
7) alaaa
8) malas r

18. 8 buku yang paling baru baca
8 lagi...huhu. hurm aku ni sejak akhir2 ni jarang baca buku. adeyh cmner nak list kan 8.
hurm...
1) Remaja
2) Sesuci kasihmu
3) Mangga
4) You drive me crazy ( x abes baca pun sebenarnya..tp jln citer memang best cume xckup masa nak bace..huhu)
5) Love stuck ( ni pun sama. x abes bace pun..huhu)
6) ................
7) ................
8) .................

19. 8 lagu yang buat kamu berulang kali mendengarnya.
see..8 lagi. org yang membuat tag ni mesti begitu sgt suke akan nu 8. kan..huhu tapi kalo sal lagu. die nak aku listkan 100 buah lagu pun aku boleh listkan..hehe
1) Crush by David Archuleta (dgr saja kat sini. best song)
2) Matahari by Agnes Monica ( lagu ni seolah2 kata hatiku)
3) Nobody by Wonder Gurl ( artis Korea. lagu die wat aku goyang. suke tgk diorg menari)
4) In the Ayer by Flo RIda ( lagu ni pun wat kepala aku goyang..in the ayer..eh..ayer..)
5) Mengintai Langit by Coco (sedih je dgr lagu ni)
6) Tanpa by sixth sense ( lagu ni paling aku suke..huhu)
7) Nyawa Hidup by Ada Band ( lagu ni memang best..dgr la.)
8) Sori, Blame It to me by Akon ( suke dgr starting lagu ni..i want to apologise for what dat i've done).

20. Mari maen tag dgn 8 org laen
- hurm kali ni macm mlas nak tag sapa coz org yang aku nak tag dh di'tag' oleh abg Kry...huhu tapi the one that i want to tag is WANIE...jawab ek wanie..ko memang selalu jd mangsa tag aku kan...ahahahahahaha=p

thanks to abg Kry coz sudi men'tag' diri ni...hehe