Sunday, December 26, 2010

welcome back to kelantan

yeah...finally kembali ke USM setelah hampir 8 bulan meng'away'kan diri dan bertapa di maktab pdrm, cheras. Terasa janggal je balik usm sebab situasi kat usm dengan mpdrm sangat berbeza. Hampir 4 bulan terpaksa hidup penuh berdisiplin di mpdrm, segala tingkah laku kena jaga, pakaian kena kemas dan macam-macam la. Biasalah bila hidup dengan polis. Jadi bila balik usm...yeah...rasa sangat sangat sangat BEBASSSS...hahaha...

bila balik usm neh...

- tak perlu lagi pakai baju formal sepanjang masa hatta kalo nak g cafe dah boleh pakai seluar track dan selipar. Kalo kat mpdrm, mahu kena tegur ataw dipandang serong kalo pakai seluar track & selipar g cafe.
- tak payah nak pakai tag nama lagi. kalo kat mpdrm WAJIB pakai tag nama, bagi yang tak pakai akan dianggap seolah-olah penjenayah..betul..wa tak tipu.
- tak payah pakai vest sepanjang masa. sangat rimas jugak bile kena pakai vest sepanjang masa sebab takleh nak tayang baju baru. haha.
- tak payah riso ataw berhati-hati bila nak merayap. kalo kat mpdr, kena sentiasa berhati-hati kalo merayap sebab kalo terjumpa polis pangkat besar, WAJIB senyum atau bagi salam. kalo tak kena marah lagi..huhu.
- dah boleh pakai jeans pergi kelas...
- dah boleh ponteng..bagi yang suka ponteng, aku opkos terkecuali..haha.
- dah takyah mandi pagi-pagi pukul 6 untuk naik bas pukul 7 pagi.
- dah takyah naik 160 anak tangga untuk sampai ke bilik.
- takkan kebulur kalo blackout ataw time hujung minggu sebab cafe usm sentiasa bukak.

tapi yang tak bestnya balik usm neh..

- dah takleh nak pergi karok kat tempat eksklusif yang free takyah bayar.
- dah takleh nak jalan-jalan melawat situ sini.
- dah takleh nak jalan-jalan kat jalan Tar, midvalley, times square, klcc lagi..sob3
- dah takleh usha abang-abang polis yang tak berapa hensem lagi..
- dah takleh pergi crime scene lagi.
- dah takleh main bola tampar sesama budak kelas lagi..kat sini boleh main kot, tapi agak susah
-dah takleh donlod citer lagi sebab wifi USM tak segagah perkasa wifi mpdrm.
- dah takleh naik bas g makmal atau jkm sesama lagi. seronok jugak dapat naik bas sesama budak kelas terasa mcm nak pergi sekolah...
- kena share toilet dengan ramai org, dulu share berdua jerk.
- No aircond.
- dah takleh main masak-masak lagi.
- dah takleh rileks dan main-main lagi, kena fokus dan lebih serius sebab sem ni kena wat final year project (FYP)




tetibe rindu pulak suasan kat mpdrm...

Tuesday, December 21, 2010

kerna sekeping kad...

Petang tadi, semasa perjalanan balik dari makmal, aku singgah la kejap kat kedai buku untuk laminate sekeping kad. Ekceli kad ni adalah untuk ditampal pada cenderahati yang akan aku bagi pada pegawai makmal esok. Esok adalah hari terakhir aku dan Mira membuat kajian di makmal penyiasatan kebakaran. Jadi sempena last day kami di sana, supervisor kitrg, Dr Hadzri mitak kami sediakan cenderahati untuk pegawai makmal sebagai tanda terima kasih atas bantuan mereka. Ikutakan hati Dr Hadzri, die nak kami kasi cenderahati yang ada lambang USM. Tapi memandang mende macam tu hanya boleh didapati di USM, aku & Mira plan nak buat sendirik jerk. Means kena cari satu barang yang unik & tampal jela logo USM kat situ. Senang je kan. Selepas keluar-masuk-keluar-masuk tiap kedai yang ade, berjaya jugak kami jumpe barang yang sesuai untuk dijadikan cenderahati dan tinggal kad je perlu di'setel'kan. Maka, petang td la masa untuk men'setel-mentel'kan kad tue. just a simple card.

Bila dah sampai je kedai tue, aku pun kasi la kad tu untuk di'laminate'kan. Kemudian..

akak kedai: ooo..adik belajar forensik eh? yang bedah-bedah mayat tu.?

aku: a'ah lebih kurang la. (actually aku dh bosan nak jawab soklan cmneh, jd iyakan jela).

akak kedai: best ker? tak takut ke main mayat-mayat ni.?

aku: hmm..actually takde bedah mayat sangat pun.

akak kedai: abes buat apa?

aku: Kitrg banyak belajar pasal nak siasat jenayah. mcm bantu polis siasat jenayah. cek fingerprint, dna dan macam-macam la.

akak kedai: ooo..abes tak bedah mayat ker? (uish..suka benor dgn mayat, aku bg mayat hidup kan baru taw).

aku: takpun. just tengok doktor yang bedah. tapi tu pun sem depan, so far belum sentuh mayat lagi...

then banyak lagi la soklan yang kuar dr akak kedai dan beberapa org pekerja laen. uish terasa macam dalam interbiu nak mitak kerja la plak. Selepas soal-siasat hampir 15 min, barulah akak tu laminate aku punyer kad...

bile sebut je forensik, orang pasti fikir bedah mayat terus kan kan? ekceli kami student forensik tak sentuh dan memang tak boleh nak bedah mayat pun, tapi kalo setakat mayat tikus, katak tu boleh la. Kami hanya dapat tengok jerk tapi tu pun sem akhir. Pembelajaran kami lebih kepada kaedah siasatan untuk membantu pihak polis, bomba atau badan tertentu untuk mencari penjenayah atau punca berlakunya kemalangan atau sewaktu dengannya. Takde bedah-bedah mayat pun, kalo nak bedah mayat sangat, terpaksalah berguru 4-5 tahun lagik, baru boleh bedah itu mayat ma.

disebabkan kad nilah, aku terpaksa di-interbiu selama hampir 15 min..huhu.

cenderahati untuk diberikan kepada pegawai makmal esok. simple je kan, tapi apa boleh buat. setakat ini je yang termampu.

btw, korg antara org ter-istimewa taw sebab dpt tgk cenderahati ni dulu sebelum orang yang berhak dapat tengok esok. Harap-harap encik Wan tak bace blog aku..huhu







Wednesday, December 15, 2010

bakar-membakar serahkan kepada kami

Yeah! akhirnya setel sudah tugasan bakar-membakar untuk final year projek aku (FYP). Aku & kawan aku, Mirah diberi tugasan untuk bakar carpet dan pasir dengan bantuan ignitable liquids- petrol, kerosin atau orang kampung panggil minyak tanah & diesel. Uish sangat mencabar ok proses bakar-membakar ni. Nasib baek aku dapat tugasan bakar carpet, senang sikit nak bakar. Mira pula terpaksa bakar pasir. Sangat la mencabar c0z walaupun dh tuang ignitable liquids tapi still susah nak bakar. well, dh nama pasir, bukannya bahan jenis mudah bakar. huhu. Paling mencabar nak bakar pasir + diesel, api susah betul nak nyala. Sampai merah-merah tangan kitrg cucuh lighter kat pasir tu tapi tak nyala-nyala jugak. Last-last pegawai makmal bagi idea supaya letak sumbur kat atas pasir. Nak taw kami gunakan apa utk dijadikan sumbur? kitrg gunakan tali mop. Abes tali m0p kitrg gunting, sampai m0p jadi botak. dah la gunting sembunyi-sembunyi, tak bgtaw org..haha. ok, tipu. takde lah sampai botak mop tu, kitrg amek 3-4 tali jerk.
kesimpulan yang kami dapat, diesel sangat tak sesuai digunakan untuk jenayah arson. guna petrol lagi best. apa itu arson? tanya pak cik google.

Mungkin ade yang tertanya kat mana kitrg bakar mende ni sume, kitrg bakar kat luar makmal. Nak mampus, bakar dalam makmal. Walaupun makmal siasatan kebakaran ni sebelah je dgn balai bomba. Kalo terbakar makmal ni, rugi gile. Dah la mesin-mesin dalam makmal ni sangat sangat sangat berharga. Kalo jual, boleh goyang kaki seumur hidup takyah kerja. Nasib baek, aku dalam kategori gadis yang baik lagi sopan-santun, kalo tak dah lama aku wat keje terkutuk tu. haha.

memandangkan kitrg bakar-membakar di luar makmal, jadi ramai lah orang lalu lalang dan kami pun opkos la menjadi tumpuan. well.

"masak kek ker?"
ada die nampak tepung, telur, gula ker? xde kan.

"uish..panggil bomba cepat, terbakar tu"

"eh taw bakar je,padam x reti ker?"
sabar lah pak cik, kami bakar ikut sela masa. huhu.

dan macam-macam lagi rungutan, aduan serta pertanyaan yang kitrg terima. tapi kami layankan jela.

Sekarang proses sample preparation dah setel, tinggal nak run sample guna GCMS jerk. Jadi, tugas kami dh makin senang. Disebabkan itu, aku mahu chow balik rumah hari ni. yeay! esok & ahad ni ponteng lagi. aku balik bersebab taw bukan suka suki, aku balik coz malam ni ade majlis solat hajat untuk kelancaran majlis perkahwinan kakak aku sabtu ni & sabtu ni kakak aku kawen. Sapa rasa-rasa umah die dekat dengan umah aku, datang lah yerk. tapi x yah datang ramai-ramai, khuatir makanan tak cukup. haha.

Tuesday, December 14, 2010

I Miss You.


" I Miss You"

Hish..MMS dari die ni lagi. Cantik. Ade gambar teddy bear gerak-gerak. Tapi rimasnya aku. Semalam dah bagi MMS- I Like You. Hari ni MMS-I Miss You. Walaupun MMS tu cantik, tapi aku sangat rimas. Tak faham bahasa ke aku memang tak suka ko. Dah-dah la tu hantar MMS ke SMS, aku tak suka, tak suka la. Aish.....

Sejak akhir ni, aku tak faham kenapa die suka sangat nak bagi msg kat phone aku. Mungkin sebab aku dh jarang topup kot. Tu yang die hampir setiap hari nak hantar msg kat aku.

Dulu selalu bagi SMS lucah-lucah & panas-panas, tapi sekarang SMS jiwangan dan pujuk rayu supaya aku topup. Ah lantak aku la nak topup ke taknak. Aku ade hak.










alahai Maxis & Hotlink...hentikan SMS anda ke nombor aku. Dah penuh inbox aku dengan msg2 anda...huhu.


tapi MMS-I Like You & I Miss You tu cumel jugak, boleh aku forward kat orang lain pasni. hihi. sapa mahu? sapa mahu? :P


ter-kantoi

"Lea, nanti kan ko cakap kat orang, duit tu XX yang kasi bukan aku taw"

"Hm...sori, aku taknak menipu"

Ceh, bajet baik je aku kan. Tapi hakikatnya seyesly aku tak suka menipu. Buat apa nak menipu, kalo sesuatu perkara tu sukar untuk diberitahu secara jujur. rahsiakan sudah. Macam kes aku dengan kawan aku, rasanya kalo dia nak suh aku diamkan siapa yang bagi duit tu, ok aku boleh diamkan. Tapi kalo nak suh aku berbohong. Sori to say la...

Secara jujurnya, sebelum ni aku pun macam korang jugak. Pernah la jugak aku terlibat dengan aktiviti kurang sehat ni, bohong sunat, tipu lah kan kalo tak pernah. Tapi yang buat aku tensionnya, tiap kali aku berbohong, mesti aku akan kantoi. Memang aku takde skill langsung la nak berbohong. Bila aku berbohong kan, terus jiwa aku tak tenang takut orang dapat detect aku berbohong, tu yang terus kantoi. Jadi, sejak dr tu, aku serik nak berbohong & aku tak suka orang lain berbohong dgn aku. hahaha...tak pasal korang terkena tempiasnya.

Ini kisah tahun 2005 di dewan makan (DM) asmara eh asrama...

menu lunch hari tu, nasi putih+sup daging+ sayur kangkung+ tembikai+air sirap-tak-cukup-gula. Entah kenapa hari tu, aku rasa tekak aku xboleh terima daging, terasa nak makan lauk lain. Biasanya orang asrama akan sediakan lauk lain utk budak-budak yang tak makan daging terutamanya orang India.

aku: kak, saya tak makan daging. (sambil ceduk nasi)

Kakak DM: betul ker tak makan daging?

aku: err...betul la kak...(tetiba senduk nasi kat tangan aku terjatuh) eh eh...

See see baru kena sergah sikit jerk, terus menggigil tangan aku sampai senduk tu terjatuh. huhu. Aku rasa kakak DM tu boleh agak aku tipu, tapi dia malas nak panjangkan citer terus kasi telur goreng kat pinggan aku. Then, makanlah aku berlauk telur goreng dengan perasaan tak tenang. sangat serba salah tapi segan la nak g mintak maap dan jelaskan kat kakak DM. Maruah perlu dijaga beb! huhu.

tu antara contoh peristiwa aku ter-kantoi. Nak dengar cerita lain?? uishhh..demand! mana boleh citer sume, satu cukup la..hehe. tapi pape pun, menipu memang tak baek kan kan?

"Dosa menipu melibat dua belah pihak iaitu dosa kepada Allah SWT dan dosa kepada yang kena tipu. Allah SWT tidak mengampunkan dosa orang yang bersalah terhadap orang lain selagi orang yang menjadi mangsa tidak memaafkan si penipu. Orang yang menipu juga akan jauh daripada keimanan kepada Allah SWT. Ini kerana perbuatan menipu mungkin tidak diketahui oleh orang yang ditipu, tetapi Allah SWT maha mengetahui. Orang yang menipu seoalah-olah dia tidak meyakini bahawa Allah SWT sedang melihat dan mendengar apa yang sedang dia lakukan. Tidak meyakini dan mempercayai salah satu sifat Allah SWT akan merosakkan keimanan seseorang. Nauzubillah.." (sumber di sini)


kadang-kadang aku terasa setiap perbuatan aku akan terus mendapat balasan immediately. Macam kes laptop aku tu. Actually malam sebelum laptop rosak, aku telah buat salah kat seseorang...adakah...? hurm.....

Monday, December 13, 2010

kena sampuk ke aku?

Baru dapat tahu tadi, pegawai makmal pergi berkursus selama 2 minggu. Jadi, memang sudah rezeki buatku untuk menukar-milik tempatnya beserta komputernya menjadi milik aku. Owh, macam taw-taw je aku memang sangat memerlukan komputer/laptop untuk 2 minggu ni. suka hati aku je kan.

hari-hari yang dilalui sekarang memang sangat sangat membosan. sumpah aku tak tipu. Aku dah bosan taktahu nak buat apa. Kerja-kerja analisis karpet terpaksa diberhentikan buat sementara waktu kerna kehabisan gas dan terpaksa menunggu gas baru sampai. mesin tu perlukan gas nitrogen, kalo gas karbon dioksida, dah lama aku pegi hembus-hembus udara kat gas tank tu. kasi gerak itu mesin. haiyaa..mcm mana aku nak cabut rabu ni kalo keje x dpt setel awal. arghh..x kira, aku nak cabut jugak rabu ni, balik umah aku. ala ada satu minggu lagi kan..sempat sempat. u guys doakan aku cepat! hehe

actually aku nak citer mende lain tapi terciter mende ni lak. ish3 Aku kan sejak akhir-akhir ni riso dengan keadaan aku. Sejak akhir-akhir ni kan, aku ter-perasan, aku selalu tersilap taip atau tersilap bace. contohnya:

ketika aku membalas komen di blog

aku nak taip: tak baik berbohong.....
tapi tertaip: tak hilang berbohong...

ketika sedang membace surat khabar dengan Mira,

dekat paper tulis: asrama mendapat peruntukan...
tapi aku terbaca: asmara mendapat peruntukan..

dekat paper tulis: atasi masalah kegugupan
tapi aku terbace: atasi masalah keguguran

aku bace kuat-kuat lak tu..buat malu jerk..sob3

then tyme karok hari tu,

kat screen: punca angkara...
tapi aku ter-nyanyi: punca angkasa...

malu jugak sebab kawan-kawan aku perasan aku salah sebut..huhu

Byk lagi aku tersilap type and tersilap sebut tapi malas la nak tulis sume kat sini. sikit-sikit cukup. Mungkin ade di antara kalian ckp ini perkara biasa. tapi bagi aku sangat luar biasa. Sebab sebelum ni xpernah pulak berlaku, sekarang ni sangat kerap dan aku tak perasan pun sampailah orang tegur. kalo setakat tersilap satu dua huruf xpe, ni kadang-kadang jauh benor larinya. macam aku nak taip 'baik' tapi tertaip 'hilang'. Buat malu je..huhu Aku ni pulak jenis tak suka nak bace balik apa yang aku dh type dan tangan pantas je nak klik send atau sewaktu dengannya. uish bahaya aku ni, macam mana lah aku jawab exam hari tue, agak-agak ada typing errors tak. kalo ade, abes markah aku sebab mungkin diorang tak faham apa aku tulis...huhu

nak kata aku rabun jauh, memang rabun jauh. tapi dah pakai alat pembantu. (spek or contact lens).

nak kata aku rabun dekat, rasanya tak kot

nak kata aku buta huruf, kalo buta huruf takde lah mampu aku nak wat blog ni.

nak kata aku rabun malam, aku type mende ni siang-siang atau bawah cahaya lampu. jadi bukan masalahnya.

nak kata aku rabun warna, rasanya itu xde kaitan dengan masalah di atas.


owh apakah? adakah mata aku silap membace atau mindaku silap mentafsir. huhu. Pasni kalo korang ter-perasan ade typing erros lagi kat post aku ke komen ke ataw sewaktu dengannya, faham-faham ler tu...

ade sapa boleh bantu 'sakit' aku ini?

sapa nak baby? sila angkat perut!




Pilih-pilih, mana satu baby korang nak?? amek amek tapi amek gambar baby jela. percuma ai bagi u :P

Pagi td tengah sedap sedap aku selak-selak buku Harmoni edisi Jun 2009, majalah lama yang aku curi dr rumah sewa kakak aku dan bawak ke makmal, aku terjumpe satu artikel menarik berrbunyi...

"Lambat jadi ibu, panjang umur"

nak tahu lebih lanjut? meh aku ringkaskan...

Kebarangkalian melahirkan anak sindrom adalah tinggi bagi wanita berusia tapi tahukah anda, sekiranya anda melahirkan anak pada usia 40an dan 50an, ia petanda anda panjang umur. Paling menarik, saudara lelaki anda turut menikmati kelebihan tersebut. Menurut penyelidik dari Universiti Utah, tempoh subur yang panjang secara tidak langsung membuatkan usia anda lebih panjang daripada wanita lain.

uishh...taknak la umur tua-tua baru boleh dapat anak. takbest takbest. kalo boleh sekarang aku nak anak eh eh takboleh takboleh tunggu dah mampu dulu baru boleh ada anak kan kan?

kesahihan artikel tu tataw la berapa percent betulnya tapi segalanya bergantung pada Allah SWT jugak kan kan? kalo dah memang sampai ajal, innalillah la jugak and kalo dah nak ter-beranak, keluar jugak baby, memang dah tak boleh tahan-tahan. Segalanya di tanganNya.

baby ni cumel kan? kecik kecik dah pandai pakai contact lens kaler lagi tu. haha.

haa..lagi satu artikel menarik "Bayi zaman moden terlebih makan". betul ker?

katanya..kebanyakan makan bayi pula mempunyai kandungan gula & karbohidrat yang tinggi kadangkala melebihi sebiji burger. Kalo mcm tu better bagi sebijik burger...

ok, baby ku pilih nak makan bege apa ari ni..bege MCD? bege Kepsi? bege dil? or bege Malaysia?

So, kaum ibu, pasni hati-hati memilih atau membeli makanan bayi. tengok kandungan nutriennya dulu.

Sunday, December 12, 2010

sedih yang amat

Saat dan ketika ini, aku rasa sangat sangat down. sedih giler. hati aku terasa bagai dihirs sembilu. hancus. sakitnya seperti baru lepas putus cinta. eh tipu putus cinta lagi sakit....kot.
waaaaa.... aku tengah sedih ni. Laptop aku rosak. :( :( :(

Aku tataw mcm mane boleh jadi. Pagi semalam cm biasa aku on laptop aku. Then screen jadi hitam legam mcm bontot kuali jerk. cuba off on balik. tapi still cmtu. Ada yang ckp maybe motherboard rosak, ada yang ckp maybe screen yang rosak. Argghhh tension tension. Aku tak hantar kedai lagi. Tak sempat la. Semalam pun dh kena balik kuala terengganu balik. Aku tinggal kat umah je laptop tu. Nantilah g repair.

dan hari ni terpaksa menumpang kasih kat komputer makmal. Nasib baek pegawai bomba hari ni pergi kursus. boleh la pinjam kejap. Tapi pasni susah la kot aku nak update blog dan terjah blog korang.

Aku tak kisah kalo duduk kat umah but sekarang sedang wat final year project (FYP). T___T. Actually fyp aku tak perlu gune laptop pun tapi laptop perlu dibawak setiap hari. kenapa? sebab kalo tak, aku mesti akan mati kebosanan. FYP aku ni hanya bergantung pada mesin GCMS. Bila aku dah siap buat sample preparation, aku akan biarkan sample dianalisis oleh mesin dan analisis tu amek masa satu hari. jadi laptop amek diperlukan ketika menungu analisis tu siap. Sekarang aku tataw apa nak buat untuk hari-hari seterusnya tanpa laptop di sisi. teringat pulak lagu sixth sense, Tanpa...

"tanpa dirimu...aku mati......"
(mati kat sini mati akal, bukan yang satu lagi tu..)

Apa boleh buat dh nasib...sob3. Tapi betul jugak kawan aku, Lukman

"Sedangkan manusia boleh sakit, apatah barang"

owh....laptop...rindunya sama kamu. :(

Thursday, December 9, 2010

Kalo berpacaran


Tetibe aku suka pulak dengar lagu ni, mungkin agak ketinggalan tapi biar lah. Teringat kata-kata tunang kakak aku bila dengar lagu ni masa dalam keta 2-3 hari yang lepas.

Tunang kakak aku: haaa...lea dengar lagu ni. kite dah tak perlu kan?
(sambil jeling ke arah akak aku)

hahaha..hampeh je..mentang-mentang dah nak kawen minggu depan.

Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

haaa...dengar tu kamu-kamu yang sedang berpacaran...aku takpe. Aku terkecuali..


p/s: aku ngah pelik ni, kenapa aku xleh nak tukar kaler font kat post aku ni...tension betul. penat aku godek-godek html, tapi still taktahu puncanya. ade sapa leh bantu?

Wednesday, December 8, 2010

sebelum masuk toilet awam, korang harus.....

Mai dekat mai dekat...(sebutan tu ikut gaya Sheila Rosli), hari ni ai nak share something ngan korang. Tips ni dah lama ai dapat tapi selalu lupa nak share. aish..bile usia dah bertambah, penyakit LUPA semakin berleluasa la..mungkin ade segelintir yang dah taw, tapi xpelah..ai nak share jugak!

Tips ni sesuai dipraktik oleh kaum wanita, kalo lelaki nak praktik pun ok jugak :P

Korang sedar tak sekarang penggunaan CCTV makin berleluasa? perasan tak? Penggunaan CCTV ni kadang-kadang sangak bagus sebab boleh bantu pihak polis trace penjenayah. Itu kalo dipasang di tempat yang elok, kalo di tempat tak elok dan xsesuai..nak je potong tangan mereka yang gatal tangan p pasang tu. Tempat tak elok dan tak sesuai tu macam kat toilet, bilik persalinan. Buat apa ntah nak pasang-pasang CCTV kat tempat2 cmtu. Mungkin niat mereka baek, nak tangkap orang belum kawen honeymoon, tapi sangat sangat sangat tak adil bagi kami yang tak buat kerja-kerja cmtu kan? kan? Pelik aku, orang nak buang hajat pun nak skodeng, apa yang best?

okeyh! tipsnya mudah je. First bila korang nak masuk toilet tu, make sure korang bawak henset dan kalo boleh henset tu ade bluetooth la. Maknanya henset nokia 3310 terkecuali. Then, korang turn ON bluetooth and search devices yang ade. ON bluetooth taw bukan Infrared. Kalo korang jupe nama-nama devices yang pelik-pelik macam WDX 2201, CAM 122...ataw apa-apa nama yang memusykilkan better keluar terus dari toilet tu coz mungkin ada CCTV. Kenapa mesti gune bluetooth sebab mereka pasti pasang CCTV yang ber'bluetooth' kalo yang manual opkoslah boleh nampak wayar-wayar berselerakkan. Senang la orang boleh detect dan terbantut lah projek skodeng modeng diorang.

Kalo korang tak reti nak cari devices cmne, korang buat-buat la nak send picture ke lagu ke. then korang tekan via bluetooth, pastu korang boleh nampak la devices yang ada. Mudah je kan, tapi hati-hati bawak henset masuk toilet kang tak pasal jatuh dalam mangkuk toilet. Aku tak bertangungjawab okeyh.

okeyh, ini saja tips yang aku share hari ni. Tips lain di hari yang lain pulak. Tips ni actually diberi oleh pegawai Forensik bahagian video and audio, jadi boleh dipercayai 99.9%. Tapi aku xpernah try pun lagi..hehe

Tuesday, December 7, 2010

Aku sebuah permaidani


Aku sebuah permaidani berwarna coklat, jenama tak tahu kerna aku buta huruf. Di mana dan bila aku dilahirkan, aku pun tak tahu sebab aku kan kecik lagi tyme tu. Namun yang pasti pembuatku telah menghantarku ke Mydin untuk dijual seolah-olah menjual permaidani di pasaraya. Aku diletakkan di atas rak bersama permaidani yang laen dan diletak tanda harga RM15.90. Setelah sekian lama menghuni di Mydin dan setelah ramai orang mengambil kesempatan ke atasku dengan meraba-raba badanku dan meramas-ramas buluku, akhirnya pagi ini seorang gadis yang comel datang membeliku. Finally, aku dapat tuan baru. Namun aku pelik kerna gadis itu membawaku ke Makmal Penyiasatan Kebakaran, Balai Bomba bukan ke rumah gadis tu. Hatiku mula rasa semacam, rasa macam tak best je. Kata hatiku benar, gadis itu telah menggunting badanku satu persatu. arghhh...sakitnya hanya Tuhan yang tahu. Kemudian aku disimbah dengan petrol dan dibakar. Aku menjerit sekuat hati namun gadis itu tak mendengarnya, pekak barangkali. Maka, tamatlah riwayat aku sebuah permaidani.

ditulis oleh budak umur 12 tahun


Kesiankan nasib permaidani itu dan lagi kesian kat gadis comel tu sebab terpaksa membakar duit rm15.90. hoho. Tapi demi final year project, segalanya terpaksa dihadapi. Kalo tak kang, tak dapat la segulung ijazah tahun depan. Tak boleh, tak boleh, nanti tak boleh kawen opss tak dapat kerja.

Actually utk FYP, aku terpaksa bakar carpet baru dan lama. Untuk carpet lama., nasib baek pegawai makmal tu sponsor, tapi untuk carpet baru aku kena beli sendiri. Takkan die nak sponsor sume kan. Haa ari tu kan aku lupa tajuk FYP aku, sekarang aku dah ingat. "Validation study of identification of ignitable liquid residues from fire debris sample by GC-MS coupled with ATD". Means, aku punyer projek kena identify ignitable liquid residues yang terdapat pada burnt carpet. Dah-dah taknak la cakap panjang-panjang sal mende ni, nanti korang bosan or pening pulak kan.

see see bertapa susah nya aku nak gunting carpet ni.

daripada berdiri....

Sampai duduk atas lantai. okeyh, untuk picture ni sempat aku posing kejap.

bermacam-macam gaya aku gunting carpet tu, habis hilang kesopanan aku. Nasib baek pegawai makmal dan bomba takde tyme tu . kalo tak jatuh saham ai.

carpet malang td yang telah siap digunting.

Thursday, December 2, 2010

Kuseru Nur Kasih.


Aku baru selesai khatam novel berjudul 'Kuseru Nur Kasih' nukilan Noorfadzillah Omar terbitan PTS Sdn BHD. Novel paling best pernah aku bace dan thanks kepada pasangan bahgia Meor & Fadh sebab hadiahkan novel ini kepada aku sempena my besday 2 months ago. I really really really like it and enjoy reading it. Sungguh. Bayangkan novel setebal 819 muka surat berjaya aku habiskan dalam masa satu hari. Tak ke membuktikan bahawa aku sungguh excited dan ketagih untuk habiskan novel ini terus.

Apa yang menarik tentang novel ini dan mebuatkannya berbeza dengan novel lain ialah setiap bab pasti akan diselitkan dengan hadis-hadis dan ayat-ayat al-Quran yang sesuai. Sangat menarik kan dan tak bosan. Penggunaan ayatnya juga simple, tak putar belit or meleret-leret, tak begitu sarat dengan ayat-ayat romantik or kejiwangan, sedang-sedang gitu dan masih still layan jiwang.

"....membaca novel ini akan membawa anda ke dunia penuh romantisme yang akan melarutkan perasaan, namun tetap dalam penjagaan norma-norma ajaran Islam. "

Sinopsis novel ini: menceritakan kehidupan seorang gadis kampung bernama Yasmin yang sederhana paras rupa, pemalu, pendiam dan punyai anxiety disorder. Disebabkan kesederhanaannya dan sikap tidak memberontak, dia sering dijadikan bahan kertawa orang ramai. Namun nasib hidupnya berubah tatkala berjumpa dengan seorang jejaka kacak, kaya-raya bernama Yusri Erdhan. Yusri Erdhan menemui Yasmin ketika sedang menghadapi krisis dengan bekas tunangnya, Amylea. Dan seperti novel-novel cinta biasa atau filem cinta biasa, berlakulah konflik antara Yasmin dan Amylea. Endingnya opkos lah Yasmin dengan Yusri Erdhan...

Aku suka ayat-ayat yang digunakan oleh penulis novel ini, penuh puitis dan sarat dengan pengajaran. Sungguh kagum dengan gaya penulisan beliau, bilalah aku nak jadi macam beliau neh....

"Cantik merupakan impian utama yang selalunya jadi idaman kebanyakan orang tetapi jika tidak disertai sifat solehah, bahaya juga. Begitu juga dengan kebijaksaan dalam menangani sesuatu masalah, selalunya berhadapan dengan akhlak tidak baik boleh membentuk sikap seseorang wanita. Begitu juga yang berharta, tanpa bimbingan agama maka kekayaannya sering tidak membawa manfaat, bahkan sebaliknya menjadi masalah. Status sosial yang tidak diiringi kualiti agama yang baik hanya mewujudkan sikap riak dan angkuh."

Dan aku suka ayat ni, nanti boleh lah aku bagi jawapan ni bila ada orang bertanya kepada aku bagaimanakah ciri-ciri lelaki idaman aku...

"Lelaki itu boleh membimbing saya di dunia dan akhirat. Kerana saya inginkan syurga menjadi milik saya sekeluarga. Lelaki yang beriman dan bijak pasti akan memberikan keturunan yang mulia. Walaupun saya diberi sesuap nasi dan air kosong dari tangan suami namun kasih sayangnya memberikan perencah segala-galanya."

Sangat best taw novel ni, korang kena try bace novel. Rasai sendiri perbezaannya dengan novel cinta yang laen. Betul wa cakap lu....




Wednesday, December 1, 2010

Suka hati aku la nak sombong ke tak

Saat korang membace entry ini, saya sedang kesedihan kerna tiada lagi cuti semester buatku. Sob3.. ceh hampeh je kan ayat. Haha. Tapi seyes, cuti semester aku dh pun berakhir dan sekarang aku terpaksa fokus pda final year projek (FTP) lak.

Hari ini merupakan hari pertama aku dan kosmate aku, Amirah Daniel melaporkan diri di makmal siasatan kebakaran, balai bomba kuala terengganu. Memandang KT agak jauh dr umah aku, jadi aku tumpang la duduk umah sewa akak aku di flat Seri Kolam. 10 minit je dr balai bomba tu kalo jalan kaki. Tapi kalo naek kereta adalah lebih kurang 15-20 minit. Disebabkan itu, better aku jalan kaki je kan. Memandangkan hari pertama, jadi seawal 8.00 pagi aku dh kuar dr umah bersama akak aku padahal nak kena daftar diri pukul 9. Aku terpaksa kuar awal sebab akak aku kena masuk kerja pukul 8.30 pagi dan tambahan pula, nak breakfast dulu. Selepas breakfast, aku hantar akak aku pergi kerja dulu memandangkan laluan yang sama. Tempat kerja akak aku lak, 5 minit dr uah sewa dia. Gile best kan, jimat duit pengangkutan. Then, aku terpaksa jalan sorang-sorang ke balai bomba tu. Risau jugak, aku mana biasa jalan kaki sorang-sorang kat bandar KT ni. Huhu. 8.30 pagi aku dh sampai depan balai bomba tapi xkan nak terus masuk pulak. Kawan aku pun baru bergerak dr umah dia. Nasib baek, pasaraya Mydin betul-betul tepi balai bomba tu dah buka. Terkejut jugak aku, pagi-pagi hari Mydin dah bukak. Bukan ke biasanya pasaraya bukak pukul 10 ker? Argh..apa aku peduli Mydin bukak pukul berapa yang pasti pagi tu dah bukak. Jadi, boleh la aku window shopping sekejap sementara menunggu jam pukul 9.

Dalam pukul 9 lebih, Amirah sampai dan kami sama-sama bergerak ke makmal siasatan tu utk berjumpa dengan pegawai kat sana dan supervisor aku, Dr. Hadzri. Dan pagi tu, kami diberi taklimat secara general tentang fyp kami. Tajuk fyp kami lebih kurang cuma aku menggunakan carpet dan Amirah menggunakan pasir dan tanah. Tajuk fyp aku..."Validation of...apa ntah. Lupa plak. Panjang sangat tajuknya tapi yang pasti aku kena kaji kesan pembakaran menggunakan 3 types of ignitable liquid terhadap permaidani. Fyp aku pun actually adalah untuk mebantu pegawai makmal siasatan untuk mebuat database terhadap kesan pembakaran itu. Jadi, masing-masing dapat kepentingan. Aku dapat buat fyp, pihak bomba dapat database tu. Seronok jugak buat dapat buat fyp dengan kerjasama bomba, at least aku dapat pengalaman handle sendiri intrument gas chromatography-mass spectroscopy (GC-MS). Selama ini, kami hanya dibenarkan buat sample preparation je dan serahkan sample kepada pegawai sains utk run. GC-MS tu sangat mahal, harga MS saja sudah mencecah RM500, 000 manakala GC RM200,000. Thats y kami tidak dibenarkan sentuh dikhuatiri rosak. Dan yang paling penting, sem depan aku dh tak perlu risau pasal projek lagi, hanya siapkan writing paper jerk.

Selepas diberi taklimat ringkas, kitorang kena bace papers yang berkaitan dengan projek kitrg. Tapi memandangkan suhu bilik sangat sangat sangat sejuk, kitrg memang xleh concentrate nak bace papers. Then, aku dan mirah borak je dr tengah hari sampai lah pukul 5 petang. Nak buat cmne, kitrg x dibenarkan balik..huhu terasa macam dekat jabatan kimia dulu jerk. Selalu habiskan masa dengan bersembang tiap kali tunggu turn nak guna microscope.

Tepat pukul 5, kitrg dibenarkan balik. Yeah!!! Finally..haha. Seperti pagi td, aku balik umah sewa akak aku jalan kaki sorang-sorang. Dalam perjalanan tu, aku terdengar la siulan budak-budak lelaki yang gatal miang. Setakat siulan biasa aku tak kisah, tapi yang aku bengang bila aku tak layan diorang, diorang boleh cakap.

"pakai selendang tapi sombong gila, suruh pandang sini je pun"

Aku bukan sombong atau jual mahal, tapi bagi aku perbuatan diorang tu samalah macam orang takde adat dan tak reti nak hormat orang lain. Apa ingat aku pakai selendang kena layan korang ker. Eh tolong la. Aku bukan perempuan macam tu ok.


 

Tuesday, November 9, 2010

lu kena beb!!!!!!!!!!!!


Hari ni first paper final exam dan aku sangat bengang seBENGANG lagu Akim. Kenapa??

sebab aku terkena MESEJ HANGIT!!!!...


Pagi tadi sedang syok aku study, sambil bermaen-maen fb. Untuk facebook, sempat je. haha. Then aku ternampak status penghulu aku, Wali.

"Kawan-kawan..exam ballitic and explosive pukul 9 pagi, kat tempat biasa"

aku pun dengan pantas komen status fb die.

" esok kan?"

wali: eh tak lah, pagi ni..

what?? Setahu aku paper hari ni Praktikum Forensik, xkan tukar paper last minit. aku tengok jam pukul 8, gila apa kalo nak study ballistic, lagi sejam kot.

tak puas, terus aku chat kat google talk (GT) Wali....

status die kat GT pun sama - Exam ballistic & explosive pukul 9 pagi ni....

aku: wali, seyes ke ni?

wali: betul la. En. Fauzi baru kul aku pagi td.

aku: haa...

wali: hahahahaha...lu kena beb.

aku: SENGET.!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hampeh je penghulu aku ni, mati-mati aku percaya cakap die. Memang cuak gile aku kalo tetibe tukar paper. Senget senget senget. huhu.

*************************************

macam mane paper tadi?

--> ok lah, tapi masa sangat tak cukup T___T.

Menjawab soklan tadi terasa aku sebuah mesin taip, menulis tanpa terangkat tangan, tanpa pandang kiri kanan, tanpa sempat pergi toilet.

Menjawab soklan tadi terasa sedang membuat karangan bahasa melayu untuk SPM bertajuk
'Pengalaman saya menyiasat Kes Sosilawati'

Dan disebabkan nota-nota aku dwibahasa, kejap dala bahasa melayu, kejap dalam english. Aku pun secara tak sengaja menjawab soklan dengan bahasa rojak.

...luminol telah di'spray'....

...suspect telah ditangkap...

ampun Puan Mah, Puan Lisa, otak dah tak mampu nak translate perkataan-perkatan itu...huhu



btw, satu paper dah lepas. tinggal satu lagi. yeah! Berusaha!!!




Friday, November 5, 2010

Rutin harian yang membosankan


Yeah! Dah abes study dah...haha. Actually bukan dah abes study pun, banyak lagi notes yang tak disentuh tapi seyes xde mood nak sentuh sebab terlalu lah pendek dan dah la dwibahasa..kejap dalam english, kejap dalam bahasa melayu. alahai aku nak jawab macam mane lah exam nanti..huhu..

Aku dah bosan la memerap diri sepanjang study week ni. Hari-hari buat aktiviti yang sama. Dah macam dalam penjara pulak. tak boleh kuar pergi mana-mana. huhu

9.00-10.00 pagi
bangun tido, basuh kaen (bila sakit mata tengok banyak baju berlonggok kat dalam baldi)
Aku malas nak bangun awal-awal sebab aku tahu nanti aku mesti kebosanan menghadap notes.

10.00-10.30 pagi
bukak fb dan belog kejap. Reply mana-mana komen dan kalo rajin ber'blogwalking' kejap.

10.30-12.30 pagi
STUDY!!! - tapi kadang2 tangan still gatai nak bukak fb + blog.

12.30-2.00 tengah hari
bergotong-royong masak bersama Quzie, Mir, Fatin dan fadh.
Hari-hari menu kami sama je - telur goreng, sup sayur, ikan bilis dan sardin. Nak buat macam mane, tak mampu nak beli ayam dan ikan. Sedih bukan, biasalah hidup di perantauan memang begitu.

2.00-4.00 petang
Sambung STUDY!!! -

4.00 -5.30 petang
Tyme ni utk rehatkan otak sama ada berblogwalking, stalker fb, edit gambar atau TIDO...

5.30 -6.00 petang
Keluar dr bilik kedap udara tu - jogging kat padang kawad

6.00-7.00 petang
Maen bola tampar dengan kosmate. Dah abes lebam tangan aku ni maen bola tampar. Skil kurang macam tulah...haha

7.00-8.15 malam
Mandi+bertadarus sambil tunggu Isya'

8.15-9.00 malam
Maen masak-masak lagi. Tapi bila waktu malam biasanya masak yang simple-simple je macam pancake-tak-jadi, mee telur atu cucur

9.30-12.00 malam
Sambung STUDY!!!

12.00-2.00 pagi
Facebooking dan blogging la. Tyme ni la nak update blog, stalker blog orang.

2.00- infiniti
tyme to sleep..rehatkan diri+otak+organ-organ badan yang laen.


Inilah rutin aku hari-hari bermula hari ahad ari tu dan mungkin sampai Isnin depan. Arghh..sangat bosan kot. Tak sabar nak abes exam. Nanti boleh la pergi merayap-rayap takpun pergi karok. Xpe2..lagi 3 hari ni. bertahan! huhu

kalo tengok balik kan, macam bagus je aku. Banyak jugak aku abeskan masa dengan study. Ok ok, kira wat calculation nak.

10.30 - 12.30 tengah hari = 2 jam
2.00 - 4.00 petang = 2 jam
9.30-12.00 tengah malam = 1 jam 30 minit

so, total = 5 jam 30 minit.

Wow..gile lama. Tapi hakikatnya xsampai pun 5 jam. Sebab aku bukannya jenis menghadap notes tak gerak-gerak. Biasanya selang 15 minit, mesti aku akan bukak fb la, blog la, donlod lagu la....so..kalo nak dihitung waktu bersih study aku...opkos kurang dr 5 jam...haish..apa nak jadi la dengan aku ni...


Manekam....mere nam lea hai...


Tadi tengah syok belek-belek notes about ballistic tetibe enset aku berbunyi tanda mesej masuk. Dah lama kot x dengar bunyi mesej sebab sejak masuk minggu study week ni, aku dah stop maen mesej. Bajet fokus study la..haha..

1 message from Kapten Luffy.

Pelik gak, jarang kot dapat mesej die dan aku pun jarang mesej die. Last mesej pun, 2 bulan lepas tyme hari raya.

" Oit, selamat tengah malam. Hepi deepavali."

hoho..bila masa pulak la aku sambut deepavali. Kalo die, mungkin kot..wakakaka..

tapi dulu, kakak aku suka ejek aku Keling gara-gara aku paling gelap antara kami beradik pada masa tu. Tapi lepas kuar adik bongsu aku, die lagi gelap di antara kami..haha

Lagipun, dulu masa zaman kanak-kanak, aku suka layan lagu hindustan sambil menari-nari dalam bilik air. Tu yang semangat kakak aku mengejek aku. Tapi tu dulu, sekarang dah tak maen dah menari-nari dalam bilik air. Dah xde feel dah...hahaha



btw,



Happy deepavali for those who celebrate it. :)


p/s: tak sabar nak tunggu abes exam. dah x sanggup menghadap notes. T.T. sangat bosan ok, tambah2 asyik terperuk dalam bilik kedap udara ini. Waiting for dis coming saturday..Yeah!!!!



Thursday, November 4, 2010

pancake o pancake



aku nak buat macam ni...




tapi jadi macam ni pula, kenapakah? hoho....

sila abaikan 'pinggan' nya...hahaha...biasalah kehidupan di hostel, xde pinggan yang cun terpaksa guna penutup tuperware untuk dijadikan pinggan..hahaha...

owh, aku teringin nak buat dan makan pancake yang teratas tu. Nampak sangat best. Ni sume gara-gara penangan citer Boys Over Flowers, aku tengok pelakon die buat pancake dan nampak sangat sedap. Ala, citer korea selalu tayang makanan yang nampak best. Kadang-kadang tengok diorg makan mee Ramen pun, aku terliur dan akhirnya aku akan buat maggi..haha..cara diorg makan nampak sangat berselera walaupun padahal hanyalah mee segera..

berbalik kepada pancake yang tak mejadi tu, tu sume gara-gara tak cukup bahan. Walaupun tak menjadi tapi still berjaya dihabiskan oleh 5 orang gadis.



Wednesday, November 3, 2010

Auto-lock door


argh penat, penat..hentikan! Jerit otakku. Owh sangat kesian beliau kepenatan menyedut ilmu-ilmu dari pagi tadi. Takpe-takpe bertahanlah wahai otak, hati, perut dan semua organku..tinggal beberapa hari je..sabar-sabar


*****************************

Damn! Tombol pintu aku r0sak. Tak pasal jadi macam pintu bilik hotel, auto-lock. Bunyi macam best jerk, tapi hakikatnya sangat leceh kowt. Coz lepas ni aku kena bawak kunci aku pergi mana-mana walaupun sekadar nak pergi merayap kat bilik jiran. argh..tension2. Tu belum lagi 2 bijik lampu bilik aku rosak. Macam mana nak study kalo pencahayaan sangat kurang. Bukan malas nak buat laporan kat pihak pengurusan, dah buat pun. Tapi sampai sekarang takde tindakan pape pun. huh!

Alang-alang tersebut pasai pintu bilik auto-lock, teringat pulak bilik kat matrik dulu. Bilik hostel aku dulu auto-lock. Jadi ke mana-mana kena bawak kunci, termasuk lah nak pergi bilik air. Bukan apa takut kalo rumate xde kang x pasai terkunci di luar. Kalo pakai pakaian sopan xpelah, tapi kalo berkemban, haru lah jugak bila terkunci kat luar.

Yang kelakarnya, tyme minggu orientasi boleh dikatakan setiap malam, abg fasi buat pengumuman kat masjid tiap kali lepas solat...

"Kepada bilik sekian sekian, sila balik ke bilik anda kerna rumate anda terkunci diluar"

al-maklumlah baru masuk matrik, tak biasa dengan keadaan kena-bawak-kunci-sepanjang-masa memandangkan asmara sekolah dulu hatta bilik kat umah sendiri tak perlu bawak kunci.

Maka, bila aku diberi peluang jadi fasi dan untuk mengelakkan masalah yang sama berlaku, aku terpaksalah pesan kat setiap student baru...

"Adik, ini kunci bilik. Pintu bilik ni aut0-lock. Jadi adik kena bawak kunci ni g mana-mana. Jangan tinggal walaupun pergi toilet taw. Nanti kang terkunci kat luar susah lak."

bayangkan ayat yang sama aku ucapkan utk ratusan student pada hari pertama pendaftaran student baru. Dah macam mesin jerk.

Disebabkan pintu auto-lock jugak, ia memberi bebanan kepada kami kerna terpaksa bukak pintu setiap kali ada orang datang menziarah ke bilik kami. Bayangkan kalo satu hari, 10 orang datang menziarah, means 10 kali terpaksa bukak pintu. Kalo tengah free takpe, kalo tengah study?? llmu baru nak masuk, terus hilang coz terpaksa bukak pintu..kacau-kacau....

Memandangkan dalam bilik ada 4 orang dan untuk berlaku adil, kami akan jerit begini setiap kali ade orang ketuk bilik kami...

"kawan sapa?"

" Kawan Wani..." jerit orang dari luar.

"hah..wani. ko g bukak pintu..." Jerit kami kerseronokan sebab kami tak perlu bukak pintu...hahaha...

begitulah rutin tiap kali ada orang datang ke bilik kami. Sangat kreatip bukan, tak perlu susah payah bukak pintu if tiada kaitan dengan kite. betul tak? :)


Thursday, October 14, 2010

lalang itu color hijo kan?


Aku dan lalang memang tak boleh dipisahkan. Bukan sebab aku suka makan lalang atau aku lahir atas lalang-lalang. Tapi kawan aku selalu cakap aku macam lalang. Sentiasa tak tetap pendirian. Kejap suka, kejap tak suka. Kejap nak pergi, kejap taknak pergi. owh apakah?

ntah lah. Aku taw itu adalah kekurangan diri aku. aku terlalu mudah goyang dengan keputusan aku yang dah aku buat. Macam sekarang, kejap rasa nak jadi polis, kejap nak bomba, kejap nak prosecutor pulak. aishh....tetaplah pendirian mu.

hurm, ada idea tak macam mana nak tetapkan pendirian. sesungguhnya aku memang taknak jadi lalang..T__T. Tak best kowt, senang mengikut angin. kejap bergerak ke kanan, kejap bergerak ke kiri.


----

----

----

----

----

----



btw, esok nak g bercuti di lipis sapai ahad ni. So, sori la tak sempat nak ber'blogwalking' kat blog korang.Nanti kalo dah balik dan rajin, ai singgah blog you alls k! :))

dan....yang pasti sila lah rindu diriku ini selama 2 hari ni..ngeh3..


Wednesday, October 13, 2010

kejap ade, kejap tiada..apa kes?



Actually malas nak hapdate blog sebab sgt penat, tapi naluri dan nafsu nak hapdate membuak-buak plak. Tak elok kot ditahan-tahan sebab nanti kang tak lena tidur plak kan kan?

Hari ni sangat penat, terlalu banyak sangat aktiviti sampai tak sempat pun nak baring atas katil, nak maen-maen dengan 'baby' macam selalu. Haip haip, jangan salah anggap pulak, 'Baby' tu refer pada teddy bear aku, bukan anak aku. Terlalu muda kowt nak pegang status ibu..euww...

Actually aku type entry ni dalam kegelapan, hanya bertemankan cahaya dari laptop. Aku tak tahu la apa kes dengan eletrik kat sini malam ni. Kejap ade, kejap xde. Macam biskut chipsmore, tapi biskut chipsmore tu boleh la jugak dimakan-makan tapi letrik ni..nak mampus makan letrik. Aku pun tataw sejak bile jadi macam ni, sebab tadi aku lepak dengan kawan-kawan kat tempat karoake. Untuk pengetahuan korang, kat tempat aku praktikal ni ade tempat karok taw. free aja. Boleh nyanyi bape banyak lagu yang korang nak dan x kisah lama mana korang nak menempel kat situ. takde orang kisah. Dan yang paling penting, xde orang sangat pun melepak kat sana hanya aku dan kosmate aku yang selalu menempel kat sana.

Ikutkan malas nak pergi melepak kat sana, tapi memandangkan test utk khamis ditangguhkan ke minggu depan, Happy la weyh, apa lagi. Dan rasa sangat berbaloi kot aku lepak kat sana malam ni sebab kalo letrik kejap ade kejap xde, macam mana nak study. buat sakit hati+jantung+paru-paru+ginjal kowt, betul dak?

dah-dah, times up. Time to sleep! kena dapat kan tidur yang cukup, supaya tak tertidur macam kelas lepas. i dun wan banana fruit twice. hahahaha

ok chow, selamat malam!





Sunday, October 10, 2010

Dah dah tak yah makan megi lagi


Makan megi sokmo, tak elok untuk kesihatan.! Boleh menyebabkan kepala botak, sakit buah pinggang dan bla bla. tapi apa boleh buat itulah makanan ruji bila duk hostel kan kan? Antara alasan kenapa student suka makan megi:

1. Malas la nak pergi beli makanan kat cafe. Jauh benor tu. (padahal kena turun tangga satu tingkat je.)

2. Tengah pokai. (padahal kalo shopping, x ingat dunia)

3. Kena save duit nak buat hantaran kawen. (yang ni i like..i like..haha)

Megi makanan paling pantas dan cepat untuk dimasak tapi hati-hati, kalo makan megi secara tak terkawal boleh bawak padah taw.

Yang aku pelik kan, ari tu aku ade tanya kawan aku...

"ko makan ape weyh?"

"makan megi je" sambil tangan sedang membuka bungkusan mee segera cap Ruski.

bukankah Maggi dan Ruski dua jenis mee segera yang berbeza? takpelah, abaikan mungkin member aku ada masalah mata. Tapi takdelah sampai tahap buta huruf. Kalo buta huruf, xdelah boleh masuk U, ye tak?

Minggu lepas aku dah makan megi, semalam pun makan megi lagi. Ish..tak boleh dibiarkan ni. Sangat tak bagus untuk kesihatan. Jadi petang tadi, masa kat Giant supermarket, aku excited nak mencuba beli mee yang kena masak sendiri. means mee kosong dan xde perencah untuk kuah disediakan. Yelah kalo nak beli mee kuning, cam x sesuai untuk disimpan lama-lama.

Dan taraa...aku beli mende ni...

Mee telur. murah je rm1.50 sebungkus dan Indon mali...

Memandangkan xde perencah disediakan, jadi penat lah aku fikir resepi untuk masak mende ni. Sama ade nak masak macam mee goreng atau masak berkuah. Finally, aku decide nak masak masakan yang berkuah, best sikit boleh hirup hirup kuah. syruppp......syruppp...


ni dia mee telur aku siap dimasak! macam megi ayam je kan? tapi yang ni better sikit la sebab bebas dari perencah yang berbahaya. Perencah buat sendiri lagi selamat. Okeyh, mee telur ni untuk 5 orang makan taw, bukan aku melatak sorang2. Tu pun aku guna separuh plastik mee je. sangat untung kan?

haa..kepada budak-budak hostel,boleh la try wat mee ni. Mudah je tapi kena gune rice cooker la..nak guna water heater boleh tapi macam tak sesuai untuk masak mee ni, nak masak air boleh la.Haa... Kalo xde rice cooker kat hostel, balik try wat kat umah... sedap2..

eh eh nak resepi ker?

caranya korang buat macam nak masak sup je. tak reti masak sup? tanya Chef Goo. :P

Friday, October 8, 2010

Petang yang hangat!


Petang tadi, aku jalan-jalan ke Kl Central sorang-sorang setelah cabut lari dari kelas kat Jabatan Kimia Malaysia (JKM) dekat Petaling Jaya. Actually xde lah cabut lari sungguh-sungguh sebab aku keluar dari JKM pukul 4.30 petang dan kelas aku patutnya abes pukul 5.00 petang. Tapi memandangkan kerja aku dah setel awal maka tak salah kot kalo aku cabut awal..ngeh3.

Sambil jalan-jalan kat KL Central, aku terserempak dengan minah ni sedang merayau-rayau. Then semangat dowh, die jerit-jerit nama aku. segan jugak aku sebab orang sekeliling dah taw nama aku. takde privacy langsung. aish. Kemudian kami berbincang dan merasakan KL Central ni xbest pulak nak teruskan aktiviti kami. Maka, kami sepakat pergi Mid Valley untuk lepak lepak, makan makan, skodeng modeng. Lagi syok kot kat situ.

Ish, rasa berdosa pulak menipu korang. Ampun ampun! Actually aku memang dah plan nak jupe dengan si Wanie ni petang tadi. Patutnya aku temankan die pergi interview kerja kat Celcom Centre. Tapi kelas aku abes lambat pulak. so, jaz jupe2 camtu jela. btw, cik Wanie dah lulus interview die dan berjaya dapat kerja tu. Cepat cepat ucapkan tahniah buat die..Mana la taw kot2 die baek hati belanja korang nanti. Orang dah dapat kerja kan. Nanti kalo korang ter'call' celcom centre..haa..tu suara die la tu..ngeh3..

Kami keluar dengan baju kurung. Tiba-tiba terasa macam gadis melayu terakhir pulak. Sopan dan ayu gitu. Yelah aku kan baru balik dr kelas dan wanie pulak baru lepas interview. Opkos la kena pakai baju formal kan kan?

Wanie: Lia..lia..kite ni ada gaya dah kerja tak?

Aku: Ish..aku je kot. ko tak sebab ko pakai sandal. Aku pakai kasut. haha..

Wanie: Yelah yelah..aku tukar kasut sekarang. *sambil cuba nak kuarkan kasut dr beg die*

Aku: hahaha..tak perlu kowt.

Wanie: ekekekeke...

Lepak dengan wanie memang akan asyik gelak je. Die ni suka buat lawak tak senonoh. hahaha. Tapi tadi sayang kami hanya sempat jumpa 2 jam je kot coz die perlu balik awal. Nak kena balik seremban. Jauh kot dah la sorang-sorang pulak tue. ish banyak lagi gosip-gosip tak sempat dibincangkan...hik3 takpe2 next time insyaAllah boleh jupe lagi :)

Tapi yang kelakarnya, perjumpaan aku dengan Wanie tadi betul menimbulkan kontroversi. Boleh pulak dak kosmate aku salah faham ingat aku kuar date petang tadi. haha..ada pulak aku nak kuar date petang-petang balik-kelas-tak-mandi macam tu..ish3..



Thursday, October 7, 2010

tragedi Oktober


Semalam aku mimpi. eh eh bukan semalam tapi dua tiga malam yang lalu. hehe.

Aku mimpi, aku berada di satu tempat. Tetibe ade dua orang chinese gurl datang kat aku. Bagi aku sumthing seolah-olah macam box. Then, diorang wish hepi besday kat aku. hoho. besday aku tingal 17 belas hari kot. terlalu awal wish nya. Dua orang budak cina tu aku kenal tapi tak rapat. Bukan setakat tak rapat, tak pernah berborak pun.

kemudian...jeng jeng jeng..aku nampak seorang lelaki. Berjalan menuju ke arah aku. dan..

"Happy birthday to you. Happy Birthday to you..lalala"

owh..dia nyanyi lagu besday kat aku sambil membawa kek. Ah..tapi kenapa mesti dia. Kenapa mesti dia muncul dalam mimpi aku. Kata kawan aku, mungkin sebab aku terlalu fikirkan dia. Itu sebab aku termimpikan dia. Sungguh, aku tak fikir langsung pun kat dia before tidur. sungguh.!

siapa dia? cukuplah kalo aku beritahu, dia adalah insan yang pernah mencuri hati aku suatu ketika dulu.


Arghh....


Yeah, birthday aku cume tinggal beberapa hari je lagi. Dan aku sebenarnya takut nak hadapi tarikh tu. Sejak akhir-akhir ni aku rasa tarikh tu adalah tarikh berhantu dalam hidup aku. Dan aku paling tak suka bulan oktober. Bak kata Awie, Tragedi Oktober. Tiap kali masuk bulan Oktober, mesti aku akan terima kedukaan. Hati aku mesti sakit. Ahhh...sudah dua tahun berturut macam tu. T__T.


hurm.





but, hopefully tahun ni tak semalang tahun-tahun sudah. doakan kegembiraan aku ye! :)


Wednesday, October 6, 2010

Doa buat kekasih

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…

Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…

Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…

Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…

Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…

Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.

kenapa aku post doa ni?
yelah..takkan aku nak post doa makan pulak.
doa makan opkos sume orang dah taw :P


Monday, October 4, 2010

Permohonan nak kahwin lagi...

Semalam semasa maen-skodeng facebook orang, aku terjupe satu pages ni ANTI MY-Ex, tertibe terasa excited nak usha pages ni. Actually dulu aku dah pernah bukak pages ni selepas tengok blogger Yad likes this pages. Time tu aku malas la nak likes sebab aku bukan anti sangat dengan ex aku. Mungkin die sangat anti kowt sebab tu die likes pages tu..ngeh3.

Usha usha dan terus usha. Rasa macam seronok pulak pages ni. Seronok dapat bace luahan hati orang tentang cinta, tentang ex, problem cinta. Ish..sangat tak patut aku ni. Orang sedih dilanda problem cinta, aku seronok lak bace. Hehe..maksud seronok di sini bukan suka tapi rasa terhibur dan dapat tahu luahan hatai orang laen selain boleh beri pendapat mungkin. Dan aku rasa mak cik WANIE sesuai join dis club...

Tapi yang paling seronok usha pages ni adalah usha notes2 die. Ada yang jiwangan, dan ade yang lawak gabang. Paling menarik perhatian aku adalah sal SURAT RASMI Nak Mintak Kawen lagi....hahaha..okeyh sila bace di bawah ni. Aku dah copy-paste letak sini...

Suami bin Lelaki17, Jalan Angkasa,24300, Kemaman, Terengganu.

Isteri binti Perempuan17, Jalan Angkasa,24300, Kemaman, Terengganu.

31 April 2006

Puan,

PERKARA : PERMOHONAN UNTUK BERPOLIGAMI

Perkara di atas adalah di rujuk.

2. Sebab utama permohonan ini di lakukan adalah kerana saya ingin melengkapkan kuota yang telah di peruntukkan bagi saya. Buat masa ini kuota yang telah di isi cuma satu, memandangkan masih ada 3 kekosongan, eloklah jika dapat di penuhi secepat mungkin. Pihak yang akan mengisi satu kekosongan ini buat masa ini ialah Cik Hana Fazura binti Ramli yangmerupakan setiausaha saya di pejabat. Memandangkan komitmen yang beliau tunjukkan di pejabat amat baik, eloklah jika kita masukkan dia bersama kita di dalam organisasi keluarga kita. Kekosongan yang selebihnya akan di isi di masa akan datang.

3. Untuk makluman pihak puan, yang sebenarnya masalah ini telah lama saya fikirkan tetapi memandangkan poket saya yang selalu nipis, terpaksalah saya tangguhkan dulu permohonan ini di samping kurangnye rasa keyakinan untuk mengemukakan permohonan ini. Kini, setelah saya dapat mengeluarkan kesemua duit pelaburan ASB saya, saya merasakan kembalinya semangat saya yang telah hilang selama ini.

4. Permohonan ini amat setimpal kerana dengan kedudukan sekarang ia menguntungkan kedua belah pihak dan juga pihak ketiga. Selama ini hidup kita bahagia sebab jika tidak, manakan mungkin puan dapat menjadi seperti sekarang. Semua yang puan miliki sudah bertambah besar. Kereta besar, rumah besar, rantai besar dan pakaian besar. Jika dulu potongan puan seperti gitar, kini sudah bertukar menjadi drum. Oleh itu, sudilah kiranya dapat kita kongsi bersama insan lain kebahagiaan kita ini.

5. Pihak puan juga dapat menikmati faedah dari kelulusan permohonan ini kerana puan akan tetap menikmati apa yang telah puan miliki sekarang dengan waktu bekerja lebih singkat dan sistem syif akan di perkenalkan iaitu 1 hari kerja dan 1 hari cuti rehat. Waktu bekerja yang selebihnya akan ditampung oleh pihak ketiga. Kebaikan yang puan akan nikmati ialah waktu rehat yang bebas kerana dalam waktu puan bercuti, saya selaku Penyelia tidak akan memantau aktiviti yang puan lakukan. Pada waktu itu saya cuma akan fokus kepada hasil kerja pihak ketiga. Menguntungkan bukan?

6. Segala kerjasama dari pihak puan saya dahulukan dengan ribuan terima kasih. Saya amat berharap pihak puan dapat meluluskan permohonan saya ini kerana adalah lebih baik jika kita dapat berkongsi kebahagiaan kita ini bersama insan lain. Saya harap permohonan saya ini di balas dengan senyuman penuh keikhlasan dari pihak puan dan tandatangan puan di atas kertas yang saya lampirkan bukannya balingan periuk nasi, pinggan-mangkuk, ketukan senduk dan perkara-perkara yang menyukarkan pihak puan untuk melakukannya.

7. Saya harap puan sudi meluluskan permohonan ini. Hadirkanlah senyumanmu sebagaimana ketika kita menyambut orang baru iaitu bayi kita kedalam keluarga kita 10 tahun lepas. Situasinya lebih kurang sama dengan masa kini. Kita akan menerima orang baru juga cuma bezanya ialah jika 10 tahun yang lepas kita perlu menjaga dan membelainya dengan manja bersama tetapi kali ini, setiap urusan penjagaan dan belaian manja akan di laksanakan oleh saya sepenuhnya.

8. Akhir kata, saya harap permohonan saya ini dapat dibalas secepat mungkin. Semoga kita bersama-bersama dengan pihak ketiga akan dapat melaksanakan program ini dengan jayanya.

Sekian, Terima Kasih.

"BERKORBAN DAN BERKONGSI KEBAHAGIAAN LAMBANG RUMAHTANGGA BAHAGIA"

Yang Ikhlas Memohon,

Suami bin Lelaki


Hahaha...lawak x??? Btw, pages ni pun ade blogspot taw. Klik sini dan kepada sesiapa yang berminat boleh la join dis club. Kepada yang tak anti dengan ex, takde ex or tak tahu pun apa itu ex...pun boleh join. Sangat dialu-alukan...ceh macam aku lak admin dis club...

p/s: baru aku pasan alamat surat-menyurat tu area kampung aku tu. hoho..sapa lah yang ngok ngek tulis surat ni....yang pasti opkos bukan aku okeyh sebab aku xdelah kreatip sgt dan menulis surat macam ni sama lah seperti memberi kebenaran kepada lelaki miang kawen lagi satu..hahaha

Sunday, October 3, 2010

suaraku bukan suara Fasha Sanda


"Berapa eh harga tudung ni?"

"Duo puluh riyal dik" kata peniaga tu sambil suara dikecil-kecilkan meniru suara yang bertanya tadi,

ish..aku rasa macam nak lepuk je peniaga ni. Tak perlu kot nak kecik-kecik suara yang sedia besar. Ingat comel la, comel lagi pemilik asal suara tu. Nasib baek, aku memang berminat nak beli tudung tu. Jadi terpaksa bersabar dengan kerenah peniaga ni. Mana taw kot2 leh mitak kurang.

Aku tak tahu kenapa setiap kali aku bertanya soklan kat orang-orang yang pertama kali aku jupe, mesti diorang sibuk nak tiru suara aku. Aku tau lah suara aku comel, tapi xperlu kot sampai nak tiru. sangat geram ok. Suara aku ni halus dan nyaring. Tu takrifan tentang suara aku yang dibuat oleh rakan-rakan aku.

satu kes lagi berlaku pada awal tahun ni. Time tu, aku sibuk menguruskan Pertandingan Karaoke Terbuka USM dan aku terpaksa berurusan dengan orang-orang UKAST untuk proses peminjaman PA system dan cd-cd karaoke. Sedang asyik menerangkan pasal projek kami dan pasal nak pijam barang-barang tu sume, tetiba ade seorang pekerja kat UKAST tu mencelah,

"suara awak ni comel la, macam nobita".

aish..sabar-sabar. Ada ke die kata suara aku macam nobita. Suara nobita yang ditujukan tu, suara nobita versi Malaysia bukan Versi jepun tu. Aku gelak jela sekadar nak menyejukkan hati. Malas nak cari gaduh, lagipun aku kan gadis timur, kena tunjukkan gaya yang sopan. weet weet.

tambah pekerja tu lagi,

"Tak leh bayang la kalo awak marah. Suara dah la kecik. Macam mane eh, cuba marah sikit"

ish..dah-dah la kot nak persoalkan tentang suara aku. Aku datang situ bukan nak cakap pasal suara aku tapi nak pinjam PA system. Ala..kalo dh nak marah, marah jela. x kisah la suara kecik or besar or sengau sekali pun. takkanlah suara besar je boleh marah. Tapi biasanya kalo marah, aku akan diamkan diri je. Malas nak tengking-tengking orang. Buat sakit tekak je plus buat malu jerk.

latest case pulak, hari tu aku pergi bilik kawan aku dan masa tu die sedang b ber'webcam' dengan teman die. Walaupun tahu die sedang ber'webcam' dengan kawan, aku still nak menyibuk nak bercerita, bergosip dengan kawan aku. Kawan aku pun dengar la cerita aku sambil mata menghadap laptop. tengah ber'webcam' kan.

then sedang aku bercerita,tetiba kawan aku tergelak-gelak.

"Lia..lia..kawan aku cakap suara ko macam Fasha Sanda la..hahahahahaha"

what???! Oh no. Suara Fasha Sanda. tidak. Aku rasa jauh panggang dari api kowt. Sangat laen ok. Suara aku lagi cute dr suara minah tu. Bagi yang pernah dengar suara aku, suara aku sangat laen kan dr Fasha Sanda. kan? kan? sila sokong aku!!

Ahh..tapi aku tak kisah la suara aku macam mane pun. Janji aku masih ade suara, masih boleh berkomunikasi dengan orang, masih boleh menyanyi..dan masih boleh buat presentation........

oh, presentation bilakah masanya?? Asyik tunda jer....







Thursday, September 30, 2010

laen kali jangan gelakkan orang


Satu ketika dulu, aku pernah tergelak sendiri bila rumate aku bawa balik buku Saji. Dalam hati aku berkata, ishh...xde buku laen ke die nak beli. Buku Saji jugak die beli. Apa lah best sangat. Kalo beli buku remaja best gak...

Tapi tu satu masa dulu, cerita 3 tahun lepas. Kini mungkin aku dah dewasa kowt..sebab...
tadi tyme jejalan kat Midvalley...aku tertarik nak beli buku ni........

tadaa.....ok..buku jenis ni. bulan still sama, cuma tahun yg beza. aku x jupe carik pic yang sebijik sama cm buku aku beli td...nak amek gambo..malas plak.. hehe.

tetiba terasa excited pulak nak beli buku ni. Ade resepi sajian untuk juadah raya kat dalam ni. walaupun raya dah abes, apa aku kisah..ini utk masa depan la..ngeh3. taun depan aku nak try buat sendiri kuih-kuih raya dan kerepek untuk raya. Baek buat sendiri dr beli. Jimat dan rasa sangat puas hati.. kan? kan?

btw, masuk ni dah 4 buah buku masakan aku beli. Kakak aku selalu ckp, jangan beli buku masakan sebab terkadang tak leh percaya. Last2 ari tu die jugak yg curik buku masakan aku bawak balik ke rumah sewa die..hampeh je kan...haha


moral of da story: Jangan gelakkan orang sebab satu masa nanti, anda akan pasti lakukan apa yang mereka lakukan. kan? kan? hehe

Wednesday, September 29, 2010

nak promote! nak promote!


Ingat tak entry aku yang ni, kali ni aku nak promote album Hafiz hamidun. Owh rupanya dia ada album baru takde baru pun taun lepas rupanya dan ketinggalan rupanya aku...ish3..apa ni kata peminat setia dan selalu follow perkembangan beliau...tapi album baru pun tak tahu..wat malu je...ekekeke

Dan ni adalah first time aku nak promote album orang kat blog aku...


Album Syukran Hafiz Hamidun.

Lagu-lagu dalam album ni

01. Serenity Interlude
02. Bahagia Dari Mu
03. For Allah
04. Tinggallah Kenangan
05. Pray
06. Syair Qalbi
07. Titik Mula
08. Arasy Dunia
09. Andai Ku Di Sisi Mu
10. Ya Rasul
11. Syukran

jika berminat nak download full album klik sini.! atau sini !

Tapi dalam banyak-banyak lagu, aku suka dengar Andai Ku di Sisi Mu. sangat best!.


Sunday, September 26, 2010

kalo la memori boleh dibuang buang


Kalo la boleh buang memori-memori yang x best kat otak ni dan tinggalkan hanya memori-memori yang manis

mesti aku org pertama pegi jupe doktor tue

ala..tapi kalo ade pun

macam la aku mampu nak bayar

mesti kos die sangat sangat sangat mahal.

nak beli choki choki pun tak mampu apatah lagi nak wat operation tu T__T

laen la kalo aku kawen dengan anak SM Nasimuddin, mesti mampu punyer..ngeh3

btw, anak lelaki dia boleh tahan jugak, tapi sayang Marion Caunter dah dapat dulu...dush3


okeyh. memori ni buang. memori yang laen simpan je. hoho..sejak bila plak memori disimpan dalam bentuk botol air dan disimpan di dalam perut.


Friday, September 24, 2010

my ehem ehem nyanyi la..

Owh daku sangat kenyang tika menaip ini . Thanks to my coursemate, Yana sebab bagi makan nasi minyak dan kuih raya free. sedap.! Padahal aku baru je lepas berbuka puasa dengan nasi putih+sambal ikan bilis. Ingat nak g jenguk je bilik Yana, tengok orang makan. Last-last terlibat sana. Tapi aku makan sikit je nasi minyak tu pun share dengan budak ni, banyak makan kuih raya. Sedap dan comel2 kuih rayanya. sebut raya ni, baru aku terperasan, blog aku xde pun entry sal raya. Kalo bukak blog orang laen mesti akan cerita sal raya. Blog ini je tiada cerita sal raya. Nanti-nati la aku cerita jika ade kelapangan waktu :)

okeyh okeyh. Kembali kepada topik asal. Topik apakah? hoho. aku pun tataw nak citer sal apa. saja je gatal gatal tangan nak update blog. For you information, dari tadi laptop aku asyik pasang lagu ni jer. best! aku suka. lirik die sangat mendalam dan sangat sangat memberi keinsafan. T__T




amacam? best kan lagu ni dan yang paling best my ehem ehem yang nyanyi...lalala..

see see, my ehem ehem..ensem kan beliau. Aku sangat suka hafiz hamidun ni. Suara die sangat best dan muka die boleh tahan ensem. i like..i like. aku memang suka lelaki berkaca mata. Nampak mature, educated and matang jer. :))

Aku memang follow die sejak join UNIC lagi. sekarang die dah kuar dan lebih senang bergerak sendiri serta banyak juga lagu yang die tulis antara Cinta Terakhir -Aiman. sangat berbakat kan my ehem ehem ni..hehe

ok, bebalik pada lagu di atas. Seyesly memberi keinsafan kepada ku. Sementara masa bernafas di bumi ni, carilah bekalan untuk hari esok. Banyakkan suruhan-Nya dan jauhi larangan-Nya. Sejak semalam till hari ini je, aku dikejutkan dengan 3 kematian - kawan kepada kawan, meninggal coz excident, ayah kepada my junior and mak kepada my coursemate, Sim Lee. Moga Allah cucuri rahmat ke atas roh mereka.


p/s: esok dapat makan free lagi. Esok mahu beraya ke umah kosmate aku yang laen lak, Dil pulak..hari hari dapat makan free best jugak kan :)

Wednesday, September 22, 2010

Mana lagi jiwang.. penulis, pembace atau penjual novel?

Semalam sedang syok2 maen facebook, tetibe sorang senior aku kasi link thru fb chat. Mula-mula musykil gak link apa la yang die nak kasi. Yelah mana taw kot-kot die kasi virus, xkan naya lappy aku. dah la antivirus aku ni tinggal 10 hari je jangka hayatnya. Then, dengan beraninya aku pun try la klik.


picture novel ni rupanya....dan baru aku pasan rupanya senior aku ade kasi msg kat chat tu.

jaidi: lea..lea..suka bace novel x. ni aku nak promote novel akak aku.

aku: eh seyes? betul ni?

sukar untuk dipercayai. Yelah senior aku ni suka benor wat loyar buruk kat aku. So, takut la kali ni terkena lagi.

Jaidi: betul la. add la fb die. Raiza Ruhila.

aku pun klik, try mencari bukti betul ke penulis novel ni akak kepada senior aku. Then, aku tengok la mutual fren penulis ni. Ade dua orang - sorang senior aku n sorang lagi awek die. Then tepat tinggal penulis ni Sabah. Owh betul la. Means die tak tipu aku..hehe

Aku: Macam menarik novel. (aku membuat andaian setelah membaca sinopsis novel)

Jaidi: menarik. Aku dah bace sikit novel ni.

Aku: Owh..apa kata ko bagi free novel ni kat aku.

Jaidi: Aku adik die pun x dapat free.

Aku: hehe...

Jaidi: Tapi kan kalo aku ade adik lelaki, aku dah promote kat ko. Nanti boleh die bagi hadiah novel ni kat ko.

Aku: ha ha ha ha...hampeh.


*********************************

Dulu masa sekolah menengah, aku pernah simpan angan-angan nak karang sebuah novel. Dulu, aku memang suka mengarang cerpen. Mungkin berkat usaha didikan cikgu bahasa melayu aku yang terkenal dengan kuku besi nya. Owh die sangat garang kowt dan suka benor mencubit orang kalo wat kesalahan. Kalo tak caya, tanya budak ni. Tapi nasib baek aku x pernah kena. Selamat badan aku. =)

Aku memang suka bace novel dari dulu sampai sekarang. Tapi x pernah beli pun. Hampeh jer kan. Bukan kedekut, cuma aku rasa pinjam lagi syok kot. Lagipun dulu aku penah beli sekali, then x best pulak novel tu. Bace sinopsis punyer lah macam best tapi hampeh. Sejak hari tu, aku malas nak beli novel dah, lagi baek pijam ngan kawan or library.

Mungkin sebab terlalu banyak novel, tu yang aku rasa macam nak tulis novel gak. Bayangkan masa skul, aku siap simpan lagi ayat-ayat puitis kot2 boleh nak selitkan dalam novel aku tu. Tapi sampai sekarang aku x gune pun dan aku pun tak taw dah kertas-kertas yang tertulis ayat-ayat puitis itu ke mana hilangnya. Ceh. dulu bajet lepas spm boleh la start karang novel. Yelah cuti berbulan tak tahu nak buat apa baek aku tulis novel. Tapi sampai sekarang takde hasil pun. sangat macam Mat Jenin kan.

Aku nak teruskan balik la angan-angan aku. Nak wat story pasal apa eh. Cinta terhilang. Cinta Tak terbalas. Cinta tiga segi or cinta sejati..hoho..sume cinta. Yelah, aku nak jadi penulis novel cinta, bukan penulis novel seram. Tapi nanti kan bila aku dah berjaya jadi penulis novel, aku nak gune nama ape. Lea Zara...Lea Mia...Lea Isnawi....owh...kena fikir ni...haip! haip! tgk angan-angan Mat Jenin lagi. Novel x siap lagi dah start nak fikir nickname. Tapi x salah kan berangan sekali sekala. hehe


p/s: Jaidi, Jaidi...aku dah promote novel kakak ko kat blog aku ni. Harap-harap dapat lah novel free eh :)