Tuesday, January 19, 2010

cili itu pedas, tapi kalo aku nak ckp manis boleh?

I like chili so much. Chili bukan sahaja boleh dimakan begitu saja ataw diletakkan dalam masakan. Tetapi boleh jugak ditenyeh di mulut org kalo mulut die tue celupar sangat. Macam mak Biah tenyeh chili kat mulut mak senah dalam adegan Cinta Balqis. Padan muka sapa suruh cakap sesedap ati jerk. Sebut pasal cinta Balqis ni, teringat ending citer ni ptg td...sangat x puas hati!

Aku suke chili bukan utk ditenyeh-tenyeh di mulut orang. Tapi untuk ditenyeh-tenyeh dalam masakkan. Aku suke masakan yang pedas. Kalo kat umah, sume masakan kalo boleh aku nak letak chili. Masak tomyam letak chili, masak kari letak cili, masak nasi goreng letak cili boh...~~~.

Tapi walau bagaimana adik lelaki aku selalu warning jangan masak pedas-pedas, kalo tak die x makan. Disebabkan sayang kat adik, terpaksa lah kurangkan kepedasan dlm masakan. Kang kebulur pulak adik aku tue.

Teringat zaman matrik dulu, aku selalu pergi makan bihun sup kat cafe B. Bihun sup kat situ bese-bese jer, tapi yang bestnya bile ditambah dengan sos kicap+cili. Pasti berasap la. Nak dijadikan citer, satu hari tue, aku pergilah cafe B dengan rumate aku. Entah macam mana, aku lupa nak cek either sos kicap+cili tu ade ke x sebab biasanya ade jerk. So, aku malas nak tengok. Tapi alih-alih bile dah dapat bihun sup, rupanya sos kicap+cili dah abes. Terpaksa lah aku makan bihun sup tanpa sos pedas tue. Last-last tak abes pun bihun sup tue. Sebab tak best bile xde sos kicap+cili. Boleh bayangkan macam mane pentingnya cili dalam hidup aku kan....

Orang kata, tak elok makan cili banyak-banyak kan sebab boleh buat buasir. Tapi aku tetap juga suke cume sekarang ni aku dah kurangkan amek cili. Takut jugak kalo kena buasir...huhu. Sebut pasal buasir ni, aku pun tanya la Abg Google, apa punca nya..then, salah satu puncanya ialah...duduk lelama atas kerusi...

So..awas..jangan la korang duduk lama2 atas kerusi..x kira lah sama ada study or kerja...ok, aku dah warning yer...kalo dapat buasir jangan salahkan aku...lalalalalala~~~


24 comments:

pak long said...

salam..

buah cili diluar pagar,
ambik sebijik ditanyeh kemulut...

.....cam mana nak abih kan pantun ni erk...

aisha wUtevA!! said...

wahh lepas nih if mak aku sow stady, aku nak cakp ah x boleh satdy lama2 nanti kena buasir.
satdy kan dok atas kerusi. kan?? hahaha

Kapten Luffy said...

aku x suka cili
tak ada jodoh ler kita
hahaha

margie gates said...

baik lea..aku bangun sekarang!!xmo duk atas kerusi lamae2 nak baring ats katil smbil blogging la...pas 2 minit...zzzzzz...
haha...lea..dwet roti aku ble mau bayar??
(nada serius)hehe

Razman said...

aku duduk ats meja..tak buasir kan?

pink_butterfly said...

akak xleh mkn cili bnyak sgt, kang jrawat kuar mcm cndawan tumbuh lps ujan... sket2 bole la... cian kan?

Lifesaver said...

kalo org negeri 9..cili padi berlambak2 wat stok

~0~ said...

cili..aku suke sambal belacan je...

lea said...

pak long: sapa makan cili...die yg rasa pedasnya...lalala

aisha: bagus2...cmtu la pelajar contoh

:P

lea said...

kapten Luffy: bukan kalo nak cri pasangan kena berlawanan ker?
ko xsuke cili..
aku suke cili..
sesuai la tua...
hahaha:P

mar: ala...jap g aku bayar...huhu

lea said...

razman: patutnya ko duk atas bantal
xdpt buasir tapi dpt bisul...

kak yan: la...cili pun pengaruh jewarat ker? igtkan kacang jer

lea said...

lifesaver: kalo cmtu nak cari suami org nogori la...~~~

~0~: sambal belacan. i like2

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

aku suka pedas tapi asal pedas sikit je da meraung
wekekekee~
so kurangla risiko dapat buasir

lea said...

haha...asal meraung plak..
kata suka pedas

GhOsToNe said...

sgt suke makanna pedas!

lea said...

ade geng!

kawie2020 said...

hahahhhahahha... kawie suka pedas2 nih... kira chemistry ke tuh.. hehehhehehe

aShaBuLz said...

aha....cili kalau makan byk2 boleh sebabkan appendiks gak. sbb biji cili tak hadam. hoho...jaga2 tau.

erm..buasir ek? jom wat bisnes ngan abg, leh tlong org buasir. haha~

lea said...

ashabulz: seyes? bisnes apakah itu???

ala nanti r abg..tgu lea abes belajar dulu..abg start dulu..pastu kite share...wakakaka

piNky LuCiA said...

tak suka pedas.. huhu

miss keroppi said...

lea....kamu di tag...sila ke blog saya http://keroppiforever.blogspot.com/2010/01/contest-baru-pulak.html

sila join!!!!

cj'alhafiz said...

cafe B!!! cafe tu popular kan...kan...kan......KMJ boleh!!!

chanz said...

tak suka pedas!! suka sederhana2 jek

Abg Din said...

abgdin ada banyak tanam cili...hehehe