Wednesday, September 22, 2010

Mana lagi jiwang.. penulis, pembace atau penjual novel?

Semalam sedang syok2 maen facebook, tetibe sorang senior aku kasi link thru fb chat. Mula-mula musykil gak link apa la yang die nak kasi. Yelah mana taw kot-kot die kasi virus, xkan naya lappy aku. dah la antivirus aku ni tinggal 10 hari je jangka hayatnya. Then, dengan beraninya aku pun try la klik.


picture novel ni rupanya....dan baru aku pasan rupanya senior aku ade kasi msg kat chat tu.

jaidi: lea..lea..suka bace novel x. ni aku nak promote novel akak aku.

aku: eh seyes? betul ni?

sukar untuk dipercayai. Yelah senior aku ni suka benor wat loyar buruk kat aku. So, takut la kali ni terkena lagi.

Jaidi: betul la. add la fb die. Raiza Ruhila.

aku pun klik, try mencari bukti betul ke penulis novel ni akak kepada senior aku. Then, aku tengok la mutual fren penulis ni. Ade dua orang - sorang senior aku n sorang lagi awek die. Then tepat tinggal penulis ni Sabah. Owh betul la. Means die tak tipu aku..hehe

Aku: Macam menarik novel. (aku membuat andaian setelah membaca sinopsis novel)

Jaidi: menarik. Aku dah bace sikit novel ni.

Aku: Owh..apa kata ko bagi free novel ni kat aku.

Jaidi: Aku adik die pun x dapat free.

Aku: hehe...

Jaidi: Tapi kan kalo aku ade adik lelaki, aku dah promote kat ko. Nanti boleh die bagi hadiah novel ni kat ko.

Aku: ha ha ha ha...hampeh.


*********************************

Dulu masa sekolah menengah, aku pernah simpan angan-angan nak karang sebuah novel. Dulu, aku memang suka mengarang cerpen. Mungkin berkat usaha didikan cikgu bahasa melayu aku yang terkenal dengan kuku besi nya. Owh die sangat garang kowt dan suka benor mencubit orang kalo wat kesalahan. Kalo tak caya, tanya budak ni. Tapi nasib baek aku x pernah kena. Selamat badan aku. =)

Aku memang suka bace novel dari dulu sampai sekarang. Tapi x pernah beli pun. Hampeh jer kan. Bukan kedekut, cuma aku rasa pinjam lagi syok kot. Lagipun dulu aku penah beli sekali, then x best pulak novel tu. Bace sinopsis punyer lah macam best tapi hampeh. Sejak hari tu, aku malas nak beli novel dah, lagi baek pijam ngan kawan or library.

Mungkin sebab terlalu banyak novel, tu yang aku rasa macam nak tulis novel gak. Bayangkan masa skul, aku siap simpan lagi ayat-ayat puitis kot2 boleh nak selitkan dalam novel aku tu. Tapi sampai sekarang aku x gune pun dan aku pun tak taw dah kertas-kertas yang tertulis ayat-ayat puitis itu ke mana hilangnya. Ceh. dulu bajet lepas spm boleh la start karang novel. Yelah cuti berbulan tak tahu nak buat apa baek aku tulis novel. Tapi sampai sekarang takde hasil pun. sangat macam Mat Jenin kan.

Aku nak teruskan balik la angan-angan aku. Nak wat story pasal apa eh. Cinta terhilang. Cinta Tak terbalas. Cinta tiga segi or cinta sejati..hoho..sume cinta. Yelah, aku nak jadi penulis novel cinta, bukan penulis novel seram. Tapi nanti kan bila aku dah berjaya jadi penulis novel, aku nak gune nama ape. Lea Zara...Lea Mia...Lea Isnawi....owh...kena fikir ni...haip! haip! tgk angan-angan Mat Jenin lagi. Novel x siap lagi dah start nak fikir nickname. Tapi x salah kan berangan sekali sekala. hehe


p/s: Jaidi, Jaidi...aku dah promote novel kakak ko kat blog aku ni. Harap-harap dapat lah novel free eh :)


17 comments:

Mr Noble said...

antivirus nak expired? try la antivirus ni :)

Liquid said...

hee kalo dh karang novel tu jangan lupa send kat incek liquid k k k hee

lea said...

mr noble: thanks for da info..=)

liquid: boleh2...tapi kena bayar taw taw taw taw :P

chanz said...

you can do it...biasa la. aku pun dulu mat jenin wat komik. btw, one of my schoolmate dah publish 2 novel da. tak sangka tol

crazy_labelle said...

jgn lupe nnti upload kat rapidshare ek...

lea said...

chanz: owh ye..tgu turn aku akan dtg...insyaAllah

crazy_labelle: hoho..xbleh2..nanti xde org nak beli novel lak..haha

Cik Bucken said...

aku cam kenal je senior ko tu...hahhaa..support wehh jgn x support..ko ade novel sok pon aku bace novel ko, sbb aku mmg meroyan dgn novel2..^_^

Razman said...

cubitan bawa ke tidur (saket hingga time nk tidur) cikgu haidaliza mmg masih segar di ingatan. tp die mmg power.

fndrocka said...

tulis pasal cinta blogger lah...tak pernah lg baca

susu said...

tulis sal kisah centa lea lah

Din_Iz said...

penulis, pembaca dan penjual novel jiwang dgn cara masing2 kot..haha

piNky LuCiA said...

tak pernah baca novel sampai habis. huhu

lea said...

bucken: opkos ko kenal. penah sehidup bersama die kowt..wakaka. nanti beli taw novel aku..hik3

man: a'ah...power mencubit..hehe

lea said...

fndrocka: cm best gak idea ko ni.

susu: idea ni pun ok gak :)

lea said...

din: ko? ko? jiwang x? :P

pinky lucia: jadikan novel aku t, first novel ko abes bace :)

AniS SyafiQah Man said...

aku pn penah berangan nk tulis novel,tp tggal angan2 jela..penah tulis 2 m/s A4,tp las2 buang je..haha..aku klu nk bli novel pastikan novel2 btoi2 bes,bru bli,klu x mmg rgi je..hehe..

lea said...

wah..kita sama la..hehe