Sunday, October 3, 2010

suaraku bukan suara Fasha Sanda


"Berapa eh harga tudung ni?"

"Duo puluh riyal dik" kata peniaga tu sambil suara dikecil-kecilkan meniru suara yang bertanya tadi,

ish..aku rasa macam nak lepuk je peniaga ni. Tak perlu kot nak kecik-kecik suara yang sedia besar. Ingat comel la, comel lagi pemilik asal suara tu. Nasib baek, aku memang berminat nak beli tudung tu. Jadi terpaksa bersabar dengan kerenah peniaga ni. Mana taw kot2 leh mitak kurang.

Aku tak tahu kenapa setiap kali aku bertanya soklan kat orang-orang yang pertama kali aku jupe, mesti diorang sibuk nak tiru suara aku. Aku tau lah suara aku comel, tapi xperlu kot sampai nak tiru. sangat geram ok. Suara aku ni halus dan nyaring. Tu takrifan tentang suara aku yang dibuat oleh rakan-rakan aku.

satu kes lagi berlaku pada awal tahun ni. Time tu, aku sibuk menguruskan Pertandingan Karaoke Terbuka USM dan aku terpaksa berurusan dengan orang-orang UKAST untuk proses peminjaman PA system dan cd-cd karaoke. Sedang asyik menerangkan pasal projek kami dan pasal nak pijam barang-barang tu sume, tetiba ade seorang pekerja kat UKAST tu mencelah,

"suara awak ni comel la, macam nobita".

aish..sabar-sabar. Ada ke die kata suara aku macam nobita. Suara nobita yang ditujukan tu, suara nobita versi Malaysia bukan Versi jepun tu. Aku gelak jela sekadar nak menyejukkan hati. Malas nak cari gaduh, lagipun aku kan gadis timur, kena tunjukkan gaya yang sopan. weet weet.

tambah pekerja tu lagi,

"Tak leh bayang la kalo awak marah. Suara dah la kecik. Macam mane eh, cuba marah sikit"

ish..dah-dah la kot nak persoalkan tentang suara aku. Aku datang situ bukan nak cakap pasal suara aku tapi nak pinjam PA system. Ala..kalo dh nak marah, marah jela. x kisah la suara kecik or besar or sengau sekali pun. takkanlah suara besar je boleh marah. Tapi biasanya kalo marah, aku akan diamkan diri je. Malas nak tengking-tengking orang. Buat sakit tekak je plus buat malu jerk.

latest case pulak, hari tu aku pergi bilik kawan aku dan masa tu die sedang b ber'webcam' dengan teman die. Walaupun tahu die sedang ber'webcam' dengan kawan, aku still nak menyibuk nak bercerita, bergosip dengan kawan aku. Kawan aku pun dengar la cerita aku sambil mata menghadap laptop. tengah ber'webcam' kan.

then sedang aku bercerita,tetiba kawan aku tergelak-gelak.

"Lia..lia..kawan aku cakap suara ko macam Fasha Sanda la..hahahahahaha"

what???! Oh no. Suara Fasha Sanda. tidak. Aku rasa jauh panggang dari api kowt. Sangat laen ok. Suara aku lagi cute dr suara minah tu. Bagi yang pernah dengar suara aku, suara aku sangat laen kan dr Fasha Sanda. kan? kan? sila sokong aku!!

Ahh..tapi aku tak kisah la suara aku macam mane pun. Janji aku masih ade suara, masih boleh berkomunikasi dengan orang, masih boleh menyanyi..dan masih boleh buat presentation........

oh, presentation bilakah masanya?? Asyik tunda jer....







12 comments:

wanie said...

HAHAHAHA aku x prnh trbyg sore ko mcm fasha sanda yee..mgkin sbb die dgr sore ko dr dlm laptop kan..tu yg kluar lain tu bile die dgr..mcm nobita tu laaaagi kejam! kikikiki...

Ct SoLeHa said...

xperasan plak pernh dgr sora adik ke tak..tp rasenye xde suare budak usm ni sama ngn fasha sandra yg kecik2 kan sora dia wpun ramai tau sora dia mmg besar 2..hehe (kutuk fasha plak)

fndrocka said...

kalau tak mcm fasha sandha..mcm nobita pun tak..ni mungkin macam deromen kut...*baca dengan suara kecik*

suara kecik pun kiut owhkay

DarkArtz said...

mende yang paling best adalah:

apabila wali tiru suara kau ngan zirah

hahhahahaa.........

lea said...

wanie: 2 ar maybe dgr tru laptop..tu yg dgr laen mcm je.

kak sol: haha..suara die besar eh?

lea said...

fnd: dah taw dh cute..tu yg xkisah kalo org sebok nak tiru. mereka jeles tu...

DA: best ker?? aku rasa bile wali tiru suara ko lagi best kot :P

susu said...

suara lea kiut

lea said...

sue: mcm org die kan? kan? hua3

justin_lover^^ said...

btol2 ckp lia tu...
lg best bila wali yg tiru suara ko aza...hehehehehe^^

lia...lia...nnti ak suruh tuan pnya bdn yg pnggl ko fasha sanda ni baca blog ko erkk...haha^^

E.d.Y said...

hehe..cute apa suara fasha sandha...jgn jadi fasha sanda dah la..

Shafie said...

suara halus eh..hihi..
tu r janji ade suara bleh ckp :P

lea said...

zirah: haha...suruh2...

edy: xteringin pun nak jd mcm die.

shafie: kan? kan? hehe