Wednesday, December 15, 2010

bakar-membakar serahkan kepada kami

Yeah! akhirnya setel sudah tugasan bakar-membakar untuk final year projek aku (FYP). Aku & kawan aku, Mirah diberi tugasan untuk bakar carpet dan pasir dengan bantuan ignitable liquids- petrol, kerosin atau orang kampung panggil minyak tanah & diesel. Uish sangat mencabar ok proses bakar-membakar ni. Nasib baek aku dapat tugasan bakar carpet, senang sikit nak bakar. Mira pula terpaksa bakar pasir. Sangat la mencabar c0z walaupun dh tuang ignitable liquids tapi still susah nak bakar. well, dh nama pasir, bukannya bahan jenis mudah bakar. huhu. Paling mencabar nak bakar pasir + diesel, api susah betul nak nyala. Sampai merah-merah tangan kitrg cucuh lighter kat pasir tu tapi tak nyala-nyala jugak. Last-last pegawai makmal bagi idea supaya letak sumbur kat atas pasir. Nak taw kami gunakan apa utk dijadikan sumbur? kitrg gunakan tali mop. Abes tali m0p kitrg gunting, sampai m0p jadi botak. dah la gunting sembunyi-sembunyi, tak bgtaw org..haha. ok, tipu. takde lah sampai botak mop tu, kitrg amek 3-4 tali jerk.
kesimpulan yang kami dapat, diesel sangat tak sesuai digunakan untuk jenayah arson. guna petrol lagi best. apa itu arson? tanya pak cik google.

Mungkin ade yang tertanya kat mana kitrg bakar mende ni sume, kitrg bakar kat luar makmal. Nak mampus, bakar dalam makmal. Walaupun makmal siasatan kebakaran ni sebelah je dgn balai bomba. Kalo terbakar makmal ni, rugi gile. Dah la mesin-mesin dalam makmal ni sangat sangat sangat berharga. Kalo jual, boleh goyang kaki seumur hidup takyah kerja. Nasib baek, aku dalam kategori gadis yang baik lagi sopan-santun, kalo tak dah lama aku wat keje terkutuk tu. haha.

memandangkan kitrg bakar-membakar di luar makmal, jadi ramai lah orang lalu lalang dan kami pun opkos la menjadi tumpuan. well.

"masak kek ker?"
ada die nampak tepung, telur, gula ker? xde kan.

"uish..panggil bomba cepat, terbakar tu"

"eh taw bakar je,padam x reti ker?"
sabar lah pak cik, kami bakar ikut sela masa. huhu.

dan macam-macam lagi rungutan, aduan serta pertanyaan yang kitrg terima. tapi kami layankan jela.

Sekarang proses sample preparation dah setel, tinggal nak run sample guna GCMS jerk. Jadi, tugas kami dh makin senang. Disebabkan itu, aku mahu chow balik rumah hari ni. yeay! esok & ahad ni ponteng lagi. aku balik bersebab taw bukan suka suki, aku balik coz malam ni ade majlis solat hajat untuk kelancaran majlis perkahwinan kakak aku sabtu ni & sabtu ni kakak aku kawen. Sapa rasa-rasa umah die dekat dengan umah aku, datang lah yerk. tapi x yah datang ramai-ramai, khuatir makanan tak cukup. haha.

13 comments:

piNky LuCiA said...

selamat pengantin baru. hehe.. untuk kakak.

AnNe said...

haha...
jemput orang datang umah cam x ikhlas je...
hahaha...~
nnti blogkan la psal wedding kakak ko tu...
bley la ak yg x datang ni buat2 cam catang - tgk pngantin tu...
hehe...~~

p/s: smoga slamat smpai...^^,

Eazy Izzuddin said...

ehehehe
xD

E.d.Y said...

huhu..baik2 main api..hehe

Cik Tom said...

cik tom biasa guna gcms...rindu plk..hehe

cik tom kt ganu..xnak ajak ker?huhu..

lea said...

pinky: trimass...jawab kakakku..

anne: owh semstinya...haha. nantikannya next week yer!

lea said...

cikt tom: owh jemput2..tp umah lea bukan kat KT but kemaman.,hehe

Din_diet said...

masa baca tajuk ak ingat pasal bakar sate.

eh tag ko dah dijawab.lambat sket takpe kan? haha

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

kakak dah nak kawen..

adek yg manis ni bila lagi?

hehehehe

PinQib said...

lea. seriously, this layout even more beautiful.weh
segar jer

haha
Gaduh MANJA! | How much do u LOVE me? | First Two Wheels Moment

Liquid said...

kalo diorg tanya

'masak kek ke?'

jawab je...

'tak ah, ngah bakar MAYAT.!'

confirm diorg x kacau dh pastu ahahahahaha

lea said...

din: xpe2..janji jawab..hehe

yanie: owh..tahun depan :P

lea said...

pinQib: hehe..thanks..thanks :)

liquid: eh eh betul jugak kan incek liquid...apsal lambat sgt incek liquid kasi idea..aish..haha