Monday, December 13, 2010

sapa nak baby? sila angkat perut!




Pilih-pilih, mana satu baby korang nak?? amek amek tapi amek gambar baby jela. percuma ai bagi u :P

Pagi td tengah sedap sedap aku selak-selak buku Harmoni edisi Jun 2009, majalah lama yang aku curi dr rumah sewa kakak aku dan bawak ke makmal, aku terjumpe satu artikel menarik berrbunyi...

"Lambat jadi ibu, panjang umur"

nak tahu lebih lanjut? meh aku ringkaskan...

Kebarangkalian melahirkan anak sindrom adalah tinggi bagi wanita berusia tapi tahukah anda, sekiranya anda melahirkan anak pada usia 40an dan 50an, ia petanda anda panjang umur. Paling menarik, saudara lelaki anda turut menikmati kelebihan tersebut. Menurut penyelidik dari Universiti Utah, tempoh subur yang panjang secara tidak langsung membuatkan usia anda lebih panjang daripada wanita lain.

uishh...taknak la umur tua-tua baru boleh dapat anak. takbest takbest. kalo boleh sekarang aku nak anak eh eh takboleh takboleh tunggu dah mampu dulu baru boleh ada anak kan kan?

kesahihan artikel tu tataw la berapa percent betulnya tapi segalanya bergantung pada Allah SWT jugak kan kan? kalo dah memang sampai ajal, innalillah la jugak and kalo dah nak ter-beranak, keluar jugak baby, memang dah tak boleh tahan-tahan. Segalanya di tanganNya.

baby ni cumel kan? kecik kecik dah pandai pakai contact lens kaler lagi tu. haha.

haa..lagi satu artikel menarik "Bayi zaman moden terlebih makan". betul ker?

katanya..kebanyakan makan bayi pula mempunyai kandungan gula & karbohidrat yang tinggi kadangkala melebihi sebiji burger. Kalo mcm tu better bagi sebijik burger...

ok, baby ku pilih nak makan bege apa ari ni..bege MCD? bege Kepsi? bege dil? or bege Malaysia?

So, kaum ibu, pasni hati-hati memilih atau membeli makanan bayi. tengok kandungan nutriennya dulu.

15 comments:

Cik Tom said...

cik tom nak baby..tp tunggu kahwin dl la..hehe

LORD ZARA 札拉 said...

woot!

nak satu!

lea said...

yg tu semestinya! :)

lea said...

zara: amek2...haha

putra87­™ said...

xsabar nk khwn ker ape ni?? hu3..

lea said...

abg kry: terbace je & terasa nak share info ni...hehe

'aishah (◕‿◕✿) said...

saya mau BURGEmbira! teheheeeee

lea said...

haha...yg tu perlu di'makan' hari2
baru ceria hidup

Umie said...

ala, xyah beli makanan baby..masak bubur sendiri lebih terjamin kesegarannye..;-)

makdara TERdiva said...

baby tu mcm pakai konteks lense jer..gerrrram!

lea said...

umie: yeah..pendapat sorg ibu

makdara: a'ah..sgt cumel kan...hehe

nur said...

xmau la bila dh tua..nnt anak baru tadika, kita dh 50lebih..hohoho.

k.lea, mata baby tu cam dayah la..nnt k.lea balik usm, dayah tnjuk mata baru dayah eh..hehe :P

lea said...

xnak tgk..xnak tgk...hahaha :P

-WaN- said...

comel,tp tanggungjawab supaya anak2 membesar dan jd manusia yg patuh suruhan Tuhan...besar sgt2

lea said...

eh eh wan...

betul2...tanggungjawab yg agak berat