Monday, July 26, 2010

Susah sangat ke nak bgtaw nama ko??

Petang tadi sedang nyenyak tidur, aku dapat mesej dr kosmate aku.

"Pagi esok pukul 9 till 10 am ade kelas ganti. forward. "

ala..ade kelas ke pagi esok, sepatutnya esok ade lab je waktu petang. Abeh rosak plan aku, nak bangun lewat sikit esok. Yelah pagi ni dah bangun awal pagi macam budak sekolah. Pukul 6 dh kena bangun dan bersiap utk naek bas pukul 7 untuk bergerak ke jabatan Kimia Malaysia (JKM) kat Petaling Jaya. Pagi td sume org macam tak cukup tido. Dalam bas tadi sume tertido dan sangat bagus sebab pagi td jalan jam. so, boleh tido lama sikit. hehe.

Berbalik pada mesej tadi, sepatutnya bila aku dapat mesej tu, aku kena forward kat kosmate aku yang laen. Tapi aku rasa better aku sambung tido dulu kejap. Pas bangun nanti leh forward. Ala...setakat forward lambat sikit x salah pun kan, gpun kelas tu esok bukan malam ni pun. So, no need to rush. kan? kan? (ni 1st tyme aku forward msg lambat taw, before ni tak pernah pun taw)

Then tengah syok tido, sekali lagi aku dapat mesej.

"Lia, ade fail aku x?" from - 017733****

"Sapa ni?"

1 minit aku tunggu die reply.



2 minit..........



30 minit................


Kemudian aku teringat, dua minggu lepas masa mula-mula aku masuk maktab pdrm ni. Aku dapat panggilan dr nombor yang sama ni. Dan aku sangat geram kerna terangkat panggilan minah ni.

" Hello lia kat maner ni?" suara pompuan dengan nada suara yang macam kejar dengan sesuatu je.

"Kat maktab pdrm, sapa ni??"

klik. terus letak call. Kalo korang bengang x? Dah la call orang, tanya duk mana. then, bile aku tanya nama, die letak. Susah sangat ke nak bagitau nama. Atau nama ko tu panjang berjela-jela sampai tak cukup nak cakap satu nafas atau sampai tak larat nak type. Ish............


Sunday, July 18, 2010

Rasa kehilangan

Kali ni, aku nak citer sikit kat korang sal salah seorang kawan baek aku. Aku tak tahu kenapa sejak akhir-akhir ni, die seolah-olah menjauhkan diri dari aku jek. Mesej xreply. Call? Aku tak call la, tak berani. Huhu.

Kawan aku ni namanya H. (die tak kasi aku letak nama die kat blog aku coz takut gf die terbace blog aku, gf blogger gak..he..opss!) Aku kenal die melalui frenster pada tahun 2007. Seorang lelaki dan umo sebaya ngan aku 22 tahun tapi selalu berlagak muda dr aku. Selalu panggil aku nenek la, mak cik la. Bajet die tu cucu or anak buah aku la :p. Dia yang start tegur aku dulu kat msg frenster. Aku biasanya jarang layan orang yang tak kenal. Tapi ngan die ni laen sikit. Berborak dengan die macam kami dh lama kenal walaupun baru kenal time tue. Die tak seperti lelaki laen. Aku paling rimas kalo baru kenal ngan lelaki, sebok nak tanya aku ni dah berpunya belum or sebok nak bercakap sal hati dan perasaan. Kalo jupe lelaki macam ni, besenya ku biar cmtu je. Malas nak layan. Tapi dia ni laen, xpernah tanya or bincang sal topic tu. Tu yang buat aku seronok kenal die. Sikap die yang berbeza dr lelaki laen buat aku tak ragu-ragu nak kasi no.telefon aku. So, dr mesej kat frenster kitrg msg thru phone. Dia pun selalu call aku malam-malam gune supersaver maxis. Tapi tu dulu, sekarang kalo nak call pun tunggu besday masing-masing. Dapat call free….hehe

Die selalu berlagak nak jadi lawyer ngan aku coz selalu wat loyar buruk. Seyesly, memang tak kering gusi kalo bersembang dengan die. Sangat kelakar. Ade je topic nak kenakan aku.

Aku suka die sebab die macam budak-budak je dan sangat baek. J ingat lagi, masa tu kami baru kenal. Then, time tue aku dalam bas nak balik ke usm. Time tu jugak aku terlepas nak tgk citer kesukaan aku. Aku lupa citer apa coz dah lama sangat pun. Masa dalam bas tu, kitrg main msg-msg. kemudian, macam mana ntah leh terlintas suh die tolong tengokkan citer feveret aku. Sayang plak kalo ter’miss’ satu episode. So, die yang tak pernah follow citer tu pun pegi tolong tengokkan untuk aku. Then, setiap babak dalam episode tue die citer satu persatu kat aku. Memang perfect, rasa mcm aku x miss pun episode tue.

“awak..budak tu kena marah ngan mak die lah”

“budak tu lari dr umah la”

“kenapa mak die macam tu awak”

Mcm tu lah lebih kurang msg-msg die time tu. Cam kelakar je kan. Btw, die memang kaki tV. Tu yang aku suh die tolong tengokkan utk aku.

Aku suka kawan ngan die jugak sebab die seorang kawan yang baek. Dulu, time aku ade problem dengan cinta. Die yang banyak bagi nasihat. Motivator yang bagus. Bila die ade problem ngan girlfren pun die share ngan aku. Dan aku tetiba je leh jadi dr.cinta untuk die pulak. Padahal masalah sendiri pun tak setel.

Tu sume kisah dulu. Dulu kami sangat rapat, sekrang still keep in touch but jarang msg. masing2 busy. Die busy dengan aktivitinya dan aku busy dengan aktiviti aku. Bila dh masuk taon ke2 kenal, aku dh busy dengan study aku. Kitorang msg pun bile aku cuti sem, bosan-bosan kat umah.

Tapi sekarang ni kan, aku tak tahu apa salah aku. Aku msg die, tak reply pun. Kalo dulu, cepat je reply nya. Apa salah aku eh??? Nak kata takde topup, x kowt coz rasanya die ni xpernah kering topup. Nak kata busy, x jugak kot. Coz dulu kalo die busy pun, sempat je reply msg aku. Mungkin dulu laen, sekarang dah laen…hurm….

To H à saya ade sakitkan hati awak ker???? If yes, sorry…..ala xnak r gadoh-gadoh. Macam budak-budak je. Xbest r…huhu.

Aku sayangkan persahabatan kami. Die lah satu-satunya teman maya yang paling lama aku kenal (nak masuk 3 tahun dh) dan paling baek pernah aku jupe. Walaupun tak pernah jupa, tapi bile bersembang seolah-olah kami ni rakan sekolah jerk.

Btw, jangan salah anggap. Aku anggap die as kawan biasa je. Not more than that. Aku pun xde special feeling towards him pun. Believe me. Lagipun die ramai girlfrens kowt…he ~ :p.

Aku ni suke berkawan tak kira dengan lelaki or perempuan. Bila aku dah berkawan dengan seseorang, aku akan jaga persahabatan tu. Bila lost contact, aku akan try cari balik kawan aku tue. Paling takut kalo bergadoh. Aku memang x suke bergadoh dengan orang. Rasa macam x aman je hidup. Ala, aku rasa sume orang pun tak suke gadoh-gadoh ngan orang kan? Kan?

Friday, July 16, 2010

i'm back! i'm back!

bertukar!!!!!

akhirnya blog aku bertukar rupa jugak. Dah x hitam legam macam bontot kuali lagi. Dah sedap mata memandang sikit. kan2???

dah lama aku x bukak blog ni dan jalan2 blog korang. Sori eh..mood utk berblog hilang la. aku tak tahu pergi mana, tapi berita baek coz mood tu dh datang balik malam ni. he.

peliknya, walaupun aku dh x hadpate blog, follower blog aku makin bertambah jugak. Tak tahu la korang ni jd follower aku coz nk aku follow korg balik or betul2 ikhlas follow blog. btw, thanks for my new followers. :) nanti kalo rajin aku singgah blog korg.

seperti yang tertulis di gambar di atas, aku dh bergelar final student. Macam x caya jerk, tahun depan dah abes study. Kejap je masa berlalu. Rasanya baru semalam aku menanges coz menyesal amek kos forensik. Kos yang xde math tapi padat dengan subject related to biology and chemistry. Oh biology, subjek yang paling aku x suke time spm and matrik. tapi tulah yang kena belajar sepanjang 3 tahun ni. Anatomy, physiology, biochem, mikrobiology, immunology...sume relate to biology. dan opkos result aku utk subjek tu cukup2 makan je. huhu. tapi tu sume kisah 3 tahun lepas, sekarang aku dh ok dengan kos aku. dah final year pun. Tak suka pun buat-buat suka jela kan.

ok la, malas nak type banyak. lagipun ngah kering idea nak citer apa. huhu. nanti aku hadpate lagi. tunggu eh!.




 
Images by Freepik