Thursday, December 15, 2011

.Amanat untuk korang.


Selepas hampir sebulan lebih, menjadi bibik tak bergaji kakak aku, esok aku akan kembali pulang ke rumah. Kembali menjadi pengganggur. ahh. taktahu nape, sekarang ni, aku memang dah takde mood nak usha-usha kerja kosong, err tunggu taun depan jela. huhuhu...

Tapi kan, nanti bila aku dah balik ke rumah, mesti aku akan rindu kat budak tecik ni.

mangsa cumbuan aku. Err lepas ni aku ni kiss sapa pulak.


Aku jugak akan rindu korang korang semua atau mungkin korang akan rindu aku. Sebab..err sebab..berukband aku dah berbulan tak berbayar, dah kena potong pun. =.='. Yelah, duk umah kakak aku, gune wifi free, so berukband diabaikan. Bila dah balik nak balik umah, baru kalut mencari berukband balik, sekali tadi cek, service unavailable dah. huhu. Jadi, lepas ni, kalo aku tak update-update blog, maknanya aku tak bayor lagi la berukband.

err ada sesiapa sudi bayor berukband aku? *kenyit-kenyit mata*

*ok, aku tau taktik ni pasti takkan menjadi.

Nanti bila aku dah balik umah, rajin-rajin la korang klik2 kat iklan tu. Boleh aku gune duit nuffnang tu, buat bayor bil berukband yang tertunggak 2 bulan. huuu.

Nanti kalo korang rindu aku, sebut nama aku kuat-kuat, nanti malam aku akan terbang masuk dalam mimpi korang. ngeh3.





kata hati lea: Dah takleh nak jumpa Ahmad selalu dah. :(



Wednesday, December 14, 2011

WW #7 - Apa budak-budak tu tengok?






psstt..

maaf gambar tak berkualiti sgt, gune henset cikai kan


.Kembali Bertenaga.



Ni kisah dua tiga minggu lepas. Setiap hari aku mesti akan dapat mesej cenggini dari Ahmad (bukan nama sebenar), mesej wajib. Sampai terkadang agak rimas jugak. =.='

"hari ni jogging tak?"

"hari ni bape kali exercise?"

Terkadang aku jawab jujur, terkadang aku tipu sunat. Tipu sunat sebab tidak mahu dengar dia berleter. Dua tiga minggu lepas aku akui, aku sangat malas nak bersenam, asal nampak makanan pulak, semua nak sumbat. Mungkin sebab senang hati dah lulus ujian kecerdasan bomba 22 november ari tu, atau mungkin jugak nak membalas dendam sebab seminggu sebelum test tu, aku diet dan exercise gile-gile. Hari-hari makan tomyam atau sup je, tanpa mee ataupun nasi. Pagi petang cycling sekeliling bandar Kuala Terengganu. Bayangkan dalam seminggu sebelum test tu, aku berjaya turunkan berat 3 kg. Well, bila dah terdesak, segalanya tak mustahil.

Lepas je lulus test tu, seriusly aku sangat sangat malas. Padahal, aku masih perlu fit-kan dan kuruskan badan untuk tempuhi second assesment yang dijangka akhir bulan ni. Tapi setakat ni, sampai sekarang aku masih belum terima surat dari SPA untuk 2nd asesment,so tarikh dan tempat asesment tu masih belum diketahui. Cuma apa yang aku taw, 2nd asessment ni camping 4 hari, ada public speaking, berkawad, dan mungkin ada aktiviti uji kecergasan jugak.

Disebabkan aku taknak dengar Ahmad terus berleter dan menakut-nakutkan aku, dengan perkatan gemuk, sekarang aku dah kembali bersemangat untuk bersenam balik dan buat persediaan untuk 2nd asessment. Err asyik sebut perkataan 2nd asessment ni buat aku cuak pulak =.='

Apapun, beruntung aku dapat kawan macam Ahmad ni. Ada jugak nak orang nak tulun bakar semangat aku ni haa, nak harapkan aku motivasi diri sendiri, payah jugak. huhuhu. Benarlah kata orang, di sebalik kejayaan seseorang mesti ada seseorang di belakangnya. err. ade ke kata-kata cam gini?

Tadi jumpa Ahmad, dia cakap aku dah makin kurus berbanding 1st time dia jumpa aku dulu. Wahhhh..ni buat aku makin bersemangat nak kuruskan badan lagi ni. Yeah, berusaha!!!

oh ye, terima kasih jugak buat incek Syiroo kiroro sebab sudi kongsi tips-tips menarik untuk kuruskan badan.



Pstttt: Petang ni nak pergi panjat Bukit Besar lagi, harap-harap tak semput macam 1st time naik dulu. Siapa nak join? jom! jom!



Tuesday, December 13, 2011

.Pakwe lagi muda.


"Kau tau, aku sedang baik dengan seseorang ni. Tapi kan dia muda la"
-Midah bukan nama sebenar-

"Ala, takpelah. Ramai je yang kapel dengan lelaki muda"
-aku-

"Memang la, tapi aku taknak jadi sebahagian daripada diorg"
-Midah bukan nama sebenar-

errr. terkedu.



Hari tu, Joyah, bukan nama sebenar, jiran belakang umah tanya pendapat aku tentang bercinta dengan lelaki lebih muda. Joyah berusia 26 tahun, janda anak dua dan sedang bercinta cintun dengan Sameon, berusia 19 tahun. Bayangkan Joyah kawan kakak aku dan Sameon kawan adik aku. Jarak 7 tahun kot.

"Kalo mu, kisah tak bercinta dengan lelaki lebih muda"

Secara jujurnya, kalo boleh taknaklah aku bercinta dengan lelaki lebih muda. Rasa macam tak best pulak bercinta dengan 'budak'. Rasa macam tak cool dan mesti akan timbul rasa rendah diri sebab dia lagi muda dari kita. Nak panggil abang pun, fikir duatigabelasratuskali. Apatah lagi nak panggil papa. euwww

Tapi kan, bila fikir punya fikir, punya fikir, dan fikir lagi dan lagi. Aku rasa takda masalah bercinta dengan lelaki lebih muda. Ala umur hanyalah angka kan kan?

Bagi aku, as long as lelaki tu matang, tidak merengek-rengek dan tidak mebahasakan diri 'ittew-ittew', dah cukup oklah tu. Dan lagi satu, as long as kita selesa bersama dengan dia ok la tu. Pedulikan umur tu dan pedulikan apa orang nak kata. Janji, kita bahagia!

#Cinta pertama Rasulullah saw pun lebih berusia dari baginda.

ok, nak pass soklan Joyah ni kat korang...

So,gadis-gadis di depan lappy atau henpong sana, korang kisah ke bercinta dengan lelaki lebih muda? yang lelaki pulak, kisah tak bercinta dengan perempuan lebih tua?

haa..jawab jawab! *jawapan tidak melebihi 350 patah kata.



pstt.

Joyah dah pun berkahwin dengan Sameon tu bulan lepas.








kata hati lea: lagi sanggup bercinta dengan lelaki lebih muda daripada yang lanjut usia. euwwww takmo takmo. *hentak-hentak kaki.

Saturday, December 10, 2011

Pengalaman jadi 'pemintak sedekah'



Hari tu chit chat dengan jiran yang tak berapa nak jiran sangat, si Mr AA, kat fesbuk. Sembang punya sembang, alih alih keluar topik yang die sedang mencari sponsor untuk projek akan datang. Oh! tertibe teringat pengalaman jadi exco penajaan zaman universiti dulu. Masa tu, aku naif, taktahu sangat apa tugas-tugas exco penajaan, itu sebab dengan senang hati je terima offer ni. Tapi bila dah taw seksanya nak mencari sponsor, memang tobat taknak pegang jawatan tu dah. sobs.

Projek yang aku join masa tu adalah Ekspo Kampus, antara event yang terbesar kat usmkk. Bajet yang diperlukan mencecah puluhan ribu. Antara aktiviti yang aku lakukan untuk capai target tu.

# Terjah semua kedai kedai kecil kat bandar Kelantan. Time tu, memang muka nak kena tebal berinci-inci. Segan kot nak g mitak duit dengan orang. Dialog yang sama diulang beratus ratus kali sampai terbawa ke dalam mimpi. grr. Paling banyak habuan yang aku dapat bagi setiap premis rm200 dan paling sikit rm1. Kalo duit tu masuk poket aku, best jugak. Ini masuk dalam poket orang lain =.='

# Buat panggilan ke mana-mana bekas penaja tahun lepas dan syarikat besar-besar untuk dapatkan sponsor. Tiap kali nak buat panggilan tu, jantung aku berdegup kencang semacam je. Rasa macam nak bercakap dengan bakal mertua dah. Sangat takut kalo kena reject atau tak dilayan. Kadang-kadang aku rasa dah macam telefonis je.

# Berniaga kecil-kecilan dari bilik ke bilik. Bayangkan tiap-tiap malam kena berniaga Big Apple DOnut, nasi lemak, ice blended, dadih dari bilik ke bilik. Bukan niaga menda tu sume serentak, satu malam satu menu. Eh! tapi aku Exco, so aku hanya arahkan konco-konco aku lah pergi berniaga. Itu untungnya jadi ketua, arahkan anak buah je. har3. Tapi bila anak buah tak cukup orang, terpaksalah aku turun niaga sama. sobs.

# Usaha paling teruk, aku dan konco-konco aku pergi mitak duit dengan exco exco kerajan di Kota Darul Naim. Ofis Nik Aziz. Gila ko, dah macam peminta sedekah je aku rasa. Tu semua idea pengarah aku. Aku rasa tak pergi pun takpe. Bukan dapat duit banyak pun.Tapi kan, at least, aku pernah la jejak kaki ke Kota Darul Naim, bukan calang-calang orang buleh masuk sana. *yeke? entah. aku main agak je. keh keh keh. tapi dah nama ofis menteri kelantan, mesti susah nak masuk suka suki kan kan?

Ikutkan banyak jugak benda yang niaga zaman universiti dulu, semata-mata untuk mengumpul dana bagi projek-projek tertentu. Bukan tujuan persendirian. Sampai students kat sana pun dah buleh cam aku.

"eh eh akak kek pisang"

"Aku start kenal ko, masa ko jual burger dulu"

"eh, ko yang jual ice blended kat aku dulu kan"

"Tak niaga nasi lemak ke malam ni?"


=.='


Tapi bila fikir fikir balik, tu semua kenangan terindah. Paling best, bila aku boleh gunakan alasan berniaga itu ini untuk rapat dengan seseorang. hehe. Ikutkan memang kesian, sapa-sapa yang rapat dengan aku, sebab diorang selalu jadi mangsa untuk beli barang jualan aku. hahaha. Ala, tak rugi aih kalo diorang beli barang yang aku jual, sebab majoriti yang aku jual adalah makanan. Sambil tolong kawan, perut diorang pun kenyang. Cuma, poket makin nipis sikit la. hua3.








Kata hati Lea: Dia selalu beli apa yang aku jual. Rindu kenangan dulu. erm.



Friday, December 9, 2011

.Motto Hidup.



Korang ada motto hidup? err harap faham motto tu apa, yang pasti bukan motor vroom vroom tu ye. Dulu zaman sekolah, motto hidup aku simple je.

"Tiada kejayaan semanis madu, tanpa kegagalan sepahit hempedu"

Kata-kata nilah aku pegang zaman SPM. Zaman upsr dan pmr takde nak bermotto-motto hidup sangat. Study pun main belasah je. Ala lagipun exam main hitam hitam je, so, takyah nak study sangat la. keh keh keh. ok, tu pemikiran budak tak matured. =.='

Bila masuk form 4, memang perlu ade motto hidup dan matlamat. Tambah-tambah bila masuk mrsm, di kelilingi ramai budak pandai. Memang rasa sangat tercabar. Aku ingat lagi, aku pernah fail satu subjek tu. English for Science & Technology. Rasa sangat memalukan bila aku fail subjek ni. Dahlah result terpampang di notis board. Teacher aku buleh pulak perli perli dalam kelas.

"Candidate pun buleh fail!" sambil mata jeling-jeling kat aku.

Dush! Dah soklan tak menepati format SPM, pastu pemeriksaan yang agak strict. Macam mana aku tak fail. =.='

Oh ye masa tu, hanya 18 orang dari batch aku je buleh amek EST ni dan aku salah sorang. Aku tak pasti pemilihan berdasarkan apa, yang pasti teacher aku yang pilih.

Walaupun hanya ujian biasa, dan tidak mempengaruh CGPA, aku memang menanges gile gile dalam toilet. Yelah, 1st time fail, fail pulak subjek EST, kalo add math ke fizik kira logik la jugak. Tapi alhamdulillah dengan berpegang pada motto hidup aku tu, aku bangkit dan akhirnya dapat A2 dalam SPM. SYukur sangat walaupun hanya dapat A2, ok la. at least A jugak kan kan. Takyah nak tamak tamak sangat kan.

Betullah kata motto hidup aku kan.

Kata-kata aku pegang sampai SPM jela kot. Masuk matrik dan universiti, aku main belasah je study. Ada lah jugak rasa menyesal sebab, banyak main dalam kelas masa zaman u dulu. Bila dah masuk 4th year baru nak insaf. Tapi takpelah, benda dah lepas, malas nak ingat.

Bila dah meningkat dewasa dan melalui banyak dugaan hidup, aku dah tukar motto hidup. Sekarang aku berpegang pada,

"Setiap yang berlaku ada hikmahNya"

Aku pasti, ramai yang faham dan selalu sebut ayat ni tambah-tambah bila sedang ditimpa musibah, tapi kan berapa kerat je yang yakin dengan kata-kata ni. Bagi aku, aku memang yakin, setiap apa yang berlaku dalam hidup aku ada hikmahNya. Sekiranya aku kehilangan sesuatu, aku pasti akan dapat sesuatu yang lebih lebih berharga.

Sebab tu, sampai sekarang aku tak kisah sangat. Aku tak berjaya dapat kerja lagi ke, gagal dalam bercinta ke, tak buleh dapat tu..tak buleh dapat ni. Sebab aku yakin, masanya akan tiba nanti. Cuma perlu tunggu dengan sabar.

Jadi korang korang semua, yakinlah jugak pada kata-kata tu. Bila ditimpa masalah, jangan sesekali korang mengeluh atau salahkan takdir. Yakinlah ada hikmahNya di sebaliknya.

Dan apa yang telah berlaku sebelum ni, biarkanlah ia berlalu, tak payah dikenang, tak payah nak diungkit dan tak perlu nak cakap.."kalau lah aku macam ni dulu"..."kalaulah dulu aku rajin"
Rasanya tak elok kalo kita sebut KALAULAH..ia seperti tidak mempercayai takdir.

SO, konklusinya. Korang pun kena berpegang dengan kata kata ni, yakinlah setiap yang berlaku ada hikmahNya. Jangan sekadar pandai berkata tapi amalkan. InsyaAllah korang takkan rasa stress dan korang akan rasa bersemangat nak menghadapi hari-hari yang mendatang untuk tengok dan nikmati hikmah yang bakal kita dapat nanti.


pstt

apa motto hidup korang?

takde?

cepat cari satu! Nak berjaya kena ade motto hidup.






kata hati lea: tertibe aku rasa macam bagi ceramah motivasi pulak. err.



Thursday, December 8, 2011

Spontaneous Thursday # 7



-gambar ihsan uncle Google-



Rasa sangat macho plus c0ol gile bila ber'fixie' ronda-ronda bandar KT sorang-sorang.







Kata Hati Lea: padahal beskal pijam je pun. -.-"



Tuesday, December 6, 2011

Review : 7 Blog Yang Hot&Spicy

1st time aku buat review blog ni. Blog blog yang di-review adalah pemenang Jom Teka#1 ari tu. Jom pakat terjah dan kenali mereka. Mereka semua hot hot & Spicy taw taw.

1. Sharamli

*Rakan blogger aku sejak 2009 lagi..kot. Sekarang dia dh delete/private blog beliau. Tu pasal aku takleh nak tempe header blog dia. Aku suka bace blog dia dulu, sempoi dan banyak menceritakan konflik nya sebagai maksu dengan anak buah-buahan nya. keh keh keh.



*Blog Haz ada info info hiburan terkini dan sedikit mengenai diri dia sendiri. Sesiapa yang mahu mengikuti perkembangan hiburan terkini, buleh terjah blog si Haz ni. Ekceli aku pun baru je follow blog die semalam. hee.



* URL blog dia lebih kurang dengan URL blog aku. Rajin tukar header sokmo, tapi sume header dia comel comel. Blogger, Anamizu pun baik dan ramah. Jom kenal dengan Cik Ana ni.


* Blog yang dimilik oleh dua blogger - Jue & Hanie. Sesuai dengan nama blog- Berdua Lebih Baik. Mereka sangat sempoi, baik, peramah, rajin membalas komen. Kawan baik, tapi berbeza personaliti. Kalo nak kenal-kenalan buleh g terjah blog mereka. Tapi takleh nak ngorat ngoratlah coz si Hanie tu dh kawen, si Jue lak dah ade buah hati. hihihi.

pstt. semangat ko Hanie, siap zoom lagi gambar tu. baguih3. keh keh keh.



* Blog yang penuh dengan ke-poyo-an. keh keh keh. Penggunaan ayat yang sempoi. Aku suka jugak terjah blog si Kay ni. Entri simple tapi kadang2 sarat dengan mesej-mesej penting, banyak jugak isu-isu semasa yang dibincangkan. Kalo terasa nak kongsi pendapat dengan si Kay, buleh la terjah beliau ye ye!



* Dia ni junior aku kat usmkk. Amek kos Sains Sukan. SO, blog dia ade share tips tips badan jadi sihat. Nak taw lebih lanjut, boleh godek godek blog beliau.



* Blog ni pun aku baru je follow. So far, aku usha usha, best jugak melepak kat situ. Si Ezad ni pun peramah, entri yang simple tapi banyak info dan tak panjang berkilo kilo meter. Jom usha blog si Ezad ni lagi.



pst. klik pada nama, kalo nak pergi terjah blog diorang.


Jawapan Jom Teka #1


blogger-blogger yang memberi jawapan tepat untuk entri ni



Ada 7 orang yang jawab betul, aku janji nak review 3 pemenang pertama je kan. Takpe, insyaAllah kalo aku rajin, aku review semua pemenang ni. Tahniah kepada mereka yang meneka dengan tepat. Tunggu next entri, aku akan review blog korang. Dan terima kasih jugak kepada kalian kalian yang gigih berusaha perah otak, meneka menda alah tu.

Ekceli, tu tabung duit Ahmad. Die kata dah bosan menabung dalam tabung buluh, so, die buat tabung baru guna tong gas. kreatip betul kan?


"Habis nanti macam mana nak amek balik duit syiling tu sume?"

"Ala, nak kasi penuh tabung ni mau makan 4-5 tahun. Masa tu mungkin dah ade teknologi nak potong tong gas tu."




erk.




Kata hati Lea: Kagum aku dengan orang yang suka menabung ni. Aku menabung zaman kecik-kecik, dah besar, harem.



Monday, December 5, 2011

Jom Teka #1



J0m uji kehebatan & kekreatipan otak k0rang

korang agak ni apa?


ini tong gas tapi telah diubah suai untuk dijadikan menda lain.

apa benda tu? teka teka.



hadiah??

disebabkan aku masih menganggur,
jadi tak mampu nak bagi hadiah mahal mahal.
sobs.

So, 3 pemenang pertama, aku akan review blog mereka.

buleh buat modal untuk update blog nanti. hik hik hik



ok, selamat mencuba =)





kata hati Lea: Masih takde mood nak menaip. T.T

Wednesday, November 30, 2011

.Gambar untuk hari rabu.


ni pr0jek jaman muda-muda dulu
0rg lain kalut buat pr0jek yang libatkan kimia, fizik, bi0 bagai
kit0rang main bina p0nd0k yang macam hampir nak r0boh.
tapi agak menderita nak gam lidi satu satu sampai jadi cenggitu taw taw. sobs.


c0mel x? c0mel x?


kalo hebat, teka mana satu aku?



c0mot kan aku dulu, patut takde orang nak ng0rat dulu.
err sekarang macam ada ler pulak kan >.<



Monday, November 28, 2011

.Bertukar wajah | Lagu best.


Ada ke yang datang jenguk blog aku siang tadi? ampun ampun. Aku memang sengaja meng-private-kan blog kejap gara-gara nak mekapkan beliau. Yelah, nak bukak baju itu ini, nak pakai itu ini, jadi haruslah di'private'kan beliau. mana buleh benarkan sesiapa datang skodeng, malu malu. keh keh keh.

Ok tak wajah baru blog aku? macam budak-budak? gurlish yang amat? jambu bebenor? err takpelah pendapat masing-masing. tapi aku nak taw satu je.

Blog aku sekarang berat tak?? *haa..jawab jawab.



Siang tadi, aku terharu. ada orang tujukan lagu untuk aku. hee.

Oh. ada eh lagu bomba. aku tak penah tahu ler pulak.

kalo lagu cikgu, polis tu tahulah la jugak.

siap dah buleh nyanyi walaupun lirik tunggang terbalik. >.<

eh jejom dengar lagu ni. comel weh.




hey hey aku ingin menjadi seorang ahli bomba

ingin memadam api sana sini

jangan biar api itu menyala

la la la la la la la la

hey ahli bomba hey hey ahli bomba



comel kan lagu ni. comel kan.

tak comel?

dah, kalo tak comel takyah dengar.



kalo yang dah biasa dengar tu, jangan cakap aku jakun pulak.

memang aku tak pernah dengar pun. sobs.








Sunday, November 27, 2011

.no tittle.

Assalamualaikum wbt & hai hai


Hari tu, aku dapat msg. Setelah agak lama, dia tak text aku.

sebab dah lama tak kontek, so aku dah delete no phone dia.

tapi masih hafal nombor dia. err.


nak reply tak nak, nak reply tak nak.

but then, tangan aku laju je duk tekan tekan butang henset.


msg sending


1 minit

3 minit


10 minit




2880 minit


no reply.


ok, dia msg untuk cakap HAI je ker?

atau msg aku terlalu pendek, sampai dia takde idea nak reply apa.

hurm.




Kata Hati Lea: .................................................

Friday, November 25, 2011

Penggemar laksa penang WAJIB bace ni.


Assalamualaikum wbt & hai hai

Menjawab pada soklan di entri lepas.

"Perlu ke berkawad separa bogel untuk ujian tu?"

-->Ekceli motifnya nak tengok sama ada ade kecacatan, patah pada anggota badan ke tak. Nak tengok sama ada, tangan atau kaki bengkok tak time berkawad. Kalo bengkok, kena reject terus lah. Dan ade budak tu, kena reject gara-gara allergic belakang badan. huhu. memang strict kan. Tu pun siap tanya 'ada pakai gigi palsu ker?'. Alhamdulillah, aku masih muda dan tak memerlukan gigi palsu lagi. hehehe.

ok, harap tak menjadi isu besar pasal mende ni. Err sori jugak, lupa nak explain dalam entri lepas. =.='


***********************************

Laksa penang ni nampak sedap.

Hari tu, borak-borak dengan Ahmad pasal laksa penang.

"Kalo awak nak beli laksa penang kat kedai kena hati-hati taw."

"Kenapa pulak?"

"Ada peniaga letak tisu dalam kuah laksa penang. Kawan saya yang bagitahu, dia pernah keje kat kedai laksa penang dulu"

"Hahhh? ish..kejam gile peniaga tu. Ada ke letak tisu dalam kuah laksa penang. Kot ye pun nak bagi kuah tu nampak pekat, letak la menda lain. Letak biskut ke, letak tepung jagung banyak banyak ke...bla bla"

Melenting gila gila aku bila dengar pasal ni. Yelah bagi aku, memang tak patut peniaga tu letak TISU dalam kuah. Agak-agak lah. Walaupun tisu tu mudah hadam, tapi agak-agaklah. Tisu bukan makanan!

Aku memang hangin sikit kalo peniaga terlalu pentingkan keuntungan. Bagi aku, seorang peniaga mestilah menjual produk yang terbaik untuk pembeli. Pembeli suka dan puas hati, hidup peniaga tu pun dapat berkat kan. Rezeki pun mungkin akan bertambah tambah tambah banyaknya.

ok, tarik nafas tarik nafas. cool cool.

Lepas kejadian borak-borak dengan Ahmad, aku pun berceritalah dengan ayah aku.

"Ayah, taw dok ada peniaga laksa penang letak tisu dalam kuahnya"

"A'ah taw" jawab ayah aku selamba.

"Ayah taw?"

"A'ah. Dia letak tisu dalam kuah nak kasi nampak kunun-kunun, isi ikan banyak."

"Ayah dok kabor pun" =.='

"Err lupa nok kabor. hehe"

Cehhh..patutlah ayah aku tak suka makan laksa penang. Rupanya sebab dah tau pasal ni. huhuhuhu.


SO, korang korang hati-hati kalo nak membeli laksa penang kat kedai. Kot-kot kuahnya dicampur dengan tisu. Lebih baek buat sendiri jela laksa penang tu kalo rasa nak makan tu..Kalo tak pandai jugak, g bodek bodek mak, atau goda goda bini suh masakkan. Kalo tak menjadi jugak, takyah makan la laksa penang tu.

Err tapi tak semua peniaga macam tu. Rasanya ramai je yang tak guna taktik kotor ni kan kan, peniaga sekalian? Tapi tulah, korang kena pandai pandai cari la ye.





kata hati Lea: gigih belajar wat laksa penang ni. 1st time buat kuah cair. Mungkin sebab aku tak letak tisu...ehh..tak letak isi ikan banyak banyak. Takpe, takpe usaha lagi.

Wednesday, November 23, 2011

Keajaiban telah berlaku.

Assalamualaikum wbt & hai hai

Kalo ada yang bace entri aku semalam semalam, mesti ada yang nak taw keputusan ujian aku tu kan. err ada ker? ah gasaklah. aku still nak cerita jugak, walaupun mungkin dah sedikit basi. Lagipun, aku dh pun isytiharkan keputusannya secara tak langsung kat fb aku semalam. hehe.

Semalam, dengan izin Allah swt, dengan usaha aku yang tidak mudah mengaku kalah, dengan sokongan & doa keluarga, rakan-rakan kosmate, pensyarah, junior dan rakan-rakan blogger sekalian. oh ye! dengan semangat abang abang dan kakak kakak bomba, akhirnya aku LULUS ujian fizikal & kecergasan penguasa bomba gred 41. Syukur sesangat. Terima kasih taw untuk kalian yang mendoakan aku. =)

Ikutkan semalam aku dah hampir nak give up. Tapi abang abang dan kakak kakak bomba kat sana sangat supportive! Berkerumum datang bagi semangat kat aku dan seorang lagi teman seperjuangan aku.

"Awak, jangan mudah mengaku kalah. Ingat, bukan senang nak dapat kerja sekarang. Ini peluang awak,"

"Tapi saya tak buleh nak buat"

"Awak jangan cakap tak buleh! Set dalam minda awak, awak boleh. InsyaAllah boleh!"

"ok, saya akan cuba lagi"

"haaa..macam tu. Ok! berusaha!"

Kesungguhan diorang buat aku terharu. Bomba bomba Kuala Terengganu memang awesome! dan hensem jugak. erk.?

Tapi aku baru je lepas 1st stage, ada satu lagi ujian sebelum dapat pergi interbiu. Sekiranya lulus interbiu, kena training lagi dalam 6 bulan kot. Lepas tu baru buleh dapat title Penguasa Bomba. Ahhh masih jauh lagi perjalanan aku.

Apa-apa pun, aku akan cuba buat yang terbaik untuk capai cita-cita aku --> Fire Investigator. Teruskan mendoakan aku taw taw.





kata hati Lea: Terharu. bila ramai yang sayang & sokong aku. dan lagi terharu bila Allah makbulkan doa aku. T.T



Monday, November 21, 2011

Pernah tak korang rasa....

Assalamualaikum wbt & hai hai


Pernah tak korang rasa.

esok korang ada test. tapi hari ni korang dah boleh agak keputusan test tu.

means korang leh agak, korang takkan dapat jawab test tu.

bukan sebab korang tak belajar, korang belajar tapi still tak faham dan tak dapat nak faham.

so, redha jela dengan test tu.

pernah rasa? pernah?


aku tak pernah rasa. tapi baru sekarang merasainya.

1st time aku rasa macam ni. zaman UPSR, PMR, SPM & unibersiti tak pernah rasa pun.

erm.

esok aku ade ujian kecergasan bomba, tapi aku dah leh agak aku akan fail. erm.

bukan aku tak pergi prektis. dah pergi banyak kali.

sampai abang abang bomba dah muak tengok aku kot.

tapi aku still xleh nak buat. =(


apa-apa pun, aku akan cuba buat yang terbaik esok.



"Ya Allah, permudahkan urusan hambaMu ini. Amin."








Kata Hati Lea: mengharap ada keajaiban berlaku esok.



Friday, November 18, 2011

Jumaat yang spontan!

Assalamualaikum wbt & hai hai


Seronok pulak rasanya, bila jarang update blog.

Sebabnya?

tiap kali aku jarang update blog, NUFFNANG makin galak bagi BE kat aku

suka! suka! suka!

cmni, tahun depan jela aku update blog. ngeh ngeh.



* oh ye! terima kasih kepada mereka yang sudi tekan Tabung Derma kat sebelah. =)
Tekan la lagi, tekan la lagi.





kata hati Lea: Lepas 22 november ni, aku akan kembali menggegarkan arena blog. *ayat takleh blah. phuiii..haha.


Wednesday, November 16, 2011

Wordless Wednesday #5 - DO & DONT


Assalamualaikum wbt & hai hai

tips ni sesuai untuk mereka yang bakal bergelar ibu & ayah

aku dah expert menda-menda camni. ngeh ngeh.



oh ye! Tukang Karut! plis fokus. ko kan bakal bergelar ayah. hihi.




kata hati Lea: paling nak tergelak part letak anak dalam akuarium. hahaha


Sunday, November 13, 2011

QUICK UPDATE - Presentation hari tu.

Assalamualaikum wbt & hai hai

Pasti ramai yang tertanya pasal presentation hari tu kan kan?

Ok, secara keseluruhan, ok dan alhamdulillah berjalan dengan lancar. Aku pun tak gugup bercakap depan diorang. Perasan neves hilang begitu saja bila aku berdiri depan diorang. Ni mungkin sebab doa-doa korang kot. hehe. Thanks taw. Sayang korang ketat-ketat.

Sebenarnya ada banyak cerita yang aku nak cerita di sebalik presentation tu. Tapi nantilah aku cerita. Sekarang ni aku super duper busy. Mungkin blog ini akan terabai buat seketika dan mungkin aku juga tidak dapat menziarah blog korang buat seketika. Maaf sesangat.

Aku sekarang sedang sibuk buat persiapan untuk DUA UJIAN yang sangat penting dalam masa terdekat ni. Dan yang pasti aku harus lakukan yang terbaik untuk kedua-duanya.


17hb - Ujian bertulis untuk Pegawai AntiDadah (KS41)
22hb - Ujian Fizikal, Pancaindera & Kecergasan untuk Penguasa Bomba (KB41)



Sekali lagi...doakan aku dapat buat yang terbaik untuk kedua-dua ujian ni ye.

Moga aku berjaya salah satu daripada tu, dah penat nak pegang title PENGANGGUR lelama. sobs.

Sori taw kalo tak balas kunjungan korang. Nanti lepas setel semua ni, aku terjah blog korang sampai lebam.




Kata Hati Lea: Siang kena fokus untuk test bomba, malam kena study pasal DADAH. Bersabarlah hati. Seminggu je. Chaiyok! Chaiyok!

Tuesday, November 8, 2011

"Dilarang Merokok", means tak dibenarkan merokok la kan. ke aku yang salah faham?

Assalamualaikum wbt & hai hai

Hampir 5 hari tak hapdate blog, rindu aku tak? Tak? Ok, pasni tunggu 5 tahun baru aku hapdate blog balik. keh keh keh. Sori ar, aku terlalu busy memasak daging sampai lupa nak hapdate blog. Yelah, daging kan mengambil masa yang agak lama untuk jadi lembut, so sepanjang masa tu aku kena duk tercongok depan periuk. errk buleh terima tak alasan ni??

Ahh sebut pasal daging ni, rasanya macam banyak je aku makan raya haji ari tu. Semua jenis masakan daging kat umah, aku try. Try pulak bukan seketul dua, tapi berketul ketul. Macam iklan apa ntah, try sekali rasa nak try lagi. err tapi, try la sangat kan? =.='

habes punah ranap, usaha diet + jogging 14 hari. Terpaksa tingkatkan usaha lagi. adeh.

oh ye, tadi aku naik bas dari kemaman ke KT, aku duduk di seat yang agak belakang. Dalam perjalanan tu aku perasan, ada asap berkepul-kepul di bahagian tangga. Korang agak asap apa? Yang pasti, ni bukan entri nak cerita pasal kebakaran di dalam bas. Aku pasti tu asap rokok. Yelah takkan pemandu bas tu nak pasang ubat nyamuk dalam bas pulak.

Melihat pada asap rokok tu, aku agak bengang jugak lah. Agak-agak ar weh nak merokok, dalam bas berair-cond kot. Aku agak musykil, apa pakcik tu tak nampak ke signboard 'DILARANG MEROKOK' kat depan die tu. Aku yang kat belakang pun buleh nampak, dia kat depan apatah lagi. Apa rabun dekat ke pakcik? Nasib baik aku duduk kat belakang, kalo aku duduk depan mahu je aku cakap kat pakcik tu.

"Err..pakcik. Signboard ni cakap apa ek? saya kurang jelas.." kasi ayat sindiran sikit.

atau mungkin

"Pakcik, sebenarnya saya ade benda nak cakap ni. Tak cakap rasa macam tak sedap. Nak cakap, rasa serba salah. Tapi rasanya baik saya berterus terang saja ye, pakcik. Erm sebenarnya, saya dah lama perhatikan pakcik ni. Pakcik taw tak kat sini tak dibenarkan merokok. Ha...tengok tu papan tanda. DILARANG MEROKOK. lagipun pakcik, merokok ni tak elok..bla bla, buleh sebab kanser bla bla bla..." ahhh buang masa aku nak bagi kuliah kat dia.

atau lagi kasar

"Pakcik! kan dah jelas-jelas kat papan tanda tu cakap "Dilarang Merokok", kenapa merokok jugak?" macam agak kasar je =.='

tapi kan, itu hanya imaginasi aku. Berani la pulak aku nak cakap camtu. Nanti kan alih-alih tadi, dia plan nak amek aku jadi menantu dia, terus kansel. Kan ke melepas aku. hahaha.

So, kepada perokok di luar sana tu. Tak salah pun kalo nak merokok, sebab duit korang yang beli rokok, mulut korang yang hisap rokok, bukan aku. Cuma SATU je, aku nak pesan. Kalo nak merokok tu pandai-pandailah cari port yang betul. Jangan lah nak merokok di tempat yang ade signboard 'Dilarang Merokok'. Kang orang ingat korang buta huruf pulak. Kang ade pakcik makcik plan nak amek korang jadi menantu, terus kansel, korang jugak yang melepas. Kalo aku pun, sah-sah dah reject korang. lalalalala~

haa..aku dah nasihat ni....tapi ikut korang la nak dengar ke tak..







kata hati lea: lelaki idaman aku - tidak merokok! syarat wajib.


Thursday, November 3, 2011

Spontaneous Thursday # 6

Assalamualaikum wbt & hai hai



aku suka tengok lelaki pakai tshirt putih berseluar jeans biru cerah.

Nampak suci, macho, kacak & segak.

ehem!



oh! manisnya die senyummm...

*pengsan kejap*







kata hati Lea: ekceli ngah takde idea nak update blog. huhuhu.



Tuesday, November 1, 2011

BOSAN? meh tengok movie best meh

Assalamualaikum wbt & hai hai

Malam ni aku nak tayangkan satu movie best ni. Jangan riso, movie ni takde unsur-unsur ganas, atau hantu hantu-baju putih. Takde aih...sesuai untuk tontonan umum. Perempuan mengandung, orang sakit jantung pun buleh kalo nak nengok. *peace*.

Jejom layan movie ni, eh tapi sebelum tu meh pakat usha posternya dulu. zasssss...!





ok, movie time......


ehem! ekceli ni adalah video yang aku buat masa praktikal kat maktab pdrm satu masa dulu

Korang toksah cari aku dalam video tu

sebab aku pengarah, kadang jadi cameraman

so, opkoslah takde aku dalam video tu. lalalalala~



info tambahan:

Kebiasaannya satu team CSI akan dianggotai oleh ketua kumpulan, tukang amek gambo, tukang lukis pelan tempat jenayah & pengumpul bahan bukti.

CSI Malaysia super duper cool =)

***Masa praktikal dulu, kitorang selalu ade mock crime scene investigation dan aku paling suka jadi tukang amek gambo (photographer). Sambil-sambil snap gambo bahan bukti, snap gambo aku sekali. ngeh3.



kata hati Lea: Rindu zaman praktikal dulu. Rindu nak tengok mayat mayat lagi.

Monday, October 31, 2011

haaaa...sempuuuutttttt..

Pagi tadi semangat bangun awal sebab dah janji dengan Ahmad nak pergi jogging di Bukit Besar Terengganu, belakang umah kakak aku. Eh takdelah belakang sangat, jauh ler jugak =.='

Biasanya ramai orang jogging kat situ pagi dan petang. Biasanya aku jogging kat trek jogging Batu Buruk. Tetiba pagi tadi rasa nak tukar selera.

Kalo sesiapa yang datang ke Kuala Terengganu dan perasan mende ni, haaa...kat situ la trek jogging Bukit Besar..ada jalan tar dari bawah bukit tu sampai lah ke pencawang tu.

Tengah tunggu Ahmad datang amek aku, hujan ler pulak. Tapi nasib baik, hujan yang kusangkakan sampai tengah hari tetapi akhirnya reda bila Ahmad sampai. ECehhh..ayat nak puitis je kan. hakhaktuih.

Sampai je dekat Bukit Besar tu, kitrang buat strecthing dulu kat area taman depan Bukit Besar tu. Haruslah buat warm up, kang tak pasal cramp kaki aku....Bila dah cukup buat strecthing, aku pun excited la nak jogging kat Bukit Besar tu. 1st time nak cuba menda baru, excited lebih sikit la kan..huhu.

1 minit jogging - semangat masih membara

3 minit jogging- semangat dah macam nak tinggal abu je.

6 minit jogging- terus hilang semangat.....dah tak larat jogging, jalan terus.

Penat wehhh..nak jogging atas bukit yang agak curam tu. adehhh..nampaknya stamina aku masih kurang =.='

"Ahmad, penat la..."

"Baru panjat sikit dah penat, macam perempuan je"

"Ish..dah memang saya perempuan..."


10 minit kemudian

"Tak larat la awak"

"Ish...kata nak jadi bomba, kena la kuat sikit. SIkit je lagi ni"

"Kalo training bomba cmni, mati saya kot."

"Alaa..rileks la..awak 1st time jogging panjat bukit kan. nanti dah biasa ok la"

**ni yang suka dengan Ahmad, sokmo bagi semangat kat aku. ^.^

Dan akhirnya selepas 20 minit, jogging-jalan-rehat-jalan, akhirnya aku sampai ke puncak!! yeay! sangat berpuas hati sebab pemandangan kat atas bukit ni sangat sangat cantek!!

haa..cantek kan. dari sini leh nampak Mydin Mall, Giant & Masjid Kristal. lawa weh.
Gambar sumber Google, aku tak bawak kamera tadi.

Nampak tak bukit tu? Tulah Bukit Besar
dan tadi aku berjaya sampai kat kaki menara pencawang tu!


Nasib baek Ahmad teman aku pagi tadi. Aku agak kalo aku jogging sorang2, mau tak sampai ke kaki bukit, aku dah turun balik. hahaha.


*ahmad - bukan nama sebenar, jurulatih tak terlatih aku. haha.


kata hati Lea: badan aku dah lenguh-lenguh, ada yang nak urutkan tak?