Saturday, January 22, 2011

Jangan mudah meletakkan hukuman, nanti diri sendiri yang terhukum!

Semalam ade Malam Kebudayaan India (MKI), tapi aku kurang berminat nak j0in. Sebabnya, satu kena bayar rm10 dan rasa segan je nak pergi. Yelah Minggu Penghayatan Islam (MPI) atau nama barunya FESKI taknak join, tapi MKI nak pergi menyibuk lak.. aish. Ekceli aku dh pergi last year, cukuplah sekali seumur hidup. At least bile kuar usm ni, orang tanya sal MKI, taw la jugak nak menjawabnya ye dak?

Semalam seyesly nasib aku tak termakan pujuk cik Nana, ajak aku teman die pergi MKI tu. Kalo tak membazir dowh rm10 tu. Kerna dalam pukul 8.30 malam, Wali msg aku memberitahu ade kes bunuh di Pasir Mas dan doctor akan membuat post-mortem pada pukul 10. Semalam ade dua kes- satu kes remaja mati lemas di Pantai Irama dan satu lagi kes bunuh.

Untuk kes mati lemas tue, tak buat post-mortem pun coz dah tahu punca kematian. Untuk kes ke2 tu yang best cikit. Menarik tapi menyeram coz mangsa adalah HIV +ve. Kena lebih berhati-hati. Dengar cerita mangsa dipukul oleh penduduk kampung gara-gara mencuri susu getah. Bayangkan lebih daripada 10 orang kampung terlibat dalam kes pukul-memukul ni. Kalo tengok pada mayat pun, memang sangat teruk. Banyak gile kecederaan. Dekat kepala, tangan, kaki, belakang. Suma ade lah. Bahagian dalaman pun ada. Tapi selepas dibedah siasat, punca kematian dikenal pasti kehilangan darah yang banyak dan kecederaan teruk di kepala.

Mereka yang terlibat dalam kes pukul-memukul ni dah pun ditangkap. Tulah suka suki je buat hukuman sendiri. Kot ye pun bengang dengan mangsa, report p0lis sudah. Tak payah nak kotorkan tangan, pukul orang. Kang dah tak pasal hampir satu kampung masuk lokap. Banyak kes macam ni terjadi sekarang ni. Orang awam terlalu mudah membuat hukuman sendiri, tak fikir implikasi akan datang. Kalo diikutkan hukaman seorang pencuri hanyalah penjara untuk beberapa tahun jer, takdelah sampai kena hukuman mati mandatori pun. Tapi mereka yang terlibat dalam kes pukul-memukul menyebabkan kematian ni, haaaaa...memang ade harapan nak dapat hukuman mati mandatori. Jadi, sebelum bertindak fikir dulu ye kawan.

Pesan akhir, daftar lah RAKAN COP, bantulah polis kurangkan jenayah~!

Dan jauhi jenayah atau aktiviti yang boleh menyumbat anda ke dalam penjara. Penjara adalah neraka dunia kowt. Sekali anda melangkah ke sana, gelap gelita dan suram la hidup anda lepas neh.


8 comments:

Nafardz said...

sbaek ko x ekot aku..
if x rugi je sbb kne g case.. hehee
after prasmian, nk mkn tu ade la zubair teman aku.. huhuhu
aku penah tolong MA suture mangsa pukul curi kabel..sbaek xmampus budak 2 org tu..
mase tu aku posting A&E last 2 weeks..
mse tu jugk ade kes xciden mati kat tmpt kjadian.. aku nk tgk mayat die, tp doctor buka dlm lori polis je..
xdpt tgok dr jauh..

lea said...

hehe. tu beza nursing n forensik

forensik tgk mayat.
nurse tgk orang sakit~ :P

..hizamirahim.. said...

setuju.
tapi bile dorang bertindak macam ni,
ada jugak positif die.
sbb kdg2 pencuri tu tak kisah siapa dia nak curi.
kdg2 nenek tua pon dorang kerjakan.
sbb tu kemungkinan besar orang ramai geram sgt kot.
XD

Nafardz said...

pandai ko kn.. hehe

Fatin Sakura said...

hehe...lea..takot r dengar...haha..
nasibla duk medikal jer hari2...jumpa hantu pon segan2 je..erk..hahaha...nauzubillah

mie said...

wah!!
risau plak gue..
ehheheee

Puan Capa said...

kalo akak disuruh pegi buat post mortem...mau pengsan dulu..huhu

chanz said...

betulbetulbetul!

http://hakimchanz.blogspot.com/2010/02/usah-begitu-mudah-menghukum.html

hehe~