Friday, February 25, 2011

Kak Minah tertinggal kapal terbang

8tetiba teringat cerita kak minah tertinggal kapal terbang. kisah ni aku terbaca dalam novel mana ntah. Lupa sudah!

cerita die cmni.....

Pada satu hari, Kak Minah sedang menunggu flight ke Australia. Sedang menunggu, tetiba perutnya buat hal pulak. Dia pun segera berlari mencari toilet untuk memuaskan hati si perut tu. (eh perut ade hati ker?). Setelah dirasakan perut dah mampu tersenyum, dia pun keluar dari toilet cepat-cepat riso kot2 tertinggal flight. Dan memang nasib dia malang kerna flight ke Australia baru je berlepas 2 minit yang lalu!

Kak Minah memang kecewa giler. Dah la dia nak jumpa buah hati pengarang jantung kat Australia, penat die mengikat perut selama 2 bulan gara-gara nak simpan duit nak beli tiket flight tu. Alih-alih terlepas flight macam tu jer disebabkan sakit perut! Memang dia memaki hamun segala bagai dan dia salahkan perutnya kerna buat hal hari tu.

Selepas tu, Kak Minah pun pulang lah ke rumah dengan hati yang berkecai. Untuk menyedapkan hati yang lara, dia pun bukak tv, mencari siaran yang menarik dengan harapan boleh buat dia lupakan kisah malangnya siang tadi. Dan tetiba....

"Sebuah kapal terbang dipercayai menuju ke Australia yang berlepas pada pukul 11 pagi tadi didapati terbabas dan mengakibatkan hampir 20 orang maut dan 35 orang cedera. Pemandu kapal terbang tersebut, Mohd Mansur Alias, 32 dipercayai tidak mampu mengawal keseimbangan kapal terbang itu disebabkan angin yang bertiup terlalu kencang................"

Kak Minah tergamam mendengar berita itu. Rasa kecewa tertinggal flight tadi terbang, hilang terus. Saat itu, dia berasa sangat bersyukur. Jikalau dia menaiki kapal terbang tu, mungkin nyawanya melayang pada hari ini dan selamanya dia tidak boleh berjumpa buah hatinya di Australia tu. Sungguh dia berasa sangat bersyukur! Mungkin itu hikmah disebalik nasib malang tertinggal flight siang tadi.


so, moral of the story:

-Setiap apa yang berlaku pada diri kita, pasti ada hikmah di sebaliknya. Sebab Allah tahu apa yang terbaik buat kita.
-Always think positive and no need to regret for what we have done before.

Well, we can't predict our future right?

13 comments:

echah mashuri said...

betul22...setiap perkar ade hikmahnyaa..tp vouge ah kak minah neh.nak kemana dia tuh.ehheeh.nasib baik xjadik;p

Cahyahana said...

btul tu,stiap yg berlaku tu mesti ada hikmahnya,kadang benda ni musibah drpd kesilapan manusia sndiri@_@follow u,<

Puan Capa said...

tp kadang2 kita tak tgk pon apa hikmah disebalik setiap kejadian kan?

lea said...

echah: kak minah nak g date ngan bf die..hehe

cahaya:betul2. thanks!!

lea said...

kak capa: a'ah..sebab terlalu memikirkan nasib 'malang' tu...

kau kesah ke?? said...

apa-aap pun boleh jadi so keep on bersabar.

aLieF si Muncung ManiS said...

lea,,betul tu..alief pun pernah gak sekali trtinggal flight nak balik sarawak time hari raya..adoi..sedih doh tak dpt beraya dgn keluarga..tapi,hikmah yg alief dpt,alief dpt jalan2 melaka..peace..

lea said...

sedihnya tertinggal flight tyme nak balik raya...

Edy Zaidi said...

betul tu..kene banyakkan bersabar

liyana said...

betul2, setiap yg berlaku tu ade hikmah nye. cuma kite je yg x nampak.. :)

Raji berkata said...

owh
inilah apa yg orang kata
ada hikmah disebaliknya ;D

chanz said...

ppl needs time.

btw i know. for me, hikmah dia..i got to learn about dietetics. learning about food. duk kat kelantan. things that I never care much. hah ha ha

lea said...

for me,
i learnt more about human body
lagi best kot dpt belajar pasal human body dr robot or machine body....

nasib baik x amek engine