Tuesday, March 1, 2011

Berahi Keropok Lekor


Haa haaa haaa....
jangan fikir bukan-bukan bila bace tajuk entri kat atas
berahi kat sini bermaksud suka, like, uhibbu
(cukuplah translate dlm 3 bahasa saja)
dan ekceli itu adalah loghat org Ganu n kelate..

seyesly, aku memang hantu kerepok lekor
kalo boleh, tiap hari aku nak makan mende tu
mungkin sebab sejak kecik aku selalu makan kot
biasalah terengganu kan femes dgn makanan tu

tapi kat terengganu pelbagai jenis keropok ade
keropok selipar or keping - kerepok ni nipis dan ranggup jer. (yg ni paling suka)
keropok celup tepung
keropok kepala - lebih kurang keropok lekor
yg speselnya keropok kat terengganu adalah sos nya
sos nya memang sedap, pekat dan cukup semua rasa
kat tempat lain memang xleh nak challenge yang terengganu punyer

gambar dicuri dgn bantuan pak cik Google

tapi sekarang tepaksa kurangkan makan keropok lekor
keropok lekor kan berminyak dan opkos kalori pun tinggi
diet diet diet!


sebut pasal keropok ni teringat cerita adik aku,

"mu taw, kecian kawan mat, Faiz"

"bakpe ngan die?"

"Mak die jual keropok, pastu kawan-kawan mat kalo jumpa Faiz mesti akan nyanyi lagu Keropok Moni dengan buat gaya lagi"

At first aku gelak jugak, yelah bila teringat lagu keropok Moni tu.
Kelakar kot. hahaha.
But then rasa kesian pulak kat Faiz tu. Mesti die malu.
Dasar budak-budak memang suka betul nak ejek-ejek orang coz nama ayah, pekerjaan mak bapak, takpun nama diorang sendiri.

korang pun mesti pernah terlibat dgn budaya tak sehat ni masa kecik-kecik dulu kan
tak kisah la sama ada anda mangsa atau tukang ejek kan kan?
baik mengaku cepat! hahaha




23 comments:

man yusoef said...

tajuk menakutkan...haha...tapi skrg susah nak dpt kopok lekor yg bnyk isi ikan...biasa tertipu dgn tepung..haha

lea said...

kat terengganu masih ok la...
meh dtg terengganu :)

Berto said...

aku suka keropok yg nipis tu, yg jenis tebal ni x berapa berkenan sikit

lea said...

samalah..aku pun suka yg nipis dan garing..sedap kan kan

Puan Capa said...

saya diejek..sian saya..saya mangsa..haha

lea said...

yela tu...
ntah-ntah kak capa yg suka ejek org..
dh taw dah :P

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

saya folo blog ini dan menjadi follower yg ke 300..

sedapnya keropok lekor tue..nak cikit heheheee

lea said...

thanks...
amek la...tp picture jela :P

Qaseh dalia adelia said...

oloh lah semalam baru makan kpok lekor sedap sengoti haha

Liquid said...

cik lea pon samekan suke wat aktiviti yg x sehat tu mase kecik2 dlu eheh

cik ciput said...

mak aihh tajukk..seram je tdi msa nak bca..haha.

**saya suka keropok lekor terengganu, tpi x suka keropok moni..haah

Edy Zaidi said...

dah lama tak makan keropok lekor...kat KL susah nak dapat kopok lekor yg betul2 sedap

lea said...

qaseh: memangs sedap senggoti..

incek liquid: uissshhh saya budak baik taw

lea said...

cik ciput: seram eh? mesti fikir mende len ni..hahaha

kopok moni best per...

eddy: a'ah..kat kl x sebest kopok ganu

Din_diet said...

keropok.kalau biasa kelate pny lagi banyak tepung kanji kalau banding ngan ganu punya. ganu punya lagi banyak ikan kan?

btw, tahniah.entri kat blog ko ni dalam masa 2 bulan ni dah lebih separuh drpd jumlah entri tahun lepas.teruskan usaha anda!

HEROICzero said...

HAHA kejam kejam kejam.

kawan lama aku, nama bapak dia moni.

ah sudah lama tak ketemu beliau. lost contact.

kalau jumpa, siap~!!!!!

Eazy Izzuddin said...

aduhh
sedapnya...
pos sini 1
xD

Umie said...

hihi..tetiba akak teringat anak buah asben akak yg duk terengganu..dia cakap "ibu mmg berahi kepok sira nih".. isk3x, cam comel je bdk kecik kecek ganu..hihi

KELI OH KELI said...

keropok lekor oh keropok lekor...teringat dulu..saya juga menjual keropok lekor...oh kenangan yang best!

iKaN kELi HaSiL dARiPaDA BaHaN KiTar SemULa

mr.syazwan said...

kopok yg leper2 sikit tu org panggil

kopok lekor gak kan??

tu pun sedap gak

hehe

liyana said...

pos la kopok lekor ganu kat sini sket. oh!

dulu kecik2, budak2 sek ren suke ejek (mad arip lissukun) huwaa krg ajar siot, mentang2 nama bapak den mohd ariff. adoi

Raji berkata said...

huhu tapi ak suka tepung byk lgi
mcm ranggup jer xD

Zaza said...

terliur giler ngan keropok lekor tu!!