Saturday, April 30, 2011

Ayah aku tak bagi mitak kerja jauh-jauh...huuu

"Ayah, noya nak mintak kerja kat Kl eh. Kerja sementara jer"

"Hmmm..kat terengganu takde ker?

"Ala kejap je pun ayah, 6 bulan je"

"6 bulan pun lama jugak. Kat Terengganu takde ker?"

"Ala..nak try mitak je dulu, taktahu la dapat ke tak. Boleh eh ayah"

"Hmmmm...KL jauh jugak, nanti susah lah nak balik umah"

"Ala..takpelah noya try dulu eh eh"

"Hmmmmm"

**********************************************

Alahai ayah aku neh.
Nampaknya die memang taknak bagi aku duduk jauh-jauh dah.
Risau benor kalo-kalo aku jarang balik umah nanti
Yelah, time belajar dulu, aku memang jarang balik umah.
Tu lah gatal sangat, mitak jauh-jauh
memang susah la nak balik umah
huhu

Tapi nak buat camne, aku memang suka merantau.

Teringat masa aku dapat tawaran matrik dulu

"AYah..noya dapat matrik johor"

"Johor? Kat Kuantan kan ada, kenapa tak mitak kuantan jerk?"

"Mana noya tahu, dah dapat Johor. Noya mitak jugak Pahang, tapi tak dapat"

"ohhhhh"

Memang la aku mitak Matrik Pahang, tapi 3rd choice. Opkos la akan dapat 1st choice, KMJ. Aku memang malas nak masuk Matrik Pahang dulu, coz dah bosan 2 tahun belajar kat Pahang. Dah la sekolah aku tercerup sekali, penghujung Pahang lak tuh, Kuala Lipis.

************************************

Tapi soal kerja neh, ntah lah. Rasanya aku akan try mitak je seluruh Malaysia. Susahlah kalo nak fokus pada area tertentu jer kan kan?


Ayah! Sila bagi izin kat saya!...huhu

37 comments:

Anisa Hang Tuah said...

johor sangat best

apik pehe said...

ayah noya nk jaga noya tu..huhu..noya dah kawin baru la dia x risau..hehe

Liquid said...

cute jek nama manja noya tuh hehehehe

Rozami said...

janji selalu balik ker
mcm tu

lea said...

anis: sgt best kan kan

apik: mungkin la kot

lea said...

incik liquid: well, mcm tuan die la kan..hua3

rozami: tapi rasanya memang harus balik selalu la

IxoR@ said...

org tua risaunya memang begitu...

lagi2 awak tu pompuan kan....

;)

Amoi said...

biasalah lah. ayah memang macam tu

sentiasa risau dengan anak sendiri walaupun anak dia dah besar

Nafardz said...

awakk, pasni jage diri elok2 ye..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
pesan kat ayah gua sokong dia

putra87­™ said...

biasala lea.. dh blja duk merantau kn... family msti nk kta kje dkat lak.. :D

Ezay Hadry said...

hehe cakap kat ayah kat ganu mane ade keje best2...hehe rakyat ganu banyok merantau kan..
ayah noya bimbang la tuh..

Hafzan Sarah said...

mugkin NOYA patut ikut cakap ayah..hehe..ayah risau tu..asyik duk jauh jekk.
nt bila NOYA dah kawin lg la jauh..hekhekhek

DuniakuAbstrak said...

pergilah merantau nak..

Fatin Athirah said...

Comelnya bhsa diri noya..huhu
Rezeki ada kat mana2 lea, mintak dulu.dah dapat bbru decide.mesti abah bg punya.nnti kawen xkn abah nak soh dok skali gak kot.dah 23 tahun dh nih!hehe

lea said...

aish..apsal sum sokong my dad ni

hahaha..

yelah2...cari keje dekat2..tapi dlm masa sama mitak keje jauh jugak
kalo dpt, nasib la kan....

xkan ayah nak halang lak kan kan

lea said...

HS: perlu ke di-caps-lock-kan nama manja ai tuh? haha


nana: u t0o..jaga diri elok2

apik pehe said...

hehe..kena cepat cari pakwe..pastu kawen terus...

lea said...

hoho...apa kaitan pulak
kena keje la...
aish!

qasehraihan said...

ayah mana xrisau..
tp kalau awk dh kawen mesti dia xrisau awk nk keje mana pun..hehe

so kena kawen cpt2 ar..hakhak

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/05/gores-dan-menang.html

ama said...

restu ayah penting juga tu. heh

azi nur said...

jgn lupe mak ayah nanti..:)

Fatin Sakura said...

Sebab tu Sakura x pernah kuar dari KElantan kot..uhuhu..~_~

lea said...

owh..kite sama kes eh?
hehehe

Miss Silent said...

lea.. sy dah 23 tahun dan ayah masih tidak membenarkan saya keluar dari daerah rumah saya..hahaha.. enjoy je. apa2 pun restu itu lagi perlu kan.. pujuk lagi..

Nesa Wazir said...

alahai lea. same la kes nye ngan mak n ayah nesa. dorang bukan bagi nesa gi practical jauh2. yg dekat jugak yg di suruh..mse nk gi student exchange ari tu pon x dapat sbb mak x bg gi jauh2 =="

mr.syazwan said...

sepanjang waktu belajar wan dulu

x nah jauh dr keluarga paling jauh pun matrix seremban

haha

alhamdulilah

lagi dekat lagi terjamin dan beruntung kot

hehe

Din_diet said...

Mintak semua..kalau dapat yg dekat dgn rumah lg bagus.sejuk hati ayah Noya.hehe

mykhalis said...

ayah mana nak tengok anak dara dia jauh2,,hehe,,kalau boleh biar depan mata

Bigdaddyz said...

takut nanti dilarikan ke lombok!

Cik Ina minat Do do Cheng said...

kalau makcik tak kasi, tiap minggu nak tengok muka anak.windu. ayah rindu tu kalau lea jauh.

Umie said...

anak bapak...hehehe

kau kesah ke?? said...

lagi dekat ngan rumah lagi bagus. sebab sekarang ni macam-macam hal. tapi kalo rezeki dah dapat jauh nak buat camne kan?

Wafiy Suzly said...

akan pergi kmj nanti, hehe

Wafiy Suzly said...

akan pergi kmj nanti, hehe

Hafzan Sarah said...

kiut tau nama tu..hhehe

FurBall said...

dah ko asik duk jauh jew..dah lah nak kahwin nnt..kan susah kalu ko terpilih bf yang duk jauh..kena wat makan2 kat tempat laki tuh dan tempat ko..kalu wat sekali jew kan senang kalu tmpat sama..ahaks.