Tuesday, April 12, 2011

Ini bukan cita-cita dah tapi target aku!

"Tinggi saya cukup tak jadi bomba"

tanpa bagi salam, aku tanya soklan camtu kat pegawai bomba ketika kat makmal siasatan kebakaran, KT ari tuh. kawan-kawan aku duk tergelak-gelak dah bila aku tanya camtu.

"lea...ko ni...hahaha"

ahh..lantak lah, aku taktahu nak panggil die apa. Tuan? ENcik? Pakcik? Abang? Hoho...

"Er...rasanya cukup. Perempuan rendah sikit"
katanya sambil usha-usha ketinggian aku.

Yes!! ketinggian -LULUS kot...

"err...kalo pakai spek, takpe kan? nanti saya pakai kontek lens"

"Takpe rasanya, coz syarat nak jadi bomba memang longgar sikit"

" err..then physical test-nya nanti, kena lari-lari kan?"

"eh..xdelah..yang tu untuk army, polis...kalo bomba..kena angkat berat...kalo perempuan..45 kg sampai paras perut rasanya lah"

gulp! gile ah...aku nak angkat tong gas 15kg pun tak larat, apatah lagi nak angkat beban 45 kg....

"pastu kena angkat tangga, naik tangga...cmtu lah..tapi takde lah lari-lari"

"owh yeke? ok2"

"die ni semangat nak masuk bomba" -tertibe encik wan menyampuk

"owh baguslahh..."
kata pegawai bomba tu sambil tersengih kat aku..

"tapi kan, kalo awak masuk bomba, femes lah awak. Jadi rebutan coz perempuan berapa kerat jerk" - sampuk en wan lagi.

hahahaha..aku dh taw dh part neh, coz dulu masa aku pergi praktikal untuk kelas Fire Investigation dulu, aku ade nampak bomba-bomba tengah training....dan dalam banyak-banyak orang tuh. Gurl hanya seorang jerk.!

******************************

Ye! sekarang saya rasa berminat nak jadi bomba. SPA pun letak pegawai bomba sebagai pilihan pertama. NI sume kerna encik Wan lah. Target aku before ni, nak join jabatan kimia (JKM). Die cakap jadi pegawai sains kat JKM tak best! asyik ngadap mesin jer, then susah nak naik pangkat. Terus aku tukar target asal aku. Tambahan pulak, kalo bomba, cepat je naik pangkatnya...cepat naik pangkat..gaji opkos akan makin tinggi kan kan? $$$$$$$$$$. okeyh! harus jadik mata duitan...

Selepas fikir masak-masak, ok jugak kalo aku try apply bomba. Kerja bomba cam best jerk. boleh keluar ke tempat kebakaran....takdelah terperap kat dalam makmal jerk. Dan mungkin aku akan bertukar menjadi Dayang Senandung...owh! Tapi encik Wan cakap, kalo perempuan biasanya lebih kepada kerja makmal, xdelah selalu g fire scene.

owh ye, lupa nak gtaw. Aku nak apply bomba, bukan berharap nak kerja g sembur-sembur air kat tempat kebakaran tuh. Up sikit la...kenalah sesuai dgn bidang forensik yang aku duk belajar 4 tahun neh....saya nak jadi Pegawai Penyiasat Kebakaran...

Pegawai Penyiasatan Kebakaran- Lea Isnawi...wah! cam best je bunyinya kan kan?

btw, wish aku semoga berjaya ye! kena angkat 45kg pun, 45kg la...janji aku leh masuk bomba. Tapi nampaknya lepas ni kena berusaha keras lah. Dah xleh nak ngelat-ngelat taknak angkat tong gas 15kg tu lagi...



p/s: abang-abang bomba hensem-hensem kan? body dah la tough tapi mungkin gelap sikit la...takpe-takpe hitam tu lambang kejantanan! ahakS!


19 comments:

MiR said...

hahaha...
aku nak gelak kuat2 :P

lea said...

apa yg lawaknya? aish

Wafiy Suzly said...

gi gim la lea :D

EIPUL said...

haha semoga ko jadik pegawai bomba yang berjaya


first time aku dengar ada orang yg betul2 semangat nak jadik pegawai bomba, kekekeke

qasehraihan said...

wakakaka...nape nk jd bomba????
ni salu tgk katun 'fireman sam' la ni..hakhak

lea said...

wafiy: plan cmtu gak~

epul: hahahaha.....kena cari kelainan, baru kurang saingannya...

lea said...

qaseh: x pernah layan pun citer tuh

eidabelladonna said...

wah k.lea..tabik spring la..hehe
dayah ade kwn bomba..hensem!!
nak kenal x? nak kenal x? :p

lea said...

x abes2 ngan kawan bomba die
xnak la...kak lea bukan nak pegawai bomba
tapi nak jadi pegawai bomba....

Liquid said...

incek liquid pas spm dulu SPA de panggil utk bomba, p la tapi x larat woo nak angkat beban tu. pompuan eala 45kg smpi perut, laki kene 58kg angkat sampat lepas bahu. dah cam malik noor dah. incek liquid mase tu kurus jek 60kg jek berat mana larat nyah nak angkat berat tu. lepas paras dada jek heh. pastu pulang la ngan hati yg kuciwa uhu

chanz said...

kalo takde kebakaran ko tak keje ar? aaa....

lea said...

incek liqud: owh yeke? aishhh...rasanya sy pun cm x mampu jerkkk....tapi harus berusaha...nak jadi bomba jugak! hehe

chanz: tak lerr kot~

Qaseh dalia adelia said...

uih budak ni nak jadi bomba biar betik keke..kalau qaseh mesti kene reject awal2..gud luck dear

shaerin said...

huiyo . cayalah cita2 .
anyway , all the besh .
xde yg mustahil kan ?

lea said...

qaseh: tak caya eh? hehe
thanks ye qaseh :)

lea said...

shaerin: betul2..tiada yg mustahil
kalo lelaki boleh, perempuan pun harus boleh

FurBall said...

ahahaha..ko kena g gy,m start hari nih lea!!!

DuniakuAbstrak said...

kau larat ke masuk bomba? member aku yang taff pun fail ujian kecergasan

liyana said...

alamak nt terbakor la.. =P