Wednesday, May 25, 2011

Lidahku dah Ternoda...

Lama saya tak update blog kan?he...

Ekceli aku malas nak update blog
Duduk di rumah, jadi penggangur tiada apa yang menarik untuk dikongsi
Balik rumah je terus aku dapat title suri rumah sepenuh masa
Semua kerja menguruskan rumah di tangan aku
Memasak, mengemas rumah, membasuh kain, angkat kain, lipat kain..ahh semuanya la
Tapi kadang-kadang mengelat jugak

“ayah masak eh malam ni, ayah masak lagi sedap”

Tapi kan bila aku jarang balik umah ni, ayah aku macam tak percaya kehebatan anak dara die ni

“macam mana masak sayur tumis tadi? Letak bawang tak? Udang kering? Lada hitam?”

“Letak la ayah. Dah letak semua dah”

Aish....sayur tumis je pun, tu pun nak ragui kehebatan aku di dapur
Kalo kari ikan ke, masak rendang ke, nak ragui tu logik la jugak
Memang la aku was-was sikit coz dah lama tak masak
Tapi kalo masak pun, still akan jadi kari ikan la bukan tomyam

Sejak akhir-akhir ni jugak keluarga aku selalu mengadu masakan aku

“Ni nape manis sangat ayam masak merah ?”

“Mana ada manis ayah. Ok dh ni. Masam masam manis”

“A’ah manis la” sebuk pulak adik aku nak menyampuk cakap orang-orang tua.

“EH ok dah ni” berulang kali aku test rasa ayam masak merah tu. Takdelah manis sangat. Cukup rasa dah. 

“Haaa..tulah duk Kelantan lama sangat, masak pun dh manis”


Erkkk??

Inikah hasil selepas hampir 4 tahun duduk Kelantan...

huhuhu.....

21 comments:

fairuz said...

org kelantan mmg suke manis2. hohoo

Anisa Hang Tuah said...

heeee.masakkan utk nis
:P

cik Lea said...

nak tomyam manis? haha

Ainur Naseeha Roslan said...

kak lea..ckp je..org manis masak ape pun manis..hehe..=P

Fatin Sakura said...

lea, habeh la pasni...ape2 je manis...check blood sugar capillary cepat! hahaha

cik Lea said...

ainur: orang tengah darah manis, masak apa pun manis eh..hahaha

fatin: hoho..skrg dh start kurangkan gula dh...saya sayang kaki saya! ngeh3

Aimi dan Pakcik Hashim said...

haha
bapak ko cerewet makan ya

Liquid said...

kalo incek liquid yg masak tu musti akan jawab..


sbb tukang masak dia pon manis...


agagagagaga.

HEROICzero said...

hue3x. tapi betul lah. masakan kelantan, semua nak manis. =D

Edy Zaidi said...

haha...kurangkan manis dalam masakan...kasi pedas kaw2 baru ada ummppphhh!!

Naji said...

Lucu saya baca entry awak kali ni...anyways selamat menjalani latihan amali sains rumahtangga ek!

DuniakuAbstrak said...

hahaha mula-mula aku pun macam pelik bila makan masakan kelantan, sekarang da boleh la accepr sikit

fiezah91 said...

haha.. awl2 dah prektis jd isteri mithali ni.kehkehkeh :P

cik Lea said...

aimi: agaklah...haha

incek liquid: ala, kalo incek liquid yg masak mesti masam, sebab orgnya masam kan kan? :P

cik Lea said...

heor n edy: yeah! harus kurangkan manis..haha

dr naji: hehe..gracias!

cik Lea said...

DA: yg xleh blah tomyam pedas tapi tetap ada manis....rosak makanan feveret wa..

fiezah: dr awal kena praktis..hua3

Naddia said...

kelantan ade stok gula yg berlebihan kot..hehe

Nem0 o0h Nem0 said...

Kelantan dan manis mmg tkleh di pisahkan..hihi

Raji and Yeen said...

hahahah kau pakai gula ker weh masak? xD

aLieF si Muncung ManiS said...

hahahaha...entah2 kalau alief sampai rumah nnti,lidah ni dah tak biasa makan masakan kampung..sbb terbiasa makan makanan manis kat kelantan..semoga kak lea menjadi tukang masak yg bagus..hehehe..kalau alief jadi adik kak lea,,alief pun akan kenakan kak lea..hehehehe

cik Lea said...

opwh then
nasib baik alief bukan adik saya

haha