Thursday, August 18, 2011

Konfius nak bahasakan diri apa

Ni kisah masa mula-mula aku masuk matrikulasi.


aku letak nombor, takut korang tak faham pulak
ampun tulisan kecik, dah siap edit baru perasan =.='

Pernah tak korang alami masalah macam tajuk kat atas tuh. Konfius nak bahasakan diri apa? Nak guna saya? aku? kita? orang? ai? atau guna nama je.?

Aku kadang-kadang pun konfius nak bahasakan diri apa bila 1st time jumpa orang. Kalo berjumpa pakcik makcik ataw orang lebih tua..biasanya aku akan guna saya, takpun guna nama aku je. Tapi kalo berjumpa dengan orang yang lebih kurang umur dengan aku ni, ni yang problem sikit. Tambah-tambah kalo orang tu nampak macam alim, sopan dan lemah lembut macam tu. Nak guna saya macam formal, nak guna nama, macam gedik, nak guna aku lak..macam ganas la..aish...

Macam dalam dunia blog ni jugak, kalo aku nak g komen blog orang, kadang-kadang aku konfius nak guna apa. Bila nampak blogger tu macam sopan plus lemah lembut, buat aku segan nak bahasakan aku-ko. Tapi kalo dengan lelaki biasanya aku maen belasah je guna aku-ko. Nak guna saya-awak, nanti ingat aku nak ngorat lak..har3.

Tapi pada pendapat aku, penggunaan kata ganti diri dalam blog tidaklah mencerminkan diri sebenar si blogger. Mungkin kat blog guna gua-lu, nampak ganas. Tapi depan-depan..mak aih sopan gila. betul ker?



p/s: tapi kan aku geli sikit bila blogger lelaki guna nama dalam penulisannya. Mamat nak citer ni, tadi kan mamat, bla bla.. uish manja semacam je...erkk..ampun. *cabut lari siap-siap*

39 comments:

fndrocka said...

Most likely aku akan guna aku.kalau dgn org yg lebih tua..kalau aku segan..aku takkan guna aku atau saya atau nama..tpi aku akan elak guna kata ganti diri.boleh je kalau pandai main ayat..tpi sampai bila nak elak ye tak..hah

Iffah Afeefah said...

aku akan gne aku kau jugak

dlm blog rase sebe salah je

erk jiran aku

bahasekan nme..even die laki

tp tak mnje pon..da terbiasa kot

SoLy SoLicious said...

sy lebih selesa "sy" tuk fes time..... bila "aku bila dh mesra ..

Far8 budak baik said...

kita sama lahhh..
klo aku first time masuk blog
org..mmg akan guna akukau..
pas dah tahu dy kakak ke..
makcik ke..
baru ar tuka..
hahahahaha

MissViVio said...

hahaha....kwn2 sya mang mostly alim2..tp sya je yg bahasakan diri aku ang..sbb asa rpat bla bahasakan dri cmtu. :D

Cik Bell said...

sama la dulu..kompius nak guna nama apa..sbb taw nanti kita akan jadi rapat..so baik gna aku ko je..rasa mcm rapat dan tak payah nak cover2 dh..huhu..

Atiqah Wadiah said...

1st2 jmpe sy-awk..klu dh lama,guna ak-ko jerk..tp pelik tau akk..sy ngn dak2 usmkk smpy skrg guna sy-awk..tp ngn pompuan lah..suit x ktorg???hik3..=p

missSenget said...

macam aku laa..


aku sopan sebenarnya...hahahahha

ILA HonEyBuNNy said...

aahh konfius jugak..tapi ila suka guna nama sndri...tak tahu kenapa...ehhe

kalau dgn laki..mmg aku ko la..lau org alim skit....sy awk kot..ehheheh

syrupmasin said...

err..kalu laki ta de masalah kot :D

Umie Artoqiemie said...

pondan ar lelaki camtu .. saya kite kan kie kan.. dayum!

Luqeem™ said...

ckap kat ppuan gna sy..klu laki guna aku..haha

sopan sikit..

putra87­™ said...

mamat kan.. suke gne mamat ckp cmni.. ahaksss... amcm lea?? abg ckp cmni ok x?? hahahaha.... Just kiddin

syafiqakarim said...

haha tgk keadaan.dgn roomate
kwn2 class biasa guna nama-kita
haha.kdg i-u kdg kita-awak.
haha

Diana @ bilakukatacinta said...

betol tu...sis pon takut tersalah meembahasakn org...mau org marah..

pepon u can call me kakD...

aimi adilah said...

ahhahah.... lau laki g2 ank manje name ny :)

bunbun said...

ahahh, samelah. salu xtaw nak guna apa. tapi salu jugak macam tu, tersasar guna kau aku je hahahaha. sebb rasa macam tu lagi mesra ^____^

chiLleD...!! said...

samalah..konfius jugak..tapi kdg2 main taram jer gna 'saya' sebab senang..xde lah nanti org nk fikir kasar atau pape..hehe

tp ngn housemate dulu smpai skrg guna saya awak..cm best lak..rasa rapt n santai..hehe

Puteri said...

bergantung pada keadaan.. tempat.. orang org yg terlibat

i am S!L4H.. said...

btol. ade mslh kat sini jgk.
semue kata ganti name dah gune. yg paling best gua lu. hahahahaha

eh2 laki gune name kat blog? ade yg sesuai jeh. hakhak

H.J said...

HJ ke yang leaw rasa geli tu..HJ minta maaf yer..hak3

Lea IsNaw! said...

euwww..geli gelimat kot.

hahaha

dill said...

hai. saye dilla. awak nama apa eh? samat berkenalan.

>.<

dill.

Qaseh dalia adelia said...

hahaha kelakar bace komen h.j ..
emm lau qaseh lak qaseh lah hihihi ..xpelah syg bahasakan apa2 pun jnji kita selesa...

Tukang Karut said...

hai... kite tukang karut... kite dah lama berkenan dengan awak... kite suke.... eiiii... geli!

op anaz said...

Guna apa2 pon..same jek.jangan mencarut dah..hehe

op anaz said...

Guna apa2 pon..same jek.jangan mencarut dah..hehe

op anaz said...

Guna apa2 pon..same jek.jangan mencarut dah..hehe

budakijaupendek said...

betul tak semestinya mencerminkan diri blogger tu mcm mne

qamarguyz said...

"awak..o0h awak..kita s0pan tak? kita saja singgah sini, nak jeling-jeling entry awak.."

ahaaks! jangan muntah ijau pulak yer tuan rumah..sj nak berbudi bahasa di sini..bukan nak ngorat taw! ;0

fiq. said...

lea, betul lah,, sebab 1st tyme tak tahu hati budi org macam ne,..let say first tyme kita saya -awak, lepas beberapa bulan bila recall balik ngn kawan kite dan masa tu kita dah bahasa kan diri ngn dia aku-ko, mesti dia cakap "kau gile skema jambu dulu panggi saya-awak,,"hahhaa

My Name is Mar said...

Ha-ha-ha...
Comel pe lelaki guna nama..
Mar pun kengkdg guna gak..
ha-ha-ha:D

tiefazatie said...

hhihi..ifa mmg bese dh bahasakan diri ifa nie..adeh..xtau la nape..bkn manja ok..haha

My MiRa said...

huhuhu


mira datang sini ya...

Wanie said...

hahaha..nampak je tulisan tu..wanie suke gune 'aku' dalam entry..kadang2 mmg konfius gak nak gune ape..kui3..ni panggil lea xpe ke?klu nak gune aku ko lagi best, mesra gitu :D

Bidadari Syurga said...

kalau ikutkan akak memang jarang gunakan perkataan aku kau... sebab environtment keluarga lain... biasanya kami guna awak orang kamu aja... tapi bila dalam blog... guna kata awak tu rasa mcm tak sesuai. takut org salah faham kemesraan kita...

HEROICzero said...

hehe , tak rasa pun . lebih selesa guna aku-kau .

kadang2 aku-kau , lebih mesra , dan terasa dekat . sebenar nya .


=)

muhamad hanif said...

"aku", "kau" dah ok kot aku rasa,

even nampak mcm kasar tapi tulah realiti kita selalunya =)

ir yien 9897 said...

eh2 alamak yien golongan gedik..
coz yien dah biasa guna panggilan nama even baru kenal :)