Saturday, August 6, 2011

Makanan feveret untuk berbuka berubah ikut tempat


Aku agak masing-masing mesti punyai makanan feveret untuk berbuka kan kan
Ada yang suka makan murtabak, roti john, kueh onde-onde

Terus terang, aku takdelah specific pada satu makanan feveret je
Sebab makanan feveret time berbuka aku sentiasa berubah ikut tempat aku berpuasa masa tu...

zaman kanak-kanak, aku suka mak aku masak bihun sup
mesti bermangkuk-mangkuk aku makan
last-last perut kembung dengan sup.


bila masuk sekolah menengah, merantau ke hulu Pahang
Jadi, aku sangat suka makan ikan patin masak tempoyak
ni suma gara-gara kawan aku selalu ajak share juadah berbuka dengan diorang



bila masuk matrik Johor, aku gile nak makan nasi ambang time berbuka
at first, nampak pelik je makan mee goreng dengan nasi
tapi last-last ketagih lak nak berbuka dengan nasi ambang



zaman u merantau ke Kelantan pulak
so, opkos makanan feveret aku time kat u, nasi kerabu
owh! nasi kerabu dengan ayam panggang. mantap!


sekarang bila dh balik ke tempat asal, aku dah takde makanan feveret
semua yang terhidang, aku belasah
tak kisah, janji kenyang..


p/s: tetibe kempunan pulak nak makan nasi ambang....



26 comments:

Tukang Karut said...

perghhh... kalau dapat patin tu, hingga menjilat jari kaki la...

dill said...

semua nampak sedap weh. pergh~

dill.

ILA HonEyBuNNy said...

hehe...

ikot musim yer...

kalau kita duduk tempat org n berkawan dgn kawan2...mesti ada makanan febret kan...

bihun sup la sedap...letak la cabai banyak2...hehe

Wanie said...

hehe..nasi ambang ke ambeng eh?wanie tak penah makan..dekat KL jarang nampak org jual..kat kedah lagi la xde..

Lea IsNaw! said...

ejaan ambang tapi sebutan ambeng
mana2 pun bleh kot..hehehe
ni makanan org jawa....

tiefazatie said...

wah2..dasat2..hihi

i am S!L4H.. said...

patin tempoyak patin tempoyak...
*ulang 10x

sedappppppnyee

H.J said...

pergh..dah lama dah tak makan ikan patin ni..kena p cari ni.aha

syrupmasin said...

wowowo..makanan..naseb da buke.. :P

sergeant keroro said...

nasi kerabu jugak yang paling sedap, hehe XD

Umie Artoqiemie said...

nasik kerabu dalam gambaq tu buat umie lapaq lagi. atoiyai.

muhamad hanif said...

aku gila bihun sup weh..

kau blnja lah aku eh ?

Princess Feyqa said...

uish meleleh air liur tgk :P

kisah gadis stay up late said...

sodapnya..aihh..tp nasib baik berbuka dengan patin tu td..hehe ^.^

Caythrine Amanda said...

mmg sedaplah kan..nasi ambang?de di johor kot...

aleen aiden said...

nasik kerabu feveret alin dari dulu.tp da lame jugak teringin nak cube nasik ambeng ni sbenarnye.xpnah try lg.hu3

Khuzrin Kamarudin said...

Aku meniaga di bazaar... selalu buka air je dulu, sebab tak sempat nak beli makanan untuk diri sendiri... (-_-")

d_LA said...

camtu ropenye nasi ambang..pelik gak ye, siap ada mee tu..yg lain tuh mmg feveret..ouhhh dugaan tgk gmbr2 camni..hehe

mykhalis said...

gambar sup kat ats tu rasa nak gila rasanya tengok..sedap beb

zati embong said...

hihi..semua makanan2 serius menarik gile.haha

ïêmå å¢klê§ said...

iema mkan nasi pun dah kenyang tapi xkurus2 gak..

fiq. said...

yelah,,, selera berubah2,,mcm2 teringin kan tyme puase2

bighagenjo said...

wahaa~ betuka2. macam transformer la pulekkk

al-hidayati said...

sama ar, dulu2 aku pun suka nasik ambang, sebab mcm2 ada, lengkap. =p

Eipul said...

sama ar, dulu2 aku pun suka nasik ambang, sebab mcm2 ada, lengkap. =p



*weh aku teguna email org len, sory

Nafardz said...

meh datang kg aku.
kalu setiap mggu ada kenduri, maka setiap mggu la mkn nasi ambeng. hehe
memg tertunggu-tunggu abah balek dari kenduri. :)