Friday, September 9, 2011

Apa perbezaanya?

Entri kali ini rentetan dari entri ini dan ini. 1st time buat entri bersiri neh...hikhik

ok, apa perbezaan antara kedua-dua tyre prints neh?

penat dah eh korang bukak mata luas-luas tapi still x jumpa perbezaannya eh?

alalalala..kesian mata korang. meh meh nak tolong cium mata korang yang dipaksa bukak luas-luas tuh. oppsss..pompuan je, lelaki takleh, haram. keh keh keh

dah dah takyah nak gatai gatai, back to the topic

sebenarnya, kedua-dua tyre print tuh adalah dari tayar yang sama. Bukan satu tayar belah kiri, satu tayar belah kanan ataupun satu tayar depan atau satu tayar belakang. Cuma diamek pada waktu yang berbeza. Satu diambil sebelum kereta tu bergerak manakala satu lagi diambil selepas kereta tu dah ronda-ronda satu kawasan. Means kitorg bawak posing kereta tu satu taman, kemudian conteng kapur tu balik dan amek tyre print lagik

faham ker? err harap faham la ye..

so perbezaannya....

tengok pada bulat2 tu dan bandingkan dengan gambar sebelah

Satu gambar ade corak bulat-bulat, satu lagi takde. Corak bulat-bulat tu mungkin disebabkan ade batu-batu kecil melekat pada tayar. Kan dah bawak pusing satu taman, jadi opkos ade batu yang melekat. Haaa..tulah dia perbezaannya.

ekceli asignment aku bukan suruh cari perbezaannya tapi kena cari persamaan untuk membuktikan kedua-dua tyre print tu adalah dari tayar yang sama. Opkos la sama, sebab aku memang guna tayar yang sama tapi lecturer aku still nak 16 bukti menunjukkan tyre print tu dari tayar yang sama =.='

Motip asignment??

Membuktikan tyre print jugak boleh dijadikan sebagai bahan bukti dalam satu kejadian jenayah. Ingat fingerprint je ker boleh, tyre print pun boleh jugak taw. Tyre print akan diamik jika ia terdapat di tempat kejadian jenayah dan pada masa tu, kekurangan bahan bukti lain seperti fingerprint, blood, DNA dan bla bla bla. Jadi, tyre print-lah satu-satu evidence yang boleh digunakan untuk menjejaki penjenayah.

Ala aku agak ramai yang dah taw pasal neh, korang mesti layan citer CSI kan kan?

Okeh..macam tulah ceritanya.






kata hati Lea: psstttt....ada gaya CSI tak aku? hihihi..


27 comments:

muhamad hanif said...

Err,
salahlah aku teka kan. Kau ni ahli forensik ke ? Mcm CSINY dah.

fiq. said...

betul ke yg itu je perbezaan dia?

dill said...

Lea CSI: Malaysia ye? :)

dill.

aimi said...

wah.... ahli forensik ni..... :)

Lea IsNaw! said...

@hanif, dil, aimi: insyaAllah :)

@fiq: malas nak cari. ade lagi tuh

hehee

Umie Artoqiemie said...

kau amik course ape?

Syuxer said...

forensik salah satu bidang yang paling memenatkan otak..hehe..mata kena teliti,memori kena kukuh, dengan kata lain deria keenam(naluri)kadang2 kena ada kat forensik hehe..

tapi sumpah memang best CSI neh..hehe..ari2 dok layan citer tuh hehe..

Sikin Shaharudin said...

rindunyer nak blaja forensik lagi...

Lia Irdelia said...

owh... dasatnyer assgment.. hhuhu

missSenget said...

bulat2 mata kagum kt ko..!

hohohoo

Tukang Karut said...

ooooooooooooooo... tak suka tengok CSi... hoho...

siti kektus said...

tak pernah tengok csi. gerak khas pernah lah. hehehehe ;p

budakijaupendek said...

fara suke layan csi.
hehe
cehh asigment mcm detektif die.. hehe

anamizu said...

CSI best!!
wahhh ni baru btol2 feel mcm CSI!! :P

syrupmasin said...

wah hebat mate tu sampai bole tgk perbezaan :D

sifu im said...

aku teka betul da tu..tapi ko dh bg tau jwpn..msti ko ckp aku tngok jwapan ko

Bidadari Syurga said...

csi...? ok teror... akak tgk kapur tebal dengan kapor pudar aja.... heheheheh

iMBobo said...

fuh dasyat asignmnt ni huhu..tp betul kan jawapan?hehe

Hanie_Dew said...

huiyo. bakal CSI MY ke.

mestilah aku layan CSI, NCSI, Vanished, Criminal Mind dan sebagainya.

ko pon kene layan gak kan. bnyk ilmu kat siri siri tu.

~SaL IjOu~ said...

tu la,nampak kapur terang n pudar je la..haha
x suke tgk csi..penin~huhu

i am S!L4H.. said...

cool la esaimen nih. haha

ORLANDO AHMAD said...

minat CsI miami...

Anif Abdullah| AA said...

ouhh.. macam itu..

susah gak eh esaimen ni lea.. mau nangis nak beza . lepas ni, leh jadi pakar forensik la..hehe

bunga said...

hahaha..aduh..ada tokoh2..ada tokoh..haha..aduh..

Wanie said...

boleh join team CSI ni..hehe

Jue said...

Hahah itu psl ke. Aku ingat ko nak uji tayar tu botak ke atau wa design yg ade kaitan ngan art hihi

bighagenjo said...

seronok gak study ni ek