Friday, October 21, 2011

Makin hampir menuju ke situ...

Assalamualaikum wbt.

Semalam balik je daripada interbiu aku dapat mesej dari SPA Sarawak. Aku tak penah pun set no phone SPA Sarawak dalam phone aku. Tetibe je keluar nama tuh...dan jangan tanya aku kenapa Sarawak bukan Terengganu ke Kelantan ke..sebab aku pun taktahu >.<

"Sukacitanya dimaklumkan anda dijemput menduduki ujian izikal, pancaindera dan kecergasan bagi jawatan Pnguasa Bomba Gred KB41 pada tarikh yang ditetapkan. Sila layari portal SPA di www.spa.gov.my dan cetak maklumat tersebut"


Aku taktahu apa perasaan aku masa tu. Hepi tu hepi tapi dalam masa yang sama, rasa macam tak sangka pulak akan dapat secepatnya ni. Sebabnya sebelum ni, aku dengar spa stop pengambilan pekerja untuk taun ni, so tak terfikir akan dipanggil secepat neh.

Tapi sebenarnya inilah impian aku selama ini. Aku memang dah pasang cita-cita nak jadi FSI sejak masuk 4th year ari tu. taw fsi apa? Mimie taw kan kan? hihi.

FSI tu lebih kurang CSI la. CSI - Crime Scene Investigator, FSI - Fire Scene Investigator atau bahasa orang kampung kita, Pegawai Penyiasat Kebakaran. Ahhh korang mesti boleh agak perbezaan nya kan kan? CSI menyiasat tempat kejadian jenayah, FSI pulak menyiasat tempat kebakaran untuk menentukan sama ada ade unsur jenayah atau tak. Dan kalo ada unsur jenayah, CSI akan memainkan peranan untuk mencari siapakah penjenayahnya. jeng jeng jeng.

Apa yang speselnya FSI compare CSI, sampai aku tergila-gila nak jadi adalah....

Err ekceli takde spesel apa pun. Cuma aku tak cukup tinggi untuk jadi CSI...sobs.

Untuk jd CSI (polis), paling kurang ketinggian 157 cm, tinggi aku 155 cm je. Untuk jadi FSI (bomba) lak tingginya 153 cm..so opkos lah aku layak.....hahahaha.

Physical test tu 22 november neh. Maknanya tinggal lagi sebulan untuk aku buat preparation. Doakan aku lulus ujian tu ye. Doakan aku berjaya capai cita-cita aku tu...Kalo ari tu aku mengharapkan keje yang aku interbiu semalam, tapi sekarang..aku lagi lagi lagi mengharapkan keje yang ni....

Sebut pasal tarikh phyisal test tu, buat aku malu lak. Macam ntah buleh tersilap tengok tarikh. Aku ingatkan test tu 22 oktober, tapi rupanya 22 november. Dah lah siap post kat fb =.='


Bila sedar aku dah tersilap tulis tarikh, terus aku delete post ni..hahaha. Malu malu. Yelah ramai kot yang wish "GUD LUCK". padahal ujiannya lagi sebulan. Tapi sebulan delete, dah gtaw diorang silap tarikh...huuuu Adeh...macam mana lah aku buleh tersilap tengok tarikh.

Dan yang paling malang, aku dah pun berada kat KT neh. Petang tadi jugak aku bergerak dari Kemaman ke KT, sebab sangkakan test tu sabtu ni....buat penat je, padahal baru je semalam balik Kemaman dari KT....

Tapi nasib baik perjalanan Kemaman-KT di-sponsor orang...jimat duit aku. hehe.



Oh ye, interbiu semalam tu ok lahh...15 min je pun. Penat aku praktis speaking bagai, sekali borak kosong je pun. Next week die akan bagi keputusan...






Kata Hati Lea: Syukur, bulan ni asyik dapat berita gembira jek. Rezeki sempena besday aku tak lama lagi kot...hihihi

36 comments:

Anonymous said...

lia mir pn dapat..gud luck kt korang...hehehe...fadh

Lea Isnawi said...

hahaha! thanks fadh

1st time ko komen blog aku
terharu >.<

DuniakuAbstrak said...

agak azab trainingnya

good luck bebeh

Addin said...

Alhamdulillah .

good luck dear :)

Jue said...

Wah best siut. Lg best kalau lepas interbiu tu. Jeles den dengo. Aku isi borang SPA tiap tahun weh. Tp x pnah dpt smpi la ni hahaha

Goodluck tau! Bw nc lmak skali nanti. Rasuah mknan hahaha

ko abut fsi (tol ke) pun aku dah wow. Nsb bkn csi lg super duper wow kot hahaha

khaifaiz said...

silap tarikh... euwwww xcited sgt tu... mujur wujud kesedaran di situ...

missSenget said...

tuh laa..masa ko updet kt fb tu, ade kawan ko bgtau bulan nov,

aku da terfikir, lama nya test dia..

haha..tp layankn jee.. :p

ape2 pun, gudluck..!

Tukang Karut said...

hoho... tabik tuan FSI...

Lea Isnawi said...

DA: terpaksa tempuh 'neraka' utk tempoh 6 bulan

addin: thanks =)

jue: ko xabes2 nak kaitkan aku dengan nasi lemak..hihihi

mungkin position ko, ramai yg mitak. tu yg susah nak dipanggil. try ko mitak bomba jugak..mesti dpt jugak...hahahaha

Lea Isnawi said...

faiz: hahahaha...mungkin la kot


nget: oh nget bace eh? ahahaha..malu je...adeehhh cmne la buleh tersilap tgk tarikh. malu malu * sorok muka bwh katil*


TK: ahahahahahahaha

IxoR@ said...

Tak pe la Lea...

wish gud luck in advance... wat pe nak malu!

sis pun nak wish Gud Luck la....

hehehehe

Abu Huzaifah said...

wow!! mmng itu yg diingin kan... ^_^... gud luck lea...

Lea Isnawi said...

tahnks kak pora & abuuuuu :)

Hanie_Dew said...

wah wah FSI pon ala ala CSI.ok le tu. eee..tinggi aku 158.bole la join CSI ni kan.errr kene sambg study dulu. hehehe..

gud luck ur upcoming intvw for FSI. prepare dari sekrg.

Hanie_Dew said...

lupe lak. nak wat voice it tu tgk je playlist skrg ni. takpayah lagu baru pon.

Lea Isnawi said...

eh sempat lagi nak promote kontes die..hehehe

oh tgi kp 158 eh..tinggi sikit jela dr aku

btw, thanks ye..nanti aku bg nasi lemak free.....

SoLy SoLicious said...

jauuuh tu swak.. hee

Wanie said...

tahniah! sarawak pe salahnye kan..best la spa dah panggil..bile la turn wanie ni..

aimie amalina said...

kekekekekee
ye mimie tawuuuu!
^_______________^

aah.tgk spa tadi..ada ujian utk penguasa bomba
weee
gud luck buat kamu taw
aiyoooo
kite same la..
mest salah kalo ter eksaited
hahahaha
siap post kat FB..adeh...kamu2..hehehe

papepun..wish u oll d best..x sbr nk tunggu besday die..hehehe =]

Atiqah Wadiah said...

akk!!congrat..kita x suka lecture pasal fire..feeninn..kita suka lecture pasal DNA jea..sbb dr.zafarina cantik..hik3 =p

ILA HonEyBuNNy said...

borak kosong ja?? dia cakap apa.....macam nak dapat ja tu....banyak2 doa....;-)

ABU said...

aku baru tahu ada FSI.. blog la feeling feeling CSI nnti hahaha..
good luck, rebut peluang ni.. buat elok2..ok

Wadi AR said...

huyoooo hai pegawai

Hanie_Dew said...

eee..ko ckp jue je kiut. (>.<)

HEROICzero said...

hehehe gud luck untuk semua ! =)

dill said...

syoknye! semoga dipermudahkan segalanya.

doa dill untuk lea :)

dill.

siti kektus said...

hahaha.
macam mana boleh slah tarikh ni. siap dah p sana dah. tak pe. tak pe. nasib baik lah tak payah naik flight ke apa kan. hehe



gudluck utk test lg sebulan tu. ;)

Anif Abdullah| AA said...

wiwit.. tahniah :)

Wen said...

wah tahniah.... and gud luck... minat gak nak jadi bomba ni tapi da masuk uni. pendidikan. jadi cikgu je la haha

Bidadari Syurga said...

wahh... semoga berjaya...

Syuxer said...

tahniah..:)..tapi bermain dengan api tau..bahaya hehehe

Zul Fattah said...

lpas ni, dapat jd bomba r ko..
hehe.. do the best n gud luck k

CTK said...

gudluck bebeh! :)

muhamad hanif said...

aku doakan kau je.

Naji Mahat said...

semoga tercapai impianmu, Lea

bighagenjo said...

kalau ujian fizikal tu, kompom aku tak lepas.. hoho..

kau agk tinggi jugak eh..

tahniah n gud luck dear..