Tuesday, December 13, 2011

.Pakwe lagi muda.


"Kau tau, aku sedang baik dengan seseorang ni. Tapi kan dia muda la"
-Midah bukan nama sebenar-

"Ala, takpelah. Ramai je yang kapel dengan lelaki muda"
-aku-

"Memang la, tapi aku taknak jadi sebahagian daripada diorg"
-Midah bukan nama sebenar-

errr. terkedu.



Hari tu, Joyah, bukan nama sebenar, jiran belakang umah tanya pendapat aku tentang bercinta dengan lelaki lebih muda. Joyah berusia 26 tahun, janda anak dua dan sedang bercinta cintun dengan Sameon, berusia 19 tahun. Bayangkan Joyah kawan kakak aku dan Sameon kawan adik aku. Jarak 7 tahun kot.

"Kalo mu, kisah tak bercinta dengan lelaki lebih muda"

Secara jujurnya, kalo boleh taknaklah aku bercinta dengan lelaki lebih muda. Rasa macam tak best pulak bercinta dengan 'budak'. Rasa macam tak cool dan mesti akan timbul rasa rendah diri sebab dia lagi muda dari kita. Nak panggil abang pun, fikir duatigabelasratuskali. Apatah lagi nak panggil papa. euwww

Tapi kan, bila fikir punya fikir, punya fikir, dan fikir lagi dan lagi. Aku rasa takda masalah bercinta dengan lelaki lebih muda. Ala umur hanyalah angka kan kan?

Bagi aku, as long as lelaki tu matang, tidak merengek-rengek dan tidak mebahasakan diri 'ittew-ittew', dah cukup oklah tu. Dan lagi satu, as long as kita selesa bersama dengan dia ok la tu. Pedulikan umur tu dan pedulikan apa orang nak kata. Janji, kita bahagia!

#Cinta pertama Rasulullah saw pun lebih berusia dari baginda.

ok, nak pass soklan Joyah ni kat korang...

So,gadis-gadis di depan lappy atau henpong sana, korang kisah ke bercinta dengan lelaki lebih muda? yang lelaki pulak, kisah tak bercinta dengan perempuan lebih tua?

haa..jawab jawab! *jawapan tidak melebihi 350 patah kata.



pstt.

Joyah dah pun berkahwin dengan Sameon tu bulan lepas.








kata hati lea: lagi sanggup bercinta dengan lelaki lebih muda daripada yang lanjut usia. euwwww takmo takmo. *hentak-hentak kaki.

58 comments:

mohdhazlan Dreadlock said...

jgn bercinta dgn budak dh la ...kihkih ...

Aqiim said...

well, bagi ittew, ittew suka jugak bercinta dgan prmpuan yg lebih tua dari ittew.. ittew pun taktau kenapa.. tapi ittew suka.. alah ittew malu lah! hik hik hik


hahaha :P

Lea Isnawi said...

euwww euwww gedik kot!

hahahaha

cik pinaz said...

mintak simpang banyak2 la .. huhu .. rs mcm adik je .. kalau muda sethun boleh gagah lg tapi setahun pun x nk la .. huhu

MeeRole said...

Pengumuman!!saye 18 tahun..ade sesape nk brknalan?wahahah..

Pendamba Mawar said...

jom bercinta ngan PM.hehe

Anif Abdullah| AA said...

ok i single..k bye:)

Ezad Skytech said...

hee...kalau lelaki..yang lagi muda kot...hee~

Saddila said...

kahkah ade lelaki guna ittew ke ?? ewww . tu cacat tu . bencinya dengar -_-'

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said...

setakat muda setahun 2 boleh la
ni dah bertahun2 xsanggup mak...
tapi dah jodoh diorng nk wt cmner kan...

Teenager Housemaid said...

saya tak pernah couple..so takyah pening2 kepala..:)

siti kektus said...

kawan kite punya parents, mak dia lagi tua 7 tahun dari ayah dia. dan hidup bahagia je. :)


yg penting, lelaki tu tahu tanggungjawab dia, semua nya akan ok nanti. insyaallah. :)

cik pha said...

aku terima tua,muda aku terriiiimaaa hahaha

mEre HuMan Like Me said...

well, x kesah laa kaLo tua or muda . . yg penting cun O.o
Hahahaha

sarah mohamad said...

HEHEHE Saya pungg kalo boleh tak nak lelali lagi muda. Tapi kalau dah jodoh terimalah seadanya :D

cik manis said...

manis baru je smbang ngn kwn psal isu pakwe muda smalam. ok je sbnrnye tp betolla, ade rae rndh diri. skit. hhu

dill said...

kalau dah jodoh, terima dengan hati terbuka.

mcm lea cakap kan, kalau dia berfikiran matang & ada memikirkan tentang masa depan rasanya tak de masalah.

dill.

Iffah Afeefah said...

muda tp matang xde mslh kot

adwafarahin said...

errr sye x bole terima la berkahwin ngan org muda..tp klu tuhan dah tentukan kite nk mengelak pon konpem x bole kan? :)

kura said...

cinta itu kan butaaaaaaaaaaaaa. hahha

Nyamuk Terbang said...

muda pn jgn la beza jauh sgt kn

Atiqah Wadiah said...

x kisah b'cinta yg org yg lg muda jnji dia matang..muka pon kena nmpak lg matang dr kita..nnt tkot bila nk ngedate,org ckp kita kuar ngn adik kita..huhu

HEROICzero said...

aku tak pernah kisah kalau bersama gadis yang lebih berusia dari aku .

malah aku lagi prefer sebegitu .

Tukang Karut said...

aku muda dan single lagi... sekian...

YOUsoF said...

Cinta tak kenal usia.. kehkeh


Kalau dah terpikat dengan hati budi, masing² pun dah selesa tak salah rasanya nak ke 'pentas seterusnya'.. ;)

Lea Isnawi said...

TK: takyah nak nipu sgt la...dh kecoh dh ko tu pengantin baru =b

~SaL IjOu~ said...

muda da x jadi hal skrg..janji lelaki tu matang~

Jue said...

haha ape ke nama lelaki sameon..dah mcm hbgn sejenis lak aku nengok hohohoho

aku err xpnah lg kapel ngan laki lg muda..tp diaorg yg nak kapel ngan aku LOL..tp kalau aku nak, aku nak yg kayo je..cam justin bieber LOLOL

kim heeruul said...

kalau dah jodoh tu,alhamdulillah la. =)
keh keh keh.

Daddylicious said...

usia bukan jaminan sangat pun...

Anak Wak Mail said...

aku rasa ok je dengan lelaki muda..hihi..kadang2 ada je lelaki muda yang matang,,bukan semua laki tua je yang matang..haha

tapi 26 ngan 19??mudanya laki tu!

missSenget said...

tahniah joyah~~


eh..bila turn ko plak lea..??

Hanie_Dew said...

budak lelaki korea suke becinta dengan unni (pompuan lebih tua) dorang.

aku no komen sebab aku dah kawen. hahahahahaha

Lea Isnawi said...

miss senget: tunggu orang masuk minang aku dulu. har3

hanie: pengaruh kdrama betul ko ni kan

hahahaa

Hanie_Dew said...

vlog tu mungkin minggu depan. mungkin jugak bulan depan atau tahun depan. masih dalam perancangan.

Hanie_Dew said...

kitorang tunggu ko dtg cni buat vlog sekali.

vlog kitrg ni bukan best mana pun.

apik pehe said...

hehe..jangan la bercinta dengan orang yang dah lanjut tua..tapi jangan muda sangat sbb takut tak matang..hehe

WuMing said...

Kadang-kadang kita gambarkan pasangan kita macam-macam... tapi yang kita dapat...tak serupa itu..

khairul akmal bin azman said...

cinta kan x mengenal usia..
jnji serasi
go on jew

Syahirah Suhaili said...

kalau adiela la,adiela xkesah kot kalau stakat muda setaun 2 kan..tapi kalau lelaki muda 5taun keatas tu dah macam..err..ntah nak bgtau cane..haha..xpela,as long as dy ada ciri2 matang..haha..xbez tlalu childish..

cik ika said...

law da jodoh nk wat cmne~

H.J said...

sape nak bercinta dengan aku..aku muda lagi..haha

Nurul Iman Rosman said...

agak kisah lah jugak, kalau boleh nak laki yang lebih tua dan matang dari kita. tapi tak nak lah tua sangat.

hehe ;)

Cik TeN10 said...

Kalau dah jodoh terima je lah.. Tp for me la.. Kl boleh xnk la yg muda sgt.. Sbb lelaki dgn perempuan punya level kematangan tak sama kn.. So better yg lebih tua kot..

lieynanilaz said...

saya mencari yg matang....kalu mudo pun janganlah jarak terlalu jauh..nanti nampak seperti kakak dengan adik...:)

Cik Bambam said...

abg kita kawen dengan akak ipar yg tua dari dia.. bahagia sampai sekarang.. love with no boundaries! :P

Addin-Lee said...

cinta tak mengenal usia :D hahaha

khaifaiz said...

org kata benda yg kte x nak, pasti benda tu yg akan kte dpt...

silalah takut.

KaK LimAh Si SupiR said...

sebolehnya, kalo kaklmah, kaklimah nk yg lingkungan umo nye same tua dgn kaklimah hingga tua lg 5thn dgn kaklimah..tp kalo dh jodoh dgn yg lua dr lingkungan tuu p0n, kaklimah redha :P

Gadis said...

tengok pada keadaan la jugak dear..huhuhu...

ada yg llki muda tapi perangai mcm org matang...=)

Lynn said...

camner nk ckp erk..terpulang pada diri kita kot..kalau dia jodoh kita elak mcm mn pun dia dtg jgk blk kan..huhu

Miz Novexx said...

kalau dah jodoh siapa kita nak menghalang kan?? semoga berbahagia ;)

eva said...

dah kawen sebulan lps? wow!! mmg jodoh diaorg berdualah tu.. mmg lah skrg angka dah bukan jadi ukuran..

si robot comel said...

tu cinta manyak buta,jadi umur tolak ketepi.hehe

fany wany said...

kalau boleh elakkan, kiki

afzalsukasuki said...

kdg2 taste aku mak janda yg muda2..anak dara pon ok.err senang cakap pompuan tulen la.tak kisahla sape2 yg masuk minang aku..aku terima dengan hati terbuka

Juliet_iRa~" said...

kalo da jodoh apa nk buat..:)

kalo ira..xmo..heeee..ikhlas ni..kekekeke..

Ahmad Syuxer said...

takpe janji dia dah bersunat dan akil baligh hehe..jodoh dorang kan..hehe.

umur bukanla penentu status perkahwinan..kalau ada jodoh, umur pun disepak tepi2 hehe