Thursday, January 26, 2012

Aku suka tengok mayat.



“Saya amek forensik sebab hari tu, saya tertengok 999. Tengok kadar jenayah di negara kita makin meningkat. Jadi saya rasa berminat nak menyiasat, nak tangani masalah jenayah ni” jawapan aku bila ditanya oleh polis masa praktikal di maktab PDRM tahun lepas. Jujur. Malu nak jawab macam tu, tapi nak buat macam mana, aku tak reti nak menipu =.='

Dan aku ingat lagi, kawan-kawan aku gelak bila aku jawab camtu. Abang polis tu pun tersenyum. Demm demm!. Ok what, at least aku amek forensik bukan sebab terpengaruh dengan citer CSI. Ada gak, dak kosmate aku amek kos ni sebab terpengaruh dengan citer CSI. Aku citer CSI pun x nah tengok, apatah lagi nak terpengaruh.

Tapi kan bila fikir balik, macam lawak je kan pemikiran aku dulu. Pemikiran budak umur 19 tahun, baru lepas matrik. Aku pun pelik macam mana boleh dapat idea tu, padahal dulu sungguh sungguh aku nak jadi engineer. Tapi akhirnya.......

Hurm, takpelah mungkin dah haluan hidup aku tertulis macam ni. Jadi, takyah nak rasa pelik pelik sangat la kan.

Lagipun, aku rasa bila aku amek forensik, adala chance nak tengok mayat putus kepala, putus tangan, otak berterabur bagai. Aku memang teruja nak tengok mayat. Tapi takdelah excited sampai nak amek gambar baring tepi mayat sambil buat peace, pastu publish kat dalam facebook. Oh tidak, aib orang perlu dijaga. Well, bila sebut forensik, orang mesti akan fikir bedah mayat. Soklan common bila aku cakap aku student forensik,

"Tak takut ke bedah mayat?"

"Oh selalu main dengan mayat la ye?"

Tahukah korang, tiga tahun aku menanti aku tengok sekujur mayat. Final year baru berpeluang dapat tengok mayat. Bedah mayat? takde peluang langsung. Korang agak doktor tu nak bagi kami bedah mayat?oh nehi nehi. Aku pun tak berani nak bedah bedah, kot-kot terpotong urat saraf penting kang, naya aku nak kena jawab dalam court nanti. =.='

Sepanjang aku belajar dulu, aku sempat tengok 4 mayat je. Mayat pertama, bangladesh mati sebab tersangkut mesin pembuat tilam. Kepala hampir putus. Ngeri la jugak. Pengalaman pertama, excited aku tolong abang abang polis, bungkus mayat tu. Mayat kedua, lelaki melayu mati gantung diri. Mengucap panjang aku. Mayat ketiga, lelaki india excident motor, kaki patah. Tobat aku, pasni kena lebih berhati-hati di jalan raya.

Mayat keempat, lelaki melayu, penagih dadah mati kena pukul orang kampung sebab curi getah susu. Yang ni paling sedih aku tengok. Mayat dia sangat teruk. Banyak sangat luka luka kat badan. Tak terbayang azab yang dihadapinya sebelum mati. Memanglah dia salah sebab mencuri getah susu, tapi tak perlu lah nak pukul sampai mati. Kejam yang amat. Dalam 10 orang penduduk kampung yang terlibat kes ni,masuk lokap. Tulah sapa suh diorang wat undang-undang sendiri.

Mayat kelima - tiada. Sebabnya aku dah malas nak pergi tengok postmortem lepas tu. Tengok mayat best! Tapi nak dengar kuliah doktor passal postmortem tu leceh la. Bosan kot. Benda sama je pun, belah otak, belah badan, amek darah bla bla bla. untuk mengetahui punca kematian.

Kesimpulannya, kadang-kadang kita perlu tengok mayat supaya kita akan jadi insaf dan lebih menghargai kehidupan. Dan satu lagi, supaya kita akan ingat mati dan berusaha untuk menggunakan masa yang ada sebaiknya.

Mana nak tengok mayat? Takyah susah nak pergi bilik mayat, google sudah. Kata, dunia sekarang dunia tanpa sempadan.





pstt: Pantai dalm entri lepas tu Pantai Kijal, Kemaman, terengganu. ok,tak femes pun.



52 comments:

Mohd Norafzal said...

oo amik forensik ke?adoyai den lomah semangat..kang ekau bawak badi org mati plak :D

p/s : takleh tgk darah..rasa macam power rangers kuning plak

Aqiim said...

erkkkkk..
kenapa tiba2 rasa seram sejuk nie.. -,-

Iffah Afeefah said...

suke tgk csi

tgk mayat ngeri cm xsnggup

reez said...

hehehehe u should see our group...tengok mayat mati lepas...sampai degloving and bloat giler...

fiq. said...

adui, burger kat sebelah dah tak lalu nak makan k

syahirooAhmad said...

wala.. gitu pulak.. eeeeeee... tak tarasa meremang ke.. lain macam je bila tengok sekujur tubuh yang tidak bernyawa...

Teenager Housemaid said...

wah amik bidang forensik rupanya...:D
dulukan masa kanak2 saya pun nak jadi doktor forensik lepas baca buku mengenai forensik ni.

tapi, bila dah masuk form 1 tu, cita2 pun dah bertukar..:D

Ezad Skytech said...

forensik ni macam menarik tapi serius seram je tengok mayat2 ni..hee~

Abu Huzaifah said...

uishh... respect :)..sy suke pmpuan brani mcm ni... walaupun dlm hati (tuhan sje yg tahu) errr... boleh knal... hehe

Lea Isnawi said...

abu : err bukan dah kenal ke? :P

hahaha

chemay said...

wowww.
chemay dulu mmg teringin sangat2 nak jadi pakar forensik tauu.
but result matrik tak brape okay.
tak dapat nak sambung impian tuh.
:(

btw.
goodluck with your life dear.
<3

kueh bakar said...

*muntah*

er tgk ler csi. mana tau lagi menyintai ker!

khaifaiz said...

aku x boleh tgk kud... lemah semangat

Phat said...

x leh jadi forensik sebab x amik sains masa form 4 ..tabik lea seorang yg berani

Tukang Karut said...

aku tak sekuat tu kot nak tengok mayat yang ngeri2 ni...

si robot comel said...

dulu cita-cita time sekolah rendah nak jadi ahli forensik,serious. tapi bila dah besar lain jadinya.

Saddila said...

berani gila tgk org nak dekat putus kepalanya. err seram :(

sergeant keroro said...

haha, berani betul. rasa tak sanggup pulak nak amik forensik :P

cik najihah said...

besnye kak. dulu sy nk jugak amik tp x de keberanian & x dpt huhu..

fathiahRAIHANA said...

tgok mayat dlm tv boleh la.
err yg serius depan mata penah jugak sekali, tu pn dah ckup nightmare kot -____-

Anak Wak Mail said...

beraninya kau lea menengok mayat..kalau aku tengok mayat yang dah dimandikan sanggup la..

betul la,,tengok mayat memang sungguh menginsafkan..:)

semoga ko berjaya menyelesaikan kes2 jenyah ye!hihi

justin lover said...

cettt...terasa ak tau bila ko ckp ad coursemate ko yg ambk forensic sbb tgk csi...hahaha^^

tapi lia...bnda tu smua,tnggal memori je. keje pon dh xdpt. ak harap...ko dpt jmpa mayat lg bila jdi bomba. kali ni..mayat rentung jelah ko jmpa...haha^^

~SaL IjOu~ said...

x best google..nak tgk yg real jugak~ ;p
sgt menginsafkan,kan..lawat org sakit atau eksiden pun menginsafkan & memberi pengajaran~

Juliet_iRa~" said...

ira takut!huu

ms study pernah blaja anatomi so kena g muzium anatomi tgk mayat yang dah awet..tu pon takut..dok jauh2 je pastu diorang ckp jgn pndng mata dia sbb takut nt terbayang..huu

ni nk tgk bdarah2 lagi xberani!

MeeRole said...

Tabik spring same kamu..huhu..kalau aku tngok mayat trputus kpale mahu histeria aku..hehe..

Hanie Dew said...

kalau aku di intebiu mesti aku jawab sebab nak jadi macam CSI, NCSI, Criminal Mind, Vanish. hahahha..ko google la tajuk tajuk tu kalau xtau.

aku ada soalan. pas ko tgk mayat, tak tebayang bayang ke.

Cik TeN10 said...

perghh tahan pulak awk tgk darah2 tu ea.. kl cikten silap2 pengsan kt situ jugak apetah lg nk tlg bungkus mayat.. mmg tak la.. seriusly xtahan tgk darah or luka2.. rsa nk pitam.. huhu

Aien Not Alien said...

teringat la ex-roomate..budak forensik juga, suka benor nengok mayat... tabik la dengan yang berani tengok...


*woo...baca ni pun dah seram sejuk, kalu depan mata tengok...pitam!!!

KaK LimAh Si SupiR said...

idok lee teman sanggup tgk mayat2 tuuu

Naji Mahat said...

eeeii mayat! takutnya saya! huhuhu

Niza Romli said...

wohooo! dasatttt nih. Akk bulih pengsan 10x klu tgk mayat. Lagi2 yg xcident penuh luka2 dan darah. seram rasa. klu ada xcident kt tgh jln, akk takkan pusing tgk kt org yg cedera tu atau mayat wlpun terpaksa lalu btl2 sebelah dia...mmg tak berani tgk darah.

semutsengal said...

mayatt kucing pun aku tak berani tgok, ni nak tgok mayat orang. eiiuuww !!

Princess Feyqa said...

takutnyee if dpt forensik huk3

Lia Irdelia said...

aduhai norlia..
ternyata kita berbeza..
hanya sama pada nama saja..
hehehe

Juliet_iRa~" said...

psss : ada sotong bakar lia..besar lagi..sedappp..heee :D

ABU said...

bagi gua tengok mayat putus sana sini gua pan cakap nehi nehi ya.. apa lagi nak bedah siasat bagai..huhuhuhu

Bobo said...

aduhai putus kepala, cam ne lah gamaknye tu huhu

chiLleD...!! said...

bb tgk myat ngeri tu yng rmai xsnggup...

Jue said...

pergh takut giler aku dgr..br dgr..lom tbyg..yg hmpr tputus kpala la
yg curi getah tu kesian jugak mdgrnya..xplu smpi nak buat undang2 sndri ish ish

Jue said...

pergh takut giler aku dgr..br dgr..lom tbyg..yg hmpr tputus kpala la
yg curi getah tu kesian jugak mdgrnya..xplu smpi nak buat undang2 sndri ish ish

biela bell said...

kak leaa mmg kental dan tabah.
kalau bell dah surrender..kalau tgok mayat2 nie maw tak tidor 365 hari setahun..haha ;p

ILA HonEyBuNNy said...

adehhhh...nak tgk mayat takoot tapi nak insaf la..hehehhe...

yeayy..dapat mai blog comeii neh..;)

Hanie Dew said...

ko tak jawab pun soalan aku. =. ='

KizZ said...

Wuyooo...rilek je ek tengok mayat...siap dah boring tu...haha

Kalau berani jom join contest kedai Kiz, hadiah kompem gempak!
The OH!SEM tagline contest

cik bulan said...

haha..sama la..tapi sllu tgk cadever yg dah bersih dah..robek2 jantung dan orgn dlmn dia bwk kluar..muahaha..klo tgk lps eksiden ke fresh2 ke xpnah agy..haha

cik kiwi's said...

aaaaaaaaaa..menakutkan....mayat mayat ni sume

miss Fyqa said...

hukk~ alaa. takut la nk tgk.. kalo tertgk tak tau nak kata apa. Hee~

hafiz hafizol said...

Pantai kijal?? patut macam kenal.. kijal tu umah armah tok.. hehe..

Teesaz said...

tengok mayat? dlm tb pun dia kasi blurr ape lagi nak neok sendiri..adoi penggsan..

naiemah_ramli said...

waaaa...bestnya ...teringin sngt nk jd mcm akak :(

AmirFX said...

Waaa.. Best2.. Nak jugak jadi pakar forensik... Ehh.. Mayat dak India yang eksiden patah kaki tu camne leh mati plak? Dia patah kaki dan kaki tu masuk dalam mulut dia ker?

Anonymous said...

http://eekshop.com
on the