Monday, January 30, 2012

Tak Perlu Nak Post Semuanya Kat WALL FACEBOOK.


Facebook. Rasa ramai yang ada facebook hatta Najwa Latip pun ada. Mana aku taw? Entah aku maen sebut je untuk dijadikan contoh. Semua benda, kenangan pahit, kenangan manis nak dikongsi dalam facebook. Jatuh dalam mangkuk tandas nak citer. Makan tutti fruti pun nak citer. Lantaklah hak masing masing, nak post apa-apa kat facebook. Ok fine, aku pun tak kisah sangat pun cuma kadang-kadang aku rimas dengan sesetengah golongan tu.

# Suka nak maki hamun tak tentu pasal kat facebook.

terdiam terus ko Mariah, lepas si Roy tu komen

Kot ye bengang dengan seseorang, tak perlulah sampai nak post kat facebook. Nak bagitahu satu dunia yang korang tengah marah, tengah bengang dengan seseorang, tengah dihasut setan. (eh)

# berkasih sayang di facebook

Walaupun, ko hanya post komen di status bopreng or gepreng korang, tapi tahu tak kami yang bukan bopreng atau gepreng ko pun, akan turut terbaca sama. Dah menda tu terpampang kat wall, tengah-tengah bosan, jadi stalker kejap. (er). Kot ye pun takde kredit nak msg kat phone, atau guna facebook up sikit dari phone. Private msg (PM) kan boleh, tak payah nak post kat wall, nak bagitahu satu dunia yang korang ni sangaaatt sweet. Nak kasi kami jeles lettew.

# Bergadoh kat facebook

Yang ni aku paling pantang. Paling pantang bila melihat orang gadoh gadoh kat WALL fb. Kot ye pun takpuas hati, PM kan boleh. Cukuplah korang berdua yang tahu dan terlibat, tak payah sampai melibatkan satu dunia tahu korang bergadoh. Nanti daripada gadoh berdua, terus jadi bertiga pastu berempat berlima dan seterusnya.

# Tiap masa nak up status 'kisah hati' je.

Rimas ok. Macamlah korang sorang je ade Kisah Hati, kami pun ada jugak. Si Alyah tu pun ada jugak.

Pernah jadi kat aku dulu. Sorang mamat ni add aku kat fb, aku approve la bila ingatkan dia nikawan sekolah lama. Kemudian, bila aku usha wall dia..euwww..sume post macam di atas. *muntah hijo aku. Aku delete fb dia. Dia add aku balik. Tapi maap, aku taknak simpan rakan fb yang suka post macam tu. Menambahkan dosa aku je nanti, mengutuk-ngutuk dia. err.

# Bermesra-mesraan di facebook

Kalo ko dah post macam tu kat facebook, bukan setakat Selena Gojes je yang tahu, Selena tak gojes, Kak Kiah jual nasi lemak pun boleh tahu. Kalo nak rahsia sangat, PM or msg kat phone jela. Aish. takkan itu pun nak ajar.

Kadang-kadang tak semua benda kita boleh post kat facebook. Kadang-kadang cukuplah dikongsi dengan orang tertentu je. Tak perlulah asyik nak guna WALL FACEBOOK je, kadang-kadang tu try la jugak guna PRIVATE MSG ye.

Dan elakkan diri dari membuka facebook ketika sedang marah. Takyah nak maki hamun dalam facebook. Buruk benar aih. Kang jatuh saham korang pulak kang. Apa-apa pun, 'Budi Bahasa Budaya Kita'




*maaf jika ada yang tersinggung, hanya luahan rasa semata.



***************************************************

Oh ye! Terima kasih bagi yang dah mengundi aku di Social Media Award 2012, aku masuk Best Lifestyle Blog of the Year. Bagi yang boleh mengundi tu, rajin rajinkan jari jemari anda ye. Time ni la nak praktis mengundi, pilihanraya kan tak lama lagi. eh.

Aku tak mengharapkan menang,tapi taknaklah dapat undian tercorot. hihi.

klik sini untuk mengundi. Tapi kena sign up dulu taw taw.



51 comments:

justin lover said...

mariah kari n john beep beep tu rekaan semata2 ke ape??
hahaha...klaka gle. bak kate ckgu masa skola ak dulu..."sapa mkn cili,dialah terasa pedasnye"...ahaks^^

lia..ak rasa ko terlupa 1 golongan.
golongon duk tag brg jualan...kalo sy pompuan,duk tag kasut laki. ape kejadahnye?? haha^^

Lea Isnawi said...

Aah kan. terlupa pulak

selalu gak kena

hehe

sarah mohamad said...

Hahahaha .. mariah karii gituuu. memang pun, selalunya bebudak tak cukup matang je yg up entry macam2.

sarah mohamad said...

Hahahaha .. mariah karii gituuu. memang pun, selalunya bebudak tak cukup matang je yg up entry macam2.

semutsengal said...

aku nak ada mariah kari lah.


beep ! beep !

Pupel Liyana said...

i suka bace post you ni dik :) nice post :) i folow

cik najihah said...

so true..tapi paling2 x suke yg dok kerap sangat update status..tiap 5 minit kot..haiya

♪ cik katak ♪ said...

amboiii nama abes gelam tuh.. :)

Aien Not Alien said...

FB mu FB ku juaaa...


masing2 punya cara tersendiri manfaatkan FB...terima jelah...tak nak terima...unfriend sudah...hihi


*jumpa ramai orang macam senarai2 kat atas tu..:p

Paris Lipton said...

kalo jmpe glgn mariah ni terus scroll laju2 huhuh

Red said...

HAHAHA. Marah betui! :P

Tukang Karut said...

fscebook? apakah itu?

Phat said...

cinta muka buku x menang AJL kan??

cimöt said...

semua nak canang kat fb kan?

annoying ok..

Umie said...

lea, akak setuju dgn pendapat lea nie 200%... terlalu ramai menyalah-gunakan fungsi FB tu...;-)

Hanie Dew said...

hhuurrmmm...semua tu punca punca jem kat wall aku jugak. tapi biarla. kalau aku xnak baca aku skip je la. hehehe.hak masing masing. no komeng. no komeng. hahaha..

cik CSI Mesia..nak siiggnnn...

Syazwan Che Deraman said...

hahahha.
kelakar plak gambar gambar di atas tu.

[sutera kasih] said...

hehe kelakar plak..
kalo nk post pun personal, tukar la setting privacy kan.. :P

Cik TeN10 said...

ahaa.. ramai jek org yg mcm gini.. semua benda pun nk heboh kt satu dunia even dia punya masalah peribadi.. memang muka tembok betul.. haihhh kesian sgguh

C i k P i p i T e m b a m said...

haha. biasa lettew dh namanye manusia. tp yg paling takbest biila ade kapel ni nk mnunjuk2 sgt kata2 cintannyeeeee ! mencik2 . ahahha

Cik Cempaka said...

efbee..hurm..

saya dah malas buka efbee sebab dah jadi medan menambah dosa n membuka pekung di dada...

biela bell said...

hahahaha..terbaek la kak leaa..
sokong sgt..memang rimas giler2..tgok tu.smpai thap giler dah..adoyyy

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sangat setuju..meluat pun ada. tp kan..kadang2 akak pikir ramai tak fikir sblm mereka buat status kan?huhu

Liyana said...

same la.. xsuke gak nengok org geli2 cam gini.. mual je rase..huhu

syafiqakarim said...

biasa lah tu.konterversial murah.
haha remove je ;p

sharamli said...

jangan rem0ve kitew 0key..ha3

Ezad Skytech said...

nak muntah hijau tengok ada yg post2 macam tu kat FB..haha~

Iffah Afeefah said...

baru bace tajuk da stuju

cmne ni hehe

ZWAN SABRI said...

Tapi kadang2 besy jugak baca status2 yang depa post.. HEHE

Princess Nusy said...

hehehe...trgelak sowg2 bace komen2 tu..lucu ape..sabaq ye..tahan mata jep..hehe..peace! =)

Teenager Housemaid said...

dah jarang buka fb skrg ni..huhu

Rtp Farra Arisha said...

we've no right to stop them to do so. if they can think wisely, they shouldn't do so! ;)

Lia Irdelia said...

wakakakakaka,
kisah hati?..

sentap mak..

haahhah..

erysweetie said...

kehkehe...tergelak jek bace~

L said...

huhu. bila fb tersalah gunaa... hahaa

jom hayati sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

ILA HonEyBuNNy said...

inilah bahana facebook kan..

macam2 ragam ada.....

kita yg tahu sentiasa beringat..;)

Aqiim said...

"tahukah sayang, cintaku padamu tiada tandingan"


hahahahaha kelakar lah ayat tu :D

yad'z said...

memang kan.... macam2 karenah kat fb ni..... =)

Tea said...

hide jer kalau tak suka... mungkin itu menimbulkan rasa bahagia bagi mereka....

yana-feehily said...

sangat setuju..kadang2 pelik tgk husband n wife nk post "syg bangun la, kita p pasar" ceh..apa jadahnya. ko duduk sebelah2 pun nk post kt fb jgk ke..adeiii..

satu lagi, "abang, esok plan nak p mana? " hampeh..ko tanya laki ko depan2 la..hahaha..

*ada kawan mcm ni, sabar je la..

Hanie Dew said...

dah nama pun semutsengal lea oi.

sengal sokmo komen dia.

sotong celup tepung mmg best. kat tmpt ko kan ada tmpt tu yg femes makan seafood. ICT kat tepi pantai dekat airport.

akuamir said...

haloo,, mana dapat mariah kari pnye post banyak2 tuh?? haha

Selendang Merah said...

gambar tu? hahaha

kelakar lah..

betul x semua kena post kat fb..kadang2 benda tu x sepatutnya di post kn...:)

Selendang Merah said...

gambar tu? hahaha

kelakar lah..

betul x semua kena post kat fb..kadang2 benda tu x sepatutnya di post kn...:)

HeNRieTTa JoSe said...

hehehe....cam kiut jerks watak watak dia....tapi rietta sokong...bahaya gak klu asik post kt wall....xde privacy.....zaman cintan cintun B, Bebi bagai...kang dah gaduh....kat wall tuh penuh ngan BERUK, B**i....hehehe....

My Name is Mar said...

HuhuhuhuXD
Semua tu memang meng-HANGITKAN body..
Paling Hangit yang kapel tu/....
Adehhhh...
nak berkasih syg pun, tokseyh lah over... Kan?

bunga said...

betul2..semua bunga sokong..

bunga said...

betul2..semua bunga sokong..

CekbOlat-bOlat said...

gua bknlah peminat nk bkin sttus2 kt fb.. tpi kn.. klau cm tu nk bikin sttus ape ? cer ckp ? awk xpenah update sttus eh ?

aku xpham knpelah smua org nk anti sgt ngn sttus fb.. =,=" xsuke ttup la fb ..xpun buat2 xnmpk..

sory la klau komen buat trsinggung.. =D

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

2 pasal mlas da layan FB.. bek berblog dr brfb...

farizon said...

Biar la fb aku, apa ko kisah??[:D] haha.. ntah la lea, org ni kan mcm2.. tp ok la, baru la dunia ni berseri dan di penuhi warna warni..[:-bd]