Friday, January 20, 2012

Tomato kempiskan perut?




Pagi ni aku breakfast dengan tomato, gila hebat kan. Mengamalkan diet yang sihat. erk yeke?

Tapikan, aku makan setengah biji je. Setengah lagi tu aku buang je. Tak sanggup nak habeskan. Gila ko, tomato tu dah la tak sedap. Nak dimakan macam buah epal. uish. Kalo buah epal tu sedap la jugak dimakan begitu saja, sesuka hati.

*Dah tau tak sedap, kenapa gedik gedik nak breakfast dengan tomato.?

"Breakfast dengan 2 biji tomato hari-hari tanpa makanan lain, buleh kempiskan perut. Kawan saya dah amalkan. Mujarab katanya." ahmad.

Kempiskan perut?

Perut aku..*gosok gosok perut sendiri* Err buncitlah jugak. Sikit. Tak sebuncit hamil 9 bulan.

SO, itu sebab aku mencuba breakfast dengan tomato pagi ni. Tapi tak sedap.!! Tak sanggup nak teruskan pada hari-hari yang mendatang. huhu.

"Takpe..slow-slow. Nanti besela tu." ahmad

Ok, hari ni 1st day, makan setengah biji. Esok, up setengah lagi, jadi sebiji. Err mungkinkah? Tengoklah.........


Ahhh..lebih baik aku buat sit up pagi petang, siang malam je. Senaman lagi effective kan kan?




Pssttt: Dila, nak try ke petua ni? makan tomato hari-hari. Dila try, mujarab gtaw akak! hik3.



37 comments:

Liyana said...

dulu2 akk mcm awk jgk, rase nk muntah mkn tomato tu... lame2 mcm suke plk makan mentah begitu saje cicah garam sikit, hihi

mmg berkesan tuk diet, kulit pun makin cntik, pinky2 giteww :)

Phat said...

best la tomato tu..cuma kena potong cantik2 baru senang nak mkn kalo nk mkn mcm epal sebij2 mmg x lalu hehe

♪ cik katak ♪ said...

pheiwww.. tomato best.
tapi kalo masak lembik2 geli nk telan

Bella Bell said...

betul ke ni? kalau betul aku pun nak try. tapi aku makan oat tu hampir 30 minit nak habiskan. inikan pula tomato. haha

Anak Wak Mail said...

tomato sedap..suka!tapi kalau nak buat breakfast tak bape nak nikmat macam makan nasi lemak la..haha..tak sanggup den.

Cikpuan rara said...

huh?seyes ke?adehhhh dh lah saye mmg jenis x mkn tomato.biji dye buang eh/kulit makn skli ke?

Aien Not Alien said...

tomato potong-potong siram kicap masin sikit...makan dengan nasi panas2 macam ulam...memang sedappp.. :)

naiemah_ramli said...

tomato? sdap ha..hihihi..nk try lah.. =) tp di rumah tak bt tomato sbgai stok..ssh la..:(

Paris Lipton said...

buat lah cicah ngan gula ke bg seimbangkan rasa...
#petua dr masterchef 2 ;p

ZWAN SABRI said...

Yeke? Kalau camtu xmo makan tomatolah sbb skang ni dalam misi untuk mengembangkan perut bukannya mengempiskan perut.. HEHE




New Entry : Hidup Hanya Untuk Peperiksaan

Lea Isnawi said...

err ekceli tak pasti pun petua ni betul ke tak..

kata orang je.hihihi

kak rara: belasah jela kak, telan je sume tomato tu. bijik n kulit sekali. ngeh3

Iffah Afeefah said...

xsuke la

euuuwwww

boncet la gni

Iffah Afeefah said...

xsuke la

euuuwwww

boncet la gni

yana-feehily said...

wah..baru dengar ni. nk try la..

gamak tak sedap sgt, cicah la dgn garam ^^

Saddila said...

hahahhaa . dila suka tomato . sedap . thats why muka dila merah . hehee . tapi setiap hari ???? grrrrr . bolh muntah . err nak cuba lahh tapi akak la dulu haha:))

missSenget said...

sedap la tomato...!!! sedap...!!



suka gila tomato...

Hanie Dew said...

berita baik buat aku la. aku hantu tomato. sume jenis aku suke. tomato ceri, tomato besar, tomato kecik. sedap pe. ko ni...nuget mekdi jugk ko suke. hihihihi

Tengku Panda Syah III said...

tomato ni tgk jenis. yg aku beli mggu lepas sedap gila kot. potong sikit, makan....potong sikit, makan.....

Lifesaver Hamzah said...

setengah lagi simpan...esok makan..hehehe..kalo tomato makan dgn nasi ok la..

MeeRole said...

Euwwww..tomato..xsdap...nak kmpiskan perut pgi gym je la..snang..kan2..

Teenager Housemaid said...

erkkk..makan buah tomato cenggitu je?

alamak memang tak boleh diterima...huwaa...
tapi nak kempiskan perut juga..huhuhu

Mohammad Salehudin said...

errrr..nk cube..tp sem depan lah :P

miss Fyqa said...

jap nak pikir..nak cuba ke tak ni?. haha.. lepas Lea cuba mujarab baru fyqa cuba ok.. hehe

si robot comel said...

aku suka makan tomato,lepas dah tau boleh kempiskan perut,apalgi kena borong tomato jela pasni,hehe

هانيم إرشاد said...

hehe. selalu makan. tapi tak taw plak ley kempiskan perut. thanks for the tips dear :)

Tea said...

Suke tomato! Tapi kena letak dalam beger yg byk cheese, byk mayonis dan dabel daging...

Cik TeN10 said...

ohh dulu cikten pn xsuka tomato.. tp sejak dtg jepun ni cikten makan tomato mcm makan epal je tau.. seriusly sgt sedap tomato kt sini.. manis.. cikten suka tomato ceri.. tomato yg kecik-kecik tu sbb lg manis berbanding tomato biasa.. skrg ni kl balik umah kt mesia pn cikten makan cmtu je tomato sampai mak geleng kepala la tgk.. dia kata ishk3 budak ni dia telan bua derkk je.. dulu tak suka sgt.. haha tp kn seriusly bgus ut kulit tau.. :))

erkk sorry terbebel panjang lak..

aimaniman said...

akak makan gtu je x mungkin la, tp akak masak sup ayam ke ikan ke tambah tomato, cuka epal.. menu diet gak kot

yad'z said...

errr.. saya tak makan tomato.. nak gigit macam epal?? errrr.......... T_T

Aqiim said...

errrr betul ke nie?
nak try lahhh!
hehehe

KaK LimAh Si SupiR said...

ohh lea plizzzz bg buah laen..

Ezad Skytech said...

erk...tomato nak makan macam epal..erk..mmg tak lalu la...kena potong2 baru boleh makan...heee~

dill said...

saye memilih sit up. sekian

dill.

Far8 budak baik said...

betul ke...
sape cakap...
tapi tajuk tu..
baik tuka...
tomato dapat hilangkan buncit..
hahahaha
aku six pack skrg..
jgn jeles ar hihi

Lia Irdelia said...

ehhh..
sapa ckp x sedap...
sedaplaaaaa lea...
saya sangt suka mkn tomato..

biela bell said...

penah dgar psl petua nie..
tapi tomato dedap lah kak lea..
tapi klu nak breakfast tiap2 hari makan tomato..bila dah smpai time lunch..satu badan parkinson..HAHA..lapaq!

Juliet_iRa~" said...

aritu ira mkn sekejap tomato pastu lama2 xlalu..ahahah ;p

ira mkn sebab utk kulit..ngee..xtau plak psl kempiskan perut ni..