Friday, February 3, 2012

Tips Persediaan Untuk Ujian Bertulis Penguasa Kastam Sabtu Ni


Assalamualaikum wbt.


Ada yang akan menduduki ujian bertulis Penguasa Kastam sabtu ni? Kalau ada, kita geng! Aku pun bakal menduduki ujian bertulis Penguasa Kastam sabtu ni.


Bagi mereka yang tak tahu nak study apa untuk ujian bertulis ni, kat sini aku nak kongsi sedikit pengalaman aku menduduki ujian bertulis untuk Pegawai Antidadah 17 November tahun lepas. Mungkin lebih kurang sama je kot silibusnya. Alhamdulillah aku lulus ujian Pegawai Antidadah tu dan sedang menunggu untuk Penjadualan Assesment Centre. (PAC).


1. Pengetahuan am - fokus pada sejarah malaysia, sistem pentadbiran malaysia, info tentang kementerian2 di malaysia, IT (cth isu SOPA, PIPA), tema hari merdeka, bajet 2012 etc. akta-akta yang bersangkut paut dengan kastam.

2. Penyelesaian Masalah - math. berusaha mengira dengan cepat takut x sempat masa.

3. Esei bm/bi - fokus pada isu terkini atau jenayah terkini yang melibatkan kastam. Maybe leh fokus pada rasuah, penyeludupan haram etc.

Kalau boleh score bahagian esei, rasanya aku lulus dulu pun sebab aku score bahagian ni, bahagian pengetahuan am tu banyak salah. Aku tau banyak salah sebab aku dah cek balik lepas exam hari tu. huhu



Apa-apa pun. All da best ye bagi yang akan menduduki exam tu. Sama-sama kita berusaha. Yang paling penting, berdoa moga Allah bukakan pintu rezeki untuk kita.


ok, baru mula nak google google maklumat, nak study.



Doakan Saya ye. :)






pstt: maaf. mungkin tak sempat nak menziarahi korang 2 3 hari ni. Busy study kan.




59 comments:

syafiqakarim said...

semoga berjaya!

Bapak said...

good luck!

Lia Irdelia said...

gudluck ok..
kompom boley punya.. :)

Akim Iqbal said...

Gud luck !!

Saddila said...

good luck kakak syg . kakak asma liyana pun sama. good luck kakak2 semua :))

Jue said...

Aku seyes xtau ade exam camtu. Dashyat jugak. All the best bebeh!u can do it!

Paris Lipton said...

gudluck lea...tp org kata susah, so ko jgn dgr kata org.. psyco2~ ;p

Ezad Skytech said...

all the best ye lea...:D

Bobo said...

gudluck lea! semoga lulus dgn cemerlang! :)

Aqiim said...

gudluck akak! :D

si robot comel said...

semoga berjaya ea kak,caiyok caiyok

semutsengal said...

bomba haritu tak dpt eh ?


Err.

Lea Isnawi said...

semutsengal:

tengah tunggu PAC jugak :)

Eza Boom Boom said...

All the best lea. semoga lancar menjawab semua soalan.. :)

Bobo said...

dah vote :)

hafiz hafizol said...

gudluck Isnawi.. hehe

naiemah_ramli said...

gudluck akak.. =) smoga bjaya tau :)

chemay said...

semoga berjayaaa.
:)

Tea said...

All the best ok Lea... Tenang2 jawab soalan...

biela bell said...

goodluck kak lea!!chaiyok2!!

Edy Zaidi said...

good luck yer...:)

ahsfantasy24 said...

all the best dear!
seronok bila dengar kawan2 dah
nak kerja.. buat habis baik ! :)

My Name is Mar said...

Ris: all the best gak ^_^

merahitujambu said...

good luck dear

Eazy Izzuddin said...

good luck !
;)

p/s : LIKE it here ;)

..cik gugu.. said...

wish u luck !

S H I T E Q said...

jyeahhh! all the best :DDDDDD

syahirooAhmad said...

hari sabtu ke? gud luck kawan.. nnti jgn lupa hapdet status.. nak tahu...

YOUsoF said...

Rasa cuak tu mesti ada kan.. So selamat mencuba yang terbaik ok!

kim heeruul said...

semoga berjaya..nnti dh jd kastam,ad brg2 murah calling2 gua.keh keh keh

YAYA AZURA said...

Good luck!
Org kemaman ye, akak org k.trg...

Dtg dr blog najihah

fany wany said...

buat yang terbaik! Good luck :)

Eyeme said...

wah! tahniah..saya still tanam anggur + biak lemak kat umah..hihihihi...good luck dear!

Anak Wak Mail said...

good luck!

kawan saya pon ada exam sabtu ni,,thanks share info ni ye!

kayna said...

good luck. adik kayna pun ada pergi untuk kastam ni.

Nalisa Syahira said...

huyyyo , huyyo , gudluck eh .

Ct Aja said...

jelesnye, nape akak tak pernah dpt...hiihi...g.luck tau

DianaAzis said...

Ahahaha..kita sama dear..best of luck untuk saya dan kamu :)

zulhilmi tempoyak said...

good luck ye... heee...

ape2 yg xtau jerit la nnt org gtau jawapan..hihih

Liza said...

All the best dear..=)

O CIKTEDDY said...

wah..gudluck lea!

ABU said...

good luck.. kawan gua tak lepas pulak ujina fizikal.. untung la awk.. buat elok2 ok.. good luck again..

Nurul ain said...

goodluck dear :)

Cik tikah said...

all the best dear ^^

onie said...

bulan 2 aku pon ada interview kat ar-rahnu,sama dak wei tips kau untuk aku?huhu

Juliet_iRa~" said...

kakak ira dpt y ni gak tp dia xnk g..ahaha..;p..dia kata confirm dia xlulus sbb dah 2x dia sit exam camni gak..huu..

all the best lea!

Iffah Afeefah said...

cayok

utamakan y pntg k

Woofer Storm said...

gud luck ye..

kalau dapat,belanja sy^^ehehee

CekbOlat-bOlat said...

sblum msuk dewan.. knyit mata kt abg pling hnsem okayy.. pstu bru confident ! GUDLUCK

cik Kartun said...

gud luck!
tak mungkin CK akn mghadri exam trsebut muahaha :D

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

All the best and good luck dikkkk

btw i just voted for you for Worlds Bloggers And Social Media Awards 2012.. All the best ya... =)

Plsssss vote me back for THE WORST BLOG OF THE YEAR @http://socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=33 "click vote di link www.bicaramakdara.com ye Thank youuuu =)

fRaMe+LenSeS said...

all the best ya. :D

Mohd Norafzal said...

ni kalau tak lulus tatau la kemain dia punya stadi hahaha

era kecik said...

semoga akak dapat jawab exam tu =D

KizZ said...

Study study jangan tak study..semoga berjaya ye...

Ahmad Sabree said...

nice ") nice ") like :) like :)

entry yang nice..
blog yg superb!
i follow you.. follow me back..
singgah n komen entry sabry k..
support sabry..
thanks! nice to meet you..

http://shaberry92.blogspot.com/ (blog kpop)
http://sabryoppa.blogspot.com/ (blog personal)

Ahmad Sabree said...

nice ") nice ") like :) like :)

entry yang nice..
blog yg superb!
i follow you.. follow me back..
singgah n komen entry sabry k..
support sabry..
thanks! nice to meet you..

http://shaberry92.blogspot.com/ (blog kpop)
http://sabryoppa.blogspot.com/ (blog personal)

Abu Huzaifah said...

gud luck cik lea isnawi... :)

Hanie Dew said...

di saat ko bertungkus lumus menjawab exam kitorang berjimba di red box. huhuhuhuu...result dah kuar ke ni,