Friday, June 1, 2012

fresh apple.

 


"Saya nak fresh orange satu eh" pesan seorang pakcik.

"Err fresh orange takde la pakcik, dah habes. Epal je ade. Fresh apple nak?" 

Fresh apple? erk. Kenapa bunyi macam pelik je. Ahh buat bodoh sudah, orang cakap terlajak kereta boleh di-reverse, terlajak kata, tak boleh nak tarik balik. hohoho.

Beberapa saat kemudian aku dengar mamat-mamat yang sedang melepak melantak sambil minum air kat sebelah meja pakcik ni gelak-gelak. Dem.! Diorang dengar la kot. Pakcik tadi pun gelak-gelak. Tapi aku kool secool aiskim Mat kool, jadi sambil senyum, aku tanya lagi pakcik tu. 

"Macam mana pakcik, ok ke kalo jus epal"

Terus tukar fresh apple kepada jus epal, kerana aku rasa itulah yang sepatutnya. 

"Macam tu, tak apalah buat jela FRESH APPLE. Buat sedap-sedap tau" 

pesan pakcik tu balik sambil kenyit mata. Fresh apple tu sengaja ditekankan masa menyebutnya. Nak perli aku lettew. Oh ye, part kenyit mata tu aku sengaja je tambah untuk menambahkan ke-dramatik-an scene ini. kehkehkeh.

Setelah selesai mendapatkan pesanan, aku pun berlalu untuk membuat Fresh Apple tu. dem.! Hahahaha. Sambil-sambil memotong epal untuk di-blend hancus mulus, aku terfikir.


Kenapa oren boleh disebut FRESH ORANGE. Normal je. Tapi bila apple, FRESH APPLE macam kelakar plus pelik. Adakah sebab jarang/langsung tak pernah orang guna. Tak silap aku, FRESH means segar/baru.
so, FRESH ORANGE = oren segar, FRESH APPLE = epal segar la kan. 

Ke ada maksud lain? anyone can explain? 



 

54 comments:

hafiz hafizol said...

Hahaha.. aku pun kalau order x pernahnye menyebut fresh epal.. mcm kepelikkan bunyi dia. haha.

Cik tikah said...

nampak pelik bukan sebab apa. sebab tak ramai yang dok sebut. boleh je sebut fresh APPLE! :)

Gen2Merah said...

Fresh epal?? ahhahaha... hanya orang lelaki je yang tahu tu... hihihi.. lebih2 lagi yang mencadangkan tu gadis bujang macam Lea.. saya pun malu nak sebut.. cuma tersenyum je laa... (",)

alahai Fresh Apple... ekekee.. (",)

Boni JLL3 said...

hahahahahaha... dengar pun dah kelaakar..hehehe. jangan marah ye :P

Hanie Dew said...

lol...guy will always be a guy. maksud lain letew kalau dorg gelak mcm beruk.
cis.....

Atiqah Wadiah said...

aah lah kak..mcm pelik je bunyi fresh apple..tp fresh orange x pelik plak kan?klu nk jus mangga,sebut fresh mango pon pelik..hanya orange yg sebati dgn fresh..haha

Zul De Alexis said...

fresh apple? oke jew selalu sm order kat keai..x ta dew de gelak..cool ja..hehe

tirahzairi said...

hahahhaha......xramai org oder tue...hehhee

Eza Boom Boom :) said...

eza pun baru first time dengar.. ntah apa maksudnya..

NIZAM said...

mmg super kelakar la Lea. tp tu la kan. terspontan tersebut.

gatai eh pakcik2 sume. :p

Sarah Mohd Saleh said...

mmmg agak janggal,sebab apple jrg kot org nak mnum salu yg bajet omputeh gile nak minum nih de lahh orange.ecehh...

inche hlovate said...

rasanya tak salah tu.. cume pelik sikit bunyinya sebb org jarg guna

sharamli said...

masukkan dalam menu tau.hahaha

si robot comel said...

nnt nak try order kat kedai, fresh apple satu,hehehe

Chuu Muqhlis said...

bile cmni rse cm oke plak nk sebut..

Tukang Karut said...

tak salah...cuma janggal je...

LaLa mhdnor said...

x pernah pulak sebut fresh apple, hehe
apple juice pernah la :P

Lia Irdelia said...

wahahhaa,
pelik la ia kedengaran..
>_^

biela bell said...

tak pelik pun kak lea..cuma aneh sikit je..hahahha..nak fresh apple satu!! ;p

semutsengal said...

fresh laichee.


kahkahkahkah

anamizu kaito said...

ade mksud lain ea term FFESH APPLE tu?? ce gen2 merah explen..nak gak tahu.. lelaki ni bkn2 je pikirnye..hahaha



FRESH APPLE 1 Lea ! hehe





luv,
cik ana

Aien Alien said...

jarang-jarang disebut lea itu pasal la macam pelik...haha

onie said...

fresh skyjuice satu :P

syahirooAhmad said...

hahaha..ni yg tak sabar nak makan kat gerai dia.. nak mintak macam2.. bia serabut pale memikir order tu..

Woofer Storm said...

apa kebendanya fresh apple tu awak..hehee buatkan satu boleh ?hehee

syazwani said...

entah la ek. yang penting fresh tu segar la kan? ahahah

afzalsukasuki said...

fresh orange utk oren..fresh apple pon apa salahnya, epal segar kan?kang dia kutip epal2 lama baru padan muka aku!! :D

khaifaiz said...

ada reason dia... hang pi buat research la

MeeRole said...

haha..fresh apple ade mksud lain tuw..hahahaha

Elih Japahar said...

Jarang disebutkan, cuba try buat restoran tapi dgn nama minuman yg jarang disebut tu ada tak nak order hehehe

Hafizin Jamil said...

aku sselalu je sebut fresh apple...xde ape pun..heehe

Cik Lia Lomi said...

Fresh Apple? Biasa sahaja..kalau ada list makanan pun deme kata Fresh Apple..

#Adik Lia sebut, Fresh Haffel....lagilah..

~SaL IjOu~ said...

bila jarang org guna terasa janggal..tp kalo ikutkan ok ajo~ =)

chemay said...

apple susu satu kak!
ehhh

Asrul "iLham" Sany said...

hahaha comel :D

Asrul "iLham" Sany said...

btw, boleh sy guna entri ini sebagai bahan untuk siri Little Syrena saya? :D

hyz said...

amboi... siap kenyit2 mata lg pakcik tu

nini said...

bila jarang guna tu dia jadik pelik kot...hehe

Zakaria's daughter said...

salu gune freshh appleee.
salahh ehhh??

lalalaa

O CIKTEDDY said...

erk mmg pelik pun bile dngr..

zulhilmi tempoyak said...

hahaha.. ntah la mmg mcm pelik jugak..

org sll beli pon kt nk apple susu je xde kt jus r fresh..

tp klu sebut fresh mmg agk pelik jugak..haha

Elysa Sofia said...

sebab orang jarang guna atau mmg x pernah guna langsung tu yg pelik.dengar je pun dah pelik! hahahahaha

siti kektus said...

sebab kite tak biasa sebut fresh epal tu yg rasa pelik kot. heheee :D

xila riston said...

haha entahla, ko boleh tgok oh my english banyak2 kot huhu

ILA HonEyBuNNy said...

hehe...pelik tapi betoii ja ayat tu kan..

fresh carrot 1...kekekke...:)

Yumida said...

haha..aah..kena masukkan dlm list minuman kan..xde salahnya...
follower ke 888

blog-tips-kurus said...

fresh tembikai se!!

*mane tuan blg ni???

ctk said...

hahahaa,,,fresh apple pon boley...ckp je la menu baru tu pacik..haha

Shawn Razaleigh said...

weh serius lawak. ilang sedih aku sat

budakijaupendek said...

mamat tu nak ngorat lea! wewitt..

cik kiwi's said...

hahahahha,. hentam je lea..kalau aku. buat bodo je..tapi muka kena yakin. sebut je fresh apple dengan lantang!!

Cik Cempaka said...

janji sodappppp.. ^^

Ezad Skytech said...

mmg tak pernah org guna nama fresh apple tu...tapi bila guna mcm pelik pulak kan..heee~

anif abdullah| AA said...

jarang guana fresh apple.hehe.. mungkin sesuatu pembaharuan? tak gitu.haha