Thursday, August 28, 2014

Home-made Steambot. Serius lagi Jimat!

 
 Sebenarnya ini kisah petang Ahad hari tu tapi baru terasa nak share pagi ni. ngehngeh. Ahad hari tu, mulut ni terasa nak nak sangat makan tomyam tapi bahan mentah kat dapur takde dan rasa malas yang amat nak keluar pergi sopim bahan mentah. Tapi last-last pukul 6.00 petang tu, aku keluar jugak pergi ke Tunas Manja yang tak sampai 5 minit pun dari rumah aku. Masa tu, tahap keinginan betul-betul meneballah. Haa..jangan nak cakap aku mengidam sebab pembawakan baby. No No, belum ada rezeki rasanya kott.

Sesampai di Tunas Manja, aku terus ke tempat bahan-bahan basah. Dah grab semua yang patut terus ke kaunter. Tak sampai 20 minit dah sampai kat umah pun. Takleh lama-lama kat sana, takut hasben bising yelah dah lewat kan, sorang sorang pulak tu. 

Plan mula-mula memang nak masak tomyam, but then tertukar menjadi steambot pulak. Ini pun gara-gara gas kat umah dah abes. Jadinya terpaksa memasak menggunakan rice cooker.  

 agak-agak ni untuk berapa orang? hikhikhik

Kos untuk membuat homemade steambot ekspress ini adalah:-

  • Pes Tomyam Adabi (RM1.10x2 = RM2.20)
  • Kepah Hijau 5 ekor (RM 0.45)
  • Udang 6 ekor (RM 2.29)
  • Fillet Ayam 5 keping (RM 1.97)
  • Sayur campur (RM1.90)
  • Serai (RM0.80)
  • Daun Limau Purut (RM0.60)
  • Limau kasturi (RM0.20)
  • Cili kecik (RM0.43)
  • Hotdog (RM 2.64)
total:  RM 13.48. 

Murah kan? Biasanya mau cecah RM20 per kepala. Ini boleh sampai 3 kepala. Tapi steambot ni aku makan berdua dengan hosmate, balance aku simpan buat makan dinner petang esok lak.  

Resepi?

Mudah je. Masukkan daun limau purut, bawang merah, bawang putih, cili kecik, serai yang diketuk dan 2 plastik pes adabi ke dalam air. oh ye! sedikit perahan limau kasturi untuk bagi rasa masam. Kemudian didihkan. Selepas mendidih, masukkan ke semua bahan-bahan aksesori. Lepas tu, nyum nyum! 
 
 Megi tomyam, balance dari steambot sebelum tu.


 oke, buat aku terasa nak makan tomyam lagi hari ni =.=' 



 

4 comments:

HeNRieTTa JoSe said...

yummy....sedap tomyam tu....

Rosmiza Ali said...

Semalam baru lepas makan kuew teow tomyam.. Hehe.. Tetiba teringin plak.. Hehe..
Rosmiza Ali Official Blog™

nuyui a.k.a miss YUI said...

lbh jimat dan sedap =)

Jari Manis said...

mudah je kan..campak2 je tapi akak ni malas..hohoho