Friday, August 29, 2014

Persediaan Meraikan Kedatangan Ahmad Esok.

 

Esok pagi Ahmad datang Kuantan. Uish hati dah berbunga-bunga je tauu. ngehngehngeh. Maklumlah dah hampir dua minggu tak bersua muka, rindu pun dah berguni guni guni ni. Tapi takpe, rindu pada suami dapat pahala kan...hihihi. alhamdulillah. 

Memandangkan Ahmad nak datang esok, aku duk pening ni memikirkan menu apa nak masak esok. Kalo boleh biarlah spesel sikit..hehe. Aku ni takdelah reti masak sangat tapi aku suka nak masak bagi orang makan. Ustaz Idrus cakap, tak pandai masak takpe, janji rajin. ehem ehem. 

Plan untuk lunch esok, aku nak masak masakan kampung je. Lagipun aku memang jenis suka makan ulam-ulaman. Ahmad pulak tak kesah. So, ON. Cuma menunya jela masih dalam kira-kira. Setakat ni, ingat nak buat 

* ikan bakar dan air asam (1st time nak mencuba membakar menggunakan pemanggang ajaib hadiah kahwen hari tu..hihi)

*ulam ulaman dan budu (wajib untuk penambah selera..ohmai! abes diet aku nanti. T_T, takpe takpe minggu depan start diet balik..ngehngehngeh),  

*sayur lemak nangka (feberet Ahmad, sebelum ni pernah buat tapi tak menjadi sebab tersalah resepi. =.=' harap esok menjadi sehingga menjilat mangkuk! fuhfuhfuh). 

Apa lagi menu best untuk diselit eh...ke dah cukup dah? heeee. 

Untuk dinner, hari tu aku tanya Ahmad, nak steambot atau western. Dia request western, dia cakap steambot dah selalu makan. Then, selepas bagi beberapa pilihan, dia memilih grilled salmoon blackpeper. Aku tak pernah masak, makan pun tak pernah. Takpe takpe esok kita tengok menjadi ke tak..

Nanti aku update dan tunjuk gambar masakan aku. Tapi kalo takde entri pasal makanan tu, faham faham lah, tak menjadi lah tu..harharhar. 


 

Thursday, August 28, 2014

Home-made Steambot. Serius lagi Jimat!

 
 Sebenarnya ini kisah petang Ahad hari tu tapi baru terasa nak share pagi ni. ngehngeh. Ahad hari tu, mulut ni terasa nak nak sangat makan tomyam tapi bahan mentah kat dapur takde dan rasa malas yang amat nak keluar pergi sopim bahan mentah. Tapi last-last pukul 6.00 petang tu, aku keluar jugak pergi ke Tunas Manja yang tak sampai 5 minit pun dari rumah aku. Masa tu, tahap keinginan betul-betul meneballah. Haa..jangan nak cakap aku mengidam sebab pembawakan baby. No No, belum ada rezeki rasanya kott.

Sesampai di Tunas Manja, aku terus ke tempat bahan-bahan basah. Dah grab semua yang patut terus ke kaunter. Tak sampai 20 minit dah sampai kat umah pun. Takleh lama-lama kat sana, takut hasben bising yelah dah lewat kan, sorang sorang pulak tu. 

Plan mula-mula memang nak masak tomyam, but then tertukar menjadi steambot pulak. Ini pun gara-gara gas kat umah dah abes. Jadinya terpaksa memasak menggunakan rice cooker.  

 agak-agak ni untuk berapa orang? hikhikhik

Kos untuk membuat homemade steambot ekspress ini adalah:-

  • Pes Tomyam Adabi (RM1.10x2 = RM2.20)
  • Kepah Hijau 5 ekor (RM 0.45)
  • Udang 6 ekor (RM 2.29)
  • Fillet Ayam 5 keping (RM 1.97)
  • Sayur campur (RM1.90)
  • Serai (RM0.80)
  • Daun Limau Purut (RM0.60)
  • Limau kasturi (RM0.20)
  • Cili kecik (RM0.43)
  • Hotdog (RM 2.64)
total:  RM 13.48. 

Murah kan? Biasanya mau cecah RM20 per kepala. Ini boleh sampai 3 kepala. Tapi steambot ni aku makan berdua dengan hosmate, balance aku simpan buat makan dinner petang esok lak.  

Resepi?

Mudah je. Masukkan daun limau purut, bawang merah, bawang putih, cili kecik, serai yang diketuk dan 2 plastik pes adabi ke dalam air. oh ye! sedikit perahan limau kasturi untuk bagi rasa masam. Kemudian didihkan. Selepas mendidih, masukkan ke semua bahan-bahan aksesori. Lepas tu, nyum nyum! 
 
 Megi tomyam, balance dari steambot sebelum tu.


 oke, buat aku terasa nak makan tomyam lagi hari ni =.=' 



 

Wednesday, August 27, 2014

1st Time Selfie Berdua.

 

Believe or not

Sepanjang  hampir 3 tahun dari tempoh berkenalan, bercinta sehinggalah bertunang dan sehari sebelum diijab qabulkan, kami memang tak pernah berselfie berdua. Hatta, semasa hari persandingan kami pun, kami tak terfikir nak berselfie berdua. Sehari selepas sah menjadi suami isteri, baru teringat..

"eh, kita takde pun amek gambar berdua guna fon kann"

Teringat pun bila member-member mitak nak tengok gambar kami. Puaslah godek-godek fon memang tak jumpa. Terpaksa mitak ehsan dari fotografer tak rasmi. Gambar dari fotografer rasmi, minggu depan baru siap =.='


1st time selfie berdua. Itupun selepas 2 hari SAH bergelar suami isteri. 

"Kadang-kadang kita perlu simpan sedikit kemanisan semasa bercinta supaya kemanisan selepas berkahwin tidak hilang dan pudar"


Selain 'Tidak Boleh Bergambar Berdua', ada lagi beberapa syarat yang kami tetapkan sepanjang ketidak-halalan. Tapi yang lain tu biarlah menjadi rahsia kami. Dan, sekarang kami dah boleh langgar syarat-syarat tu semua. ngehngeh.


 

Tuesday, August 26, 2014

Married.

  
Assalamualaikum wbt. 

 

i guess its too late, but i dont care. i just feel to annouce that i'm married women. already be a wife to Mohd Shukri bin Nooral Azhar@Hassan.(mr. ahmad) yeah! 

eventhough its about almost 3 weeks already, but i still feel like 'pengantin baru'.

just because, after a week being husband wife, we were separated by a long distance. its hurt me enough. T__T.

cant wait for this coming saturday, i want to see my groom. my husband. 


- end -