Friday, September 19, 2014

Resepi Nasi Goreng Sardin Tip Top Sedap

 
 Semalam dapat mesej dari my bff, Puan Aina. 

"Beb, nak resepi nasi goreng sardin yang tip top sedap!"

"erm tip top sedap tu takdelah, yang biasa-biasa ada lah."


**************************

Hee. Sebelum Puan Aina, dah Puan Nana pun ada minta resepi nasi goreng sardin dengan aku. Ni semua gara-gara aku post gambar nasi goreng sardin kat facebook. Actually itu 1st aku masak dan aku main campak-campak je, tak sangka ada jugak yang mintak resepi. ngeh3.  

Jadi, kali ni aku share resepi aku. Kot-kot ada yang berminat nak masak buat breakfast pagi esok kannn....

Bahan-bahan:
2 ulas bawang merah (mayang)
2 ulas bawang putih (ketuk) 
1 sudu cili boh
Sayur-sayur (sawi/kubis/carrot/cili padi)
Kicap 
2 tongkol sardin (lenyekkan, kalo ada kuahnya lagi bagus, terasa kesardin-annya)
1 mangkuk nasi
garam
minyak 

Cara penyediaan: 
1. Panaskan minyak, kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, cili padi (kalo nak pedas) dan cili boh. Tumis sampai pecah minyak.
2. Masukkan sardin bersama kuahnya. Kacau sampai agak2 garing sedikit sardin tu supaya tak hanyir. 
3. Masukkan sayur-sayuran dan kacau lagi. 
4. Masukkan nasi, gaul dan perasakan dengan garam dan MSG (kalo nak).
5. Renjis dengan kicap sedikit untuk kasi nampak warna lawa dan untuk kasi sedap lagi. 

Nasi goreng Sardin Siap!!

Mudah kan kan? Jadi, boleh la cuba esok pagi :)


Aku gak takleh nak menggoreng nasi dah, SAY NO TO NASI buat sementara waktu ni. sobs. Camne tak boikot, berat naik 2 kilos selepas nikah. adeh adeh =.='
 

Thursday, September 4, 2014

Giliran.



aku: Minggu ni, abang datang Kuantan eh. Saya kena standby. Minggu depan baru balik kemaman. 

ahmad: eh minggu depan balik manir la pulak. 

aku: eh taklah, minggu ni kan patutnya kita balik kemaman, tapi saya kena standby. Jadi tukar la..minggu ni standby. minggu depan balik kemaman. Minggu satu lagi baru balik umah abang. 

ahmad: oo..hurm ikutlah. 


***************************

Inilah suami isteri yang tidak ada rumah tetap dan mengamalkan konsep PJJ ni. Hehehe. Tapi kadang rasa macam lawak jugak. Sebabnya biasa suami isteri bergadoh pasal giliran balik kampung time nak raya. kami lak, tak raya lagi dah gadoh. heee. tapi takdelah gadoh sangat cuma berbeza pendapat..kekekeke

Apa boleh buat, kerja aku memerlukan aku untuk standby selang seminggu. Dua minggu sekali baru boleh kampung atau keluar daerah. tapi alhamdulillah, Ahmad memahami. 

Jadual datim kami suami isteri,

Minggu Pertama: Dating di Kuantan
Minggu Kedua: Dating di Kemaman
Minggu Ketiga: Dating di Kuantan
Minggu Keempat: Dating di Kuala Terengganu


Tapi kadang jadual ni boleh berubah-ubah jugak. contohnya bermula minggu depan, 3 minggu berturut-turut akan balik kampung Ahmad. Kebetulan minggu depan kena pergi berkursus di Wakaf Tapai, alang-alang balik umah Ahmad terus. ok! suka suka. Suka sebab masa kursus tu boleh selit selit kuar datim dengan Ahmad. ngeh3. Ok, Mohon lepas ni, banyakkan lagi berkursus di Wakaf Tapai. ngeh3. 



Tuesday, September 2, 2014

Candle lite dinner di rumah sendiri.

Hari Sabtu seperti yang aku cakap dalam entry lepas, Ahmad nak datang melawat aku kat Kuantan. Jadinya, pagi-pagi la aku sudah pergi ke pasar untuk membeli bahan mentah untuk masak masakan special buat Ahmad. Aku masak masakan simple je untuk lunch hari tu. Tapinya itu pun dah membuat aku dan Ahmad menambah nasi berpinggan-pinggan. erk! Sebabnya..ada petai dan budu. slurppp!.  

Menu lunch hari tu hanyalah, ikan bakar, sambal udang petai, sayur air labu air, ulam-ulam dan budu. Gambar? tak sempat snap sebabnya Ahmad lapar sangat time tu. Kang aku cakap rileks jap bam, ayang nak amek gambar. mahu kena pelengkung semua makanan. Orang lapar jangan diusik kan kan..huhu. 

Hanya ini yang sempat aku snap. Itu pun sebab eksaited 1st time guna pemanggang ajaib-hadiah kahwin dulu. Ikan bakar balut daun pandan. rasa macam sirap pandan. eh! rasa ke-pandan-an dia..ngeh3. Memang mabeles.! Nanti aku share resepi dia okai?

Malam tu, aku masak grilled chicken lemon dan grilled salmon. Resepi dari buku 101 Resepi Pemanggang Ajaib. Serius sedap sangat! Makan tanpa ada sos lada hitam pun okai. 

  abaikan pisau pemotong bawang itu. Itu je yang ada.....harharhar.   

Ekceli, aku sekarang tinggal bersama 3 orang rakan serumah lain. Kebetulan, minggu lepas semua orang balik kampung. Jadinya rumah tu, kami punya untuk satu malam..hihihi. Boleh la nak makan beromatik di bawah cahaya lilin. kekekeke. 

Aku malas nak sewa sorang-sorang lagi. Sebabnya, aku takut pencuri masuk umah dan untuk jimatkan kos. Ahmad pulak duduk kat Kuala Terengganu. Dia pun dalam perancangan jugak, untuk datang berhijrah ke Kuantan. Doakan moga urusan perpindahan dia berjalan lancar. Boleh la kami tinggal sekali selepas ini. InshaAllah :)