Thursday, November 27, 2014

Alhamdulillah.

 
 

 ********************************

 Actually tu gambar bulan lepas, cumanya baru hari ni terdetik nak pamer. Alhamdulillah, sudah hampir 7 minggu, si tecik berada dalam perut aku. Yang paling best, ex-housemate aku pun mengandung sama dengan aku. Adalah geng nak g buat check up nanti. ngeh3. 

Sekarang ni, alahan biasa-biasa je. Nasib takde morning sickness. Cuma takde selera nak makan sangat. Nasi pun tiap-tiap hari nak kena paksa makan. Tak makan kang, kesian kat baby pulak.

Moga anak ibu selamat di rahim ibu sehingga selamat dilahirkan. inshaAllah.

 

"Ya Allah, Tuhan yang mengenggam langit sehingga tidak jatuh ke bumi, ia tegak tanpa atap. Genggamlah janin yang ada di rahimku, sempurnakan dia hingga dia lahir dengan baik dan selamat."
 


 

Monday, November 24, 2014

Saya Sayang Blog Saya!

 

Serius. Aku sayang blog aku ni hah. 

Percaya atau tidak, aku start menulis blog sejak tahun 2008 lagi. Bayangkan aku start menulis masa 2nd year di zaman universiti. Masa tu masih bujang. 

Sekarang, aku dah hampir dua tahun bekerja dan sudah pun berumahtangga. 

Gila tak lama usia blog aku ni haa.

Banyak kisah-kisah zaman muda dalam blog ni. 

kadang-kadang suka jugak baca kisah-kisah lama, mengulit kenangan dulu..ihiks!

kemuncak tahun yang paling aku suka time blogging adalah semasa tahun 2011. Masa tu aku baru habis belajar dan masa banyak dihabiskan dengan blog. Ramai kawan blogger aku sempat aku kenali dan berkawan secara maya. 

tapi bermula tahun 2012, aku kembali menyepi kerana menjalani training selama setahun. Kesuntukkan masa menghalang untuk aku hapdate blog. 

kini 2014, aku kembali ke dunia blogging. Namun, perasaan blogging tak sama dan tak se-best macam dulu. Ramai kawan blogger yang aku rapat dah jarang hapdate cerita di blog. Yang bersara dari dunia blogger pun ada. Mungkin usia dan tuntutan kerjaya serta rumahtangga menghalang mereka untuk bergiat aktif dalam dunia blogger. 

oh! sungguh aku rindu zaman kegemilangan dulu. zaman punyai ramai rakan-rakan blogger. Kini, terpaksa mencari kawan blogger baru lain pula. 



 

Monday, November 17, 2014

Bakat Terpendam Suami.

 Assalamualaikum wbt.

Hujung minggu lepas, terpaksa menghabiskan cuti sensorang. Hasben tak dapat datang ke Kuantan pulak minggu lepas. Menghadap la aku depan laptop dari pagi sampai malam pastu bangun tidur sambung menghadap lagi sampailah sedar sedar dah Isnin. Bila dah Isnin, rasa malas pulak nak pergi kerja. Gara-gara hujan+sejuk membuatkan aku rasa malas gila nak keluar rumah..

Actually hasben tak dapat datang Kuantan hujung minggu lepas sebabnya dia ter'join' satu Pertandingan Ukir Kayu di TTC, Terengganu selama dua hari berturut-turut (Jumaat & Sabtu). Hari Jumaat, dia masuk bertanding bagi kategori Tertutup a.k.a amatur dan hari Sabtu pulak untuk kategori terbuka a.k.a profesional. Dan alhamdulillah, rezeki di tangan hasben. Dapat jugak jadi Juara bagi Kategori Tertutup. Dapatlah bawak balik duit bernilai RM500. Boleh bahagi dua, maka sorang dapat lah RM250..kekekeke. Aku pun kena masuk bahagian, yelah aku kan kipas susah mati hasben. Bagi semangat dan doa dari jauh. Tu yang boleh menang tu...hikhikhikhik. 


Ni hasil kerja sang suami. Yang belah kanan yang membawa tuah. Yang belah kiri tu untuk kategori Terbuka. Tapi aku lagi suka yang belah kiri, nampak cantek je! Hasben cakap dia kalah kategori terbuka sebab dapat kayu yang rosak. Ramai juga yang dapat kayu rosak. Kayu rosak susah nak mengukir. Tapi apa boleh buat, pemilihan kayu adalah berdasarkan undian.


Ini dia hasben bersama hadiah kemenangannya. Kan best kalo aku boleh berada bersama-sama. tapi apa boleh buat, jarak memisahkan kami. sobs!

Tahniah suami atas kejayaan kamu. Im proud with you. err nanti duit hadiah tu share share tau...hihihi. 


Monday, November 3, 2014

Tambah pahala


Kejadian di dalam kereta. Saat hanya corong radio yang memainkan lagunyaa....

"Sayang, nak tambah pahala tak?"

"Hurm? Nakk!"

Terus si suami memegang tangan si isteri.  




Islam itu indahkan. Hanya perkara remeh macam tu tapi  jika dilakukan oleh pasangan yang halal, 
sudah boleh buat pahala. 

Indahnya sebuah perkahwinan :)


Saturday, November 1, 2014

Peperiksaan Online PTD 2014

 

Gigih je datang opis malam-malam buta semata-mata nak menjawab peperiksaan online ni. Nasib baiklah hasben teman, kalo tak seram sejuk jugak nak datang sorang-sorang...huuuu



Ikutkan aku malas nak attend exam ni, tapi member aku yang menghasut. Lagipun tak rugi pun kan, jawab jela soklan-soklan tu. Bukan semua orang dapat peluang ni. 

Ini merupakan peperiksaan kemasukan penjawat awam yang keempat pernah aku duduki. Walaupun dah berjaya menjawat sebagai penjawat awam, tapi still nak attend exam jugak, yelah mana lah tahu kot kot leh tukar jabatan lain ke...heee. Usaha je dulu kan. Dapat tak dapat belakang kira.