Monday, June 15, 2015

Period? No worries.


Lagi dua hari, Ramadhan al-Mubarak bakal menjelang tiba. Harapnya kaum seangkatan dengan aku sudah berjaya melunaskan hutang tahun lepas ye. Tutup buku hutang lama dan get ready dengan buku hutang baru. eheee. Apa buleh buat, sudah nasib kita. Apa-apa pun Allah SWT tetap sayang kita. :)




So, kat sini nak share panduan dan aktiviti yang buleh dilakukan kaum hawa sekiranya datang period atau nifas. At least, walaupun tak mampu untuk kumpul pahala berpuasa, solat berjemaah atau solat sunat teraweh, ada lagi aktitivit yang mampu kita buat sepanjang bulan Ramadhan ni. Yang penting, jangan malas-malas, jangan lupa Allah dan jangan sia-sia keberkatan Ramadhan yang hanya datang sekali setahun. InshaAllah. 

1. Rajin bersedekah dan bila bersedekah, diamkan saja tak perlu diheboh-hebohkan. Aku pernah terbaca dulu, ada baiknya kita bagi duit raya pada bulan Ramadhan. Bagi duit raya semasa Ramadhan lagi berlipat ganda pahala berbanding bagi di pagi hari Raya. So, untuk keluarga dan saudara terdekat seeloknya cuba kita bagi duit raya sebelum menjelang raya. InshaAllah dapat pahala lebih tetapi harapnya penerima duit raya tu tidak tuntut lagi di pagi Raya ye. 


2. Banyakkan mendengar bacaan surah al-Quran, memandangkan membaca Quran juga haram kita berhadas besar. Dengar sahaja pun dapat pahala. Untuk bulan puasa nanti, kita cuba pasang bacaan surah-surah al-Quran instead of dengar lagu-lagu jiwang melayu/omputih yang melalaikan. 


3. Cuba refresh balik bacaan surah-surah hafazan. 


4. Banyakkan membaca buku yang berfaedah, bukan buku yang melalaikan contohnya majalah Mangga. =.='


5. Basahkan bibir dengan zikir. Kurang bersembang,. bergosip. 


6. Hadiri usrah atau kuliah agama. 


 7. Memasak untuk mereka yang berpuasa. Kalo tak sempat atau tak rajen, tolong belikan juadah kat bazar Ramadhan pun oke. 



8. Habiskan masa dengan mereka yang sentiasa ingatkan Allah. 


9. Banyakkan berdoa. Berdoa untuk perkara yang baik-baik sahaja. 



Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak. 
Banyakkan pahala, kurangkan dosa. 



nota kecil: Tahun ni entah berapa hari je mampu berpuasa sebab segalanya bergantung kepada baby. Entah bila dia nak keluar ni. 




5 comments:

Anizz Annisa said...

salam kenal.. pregnant ye sis.. semoga dipermudahkan segala urusan.. nice tips :)

Putri said...

Selamat berpuasa.time preggykan yg no 2 saya dh 8 bln..ada jugak tinggal puasa 4 hari. itupun sebab tangan dh ketar. biasanya utk sahur saya mesti mkn kurma 2 bj.kalo mkn sebiji saja..memang x boleh tahan sampai waktu berbuka

Eny Abdullah said...

nice sharing :)

Puteri Beribiru said...

tq for sharing!!
nestrual wont stop us doing good things

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/